Menni vagy maradni: kire hallgassunk? Nem tudjuk, de megmondjuk, kire ne.

Néhány napja nyolc közgazdász  - Bauer Tamás, Békesi László, Bokros Lajos, Csillag István, Mihályi Péter, Petschnig Mária Zita, Simonovits András, Soós Károly Attila - közös nyilatkozatot adott ki, amelyben arra bíztatják a magánnyugdíj-pénztárak tagjait: „Tartsanak ki a magánpénztárak mellett, ragaszkodjanak a sok-sok év alatt képzett megtakarításukhoz, öregkori megélhetésük biztos alapjához.” 

Azt írják: olyan szakemberekként, akik részt vettek az elmúlt évtizedek eredményes reformjainak kidolgozásában és megvalósításában, és elkötelezettek Magyarország gazdasági felemelkedése és európai integrációja mellett, megdöbbenéssel látják a jelenlegi kormánynak az "elemi gazdasági ésszerűséget sutba dobó, a köztársaság alkotmányát és az Európai Unió normáit semmibe vevő akcióit a nyugdíjrendszer szétverésére, az adórendszer felforgatására és a szükséges reformok további elodázására". A szerzők kifejtik: "a kormány politikája a gazdasági egyensúly újabb megbomlásával, Magyarország tartós leszakadásával fenyeget, és veszélybe sodorja magyarok millióinak időskori megélhetését". Hozzáteszik, hogy támogatnak minden, hazai és európai jogorvoslati lépést a nyugdíjpénztári tagok és a különadókkal sújtott személyek és vállalkozások érdekeinek védelmében.Felhívják továbbá az európai politikai és gazdasági közvéleményt, az Európai Unió felelős tisztségviselőit, hogy vessék latba befolyásukat a jelenlegi magyar kormány "kalandor lépéseivel szemben, amelyek ellentétesek azokkal a közösségi normákkal, amelyek követésére Magyarország a csatlakozáskor kötelezettséget vállalt".

 

Ebben a kis nyilatkozatban éppúgy benne van a mélabús magyar valóság, mint a legbornírtabb Szíjjártó-közleményben. Még akkor is, ha a helyzet leírásában, a kormány lépésének éles kritikájában tökéletesen igazuk van az aláíróknak. Csakhogy emellett közgazdászként tanácsot is adnak hárommillió teljesen laikus és jórészt tanácstalan embernek. Egy olyan döntésre kívánják rábírni őket, amilyet semmilyen épeszű közgazdasági érvvel nem támasztanak alá. Ma már maguk a nyugdíjpénztárak sem tanácsolják a tagjaiknak, hogy maradjanak, legfeljebb azt, hogy ne döntsenek elhamarkodottan. El lehet képzelni olyan élethelyzetben lévő pénztártagot, akinek az állami nyugdíjának elvesztése árán is megéri a magánpénztárban maradnia, de valószínűleg a kisebbségről van szó. (Itt egy jó elemzés erről: www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20101202-maradnak-akik-kikerulhetik-az-allami-nyugdijba-valo-visszalepest.html) A többségnek nem nagyon lesz más választása mint az átlépés, hiszen ha elesnek a TB-nyugdíjtól, éhen halni is csak hitelfelvétel segítségével tudnak majd. Őket egy ilyen nyilatkozattal azzal kecsegtetni, hogy a nyugdíjuk kétharmadának elvesztésével is megmarad "öregkori megélhetésük biztos alapja", egészen egyszerűen durva felelőtlenség.

Oszkó Péter tehetős emberként megengedhette magának, hogy morális okokból bejelentse: ha kell, ő lesz az utolsó magánnyugdíj-pénztári tag. De felelős gazdasági szakemberként eszébe sem jutott differenciálatlanul minden nyugdíjkárosultat, köztük olyanokat, akiknek valóban számít mennyi lesz a nyugdíjuk, ugyanerre bíztatni. 

A közlemény kiadása után néhány nappal egyébként az egyik aláíróval sikerült beszélnie a FigyelőNet újságírójának, aki - igaz, csak informálisan, nem pedig „nyilatkozóként” - közölte, hogy a közös nyilatkozatot politikai jellegűnek kell tekinteni, nem pedig valamiféle mindenkinek szóló befektetési tanácsadásnak, bár az aláírók közgazdászok. Márpedig lesznek sokan, akik az efféle nyilatkozatokat neves közgazdászok tanácsainak tekintik. Ők kétségbeesetten várják a náluk hozzábbértőbbek javaslatait és nem tudják, vagy nem foglalkoznak azzal, hogy a nyolc aláíróból öt politikusként tevékenykedett az elmúlt években. Ők nem tudják, hogy az aláíróknak van miből bátornak lenni. Csillag István miniszteri kirúgása után az Eximbank elnöki székébe esett, és ott hat évig milliós fizetésért lógatta a lábát, hogy ma nyugdíjasként oszthassa az észt. Nem tudják, hogy Bokros Lajos EP-képviselőként majd Brüsszelből kap nyugdíjat. Nem tudják, hogy az aláírók többsége képviselőként, kormánytagként vagy tanácsadóként mégiscsak végigasszisztálta három szoclib kormány sok felelőtlen gazdasági döntését.

Ezen a blogon hangosan tiltakozunk a kormány pofátlan lépése, a nyugdíjunk ellopása ellen, üdvözlünk minden jogi vagy politikai lépést, amely arra irányul, hogy a lopást megakadályozza, de olyan felelőtlenséget soha nem követnénk el, hogy bárkit arra bíztassunk, hogy egy indulatból hozott döntéssel ártson önmagának. A nyolc aláíró, akik közül többet egyébként tisztelünk, ezt tette. Szégyellhetik magukat!

Jobb híján mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy december 12-én, vasárnap, 14 órakor  jöjjön el Hősök terére, ahol civil szervezetek tartanak tiltakozó demonstrációt a nyugdíjcélú megtakarítások védelmében, az állami nyugdíjrendszerbe való visszakényszerítés, valamint a kormány demokratikus jogainkat sértő magatartása ellen. A demonstráció pártoktól független, a szervezők ezért mindenkit kérnek, hogy ezt tartsa tiszteletben, és ne hozzon pártjelvényeket.

További információ: http://azennyugdijam.blog.hu/

Címkék: nyugdíj bauer tamás közgazdász bokros lajos békesi lászló mihályi péter simonovits andrás csillag istván petschnig mária zita soós károly attila

2010.12.03. 09:52 · 5 trackback 551 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdijkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr272490039

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Takarékos állam II.: 200 milliárdos kár 1 hónap alatt 2010.12.04. 12:36:48

A jelenlegi magyar gazdaságpolitika egyik legkárosabb hatása az állampapír piacon jelentkezik.Magyarország államadósság a GDP 80%-nak felel meg. Ez a tetemes összeg részben deviza, részben forintalapú államkötvényekben, és kincstárjegyekben testesül me...

Trackback: Számold ki, mennyi lesz a nyugdíjad! 2010.12.04. 10:33:45

Úgy tűnik, hogy hamarosan döntenünk kell, hogy megyünk az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradunk a magánban, és ezzel elveszítjük az állami részt. Miután mindenki megemésztette már a változás elvi/jogi/erkölcsi részét, nem árt kicsit számolgatni, hogy...

Trackback: Számold ki, mennyi lesz a nyugdíjad! 2010.12.04. 10:32:44

Úgy tűnik, hogy hamarosan döntenünk kell, hogy megyünk az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradunk a magánban, és ezzel elveszítjük az állami részt. Miután mindenki megemésztette már a változás elvi/jogi/erkölcsi részét, nem árt kicsit számolgatni, hogy...

Trackback: Egy rekvirálás margójára 2010.12.03. 21:39:00

A magánnyugdíj-pénztárakban megtakarított összegek költségvetésbe visszaemelése mellett akadnak indokok. A költségvetés egyik legnagyobb visszahúzó tényezője a jelentős, a GDP arányában 80% fölötti adósság. Ennek és kamatainak törlesztése k...

Trackback: Bokrosék vs. Matolcsy: leng az inga 2010.12.03. 20:18:32

Bokros Lajos és barátainak levele az egyik legkomolyabb érv a Fidesz mellett. Megszólalásuk csak arra jó, hogy hiteltelenítse a jelenlegi kormány közgazdasági ámokfutása elleni tiltakozásokat. (Fotó: mdf.hu) Tegnap Bokros Lajos és hét másik köz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2010.12.03. 20:30:13

Meglepően kevés helyen (itt sem!) találkozom a zsarolás visszautasítása melletti legfőbb érvvel: hol lesz már a mostani kormány akkor, amikor én nyugdíjba megyek?

Minthogy a fenyegetés (majd jól nem kapok állami nyugdíjat) mögött nincs más, csak politikai döntés, ugyanilyen egyszerűen visszakaphatom elemi jogaimat a következő kormányok valamelyikétől. Nekem még 5 választás a nyugdíjig.

is 2010.12.03. 20:35:08

mikor 10 eves voltam, akkor is ezzel a szoveggel jott egypar ember: jovok a szulinapodra, de csak ha X vagy Y nem lesz ott. ja, eloszor korbenezek, aztan inkabb felhuzom az orrom.

es aztan mi lesz, ha december 12-en ez a 8 ember is ott lesz a tuntetesen? eljatszod a Tarka Magyar-fele orrfelhuzast most is? meg mindig itt tartasz? ezek az emberek pontosan azt mondjak, amit te! te meg kikered magadnak. hat akkor meg is erdemled, hogy Orban konnyesre rohogve magat vegye el a penzed. oszd meg, es uralkodj. megint bejovos, ugy latszik.

tryclops 2010.12.03. 20:36:33

Igen, én is pont ez akartam mondani mint timarg kolléga: Nem lehet ebben a döntési helyzetben racionális döntést hozni minden körülményt mérlegelve, mert a változók felét nem ismered.

Szvsz csak hazardírozni tudsz: vagy a Fideszre, vagy az ellenzére tudsz fogadni, de hogy hosszú távon mi fog történni, és melyik tábornak lesz igaza, azt senki se tudja...

Hölgyeim, és Uraim, tegyék meg tétjeiket!
f.

is 2010.12.03. 20:37:35

@timarg: ja, csak a 3000 milliardot (az 2 MILLIO Nokias-doboz) kozben eltapsoljak hulyesegre. volt-nincs.

Nyugdíjkárosultak · http://nyugdijkarosultak.blog.hu/ 2010.12.03. 20:44:58

Az a baj, hogy bármelyik párt is ígéri meg, hogy visszaadja a pénzed, nem fogja tudni miből, ugyanis nagy részét már jövőre elköltik.

ghck 2010.12.03. 20:45:00

@timarg: "ugyanilyen egyszerűen visszakaphatom elemi jogaimat a következő kormányok valamelyikétől"

Így van! Viszont ha most lemondasz a pénzedről, valószínűtlen, hogy valaha visszakapod.

Szerintem mindenkinek maradnia kellene. Olyan meg nincs, hogy ezzel "kiszerződsz" az állami rendszerből. Fizeted az állami rendszert, jár az neked! A nemzet pedig nem teheti meg, hogy a jövőben 3millió embert a sorsára hagyjon. Akármilyen hülye kormánya is van.

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2010.12.03. 20:51:51

is, Nyugdíjkárosultak: nem értitek. Én ugyanis _maradok_ pénztártag, így az én tőkefedezetemet nem költik el. Marad huszonpár évem, hogy a most elcsaklizott állami juttatást visszaszerezzem.

is 2010.12.03. 20:53:15

@is: bocs, csak 200 000. nekem legyen mondva...

is 2010.12.03. 20:55:37

@timarg: nem akarlak elkeseriteni, de egyreszt adminisztrative nagyon nyomnak, hogy csodbe menjen a magannyugdij. masreszt ha sokan maradnak, lesz meg otletuk, hacsak nem eleg sokan mondjak, hogy nem. es abbol az orszagbol, amelyik 84%-ban csinalt 2008-ban hulyeseget, abbol en semmi ertelmeset mar nem nezek ki...

Nyugdíjkárosultak · http://nyugdijkarosultak.blog.hu/ 2010.12.03. 20:56:21

@timarg: ebből az is kiderül, hogy neked van huszonpár éved, neked tényleg van esélyed rá, hogy jobban jár, mintha átlépnél. De akinek csak 10-15 éve van hátra, szinte biztos, hogy ráfarag. Épp arról szól a poszt, hogy Csillagék ahelyett, hogy ezt elmagyaráznák az embereknek, mindenkit papírbakancsban beküldenek a csatába.

Kalmár 2010.12.03. 21:01:31

Jópofa IMF kisérlet volt ez a MNYP.
Nyugateurópában nem csináltak ekkora baromságot, hogy a szűkös nyugdíjkasszát megfejték egy pár pénzügyi kalandor által.
Totálisan képtelenség pótolni a pénzt.
Egy ilyen eladósodott szétlopott országnak meg pláne.
Térjetek már észhez, ez a normál nyugdíjkasszából lett kivéve.
A hiányt adóemelésekkel, járulékemelésekkel pótolták.
Ezért lettünk a legtöbbet adózó nemzet Euróában.

Milyen megtakarítás az ami miatt halálra adóztatnak???
Hagyjanak több pénzt a dolgozóknál és abból majd aki akar önkéntesen gyűjt.
Elég már a bankárok zsebének védelméből!

Mindenki aki tüntetni megy, ezeknek a keselyűknek az uzsora bevételéért tüntet.
Ostobaság.

Táskás Tóni 2010.12.03. 21:01:32

@Nyugdíjkárosultak: Ezzel az erővel te is szégyellheted magad ,hiszen ha már jövőre elkölti a kormány a pénzt , akkor mennyivel lesz biztosabb a ktgvetésből fizetett nyjár, hiszen nem lesz fedezete a nyugdíjaknak, és akkor a növekvő számú nyugdíjasról nem is beszéltem.A cikked arra buzdít , hogy mindenki tiltakozzon ,de azért lépjenek vissza. Ugyanilyen fenyegetés volt Szlovákiában két éve és a 1.5 millió emberből 150ezren léptek vissza.
Olyan a cikked ,mint akit megvettek. Nem feltételezem , de mégis olyan a kisugárzása.

M&Ms (törölt) 2010.12.03. 21:03:10

Azért valamilyen szinten egyetértek a fent említett nyolc személlyel a kifogásolt pontban, meg amúgy az összes többiben. Egy országos akció kéne, ahol mindenki betenne a kormánynak, és senki nem engedne a zsarolásuknak (ergo senki nem lépne ki a mnyp-ából). Azt akkor Matolcsyék leszophatnák magukat, és rájönnének hogy hoppá, itt valami baj mégis csak van.

Kelemen Csaba 2010.12.03. 21:03:46

@timarg: A GYES két évre csökkentésekor az akkori ellenzék egyből azt mondta, hogy kormányra kerülésük esetén visszaállítják a korábbi időtartamára a segélyt.
Elgondolkodtató, hogy az a jelenlegi ellenzéki párt, amelyik korábban hatalmon volt, még nem állt elő evvel a nagyon egyszerű, és a visszaállamosítást átmenetivé (kvázi a fideszt blamáló) ígérettel.
Továbbá 2009 áprilisában szintén szondázták a társadalmat, nyilván volt rá oka a szociknak is. Bármit is mondjanak most.

Táskás Tóni 2010.12.03. 21:06:44

@Kalmár: Milyen érdekes ,hogy a cseheknél ,most készülnek bevezetni a mnyp-akat.A jobbközép kormány csak azért nem lép,mert az ellenzékkel!!!!! mindenképpen meg akarnak tárgyalni egy ilyen fontos lépést.A kormány pedig most készül kiosztani 13 év alatt felhalmozott 3000 milliárd ft-ot a lakosság 12%-ának, kb ennyi viszi haza a magasabb pénzt a 16%-os szja-val. Bravó!

Nyugdíjkárosultak · http://nyugdijkarosultak.blog.hu/ 2010.12.03. 21:08:07

@Táskás Tóni: "A cikked arra buzdít, hogy mindenki tiltakozzon, de azért lépjenek vissza". Szerintem arra buzdítok, hogy ne politikai lózungok alapján döntsenek az emberek. Alig látok különbséget aközött, hogy "MSZP-s pénzemberek állnak a pénztárak mögött" és aközött "hogy mindenki, aki nem lép át boldog öregkorra számíthat". És mivel Csillagékat amúgy nagyra becsülöm, dühít, hogy felelőtlenül akár rossz döntésbe kergetnek embereket.

Táskás Tóni 2010.12.03. 21:08:43

@Kelemen Csaba: Ha arra gondolsz a szocik már megígérték a hatalomra jutásuk esetén a mnyp-ak visszaállítását.

Fikik 2010.12.03. 21:12:16

Kedves Mny-pénztárok! Maradni szeretnék és fogok is, de ha csak nagyon kevés tag marad, meg fogja-e még érni működtetni az egészet? Mi lesz azzal a taggal, akinek a pénztára feladja, felszámolják becsődöl stb.?

Blogger Géza 2010.12.03. 21:13:24

@ghck: Tévedés. Jövőre a tervek szerint már vagy CSAK az államiba fizetsz járulékot, vagy CSAK a manyupba.(Ugye azzal ne próbálkozzunk, hogy a munkáltató által fizetett járulékot/adót a saját befizetésednek próbálod feltünteni.) Választani kell. Eddig fizettél ide is, oda is. Ez kicsit olyan, mintha azzal próbálkoznál hogy jövőre ugyan nem fizetsz kötelező biztosítást, amit eddig fizettél, de azért az előnyeit szeretnéd továbbra is élvezni. Ez nem fog összejönni.

Várható, hogy a manyupokban csak egy megvezetett dacoló kisebbség fog maradni, és ők majd onnan kapnak nyugdíjat. Azt meg semelyik rezsim nem meri megkockáztatni szerintem, hogy az állami pillérben maradók kárára hatalmas összegeket csoportosítson át a azok javára, akik oda nem fizettek be az utolsó X évben, de a manyupokból amúgy is kapnak nyugdíjat. Máshonnan meg pénz erre honnan lenne majd?

Maga a "nyugdíjkárosult" szó is egy hatalmas kreténség, senkit nem ért itt semmiféle kár egyéni szinten, csak a társadalmat érte a drága és nem túl hatékony működés miatt. Olyan mintha ez a tizenvalahány éves kísérletezés meg sem történt volna azzal a kivétellel, hogy a visszalépők egy része fog kapni némi kifizetést, ha minden igaz.

infuriated 2010.12.03. 21:13:28

@Táskás Tóni: Ugyan nem a témához tartozik (illetve valahol mégis, de több elemet foglal magába), de a következő kormánynak a jogállamot is vissza kell állítania. Mert ez itt már nem az...

kisa 2010.12.03. 21:14:53

@Kelemen Csaba: Szerinted mikor lesz bármely kormánynak 1-2-3ezer milliárdja, hogy vissza tudja adni azt, amit most két év alatt eltapsolnak?

Kelemen Csaba 2010.12.03. 21:16:49

@Táskás Tóni: Nem tudtam, pedig igyekszem figyelni.
Közben az asszony talált folyószámla-kivonatokat, trehányak vagyunk, csak a 2008-as lett meg. Neki 187.000, nekem 234.000 mínuszt hoztak össze abban az évben, levezetve minden negyedév veszteségét. Ha a válság szeptember körül bontakozott ki, akkor mi a fene oka volt az első negyedévi majd százezres veszteségnek? Na meg a második negyedévinek is? Hát ennyit a nagy hozamokról.
(most már megkeresem a többi egyenleg értesítőt, kíváncsi lettem)

Táskás Tóni 2010.12.03. 21:16:54

@Nyugdíjkárosultak: Szerintem akinek 2 millió ft körüli összeg már van a mnyp-ában és nem elkötelezett fidesz szavazó, vagy nem lesz haszonélvezője havi több százezer ft-al a 16 %-os szja-nak , az marad.Ezt a mocskos zsarolást a pedig a delejes ember és a jobbkeze intézte ennél kevesebbért /300 ft-os vizitdíj a fidesz már az utcán toporzékolt/, úgyhogy nem lehet pártfüggetlenné tenni.Mivel senki sem tudja ,hogy milyen ámokfutása lesz még ennek a kormánynak , ezért ma nincs olyan ember, aki biztosan mondhatná ,hogy mi a jó döntés.Én is azt mondom ,aki teheti maradjon .Aki elég edzett napokig állni a nyugdíjintézet előtt ,az álljon ki és maradjon.Legalábbis meg kell mutatni, ha a szlovákok is kiálltak ,mi miért nem?

Keldorn the One 2010.12.03. 21:17:29

42

és ezzel mindent elmondtam... :(

Blogger Géza 2010.12.03. 21:18:11

@Táskás Tóni: És azt is elmagyarázták hogy arra honnan lesz pénz, és miből pótolják a kieső bevételeket? Vagy megint úgy felduzzasztják az államadósságot, hogy majdnem bedől az ország?

Mondjuk a Népszabiban utoljára megjelent támogatottság tükrében persze azt ígérnek, amit csak akarnak, semmi jelentősége.

"A biztos pártválasztói körben továbbra is négyszeres a Fidesz előnye (68-17) az MSZP-vel szemben"

nol.hu/lap/mo/20101130-szonda_ipsos__tavolodunk_a_partoktol

Táskás Tóni 2010.12.03. 21:20:05

@Kelemen Csaba: 2009- re mindent visszahoztak a mnyp-ak,úgyhogy keress tovább a fiókban vagy érdeklődj a mnyp-adnál.

Kelemen Csaba 2010.12.03. 21:22:57

@kisa: Majd kötvényeket bocsát ki, mint 1998-ban, amikor az induló pénztárakat is így tőkésítették fel. Továbbá nem a hozamból kell továbbra sem a költségeiket fedezni, hanem a befizetett nyugdíjakból, és ha mégis elb..nak mindent az állam garantálja a kifizetéseket akkor is, mint a jelenlegi- még meglévő - rendszerben.
Szóval az is állami kifizetés lesz - ha véletlenül rosszul megy a biznisz...

kisa 2010.12.03. 21:23:28

@Kelemen Csaba: Sokat nem tudsz a manyupok befektetési stratégiájáról, az látszik.
Keresd csak meg a többit is, és számolgass, vagy válts pénztárt, vagy menj államiba!

Kalmár 2010.12.03. 21:24:16

@Táskás Tóni: Ez nem érdekes, hanem szomorú.
30 milliárd koronát veszenek ki a pénztárból és a 10-20% áfát egységesen 20%-ra emelik.

Ezt nem teszik meg nyugaton, mert felelőtlenség.
Szerinted, most majd büszkék lesznek a Csehek, hogy azonnal megfizettetik velük áfában a megtakarításokat??
Tényleg világítsd már meg, hogy ez miért jó???

Hozzáteszem, hogy az áfa nálunk már 25%!
Az adósság pedig a Cseheknél 33% nálunk 80%!!
Megengedhetjük ezt?

Annyi történik, hogy egy pár pénzintézet leszedi a sápot arról a pénzről amit eddig az állam kezelt.
Az adóemelés pedig fogysztáscsökkenést fog eredményezni, az pedig a munkanélküliséget emeli.
Pár tetű bankárnak a maffia trükkje.
Menjetek tüntetni érte.......eszem megáll.

Miért hazudtok magatoknak és az embereknek?

dobravoda 2010.12.03. 21:25:10

Túl nagy a felhajtás a nyugdíjkérdés körül. Számomra azt jelenti a kormány mostani lépése, hogy a mindenkori hatalom úgy játszik a nyugdíjakkal, ahogy éppen a pillanatnyi érdeke kívánja.

Ha szavazat kell, akkor megemelik. Ha szarban az ország, akkor elveszik a 13. havit.

Ha úgy látják a befizetendő kötelező díjat kettébontják, és egy pillérből kettőt csinálnak.
Majd 13 évvel később összerakják, amit különválasztottak.

Ha kevesebb munkanélkülit akarnak a statisztikában látni, akkor lerokkantják az embereket, és elküldik korkedvezményes nyugdíjba őket. Aztán rájönnek hogy sok a nyugdíjas és túl korán mentek nyugdíjba, erre emgemelik a nyugdíjkorhatárt.

Ha tovább élnek az emberek megemelik a nyugdíjkorhatárt.
Ha kevesebb a gyerek, csökkentik a nyugdíjakat.

Én megpróbálok magamnak félretenni. Most a válságot abból élem túl, hogy amikor volt, nem éltünk nagylábon, hanem félretettünk.

Ha nem gondoskodom a saját nyugdíjamról, akkor mindegy milyen rendszer lesz, állami, vagy önkéntes, sem ez sem az nem lesz elég.

Mindezek ellenére az a véleményem, hogy a Fidesz most egy demagóg, és aljas taktikával, hazugsággal és ferdítésekkel elvesz - nem vagyont, hanem igérvényt!

A kormány korábban megígérte, hogy örökölhető lesz a magán nyugdíjpénztári vagyon. A Fidesz ezt elvette.
A kormány megígérte, hogy ha nyugdíjba megyünk egy összegben felvehetjük a magán nyugdíjpénztári befizetéseket. Ezt a Fidesz elvette. A szomszédomék 3 ill. 5 év múlva mennem nyugdíjba. A férj jól keresett - nagyon jól. Magas volt a magán nyugdíjpénztári vagyona. hitelt vettek fel, és arra készültek, hogy amikor nyugdíjba mennek, felveszik a magán nyugdíjpénztári vagyont és visszafizetik a hitelt. Ha a férj esetleg nem él még 17 évet (nem valószínű) akkor így sokkal jobban járnak, mert az egyedül maradó feleség, az alacsonyabb nyugdíjból már képtelen lesz visszafizetni a hitelt.

Ha maradnak a magánpénztárnál, és elmenem nyugdíjba, akkor semmi nyugdíjuk nem marad. 40 éve dolgoznak, és az állam nem ad nekik semmit, a magán pénztári vagyon pedig kell a hitelre.
Ha vissza lépnek, akkor pedig 17 évig kell majd a kamatokat fizetniük.

Selmeczi Gabriellát ha meglátják a képernyőn..................

Szerintem gyomorforgató, ahogy egy maroknyi gazdag Fideszes politikus szórakozik a szerencsétlen tömegek életével.

A magán nyugdíjpéntár ilyen államosítása ugyan az, mint 49-ben a padlássöprés,
Ideológiát akkor is találtak,
törvényeket akkor is találtak

A Selmeczi Gabi nyugdíjreformjához képest a Bokros csomag mákszemnyi.

Bocs hogy hosszú lettem.
Plaese, ha törölsz belőle, akkor vagy mindent törölj, vagy semmit,

Biscione · http://axl-zizzenetek.blogspot.com/ 2010.12.03. 21:25:13

Lehet, hogy fekete, de senki nem számol azzal, hogy mondjuk átlag magyar férfiként, nagy valószínűséggel meg sem éri a nyugdíjkorhatárt? Én mondjuk kalkulálok ezzel is...

kisa 2010.12.03. 21:26:22

@Kelemen Csaba: "Továbbá nem a hozamból kell továbbra sem a költségeiket fedezni, hanem a befizetett nyugdíjakból,"
Ezt magyarázd már meg, mert nem értem? Milyen befizetett nyugdíjból? Vagy hogy?

Blogger Géza 2010.12.03. 21:27:47

@Fikik: Fizetheti tovább a menedzsment, az alapkezelők stb zsíros jutalékát. Persze az egy tagra jutó költség sokkal magasabb lesz, így a várható reálhozam meg alacsonyabb. Állami garancia meg nem lesz. Sok sikert!

Az biztos hogy ennyi sáplehúzót nem fog tudni eltartani a rendszer.

Táskás Tóni 2010.12.03. 21:29:10

@Blogger Géza: Valószínüleg nem fogják tudni visszaállítani , hiszen ahogy ez az ámokfutó kormány osztogat 3 év múlva egy ft sem lesz ebből a pénzből Pl most készülnek kiosztani 20 milliárd ft-ot azoknak a közalkalmazottaknak akik nem járnak jól a 16%-os szja-val. Hogy lehet ez , amikor Szíjgyártó Orbán és Matolcsi folyamatosan azt huhogták, hogy mindenki jobban jár? Azt elfejtették elmondani, hogy a 13 év alatt felhalmozott pénzek kiosztásából járnak jól , kb a lakosság 15 %-a.A közvélemény kutatások pedig csak azt mutatják, hogy milyen sok magyar ember dől be az erőszakos populista fidesznek , és hogy elég tájékozatlanok a magyarok a gazdaságban. A fidesz nálam nem népszerű és nem is lesz az , még ha egyedül is maradok a véleményemmel.

Rob67 2010.12.03. 21:29:32

@Kalmár: Baszod Te mindenhol nyomod a fidesz propagandát öcsém?
Azon kívül hogy minden kurva blogon odélvezel a szijjártó aktuális bankárellenes dumájával, van valami érved?
De most komoly, a párt nélkül nincsen önnálló gondoatod?
Barom posztkomcsi :)

benchmade 2010.12.03. 21:32:31

Nem tudom jól értelmezem-e a törvényt, de ez speciel nem visszamenőleges hatályú, azaz megszerzett jogot már nem vesz el, ellentétben a 98%-os adóval. Ebben az esetben van egy réteg akivel senki nem számol. Azok, akiknek már eddig is van annyi munkaviszonya (min. 20 év), ami már feljogosít állami nyugdíjra, de még 18-22 évig dolgozik és fizetheti a magánnyugdíját. Ha nem megy vissza az államiba innentől nem szaporodik az állami nyugdíjalapja (jobb kifejezést nem tudok rá), de a már mezszerzettett nem veszíti el. Igaz, hogy az állami nyugdíja viszonylag alacsony lesz (fizetés függő), de mégsem zéró. Ugyanakkor még elég ideje van, hogy komoly összeget halmozzon fel a magánnyugdíj számláján. Ez, ha jól számolom az 1963-69 között születettek.
Remélem jól gondolom, ha nem cáfoljatok.

Táskás Tóni 2010.12.03. 21:35:54

@Kalmár: Ne legyen illúziód , az össze-vissza elba..tt kiosztott 3000 milliárd , ami 13 év alatt összegyűjtött vagyon nem hozza meg a gazd-i növekedést. A cseheket pedig ne sajnáld ,ott biztosan nem lesz tüntetés ,mint nálunk a 300 ft-os vizitdíj miatt. Segg hülyék a magyar emberek ,fogalmuk sincs a gazdasághoz. A környező országok sorra lehagynak minket, ilyen idióta gazd-i miniszter mellett nem is csoda , na és a főnöke....

Visegrádi 2010.12.03. 21:37:00

Most még nem adom vissza és kész.
Meglátom mi lesz. Szerintem a pénznek, mindig , minden kormány örülni fog. Később is meg fogják adni a visszalépés lehetőségét.
Ez a "soha többet", meg igenis "menj személyesen" nevetséges gyermeki dac.
Ennyire nem kéne lesüllyedni a politikának.
Szóval MOST MÉG NEM!
Majd meglátom mi lesz.
Sajnálom Matolcsy.

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2010.12.03. 21:37:11

Az nem kérdés, hogy a visszatérők pénzét eltapsolják. A visszatérés egyirányú utca. Az eltapsolt pénzt egyik párt sem ígéri visszaadni, mert azzal tisztában vannak, hogy nem lesz miből.

Amit én mondok az az, hogy ha MARADOK A MAGÁNRENDSZERBEN, akkor nekem és a többi maradónak más, esetleg leendő pártok visszaadják-e az államnak továbbra is fizetett 24% utáni jogosultságomat. Ez a kérdés és csak ez. fricy mondja jól: tegyük meg tétjeinket.

Az én tétem az, hogy húsz évig ez a társaság nem tud maradni.

ghck 2010.12.03. 21:37:45

@Blogger Géza: "Jövőre a tervek szerint már vagy CSAK az államiba fizetsz járulékot, vagy CSAK a manyupba."

Lemaradtam valamiről? Vagy arra gondolsz, hogy a bruttód felett befizetett összeg nem járulék lesz, hanem adó? Akkor ne viccelj! Továbbra is fizetem, csak máshogy hívják. És ezért igenis jogosult vagyok az állami nyugdíj arányosan csökkentett részére!

Kelemen Csaba 2010.12.03. 21:38:58

@kisa: Bocs, a pontatlan kifejezésért. Pl. befizetsz 100%-ot az az alábbi három részre kerül megbontásra. Fedezeti tartalék: A tag befizetésének az a része, amely a tag saját, névre szóló, egyéni számlájára kerül. A szolgáltatás (járadék vagy egyösszegű kifizetés) fedezetére használható, illetve erre terhelhető az átlépési költség pénztárváltásnál. Hozam elérése érdekében a pénztár befekteti a tagok vagyonát.
A fedezeti tartalék hozambevételei negyedévente kerülnek jóváírásra a tagok egyéni számláin. A hozam felosztása a számlákon tőke és időarányosan történik.
Működési tartalék: Ez az összeg fedezi a nyugdíjpénztár működésével kapcsolatos költségeket (nyilvántartás, tagokkal történő kapcsolattartás, stb.)
Likviditási tartalék: Általános tartalék a fizetőképesség fenntartására, és a befektetési kockázatok kiküszöbölésére.

Kalmár 2010.12.03. 21:41:43

@Rob67:
Téged összerázott a busz, hogy ilyen hülye vagy?Hiányolod az érveket?? Nem írtál semmit egy pár köpésen kívül.
Üresfejű barom vagy és a te édesanyád a posztkomcsi.
Azt sem tudod, hogy mi az.

Pajtás 2010.12.03. 21:42:40

btk 323 a zsarolás nem? 1-5 év. sztem csak simán jelentsük fel őket

kisa 2010.12.03. 21:42:49

@benchmade: Pontosan. Van 3 millám manyupban és 25 év munkaviszonyom. Maradni fogok, és remélem, hogy a 25 év munkaviszonyom jogosultságát azért elismerik, és hogy 15 évig még egy kicsit tudom szaporítani. :-)

Nyugdíjkárosultak · http://nyugdijkarosultak.blog.hu/ 2010.12.03. 21:46:07

@Kalmár: az anyázásért kizárás jár. Ez az utolsó figyelmeztetés.

Kalmár 2010.12.03. 21:48:58

@Táskás Tóni:
Nem lesz növekedés.
Nem fognak tüntetni.
Jósnál voltál?
A környező országok, pedig éppen most előznek meg minket igaz??
Annyira előttük voltunk, de most, hogy a Fidesz kormányoz, beelőznek.

Te elhiszed amit írsz?
Arra válaszolj, hogy nyugdíj takarékoskodni miért jó üzlet, ha közben kifizettetik velem áfaemeléssel újra?
Eddig fizettek 100 egység nyugdíjjárulékot.
Mostantól fizetnek 80 állami+20magánt, majd
EZEN FELÜL minden vásárlásnál még fizeti a kieső bevételt.
Mekkora biznisz....kinek is?

Kalmár 2010.12.03. 21:52:17

@Nyugdíjkárosultak: A baszás, kurva, odaélvezés, komcsi egy troll kommenten belül nem zavar?

Ne erőlködj az ajtózárral, máris távoztam.
Olyan következetes vagy, vagy nem?

kisa 2010.12.03. 21:53:41

@Kelemen Csaba: Igen. És erre az utóbbi kettőre mondják, hogy sok az az 5 %.
De továbbra se értem, mit akartál ezzel mondani.

captain morgan 2010.12.03. 21:53:48

Az írásnak abban igaza van, hogy az említett közgazdászok számára nincs különösebb tétje a nyugdíjügynek. Valódi, tényszerű indoklást viszont egyik oldalról sem kaptunk.
Én biztosan maradok a magánnyugdíjpénztárban, a cafetériámat meg az önkéntesbe kérem és igyekszünk emelni a megtakarítási rátánkat, bár nagyon nics miből.
Az ok egyszerű, én csak az öngondoskodásban bízom. Kb. 25-30 év múlva leszek nyugdíjas. Az én korosztályomban ('71-'75) anno évente kb. 170ezer gyerek született. Idén várhatóan 90ezer környékén lesz az újszülöttek száma, ami ráadásul már növekedést jelent az előző évekhez képest. Vagyis a nyugdíjasok száma nő, a jövőbeni járulékfizetőké pedig csökken, nem kicsit. Közben a kormány terve, hogy nyugdíjfizetésre csak a járulékokat fordítja, ami célként rendben van, csak az kérdéses, hogy a megvalósítása hogyan lesz? Az, hogy most a manyup pénzt elveszik, részben talán elfogadható lenne, ha teljes egészében a nyugdíjakra fordítanák. Elfogadtam volna, mert az én szüleim is nyugdíjasok, érdekel a sorsuk. De nem ezt teszik. Matolcsy kijelentése, hogy a manyupban maradva ne számítsak állami nyugdíjra, max. felháborít, de meg nem ijeszt, mert az eddigi tapasztalataim alapján egyébként sem számítok rá. Az elmúlt húsz év kormányainak ténykedése ezt számomra világossá teszi. Annyi vér egyiknek se volt, és a mostaniaknak sincs, hogy kiálltak volna és elmondják, hogy a rendszer jelenlegi formájában nem fenntartható, mert évente min. 100 ezerrel kevesebb gyermek születik, mint ami csak a jelenlegi deficites rendszer fenntartásához kell. Az eredmény szerintem durva járulék- és korhatáremelés lesz, amiért cserébe az állam kb hdegvízre való nyugdíjat tud majd adni. El fog jönni az igazság pillanata. A legfájóbb az egészben, hogy már több, mint 10 éve elkezdhették volna az embereket felkészíteni erre, hogy igenis vegyék komolyan az önkéntes pénztárakat. Van, mikor meg kell mondani, hogy szarban a haza. Azért a nép nem teljesen hülye, nagy része felnőtt ember, aki ezt tudja kezelni, csak a politikai elit ezt nem akarja elhinni róluk. Pedig a választási részvételi arányok jól mutatják, hogy mit gondol a nép. Hogy a politikai elit kapja be. Körül kellene nézni kicsit a nagyvilágban, melyik országokban van a választásokon, népszavazásokon rendszeresen 85-90%-os részvétel.
Pl. Svájc. Ja, hogy ott nem eleve kibaszás alapján állnak az állampolgárhoz, mint most nálunk nyugdíjügyben.

Táskás Tóni 2010.12.03. 21:57:02

@Rám ne mutogass, én nem rájuk szavaztam...: Ha lesz még normális választásra lehetőség.Most ezzel a gárdával nem arra haladunk..

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.12.03. 22:02:56

@captain morgan: Rendben kisöcsi,de ígérd meg,hogy nem ugatsz az akkori parlament előtt: nincs nyugdíjam,tessenek kifizetni a cuccost,mert kónbácsiék lenyúlták.Mint mostanában szokás az átbaszott befizetők részéről...

captain morgan 2010.12.03. 22:04:47

Egy olyan ajánlaton pl. elgondolkodnék, hogy a manyup állományomból az állampapír részt az állam visszaveszi, a részvények meg egyebek átkerülnek az önkéntesbe. A manyupba eddig utalt járulék felét venné el az állam, a másik felét meg kötelezően szintén az önkéntesbe kapnám.
No, mindegy.

kisa 2010.12.03. 22:05:35

@Cuppanj a végére!: Te meg ígérd meg, hogy nem ugatsz a parlament előtt, hogy kevés nyugdíjad, mert az állambácsi egy kiló kenyér árát tudja neked havonta átutalni...

kisa 2010.12.03. 22:07:09

@captain morgan: Ajánlat? Ezektől? Kompromisszum? Mások meghallgatása? Ez, kérlek a 2/3-os államforma.

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.12.03. 22:08:31

@kisa: jó
de állambácsiban inkább megbízom,mint kónbácsiban.
sajnálom.

ostván 2010.12.03. 22:08:51

@dobravoda: Az a személy, aki több, mint 20 évig fizette a járulékot, JOGOSULT az állami nyugdíjra az eddigi befizetések okán. A példában szereplő házaspár esetleg az utolsó 3-5 év növekményét veszíti el (szerintem ez elviselhető). Szóval nekik elég egyértelműen érdemes maradni a pénztárban, mivel így kétirányból kapnak majd nyugdíjat. Ha átlépnek az államiba, akkor csak az állami pénz marad, ami akkor a 3-5 többletév miatt - elvileg - pár %-kal magasabb lesz attól, mintha maradnának (de elveszítik a magánból eredő járandóságukat= sokkal többet veszítenek).

Táskás Tóni 2010.12.03. 22:09:36

@Cuppanj a végére!: Kónbácsi alias Csányi Sándor , mint a mnyp-i vagyon és tagság egyharmadát birtokló tőzsdecápa.

Goompah 2010.12.03. 22:10:20

@Táskás Tóni:

"A kormány pedig most készül kiosztani 13 év alatt felhalmozott 3000 milliárd ft-ot a lakosság 12%-ának, kb ennyi viszi haza a magasabb pénzt a 16%-os szja-val. Bravó!"

Ritkán szoktam veled egyetérteni, de most azt teszem. A manyupok pénzének "államosítását" nem tartom ördögtől való ötletnek, de ebben a formában, a pénzt a most körvonalazódó módon elköltve őrült felelőtlenség.

@Blogger Géza:

"Ugye azzal ne próbálkozzunk, hogy a munkáltató által fizetett járulékot/adót a saját befizetésednek próbálod feltünteni."

Akkor vajon ki a fészkes fene keresi meg azt a pénzt a munkáltatónak, ha nem a dolgozó?

Táskás Tóni 2010.12.03. 22:11:25

@ostván: Tehát lépjen át az államiba az összes sokgyerekes fideszes képviselő oszt jónapot.

captain morgan 2010.12.03. 22:11:27

@Cuppanj a végére!: Most őszintén, te mire számítasz? Te bízol még bármelyikükben? Te még elhiszed, amit bármelyik mond?
Addigra simán 70 év lesz a korhatár, a nyugdíjkassza meg tök üres lesz, hiába is mennék sírni az akkori kossuth térre.Pl. Matolcsy miért nem tényekkel állt ki, Hogy kérem, a kifizetett nyugdíjak összege havonta X milliárd forint, a befolyó járulék, azaz a fedezet X mínusz sok milliárd, a manyupba meg megy sok milliárd, ez így gáz, ezért azt kell tennünk, hogy...
Ha neked a havi kiadásod több, mint a bevételed, magadnak is csak ködösítesz? Vagy megnézed, mit lehet tenni, hogy helyre álljon a családi büdzsé?

captain morgan 2010.12.03. 22:12:56

@kisa: Én éltem már '98-ban is, tudom, mire számíthatok tőlük.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.12.03. 22:12:59

Már a 2011-es büdzsét költi a pécsi városvezetés, mégpedig újabb átvilágításokra. A közétkeztetésére nettó 2 milliót, a korábbi nagy "operacionális auditálás" folytatására 22 milliót különítenek el. A meghívott 6 cégből 5 budapesti, 1 érdi.
A PécsiStop korábban több alkalommal cikkezett már a tavasszal 60 millió forintért elkészült pécsi városházát és önkormányzati cégeket, intézményeket érintő átvilágítással. Egyebek között az derült ki róla, hogy először 3500, majd 1500 oldalas dokumentumként reklámozták, ám alig több, mint 1100-at számlál. Az így oldalanként 52 ezer forintba fájó munkát elnyerő cég újra nyeregbe kerülhet. A városvezetés ugyanis újabb átvilágításokat rendelt meg, immár a 2011-es költségvetés rovására, amelynek felhasználása egyébként tabunak számít például az önkormányzati intézményeknél.

Szarháziak!

okostojgli (törölt) 2010.12.03. 22:13:58

@Nyugdíjkárosultak: "nem fogja tudni miből, ugyanis nagy részét már jövőre elköltik."

Vissza fogja tudni, de beletelik majd újabb 12 évbe. Szépen, apránként összespórolja majd az ország, mint ahogy ezt a 2500-3000 milliárdot is megtakarította.

Nyugdíjkárosultak · http://nyugdijkarosultak.blog.hu/ 2010.12.03. 22:16:06

Már kitettem egy újabb posztot, azt hiszem találtam egy (újabb) nagyon felháborító dolgot a törvényben.

captain morgan 2010.12.03. 22:17:45

Az nem pálya, hogy elveszik a pénzt és üres ígérgetéseket kapunk cserébe. Mert a jelenlegi demográfiai tendenciák mellett tisztán állami nyugdjra csábítani az embereket és lebeszélni az öngondoskodásról alapvetően geciség.
Persze már rebesgetnek valamit, hogy majd tavaszra kitalálják, hogyan legyen jobb az önkéntes pénztári rendszer, de talán nem azzal kellett volna kezdeni?
Hogy bár elvesszük a mynupot, de nézd, itt vannak az önkéntes pénztárak, a NYESZ, meg a mittoménmi, cserébe ezekkel segíthetsz magadon.
Nem, a nép csak kussoljon és figyeljen. Hát nyazsgem.

Táskás Tóni 2010.12.03. 22:18:51

@Goompah: Az a baj , hogy osztogatásba kezdtek és nem a jövőben megtermelt javakat ,hanem a múltban felhalmozottakat osztják ki.Az osztogatás pedig sajnos a fidesz sajátja , ha kormányon vannak. A 16%-os szja pedig nem szolgálja a gazdaság kifehérítését. Akkor már inkább a járulékok csökkentését célozták volna meg.

Táskás Tóni 2010.12.03. 22:20:22

@captain morgan: A sok bunkó magyar pedig kussol.

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.12.03. 22:20:49

Szerintem aki reálisan gondolkozik nem háborog.Kizárólag azok örjöngenek,akik érdekeltek a befizetések lenyúlásában.
Szerintem.
De ha van valami reális forrásra vonatkozó ötlet,szeretettel várom.
Vagy mégis miből kéne az elmúl 8 év kárait kifizetni?
Nincs vagyonelkobzás,nincs semmi,csak ejnye-bejnye.Szar Fidesz!

Starlark 2010.12.03. 22:22:05

@dobravoda: Ismerősödék nem járnak rosszul ha maradnak. A 2011.01.01-ig befizetett 24%-os járulék után jogosultak az állami nyugdíjra azt nem veszik el.
Az jár rosszul akinek még van 20-30 éve a nyugdíjig de már a számláján is van némi pénz.

benchmade 2010.12.03. 22:25:21

@Nyugdíjkárosultak: "módosítási kérelem benyújtásától számított 60 napon belül" Milyen módosítási kérelem? Hogy tisztán államit akar? Ki az a hülye?

Táskás Tóni 2010.12.03. 22:25:35

@Nyugdíjkárosultak: Nincs ebben a törvényben a fidesz fogalmai szerint semmi különös , egyszerűen visszamenőleges hatályú, mint pl a 98%-os adó.

benchmade 2010.12.03. 22:27:43

@Starlark: Akinek 20 éve van hátra, annak már ~ 25 év munkaviszonya van, tehát államit is kap és még 20 évig halmozhat manyupot. Szerintem akinek 10-15 évnél kevesebb van hátra az szív.

Táskás Tóni 2010.12.03. 22:27:58

@Starlark: Akinek pedig 20-30 éve van a nyugdíjig és marad a mnyp-ban az pedig szintén nem járhat rosszul ,feltéve ,ha nem öli meg a mostani vezetés a mnyp-akat.

NightLord 2010.12.03. 22:32:11

@dobravoda: Az mnyp-ben felhalmozott vagyon egyösszegű felvétele csak 180 honapnál rövidebb tagsagi viszony esetén engedelyezett, amit boven tul fognak lepni a szomszedaid mire nyugdijba mennek, ha a penztarak megalakulasa ota él a tagsagi jogviszonyuk.

A masik meg, hogy ha fenntartjak az mnyp jogviszonyukat, akkor is megkapjak az allami nyugdijat az eddig megszerzett szlogálati évek után, csak a nyugdijig hátralévő 3-4 évet nem fogja nekik az állam beszámolni.

tcom 2010.12.03. 22:37:09

Nekem is van 2,5 millióm és kb. 30 év munkaviszonyom. Ha arra gondolok, hogy jelenleg még a 8%-os plusz befizetéssel sem fenntartható az állami nyugdíj, akkor elég siralmas, ami majd ránk vár.
Ha azt is hozzáveszem, hogy milyen nagy osztogatási kedve van a várható vagyonból a kormánynak, akkor sírok. Jelenleg mindenkinek be van ígérve a kánaán. A tanároknak, az egészségügynek, a nyugdíjasoknak, az adófizetőknek stb. Nyilván való, hogy ez az extra lenyúlásokból megy csak. Mi lesz, ha ezek elfogynak?

Medgyessy is könnyen bevezette a 13. nyugdíjat, meg a hatalmas béremelést a közszolgáknak, azt mi lett belőle. Ő is abban bízott, hogy majd a gazdasági növekedés megoldja a deficitet.

Orbán taktikája is csak pár évig fog kitartani. És nem tudom, hogy örüljek egy újabb világválságnak, vagy jól jönne, hogy a nép végre rájöjjön, hogy el kéne zavarni végre az összes felelőtlen, hatalommániás, populista politikai kalandort. Egy világválság hamar elsöpörné a nem józanul kormányzó fideszt. Magyarországot újra védtelenül, tartalék nélkül, a hatalmas állami pazarlással, hatalmas állami újraelosztással, hatalmas inaktív társadalommal megint rettenetesen megszíná. De legalább kijózanodna a nép.

Goompah 2010.12.03. 22:39:29

@NightLord:

"csak a nyugdijig hátralévő 3-4 évet nem fogja nekik az állam beszámolni."

De még jöhet olyan törvény, amely felére, vagy akár harmadára csökkenti az állami nyugdíj összegét, ha a jogosult a manyupban marad.

Vajon mi akadályozhat meg egy olyan új törvényt, amely az eddig megszerzett államinyugdíj-jogosultságot megszünteti?

kisa 2010.12.03. 22:40:10

@Cuppanj a végére!: Te dolgod. Én egy svájci székhelyű pénztárban jobban megbízok, mint állambácsiban. Ilyen egyszerű lenne: hagyni mindenkit békén, hogy eldöntse, kiben bízik meg jobban.

hakos2 2010.12.03. 22:41:34

@timarg: Nem kaphatod vissza. Ugyanis nem passzióból térítik vissza a az állami nyugdíjrendszerbe a befizetéseket, hanem kőkemény gazdasági kényszerűség miatt.
A kormány választhatott: vagy újabb hiteleket vesz fel és abból finanszírozza a jelenlegi nyugdíjakat,(az újabb hitelfelvételek és kamataik pedig végleg ellehetetlenítik az országot) vagy pedig a rendszert átalakítja és az ország maga fogja saját nyugdíjasait eltartani, és nem hitelből a saját unokáink zsebére.
Persze van egy harmadik megoldás is: nyugdíjat csökkenteni és a nyugdíjkorhatárt felmelni 70 évre.

kisa 2010.12.03. 22:41:58

@captain morgan: Én is. Sőt, már 88-ban és 78-ban, de még 68-ban is. Úgyhogy tudom, mire számíthatok az államtól.

2010.12.03. 22:43:54

@Visegrádi: Pont erre gondoltam én is.Mi van,ha úgy gondolom, még maradok manyup tag(jó a kávéjuk,kényelmes a fotel meg ilyenek), aztán ha majd tényleg kevesen maradnak,meg tényleg ellehetetlenítik őket, akkor majd bekopogok Államéknál?A tv-ben múltkor felvetettek egy ilyen lehetőséget.Mi lesz akkor?Sértődötten közlik,hogy most már nem játszom?Ez a lehetőség azért más megvilágításba helyezné a történetet.

Goompah 2010.12.03. 22:45:06

@hakos2:

Az általad leírt választási lehetőségek valósnak tűnnek. Nekem csak az fura egy kicsit (nem is kicsit), hogy a kormány a nyáron még egyáltalán nem tervezte ezt meglépni. Tehát azt hiszem, először is az EU-val kívántak dacolni, amiért az nem engedte bevételként elszámolni a manyup-befizetéseket. Amikor aztán látták, hogy e lépéssel egyúttal óriási összeg is az üölükbe hullik, akkor elkezdték megideologizálni.

barnus38 2010.12.03. 22:45:59

nem vagyok nyugdíjpénztári tag ezrt nem nagyon értem teljes egészében az egészet.
kérem valaki homályosítson fel!

aki magánnyugdíj pénztári tag az az államnak nem fizet nyugdíjjárulékot?

mert ha oda nem fizet akkor miért várja el hogy az állam a nyugdíja 2/3 részét fizesse majd ha megöregszik?

vagy oda is fizet nyugdíjat meg a magánba is?
és akkor onnan kapja majd a teljes nyugdíját a 3/3-ot?

csak nem tudjuk mennyi lenne a nyugdíj egésze majd a jövőben?

hmm,
valaki?

tcom 2010.12.03. 22:48:21

"Egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, nem a blogolók véleményével kell számolnia."

Még ha nem ilyen szarházi Szijjártókkal, luxusingatlanos, abszolút hozzánemértő Selmeczikkel kommunikálná a kormány a szándékait, ha hagyna választást, ha esetleg a teljes lenyúlás és a változatlanul hagyott magánnyugdíj rendszer között is lenne középút, akkor sokkal többet foghatna a kormány. Ráadásul mit gondoljunk, ha a főálmodozó, gazdasági agytröszt sem lépett ki máig, sőt szabadon belépett a magánnyugdíjrendszerbe. A kormány Selmeczi bakijaival, a naponta rögtönzött akciótervekkel, vagy Matolcsy "12 éve mag. nyugdíj tag" Gyurival teljesen balfék, amatőr banda látszatát kelti.

Goompah 2010.12.03. 22:48:58

@barnus38: Az összes befizetett járulék 3/4-ét az államnak fizette eddig is.

A mostani változás az lesz, hogy az államnak fizetendő 24%-ot járulékról átnevezik valami másnak, amiért cserébe az állam nem lesz köteles szolgáltatást nyújtani (nem nő a szolgálati időd, ha a manyupban maradsz), miközben a 24%-ot továbbra is elveszik tőled.

kisa 2010.12.03. 22:49:49

@hakos2: Persze lenne számos más megoldás: a kormány május óta százmilliárdokat dobott ki az ablakon. Sokan leírták már, hogy min lehetett volna spórolni, nem sorolom fel.

parttalan 2010.12.03. 22:53:00

Inkább te szégyelhetnéd magad, blogíró ezért a szánalmas írásért.

oszi1113 2010.12.03. 22:53:17

nyugdíj: sosem a saját nyugdíjunkat fizetjük be az államkasszába, hanem az éppen nyugdíjas korukat élők nyugdíját fizetik belőle.
magánnyugdíj: szép és jó, üdvözölendő, hogy mindenki a maga által befizetett évek hosszú sora alatt felhalmozódott(?) összeg felett rendelkezzen.
A két nyugdíjforma között az éles különbség, hogy az egyik az egyéni megtakarítási forma, a másik közösségi újraelosztás.
A két befizetés között pedig óriási a szakadék.
Amit én most magamnak fizetek, az hiányzik a mai nyugdíjasoknak, meg a jövő beli nyugdíjasoknak.
Iszonyatos pénzekről beszélünk. Most 3000 milliárd Ftról, ami nem lesz kevesebb.
Az állam rossz gazda.
De most bízzam a megtakarításaimat(?), a nyugdíjamat olyan pénzintézetre, amely lehet, hogy nem éli meg azt, hogy én elmenek nyugdíjba.
Bízzam olyan intézményre, intézményrendszerre, amely a jelen globális gazdasági válság okozója?!
Sok nekem a visszás gondolat az egésszel, de én azt látom, hogy alapvetően a bankok nagyon jól járnak az egésszel, az állam veszít, rövid távon, közép és hosszútávról ne beszéljünk, mert az maga a jóslás lenne.
Én, én meg, mint laikus, aki nagyon nem lát bele az egészbe, én meg azt látom, hogy nekem sem így, sem úgy nem biztosított, hogy ha 70 évesen majd elmegyek nyugdíjba, akkor a jövedelmem majd negyven éven keresztül 30 százaléka hova tűnt!

barnus38 2010.12.03. 22:54:01

@Goompah: köszi a választ

homályosodom.

a kérdésem már csak az, hogy azért amit most a fidesz ad e valamit?

pl ha a feleségem - mert ezért érdekel a téma- visszalép, akkor az államtól 100% nyögdíjat kap majd?

a magénynyugban meg azt tett volna az összegyűjtött pénzével amit akart?

Nyugdíjkárosultak · http://nyugdijkarosultak.blog.hu/ 2010.12.03. 22:54:56

@barnus38: A lényeg nagyon egyszerű. A pénztártag és a munkáltatója együttesen az államnak fizetik a ráeső nyugdíjjárulék 2/3-át, 1/3 megy a magánpénztárba, és ennek arányában részesülne majd a kétféle nyugdíjból is. A jövőben, aki marad a magánpénztárban, bukja az állami 2/3-ot, amit továbbra is fizetnie kell, de megmarad a saját névre szóló 1/3-a. Aki átmegy az államiba, az bukja az eddig megtakarítását, de 3/3-nyi állami nyugdíjra számíthat, de nem tudhatja, az mennyi lesz 20-30 év múlva.

tcom 2010.12.03. 22:59:49

@barnus38:

"mert ha oda nem fizet akkor miért várja el hogy az állam a nyugdíja 2/3 részét fizesse majd ha megöregszik?"

Én is fizetem a 24%-ot az államnak. Sajnos olyan lehetőség nincs, hogy csak magán.
Másrészt hol hallottad, hogy a "az állam a nyugdíja 2/3 részét fizesse majd ha megöregszik?"?
Semmi köze a magánnyugdíjtól kapott járuléknak az államtól kapott nyugdíjhoz. Ilyet az állam nem garantál. Hogyan is garantálhatna 25 év múlva és már előre megásom a sírom, ha az állami 2/3-hoz aránylik majd az 1/3-ad magán. =;-)

RÁBA GYÖRGY 2010.12.03. 23:00:20

Teljesen felesleges a 8 szakember ellen lázítani. Akkor sem, ha gazdagok, akkor sem, ha balodali gondolkodásúak. Igen, vannak gazdagok. Tőkés időkben ez előfordul. Tessék megnézni a képviselő urak vagyonnyilatkozatait. Nem ez a lnyeg!
Hanem, hogy a szakértőknek igaza van. Mert az nem lehet, hogy egy ykormány egy tollvonással elvesz 3 millió embertől egyenként átlag 1 millió forintot. Erre nincs mentség, ez elkobzás, ez fenyegetés, ez aljasság.

tryclops 2010.12.03. 23:01:19

@hakos2: meg még egy-két változat ezeken kívül: pl ha szarban a nyugdíjkassza, akkor nem emeljük infláció felett a nyugdíjakat, hanem befagyasztjuk mondjuk 2 évre.
vagy egyszerűen előbb találjuk ki, hogy min akarunk spórolni, a célok megvalósításhoz mennyi pénz kell, majd, ha tényleg nincs más választás, akkor meghirdetjük a nagy átléptető programot. Fene tudja, "nemes" célért lehet, hogy még át is lépnék.
De már az se lenne utolsó, ha megmondanák, hogy mi a céljuk a második és harmadik pillér összeolvadásával. Hogy mire számítsunk. Persze értem én, hogy könnyebb a zavarosban halászni, és így ráijeszteni az embrekre, de akkor is.
f.

Goompah 2010.12.03. 23:02:06

@barnus38:

"a magénynyugban meg azt tett volna az összegyűjtött pénzével amit akart?"

Azért ez nem olyan biztos, mert a nyugdíjkifizetések kezdetének közeledtével a manyupok kiharcolták volna az államnál, hogy korlátozhassák az örökölhetőséget. Nem vagyok teljesen képben, de mésok írták, hogy ebben az irányban voltak már eddig is lépések.

@Nyugdíjkárosultak:

Nem 1/4 és 3/4 volt eddig az arány (8 és 24%)? OK, a 8%-ot nemrég emelték.

barnus38 2010.12.03. 23:02:46

értem.

jól gondolom, hogy az állam valójában csak akkor lop meg ha nem lépsz vissza?

ha visszateszed amit be kellett volna fizetned a 100% os állai nyögdíj után akkor azért 100%os állami nyugdíjat kapsz, cserébe nincs rizikód, hogy vajon 20-40 év mulva nem mond-e csődöt a magánnyugdíjpénztárad.

pl az ING vagy az OTP, ami egy válságban csak azért nem csődölt be, mert az állam kisegítette?

RÁBA GYÖRGY 2010.12.03. 23:03:58

@Fikik:
Ha csődbe kerül, visszakerül az államiba. Tessék elolvasni a törvénytervezetet. DE nem kerül. Ha egy pénztár marad 300 ezer taggal, nekem az is jó.

Táskás Tóni 2010.12.03. 23:04:30

@hakos2: Most viszont a következő lesz: a kormány az eddig 13 év alatt felhalmozott 3000 milliárd ft mnyp-i vagyonból költekezik 1. 16%-os szja 2. 20 milliárd a köztisztviselőknek 3. 50-60 milliárd az egyházaknak .... és drága állam és drága önkormányzati rendszer és szar egészségügy és az IMF Mo-ot érintő kirúgása miatt drága hitelek. Viszont lesz állami mol ,átjátszva később fidesz embereknek és lesz otp állami részvény , átjátszva később fidesz embereknek. Szuper!

RÁBA GYÖRGY 2010.12.03. 23:06:28

@tcom: Maradbod kell. Nézz körül a facebook.hu e tárgyú oldalain. Mire vársz?.-)))

tcom 2010.12.03. 23:06:55

@Nyugdíjkárosultak:

"A jövőben, aki marad a magánpénztárban, bukja az állami 2/3-ot, amit továbbra is fizetnie kell, de megmarad a saját névre szóló 1/3-a."

Nem valószínű, hogy ezek túlélnek 4-vagy 8 évet. Előbb utóbb belehalnak saját nagyságukba, vagy elfogynak a pénzek, vagy jön egy vil.gazd válság. Előbb utóbb jönnie kell egy józan jobboldali vagy egy érett baloldali, zöld, vagy liberális kormánynak, aki felvállalja ezt az igazságtalanságot és visszaállítja, hogy az állami befizetések is beleszámítsanak a majdani nyugdíjba és nem adó legyen. Ezt diktálja a józan ész. Amire nyugdíjba megyek ezek már csak egy rossz emlékek lesznek, mint a homokozó másik már bukott galerije az mszp.

Goompah 2010.12.03. 23:07:02

@barnus38: Jól gondolod.

"cserébe nincs rizikód, hogy vajon 20-40 év mulva nem mond-e csődöt a magánnyugdíjpénztárad."

Igaz, de helyette ott van az a rizikód, hogy az állami nyugdíj nagyságát sem garantálja senki 20-30 évre előre, Simán lehet, hogy akkor majd feleannyi nyugdíjat kapsz, mint amennyit a mostani számítások szerint kapnod kellene. Vagy annyit sem.

Nyugdíjkárosultak · http://nyugdijkarosultak.blog.hu/ 2010.12.03. 23:08:24

@RÁBA GYÖRGY: Teljesen egyetértünk abban, hogy
a szakértőknek igaza van, amikor arról beszélnek, hogy "nem lehet, hogy egy kormány egy tollvonással elvesz 3 millió embertől egyenként átlag 1 millió forintot." Erre valóban nincs mentség, ez tényleg elkobzás, fenyegetés és aljasság. Erről szól ez a blog, érdemes elolvasni a többi bejegyzést. Ebben a posztban arról írtam, hogy a kormány lánctalpasokkal harcba indult a civil lakosság ellen, és nyolc partizánvezér a biztonságos rejtekhelyéről arra bíztatja a népet, hogy vegyék fel a harcot az igazság nevében. Azt is, akiről tudják, hogy el fog vérezni.
Én tisztelem ezeknek a szakértőknek az eddig munkásságát, ezért vagyok velük kritikus, amikor hülyeséget csinálnak.

NightLord 2010.12.03. 23:08:52

@Goompah: Jó tudom, meg holnap cigányhitler államositja a bankbetétekben lévő megtakaritásokat is...
Nézd, aki ezen a szellemi szinten van, azzal fösöleges társalogni.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.03. 23:09:27

Kedves Posztoló,

olvasd is el a belinklelt cikket, aamit belinkeltél: nem árt az, ilyen okosabb leszel tőle.

Rám például az alábbiak vonatkoznak: rokkantsági nyugdíj + jól keresek. Azaz: béremből félretett mnyp nekem elég lesz, mivel még 30 évig gyűjtöm a pénzt, ha meg megrokkanok, nem lesz maradok pénz nélkül. Ha olyan szinten rokkanok meg, hogy meg is halok: öröklik a kölkeim. Ha még mégis megélem a nyugdjíjat (azaz elélek 70 éves koromig: addig anyi lesza korhatár!): szerződésem van egy 130 éves német céggel, hogy ad nekem pénzt csirkefarhátra.

Mondjon ennél jobbat a matolcsigyerek.

NightLord 2010.12.03. 23:10:52

@barnus38:
"a magénynyugban meg azt tett volna az összegyűjtött pénzével amit akart?"

Ha 2013 utan megy nyugdijba, akkor kizárólag járadékszolgáltatást igényelhetett volna, amivel párhuzamosan csökkentett állami nyugdijat kapott volna.

misztikus alfahím 2010.12.03. 23:11:47

Annyira vicces amikor egyesek arról beszélnek, hogy "megtakarítottam, összespóroltam" azt a pénzt. :D
LOL

NEM

Azt a pénzösszeget előtte is befizetted, csak 98 előtt ment az állami kasszába, 98 után pedig magán cégekhez. Egy pillanatig sem váltál öngondoskodóbbá, egy fillérrel sem tettél félre többet.

Arról nem is beszélve, hogy ez az összeg bármilyen meglepő hiányzott a kasszából, amiért + is hiteleket kellett felvenni. Ezeknek a hiteleknek a kamata kb. 500Mrd Ft-tal több volt, mint amit a pénztárak nyereségként előállítottak 12 év alatt.

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy elég szar befektetés volt ez a mnyp.

Nagyon érdekes szemlélet, hogy erre a pénztári összegre mindenki úgy tekint mint ami az övé, viszont az államadósság az valami távoli, felfoghatatlan valami amit majd valaki más kifizet, neki ahhoz semmi köze.

Nos szomorú hírem van az államadósság az a MI adósságunk, nekünk kell visszafizetni növekvő adók, csökkenő szociális ellátás formájában.

A gyengébbek kedvéért ez a mnyp kaland nagyjából egyenértékű azzal, mintha felvennél hitelre 100 Ft-ot amit befektetnél. A befektetésed nyeresége 20 Ft a kifizetett kamat pedig 40. Zseniális!

Külön hab a tortán az államkötvények története.

Az állam kibocsátott kötvényeket, hogy fedezze a hiányt, mert a bevételeinek egy részét magán cégeknek (mnyp) juttatta. A pénztárak a hozzájuk átkerülő pénzek egy részéből megvásárolták az állam kötvényeit amiért az állam kamatot fizetett a pénztáraknak. Újra csak zseniális.
Arról nem is beszélve, hogy akármelyik vegyes befektetési alap nagyobb hozamot ért el mint a pénztárak, úgyhogy még szarul is dolgoztak.

Persze sokkal egyszerűbb hőbörögni.

Az öngondoskodás pedig ott kezdődik, amikor az adózott jövedelmedből önként és dalolva, kényszer nélkül félreteszel, megtakarítasz.
Most lehet sírni, hogy nincs mit megtakarítani. Persze, de az elbukott 500Mrd kifizetésére van pénzünk, igaz? :(

Bauer Tamás és bandája pedig utolsó férgek egytől egyig. Ékes bizonyítékai annak a csoportnak akik egyéni politikai érdekeiket gondolkodás nélkül az ország és a társadalom érdekei elé helyezték. Többek között ez a mentalitás taszította az országot ebbe a helyzetbe.
Köszönöm, én nem kérek a tanácsukból, eleget tettek eddig is!

barnus38 2010.12.03. 23:12:41

az ING nél van életbiztosításom...
hollandusok vagy mi.
novemberi érték 526e Ft
decemberi 522e Ft

s közben még beleraktam kb 12e + tőke részt...

magyarán egy hónap alatt buktam náluk 16e tőkét...

az önkéntes nyugdíjpénztár szerintetek jó valamire, vagy az is ilyen szuper mint egy életbiztosítás?

Táskás Tóni 2010.12.03. 23:13:08

@barnus38: A rizikó valóságos az államra is .Az állam becsődölése ugyanúgy megtörténhet , mivel az látható , hogy a 3000 milliárd elköltése már 2011-ben elindul, és nem ám az államadósság csökkentésére.

Táskás Tóni 2010.12.03. 23:14:24

@barnus38: A mnyp-ak reálhozamot tudtak felmutatni 10 év viszonylatában.

NightLord 2010.12.03. 23:14:55

@barnus38:
Rulett az is, mint minden hosszútávú tőkepiaci befektetés.

NightLord 2010.12.03. 23:16:48

@Táskás Tóni: Te honnan veszed hogy nem az államadósság csökkentése fog történni?
Elárulom neked, hogy az államra visszaszálló állampapirállományt kapásból bevonja az állam, és máris 1800 mrd forinttal csökken a 20 000 mrd ft -os államadóssá tömeg.

Kelemen Csaba 2010.12.03. 23:18:07

@kisa: 2010.12.03. 21:53:41
Azt akartam vele mondani, hogy ha van egy garantált összeg, amit elkölthetsz, akkor azt elköltöd - meg találod a módját, hogy egy fillér se "vesszen kárba" DE, ha a befizetett összeg hozamából vonhatnád le a költségeidet, akkor nyilván érdekelté vagy téve az üzletben. Most pedig még az állami garanciavállalás a pazarlást (ha nem is ösztönzi de) megkönnyíti.

Seravy 2010.12.03. 23:18:23

Ezt tessék mindenkinek megtekinteni :
www.youtube.com/view_play_list?p=235606F4385CA1E7

Aki az itt elhagzó dolgokat nem ismeri, az jobb ha nem szól semmihez hozzá aminek köze van pénzhez.
Igen, tudom, hosszú, de ez a 7x9 perc többet ér mint minden amit X év alatt az összes iskolában tanultál, vagy tanulni fogsz. Ugyanis ez az amit SENKI sem mer elmondani, már aki egyáltalán tud róla.

Ennek a megtekintése után el lehet gondolkozni rajta hogy mi a biztosabb, az állami vagy a magánnygudíj, bár ez nem biztosítókról szól hanem pénzről úgy általában.

val 2010.12.03. 23:18:26

Azok a bolsik ajvékolnak, akik merő jótékonyságból "kezelik" a pénzedet. De lenne nagy sírás-rívás, ha egy bizonyos nyugdíjpénztár hirtelen csődöt jelentene, érdekes módon pont akkor, amikor sokan mennének nyugdíjba, akiknek pont fizetni kéne. Széttárnák a kezüket "gyerekek van ilyen". :)

Persze akkor is ezt csinálnák, ha egy "gazdasági válságban" véletlenül elbuknák a nyugdíjakat, ahogy egész véletlenül az angol rendőrök és tűzoltók nyugdíját, úgy en bloc elbukták. :) Hmmm.

barnus38 2010.12.03. 23:18:41

@misztikus alfahím:

köszönöm, most már teljesen világosan látok.

Blogger Géza 2010.12.03. 23:18:43

@Goompah: Ennyi erővel azt is kérdezhetnénk, ki a fene ad neked fizetést, ha nem a munkáltató. Ha ő nem adna fizetést, semmit nem tudnál utalni sehova.

Táskás Tóni 2010.12.03. 23:19:01

@Nyugdíjkárosultak: Felesleges felháborodás , a harcot úgyis fel fogja venni pár százezer ember és nem a kiáltvány hatására , hanem ,mert van eszük.Aki bukik az az 1-2 millió, az mind a szemét zsaroló költekező kormány miatt bukik és nem emiatt az okos , kiváló 8 szakember miatt. Pontosan ilyenekre lenne szüksége Mo-nak.

val 2010.12.03. 23:19:43

Mellesleg gratula a fotósorozathoz. Összenő, ami összetartozik, van ott Bokros, SZADESZ, minden... LOL :D

stratez 2010.12.03. 23:20:00

Jó kis névsor, na ezek miatt tartunk ott, ahol. Ezek az alakok határozták meg a magyar balliberális valóságot az elmúlt 20 évben, ezek találták ki azt a gazdaságpolitikát, aminek következtében Európa legeladósodottabb országa lettünk, és ezek találták ki saját maguknak a mnyp-as rendszert, aminek segítségével szivattyúzták át az adófizetők pénzét saját zsebbe, miközben mi polgárok törlesztettük, törleszteni fogjuk az idők végezetéig az általuk felvett hiteleket és kamatait. Nem utolsósorban azok után az állampapírok után, amit ezek pénztárak vásároltak meg, hogy az állam az esedékes nyugdíjakat fizethesse. Miközben a magukat magánnyugdíjpénztáraknak nevező játéktermek 12 év alatt egyetlen fillér nyugdíjat sem fizettek ki. Francia ismerősöm nem hitte el, hogy ilyen rendszer létezik, nem véletlenül, hiszen Európa nyugati felén, aki ilyennel előállna, azt azonnal zárt intézetbe vinnék.

tcom 2010.12.03. 23:21:56

@fricy:

Vagy mint az Észteknél, hogy ahogy a gazdaság helyreáll, lecsökken az adósság, akkor mehetnek újra a pénzek a magnyugdíjba.Legyen ez 5 év. Mindenki elfogadná. Persze ehhez azt is látni kellene, hogy mások is hoznak áldozatot. De nem ezt látni, hanem az előre osztozkodást. A 10 milliárdos stadiont a balfasz debrecennek (kósa haver), egyháznak, a pazarló önkormányzatoknak stb. Vagy mi a helyzet a képviselők költségeinek számlával történő elszámolásával? Vagy mi a helyzet baráti politikusokra nem vonatkozó visszamenőleges végkielégítések megadóztatásával...

bürger 2010.12.03. 23:23:29

Csak emlékeztetni szeretnék mindenkit, hogy a régi rendszer kimúlásával 22 milliárd dollár adósságunk volt.
Hova lett a befizetett nyugdíj?
Kádárék épp úgy eltapsikolták, mint ahogy eltapsikolják a következő kormányok.

A magánpénztári befizetések biztosabbak, mint az állam, de azért az sem hundertprocent.

subtotal 2010.12.03. 23:24:27

@misztikus alfahím: "Arról nem is beszélve, hogy ez az összeg bármilyen meglepő hiányzott a kasszából, amiért + is hiteleket kellett felvenni."

Érdekes, eddig az volt, hogy a szocik ellopták. Akkor most mi történt?

Goompah 2010.12.03. 23:27:00

@Blogger Géza:

"Ennyi erővel azt is kérdezhetnénk, ki a fene ad neked fizetést, ha nem a munkáltató. Ha ő nem adna fizetést, semmit nem tudnál utalni sehova."

Ennyi erővel inkább azt kérdezem, ki a fene kereste meg azt a pénzt, amelyből a 24%-ot a munkáltató befizeti az államiba. Ha te nem termelnél pénzt és profitot a munkáltatónak, az semmit nem tudna utalni.

Kérlek, ne légy demagóg.

subtotal 2010.12.03. 23:27:22

Azt is szeretném kérdezni azoktól, akik nem bíznak mondjuk az OTP MNyP-i üzletágában, mert csődbe mehet, azért a nettóból félretett megtakarításukat be merik tenni a bankba?
Mindkettő államilag garantált (legalábbis jelenleg), csak a Fidesz a döntés 'megkönnyítésére' akarja az állami garanciát visszavenni.

Nyugdíjkárosultak · http://nyugdijkarosultak.blog.hu/ 2010.12.03. 23:27:30

@Táskás Tóni: Csak az a több százezer vegye fel a harcot, aki nem fog garantáltan rosszul járni. Erre a nyolc emberre tényleg szüksége van Magyarországnak, ezért is haragszom rájuk, hogy egy jól hangzó politikai nyilatkozat kedvéért úgy viselkednek, mint egy fideszes.

Táskás Tóni 2010.12.03. 23:27:44

@misztikus alfahím: Ezek szerint te egyetértesz ezzel a gusztustalan hazug fidesz politikával, aki úgy adja meg a választás jogát , hogy nincs is választási lehetőség@NightLord: .És mivel amit művelnek itt gazd. pol. címszó alatt az IMF kirúgta Mo-ot , most a piaci finanszírozás évente kivesz a költgvetésből pár száz milliárdot sőt ilyen szar árfolyam mellett az a 20000 milliárd is egyre nő, anélkül ,hogy egy kanyi hitelt felvennénk.

ben2 2010.12.03. 23:27:53

Milyen nyugdíj ellopásáról van szó?
Az állam az elmúlt 13 évben elvett a fizetésedből 10%-ot kvázi adó formájában és szoci magáncégeknek adta. Az a pénz most sem a Tiéd és eddig sem volt az.
Menj a magánnyugdíjpénztáradhoz és kérd, hogy az eddigi "megtakarításaidat" egy összegben lesznek szívesek kifizetni a kezedbe. Aztán nézd, ahogy a pofádba röhögnek.
Na ugye. Hát ennyire Tiéd az a pénz.
Most, hogy 8 év "reformjainak kidolgozása és megvalósítása" eredményeképpen a magyar költségvetés szarabb állapotban van, mint valaha, egyszerűen nincs több pénz foltozgatni a szétlopott nyugdíjkasszát. A 10% adó ezért a költségvetésbe folyik be, a nyugdíjat meg mindenki úgy kapja és úgy is fogja kapni, ahogy eddig.
Lehet vérgőzösen acsarkodni ezen amolyan európai, 89-es demokrata módjára, de alapvetően nem változik semmi. Akit pedig annyira elkapott a balos politikai szektafíling, hogy képes beáldozni érte a nyugdíja kétharmadát, hát rajta, tegye.

tcom 2010.12.03. 23:31:24

@stratez:

A balfasz csehek meg a hozzánk hasonló rendszer bevezetésén gondolkoznak. A lengyelek kizárják a magyar módszert, és a legtöbb országban igyekeznek több lábra állítani a katasztrófával fenyegető nyugdíjhelyzetet.
Bokros tevékenységét még a jobboldali gazd.politikusok is el szokták ismerni szűk körben. Ha Orbán nyugaton van, akkor elismeri, hogy Magyarország "világbajnok" teljesítményt mutatott fel az elmúlt években az államháztartási egyensúly terén, vagy közröhej tárgyává vált jelentés a bajnai kormány tevékenységéről, amiben a minisztériumi jelentés elismerte bajnai tevékenységét a fideszes bizottsági tagok meg nem olvasván ezt a szokásos sablon szöveget kezdték el.
Ráadásul én hozzád hasonlóan nem szelektíven emlékezem. Emlékszem arra, amikor 2002-ben az mszp a teljes fidesszel szavazta meg a fedezet nélküli 13. nyugdíjat és a köztiszt béremelést, ami nagyrészt a csődhöz vezetett.

Táskás Tóni 2010.12.03. 23:31:28

@stratez: Akkor a cseheknél letartóztatások lesznek , mert el fogják indítani a mnyp-i rendszert.Szerintem a környező országok gazdaságpolitikája a következő: ellenkezőjét kell csinálni ,mint mo-on a fidesz és akkor sikeresek leszünk.

Goompah 2010.12.03. 23:32:59

@NightLord:

Na persze, cigányhitler. Hol használtam én valaha ezt a szót?

Abban igazad van, hogy aki a te szellemi mélységeden van, azzal valóban kár társalogni.

Táskás Tóni 2010.12.03. 23:34:02

@ben2: És most jön a fidesz aki megcsinálja az egyetlen reform reformját és az emberek embere és ezt hipp-hopp aláírja.

NightLord 2010.12.03. 23:35:30

@bürger: A kádár rendszerben is felosztó-kirovó elven működött a nyugdijrendszer, semmilyen felhalmozás nem történt.

tcom 2010.12.03. 23:35:41

@ben2:

"szoci magáncégeknek"???????
Ezt fejtsd ki! Nem értem. A magnyugdíj cégek szoci cégek?
Nekem már fizetett ki a rohadt karvajtőkés összeget egy 10 évesen lejárt önkéntes befizetésből. Nem kell itt olyanról beszélni, ami nem történt meg.

Táskás Tóni 2010.12.03. 23:37:22

@NightLord: A másik 1800 milliárdot pedig még 2011-ben elkölti, aztán megint ott a lyuk, utána pedig jöhetnek az egyéni bankszámlák.

subtotal 2010.12.03. 23:38:20

Még egy dolog: 97-ben elhatároztuk/ták, hogy mostantól takarékoskodunk, hogy 30 év múlva ne robbanjon ránk a demográfiai nyugdíjbomba. Az állam úgy döntött, megoldja a nyugdíjkifizetéseket úgy, hogy az aktív rétegektől kevesebbet vesz el a mostaniak nyugdíjára, cserébe azt kéri, hogy mindenki tegye ezt egy, a majdani nyugdíját fedező számlára.

Az, hogy a Fidesz kibújik ebből az ígéretből úgy, hogy ezt nem jelezte, minimum inkorrekt. Inkább nem használom azokat a jelzőket, amiket ők használtak a szocikra ennél sokkal kisebb stikliknél is.

Táskás Tóni 2010.12.03. 23:39:14

@ben2: Szoci magáncég: Csányi OTP mnyp-a a taglétszám és a vagyon egyharmada van nála.

NightLord 2010.12.03. 23:39:39

@Táskás Tóni: A szar árfolyamról annyit, hogy ma pont ugyanannyi az EURHUF kereszt, mint alig 1 héttel a választások második fordulója után, amikor még meg sem alakult a jelenlegi kormány, és bajnai gordonnak hivták az (ügyvezető) miniszterelnököt.

captain morgan 2010.12.03. 23:40:41

@ben2:

fogalomtar.eski.hu/index.php/F%C3%A1jl:Korfa_Magyarorszag_2009.JPG

Nos, a fenti link a 2009-es korfa. Én alulról a 8. sorban vagyok. A legalsó két sor, meg azok akiknek a járulékaiból Matolcsy megígéri az állami nyugdíjamat. Erre bazírozzak? Vicc.

NightLord 2010.12.03. 23:42:37

@Táskás Tóni: És ki mondta neked hogy a másik 1800 mrd el lesz költve?
Összesen 500 mrd forint van betervezve a költségvetésbe a manyupvagyonból, amiből a nyugdijkassza hiányát fogják pótolni.

val 2010.12.03. 23:43:13

@NightLord: Az nem baj! Orbán a hibás. Meg a Jobbik.

Goompah 2010.12.03. 23:43:42

@misztikus alfahím:

Az addig OK, hogy államgazdasági szinten rossz üzlet volta manyup. De ebbe belekényszerítették az embereket, nem? Most meg kikényszerítik őket belőle? Jó érzés lehet pingponglabdának lenni a mindenkori kormány szemében.

Mint már írtam, a pénzek "államosítása" szerintem sem ördögtől való dolog. De az eltapsolása, ami már most is előre látható, már az!

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.03. 23:44:00

@misztikus alfahím: nagyon hülye vagy. Azért, mert a szomszéd odaadja a házalónak a fizuját, mert az azt ígéri, hogy az unokája 30 év múlva majd biztos erre jár, és vissazaadja kamatostul, nekem még hadd ne legyen muszáj. Akkor se, ha a hülye vezéred mondja.

De tudod mit: oddaadtam én önként azt a kurva pénzt az mnyp-nek. Más meg gyáva volt, nem adta, inkább az orbán (gyurcsány stb.) csöcsében bízott. Gusztus dolga. Most én meg azért szopok, mert 13 évig bátor és öngondoskodó voltam, az állam meg baszta széjjel a többiek pénzét folyamat jelleggel faszságokra. Nem csak nyugdíjra. A köcsög barátaid is, például gazdagoknak lakáshitel-kamattámogatásra. Bár az elbaszásban a szocik profibbak voltak.

Szal fogd be a pofád, és ne ugass bele, mit csináljunk a pénzükkel. Add az orbánnnak, ha neked az olyan kurva jó, kijafaszt érdekel. Itt senkit sem. Takarodj haza.

porthosz 2010.12.03. 23:44:22

Én fiatal vagyok még (huszonéves), de véleményem szerint tökmindegy hogy mnyp-be megy-e a pénzem vagy az államiba.

Az mnyp 30-40 éves időtávlatbam semmit nem tud garantálni, még csak azt sem hogy egyáltalán akkor létezni fog-e a mai formában bármilyen pénzügyi rendszer.

Az állami meg még ma elkölti az egészet a mostani nyugdijasokra, de mire én elérem a nyugdijkorhatárt (ami nem lesz egyszerü, majd a 40 év múlva várható átlagéletkor: 65 év és a nyugdijkorhatár: 90 év lesz) addig úgyse lesz senki aki kifizesse az én nyugdijam.

Nem tudom csak nekem van-e ilyen érzésem, de én azt látom hogy a mai világ nagyon hasonlít a római birodalom végnapjaira. Aztán majd jön néhány keményebb kötésű nép, amelyik szétcsap a nagy polkorrekt világban.

Blogger Géza 2010.12.03. 23:45:00

@Goompah: Szerintem demagógia a más által befizetett adót úgy tekinteni, mintha a sajátod lenne. Jó hogy nem már a cég által fizetett iparűzési adó vagy társasági adó sorsát is te akarod megszabni, mondván te termeltél mindent, a munkáltató egy senki.

val 2010.12.03. 23:45:51

@Goompah: "De az eltapsolása, ami már most is előre látható, már az!"

Mire tapsolják majd el?

captain morgan 2010.12.03. 23:45:56

Ezeket a karvalytőkés dumákat meg el kellene felejteni. 20 éve mindenki erre várt áhítattal, hogy ne kelljen a gaz imperialisták szidásán kuncogni minden állami ünnepen, oszt megint itt tartunk? Csak mert a miniszterelnök a nyolcvanas években szocializálódott? Én is, oszt mégsem teszem.

tcom 2010.12.03. 23:46:53

@ben2:

A legnagyobb baj a kormány tálalásával van. Ha az embernek ilyen pofátlanul ajánlanak valamit, ha megkérdezése nélkül, ha a fidesz az ígérete ellenére nem hogy megvédi a mag.pénztárakat, hanem ellehetetleníti, ha selmeczikkel, szijjártókkal próbálja népszerűsíteni, ha direkte fizikailag nem teszi lehetővé akár csak fél millió maradó ügyintézését, ha direkt egy Pécsnyi városnak kell az ügyintézéshez a 60 km-re lévő Szekszárdra utazni, ha kibaszik és még gúnyosan röhögnek az embereken, akkor ott valami nincs rendben.
Az egész ügymenet a Gyurcsányi cinikus "el lehet menni" kategória. Akkor miben is különböznek az mszp-től? Semmiben, sőt még aljasabbak, hatalommániásak, erőszakosabbak. Gyurcsány legalább úgy tűnik tanult valamit az elmúlt 8 évből. Nem biztos, hogy elhallgatná a költségvetés hiányát, vagy csak sunyiban ismerné el, hogy elk.... Orbán semmit nem tanult, ha azt nem vesszük, hogy "ne veszítsd el a népszerűséged, mert soha nem fogod visszaszerezni" című kádári pragmatikumot.

jjoey 2010.12.03. 23:50:01

@captain morgan: a mai embert nem érdekli mi lesz vele 20 év múlva. lesz majd megint 4 mila nyögös, 2 mial fizető (most ugye ez 4 mila nyögös, 3 mila fizető) és ehhez tapsolnak is ma sokan, merthogy a "zember aki sosem hazudott" megmonta (pontosabban szijjártó mindentmegmagyarázok péter).
elvileg polgári, de panelproli szinten lévő emberek (merthogy a polgári kormányra a polgár szavaz, namost a polgár amit a legkevésbé szeret, az a tulajdon elvétele. ami itthon folyik, az a tulajdon elvétele, ezt hagyják a zemberek, ergo nem polgárok. prolik. akit sért, sért, de sajna ez a magyar realitás. ma.

hogy a coclib mit tett és nem, egy dolog, de a tulajdont nem bántotta. a tulajdon pedig a polgárság alapértéke. hogy is vagyon (no nem a tokaji szőlőbítok, 5 gyerek szülése melett honnan volt ennyi zsé? csak nem feketén zugügyvédek voltunk a gyes alatt???) ezen itten?

tcom 2010.12.03. 23:50:07

@captain morgan:

De téged nem is mámorít meg a hajbokolók, zászlólengetők, viktorozók hada.
Téged nem varázsol el a hatalom mámorító érzése.

subtotal 2010.12.03. 23:55:06

@Blogger Géza: ugye nem kell mondani, hogy az iparűzési adó bevétel, míg a társasági nyereség alapú?
A béredre rakódó járulékokat és adókat viszont mindenképpen Te termeled ki (legalábbis a versenyszférában így van), mert ha nem, következő hónapban nincs állásod.

Ha nem tudnád...akkor mostmár tudod.

Blogger Géza 2010.12.03. 23:55:27

@jjoey: Teljesen rosszak a számaid. Rossz alapokra meg csak rozoga kalyiba épülhet, ugye...

Goompah 2010.12.03. 23:56:53

@Blogger Géza:

Vicces vagy. Szerinted minek nevezzem, ha azt, ami eddig nyugdíjjárulák volt és nyugdíjra jogosított, hirtelen átnevezik adónak és nem jogosít semmire?

Táskás Tóni 2010.12.03. 23:57:50

@NightLord: Oké , ha lájkolod a III/II-es Matolcsit és a delejes ember ámokfutását az más.

Blogger Géza 2010.12.03. 23:58:10

@subtotal: Neme kell mondani, de ennek semmi köze ahhoz, hogy a fentiek egyikét sem a munkavállaló fizeti, és nem az ő béréből vonják le. Ha eddig nem tudtad, most már tudod.

NightLord 2010.12.03. 23:59:21

@Goompah:
Azt mondd meg, hogy ha te ugy döntesz hogy csak a nyugdijjárulékaid 75% -ával vagy hajlandó támogatni a folyó nyugdijkifizetéseket, akkor az állam milyen elv szerint válassza ki azokat a nyugdijasokat, akik csökkentett nyugdijat kapnak azért, mert az ő teljes nyugdijuk kifizetéséhez hiányzik a te járulékbefézetésednek a 25%-a?

Goompah 2010.12.03. 23:59:42

@Blogger Géza:

De a te logikádat követve a munkáltató által utánam befizetett TB-járulékot sem én kerestem meg, ezért engem nem jogosít eü-ellátásra?

Bocsáss meg, de az érvelésed a demagógia kvintesszenciája.

tcom 2010.12.04. 00:00:17

@jjoey:

Polgárság? Már kihalt, kisebbségben van. Mivel magyarok a régi rendszert leginkább vissza kívánók az egész földön, ezért itt csak a kádári hiteleken elég jól elmutyizgató önző kádárista zombik vannak.
Nem véletlen, hogy valódi felháborodás nélkül el lehet erőszakkal venni 3 millió ember akármilyen vagyonát. Mert ez tulajdonnak számít. Nagyon sok köze van a munkához, a sok tanulás, küszködés, túlórázás során megszerzett vagyonhoz. És egy tollvonással el lehet venni?

Akkor én is elmegyek rokkantnyugdíjasnak 38 évesen, aztán fizessen adót járulékot a tokaji gazdaasszony! Vagy elmegyek nyugdíj előtt álló nőnek, így én is gyarapítom az inaktívak állományát, ráadásul nem fizetek adót.

Hülyeazért Nemvagyok 2010.12.04. 00:03:34

@Cuppanj a végére!: Aki szereti Rákosi Orbán Viktort meg a padlást lesöprő kommunistákat
az mond ilyen hülyeségeket

Goompah 2010.12.04. 00:04:31

@Blogger Géza: Te szerencsétlen, ki a fészkes fene keresi meg azt a pénzt, ha nem a munkavállaló? Mi a lófaszt fizethetne be a munkaadó, ha nem lennének dolgozói, akik megkeresik neki a profitot és az adókra valót?

@NightLord:

Te meg miről beszélsz? Ez esetben a manyupnál maradó tag nem 100%, hanem csak 75% állami nyugdíjat kapna (az eddigi szabályozás szerint), nem? Mivel a maradék 25%-ot a manyuptól kapná, plusz-mínusz a manyup által realizált hozam.

Ezzel szemben az állam most azt mondja, hogy fizesd tovább a 75%-ot, de most már adó formájában, de ezért cserébe nem kapsz semmit (vagyis további szolgálati időt).

Ez valóban lopás. (A manyup-pénzek "államosítását" nem tekintem lopásnak, csak vitatható lépésnek.)

subtotal 2010.12.04. 00:04:39

@Blogger Géza: valóban nem ő fizeti, hanem a munkáltató nem neki fizeti ki a PÉNZÉT, hanem direktbe az államnak utalja a munkavállaló adóit.

Blogger Géza 2010.12.04. 00:05:58

@Goompah: A munkáltató által fizetett járulék eddig sem jogosított téged semmire. Attól, hogy esetleg nem utalta el, tőled még nem vonták meg a nyugdíjat. Ebből valójában a folyó nyugdíjfizetéseket teljesítették eddig is és ezután is.

Egyesek fejében teljesen torz módon úgy él mintha Magyarországon megszűnt volna felosztó-kirovó rendszer. Holott ez nem szűnt meg sem Magyarországon, sem sehol máshol. Max kiegészítésekkel próbálkoznak itt-ott.

Nálunk is ez lesz, megnőhet a VALÓDI öngondoskodás, azaz az önkéntes pénztárak vagy más megtakarítások szerepe. És megszűnik ez a két rendszer hátrányait egyesítő öszvér mnyp láb.

lanyi 2010.12.04. 00:06:52

@misztikus alfahím:
Nem fogják érteni.

Illetve értik csak úgy csinálnak mintha nem értenék.

subtotal 2010.12.04. 00:07:53

Beírom ide is ezt a kis kalkulációt arról, megéri-e tényleg az államnak HOSSZÚ távon (azaz több, mint 4 évet véve):
Jelenleg kb 1:1 az aktív privát szférások és a nyugdíjasok aránya, 205eFt bruttó az átlagfizu, ezután jövőre 24%+10% megy nyugdíj irányába, ami ~70eFt, ergo most ide kellene lecsökkenteni az átlagnyugdíjat.
20 év múlva az van, hogy 1:2 arányban lesznek az aktívak és a nyugdíjasok. 2%-os éves reálbér növekedéssel kalkulálva 20 év múlva mai jelenértéken 305eFt-ot fogunk keresni, annak a 24%+10%-a ~104eFt, de ezt már 2 nyugdíjasnak kell kifizetni, ami ugye 52eFt. Ha meg akarjuk őrizni a nyugdíjaknak legalább a reálértékét (ahogy a Fidesz ígérte), akkor a járulék és adóterhelést a jelenlegi 34-ről 46%-ra kell emelni.
Ha nem emelünk járulékot, akkor 4 millió nyugdíjasnak fejenként 18eFt havonta egyéb bevételekből. Ez HAVI 72mrd kiadás jelenértéken a mostani 30mrd becsatornázásáért.
Ide tart az a rendszer, amit a Fidesz át akar nyomni most.

Goompah 2010.12.04. 00:08:00

index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/03/22_milliard_forint_pluszt_kapnak_a_kozszolgak/

A nem közszolgákat vajon ki kárpótolja azért, hogy az egykulcsos adóval tőlük vesznek el pénzt azért, hogy a jobban keresők kevesebb adót fizethessenek?

Táskás Tóni 2010.12.04. 00:08:27

@NightLord: Talán nem a 16%-os szja irányába kellene elmenni és nem azokat kellene szivatni akik befizetnek a ktgvetésbe. A közteherviselés igazságosabb lett volna például, ha a fidesz nem fúrja meg az ingatlan és a vagyonadót, a vizitdíj is biztosan hasznos lett volna az egészségügy rendbetételéhez, és a 2000 milliárd éves ktgvetésű önkormányzatokon is lehetne egy "keveset" megtakarítani. Persze akkor nem lenne ennyi fideszes polgármester.Nem attól kell még többet lenyúlni , aki fizet nem ezt ígérte a fidesz.

NightLord 2010.12.04. 00:09:02

@Goompah: Hogyhogy miről beszélek? Szerinted mi a francból fizet az állam nyugdijat minden honapban? Fossa a pénzt, vagy hogy gondolod?

Blogger Géza 2010.12.04. 00:09:41

Neked@subtotal: De NEM az ő pénze. Soha nem is volt, nem is lesz. Amíg ezt nem értitek meg, addig csak hamis mókuskerékben pörögtök értelmetlenül.

Rwindx 2010.12.04. 00:10:16

@Táskás Tóni:
Jah, a csehek most vezetik, de vajon miért nem 8 illetve most már 10%-al, hanem csak 3%-al? Megmondom miért, mert ők sem akarják csallánnal verni...

Majd 2019-re emelik 5%-ra, végül mivel tudják ettől még keményen pofára eshetnek, a kiadások ellentételezésére a 10%-os és 20%-os áfakulcsot eltörlik és egységes 19%-ra hozzák, hogy az extra ÁFA bevételek fedezzék a kieső 3%-ot.
Magyarán szólva ott a tiéd lesz, de befizeted mégegyszer adóban, amikor tankolsz meg kiflit veszel, vagy bármire elköltöd a pénzed.

Ezeket a részleteket miért felejtik el közölni a cseh példán rugózók?

Vajon mit szólnál hozzá ha itt is 98-ban úgy vezették volna be hogy 8% az mnyp, tiéd, de ajándékba kapunk mellé egy 30%-os áfakulcsot?

NightLord 2010.12.04. 00:11:15

@subtotal: Az nem jutott eszedbe, hogy a közszférában dolgozók után is keletkezik bevétele a nyugdijkasszának?

Blogger Géza 2010.12.04. 00:13:23

@Táskás Tóni: Az ingatlan- és vagyonadót az AB fúrta meg, csak hogy tisztán lássuk. Egy ellenzéki párt nem sok mindent tud megfúrni.

Goompah 2010.12.04. 00:13:41

@Blogger Géza:

Már hogyne jogosított volna. Az már más kérdés, hogy az állam nem tudta és ma sem tudja rendesen kezelni azt a - nem gyakori - esetet, amikor a munkaadó lenyúlta az utánam fizetendő járulékokat. Ahogyan nem tudja még ma sem fülön csípni az ún. potyautasokat, akik a saját járulékaikat sem fizetik, mégis kapják az ellátást. Ez alapján a te logikádból az következik, hogy a járulék nem fizetése is feljogosít a szolgáltatás igénybe vételére. Furcsa a logikád, annyi szent.

Vedd már végre észre, hogy pusztán kozmetika az, hogy a járulékok egy részét a munkavállaló fizeti, másik részét a munkaadó. Mindkettőt a munkavállaló termeli meg.

Goompah 2010.12.04. 00:15:13

@NightLord:

"Szerinted mi a francból fizet az állam nyugdijat minden honapban? Fossa a pénzt, vagy hogy gondolod?"

Hitelből. Amibe majd az egész ország belerokkan.

lanyi 2010.12.04. 00:15:17

@subtotal:

Te sem érted?

Te előre látsz húsz évre?
Bakker te király vagy.
Légyszi áruld már el a kisfiam melyik egyetemre fog járni?
Ugy a feleségem nem fog elhízni?
Én élek még?

subtotal 2010.12.04. 00:15:47

@NightLord: persze, papíron

@Blogger Géza: akkor kérd a munkáltatódat, hogy nyelje be az összes nyereséget, ami az SzJA változásokkal a nettódban jelentkezne. Ő örülni fog az érvelésednek. Vajon Te is?

Blogger Géza 2010.12.04. 00:17:55

@subtotal: "20 év múlva az van, hogy 1:2 arányban lesznek az aktívak és a nyugdíjasok"

Ezt meg honnan szoptad? A nyugdíjasok száma valójában csökkent az utolsó pár évben, és a terv a munkavállalók számának növelése. Teljesen irreális számokkal hiszterizáljátok magatokat.

Amúgy az, hogy a nyugdíjasok alacsony nyugdíjat kapnak, többek közt annak is köszönhető, hogy irdatlan mértékű pénz folyt ki a manyupokba, amelyekből nem lett nyugdíj.

subtotal 2010.12.04. 00:17:58

@lanyi:
Légyszi áruld már el a kisfiam melyik egyetemre fog járni? - amelyikre hajlandó lesz hitelt felvenni, hogy kifizesse a tandíjat
Ugy a feleségem nem fog elhízni? - de igen
Én élek még? - már most agyhalott vagy

blablabla_ 2010.12.04. 00:18:22

@misztikus alfahím: jól összefoglaltad a lényeget. Akkor lenne értelme a magánnyugdíjpénztárnak, ha 98-tól nem az addigi befizetés negyedét adjuk a magánnyugdíjpénztárnak, hanem PLUSZ NYOLC százalékból kezdjük el fizetni. Csak az nem teccik nekünk. Ebben a rendszerben, az a pénz ami MNYP-ba kerül generál ugyanolyakkora hitelfelvételt is. Amit szintén mi fizetünk. Csak abból a pénzből amit pluszban kifizetünk lecsippent működési költségként a MNYP, emiatt duplán rosszul járunk.

Beírtam már néhány helyre ezt a linket, de nem nagyon reagál rá senki, majd hátha itt....

Kun János közgazdász, 2009 szeptember, Bajnai Gordon tanácsadója: www.mebal.hu/index.php/egyeb-fontos-erdekes-olvasni-valo/281-kun-janos-a-tyuk-nem-tojik-aranytojast-gondolatok-a-magannyugdijpenztarakrol

Táskás Tóni 2010.12.04. 00:18:24

@Blogger Géza: Ja , meg a vizitdíjat is az AB engedte népszavazásra....A delejes ember undorító kordonbontós hazaáruló ellenzékisége pedig semmi?!

NightLord 2010.12.04. 00:18:46

@Táskás Tóni: Az új SZJA rendszer orvosolni fogja a szemétséget, hogy a szocialista kormányzatok fejőstehénnek néztek az átlagnál jobban kereső középosztályt (idén az átlagbér után 14%, az átlagbér 2.5x -e után 28% SZJA-t kell fizetni - a tényleges számok még megdöbbentőbbek: átlagbér után fizetendő SZJA 28 000Ft, az átlagbér 2,5x -e után fizetendő SZJA 140 700 Ft... mindössze ötszörös a különbség), és ezzel párhuzamosan a jövőben nem az alacsony keresetűt fogja támogatni az állam az SZJA rendszeren keresztül, hanem azt, aki gyereket nevel. Én ezzel az iránnyal maximálisan egyetértek.

lanyi 2010.12.04. 00:19:07

@subtotal:

Jaj de vicces vagy:)

Szerencsétlen...

NightLord 2010.12.04. 00:19:44

@subtotal: Nemcsak papiron, te szerencsétlen, a közalkalmazottakat nem a nyugdijkasszából fizeti az állam, igy az ő illetményük után keletkező járulék tényleges bevételként jelentkezik a nyugdijkasszában.

Blogger Géza 2010.12.04. 00:20:31

@Goompah: Nézz utána, ez nem jogosított téged semmire.

Blogger Géza 2010.12.04. 00:21:04

@subtotal: Kérjed te, ha ez a perverziód...

subtotal 2010.12.04. 00:21:50

@lanyi: mintha én kezdtem volna

NightLord 2010.12.04. 00:23:34

@Goompah: Nalátod, ezért kell neked befizetni az összes nyugdijjárulékot az állami nyugdijkasszába, mert a hitelből való nyugdijfizetésnek véget kell vetni. 82% a GDP arányos államadósságunk, nincs lehetőség további hitelfelvételekre.

Táskás Tóni 2010.12.04. 00:23:34

@Rwindx: Nekem tetszik a cseh intézkedés és az is tetszik , hogy tárgyalnak róla az ellenzékkel. Itt egy dölyfös akarnok ember szar közg-i ismeretekkel nyomul a saját és oligarchái érdekében diktatórikus kinyilatkoztatásokkal.Ezt viszont nem szeretem és nem vagyok egyedűl , ahogy itt a kommenteket olvasom.

subtotal 2010.12.04. 00:24:10

@Blogger Géza: jó érv

@NightLord: persze: odaadom a minisztériumnak bérre, közben visszaveszem nyugdíjjárulékra. Szerinted meg kell annak a pénznek lennie?

lanyi 2010.12.04. 00:24:43

@subtotal:

Mondjuk a foglalkoztatás szintjének emelése?

Az nem játszik?

Tita nick 2010.12.04. 00:25:22

Na most, ha jól olvastam, a magánnyugdíjpénztárak áldásos és szaxerű ténykedése során átlagban kb. 270000 Ft. mínusza van minsdenkinek, aki magánnyugdíjpénztár-tag. Vagyis a tőzsdézések eredménye ez.

Olvasom itt, hogy az aláírók ezt írták alá: Tartsanak ki a magánpénztárak mellett, ragaszkodjanak a sok-sok év alatt képzett megtakarításukhoz, öregkori megélhetésük biztos alapjához

No comment. A Fidesztől ez szerintem jó lépés volt, és persze szükségszerű is, de a tálalással tényleg bajok vannak.

Blogger Géza 2010.12.04. 00:25:25

@Táskás Tóni: A tények makacs dolgok. :) Adótörvény ügyében nincs és nem is lehetett népszavazás, azt csak az AB törölhette el, meg is tette. Hogy most ez neked nem tetszik, az más kérdés. :) És kapaszkodj meg: Magyarországon az összes érdemi adótörvény-módosítás ott landolt, teljesen függetlenül attól mit tesz, mit mond vagy akart a Fidesz. Pont ezt az abszurd népi sportot szünteti mag az alkotmány módosítása a jövőre nézve.

Goompah 2010.12.04. 00:26:06

@NightLord:

"Az nem jutott eszedbe, hogy a közszférában dolgozók után is keletkezik bevétele a nyugdijkasszának?"

Ez a megszólalásod pontosan szemlélteti, mennyire vagy tisztában a dolgokkal. Plusz az általad képviselt szellemi színvonalat is.

Táskás Tóni 2010.12.04. 00:27:56

@NightLord: Akkor miért csinál az állam újra és újra államkötvény kibocsátást , ez is hitelfelvétel , méghozzá kétszeres kamattal ,mint amennyibe az IMF-nél került a hitel.

lanyi 2010.12.04. 00:30:55

@Táskás Tóni:

Jajajajaj!

Nálad tesó nagy a baj...

Kedvezményes IMF hitel:)

Jézus mária!

Figyu ahogy lenin montta: Tanúni tanúni tanúni!

NightLord 2010.12.04. 00:31:17

@blablabla_: pontosan ez a lényege az egésznek.
Ha ha a folyó nyugdijkifizetések fedezetét jelentő járulékok harmadát magánkasszákba utaljuk, akkor

a, az államnak ugyanilyen összegben hitelt kell felvennie, amire kamatot fizetünk, ami lehetetlenné teszi, hogy nemzetgazdasági szinten bármilyen haszna legyen a manyupos befizetéseknek

b, az államnak indirekt v. direkt módon be kell szednie a polgároktól ezt az összeget, tehát végeredményben kétszer fizetjük meg azt a járulékrészt, amit az manyupba rakunk, de igy legalább fenntartható a rendszer

A magyar állam az a, verziot választota, aminek egyrészt nincs értelme, másrészt mivel az államadósság tektintetében egy olyan abszolut határhoz értünk, amit nem nagyon tudunk átlépni annak veszélye nélkül, hogy elapadnak a külföldi finanszirozási csatornák (=államcsőd), ezért tovább nem is járható.

Maradnak az önkéntes nyugdijpénztárak, amikben a netto fizetése terhére bárki gyűjtögethet öregkorára.

igenember 2010.12.04. 00:32:03

Egyetértek a blogíróval. Ez egy igazán jó post és megérdemli a Zindex címoldalát.

Rwindx 2010.12.04. 00:32:29

@Táskás Tóni:
A cseh változtatás, rendszerszinten nézve működik (más kérdés hogy átverés, de ebből a szempontból lényegtelen).

A cseh rendszer akkor lenne ekvivalens a magyarral ha itt is drasztikusan adót emelnek a 8% ellensúlyozására. Ezt nem tették meg. Persze ha megtették volna, akkor a hülyének is világos lett volna, hogy valami gáz van ezzel az mnyp rendszerrel, miért kell kétszer fizetni érte.

Tehát mégegyszer megkérdezem, egy ha 98-ban egyidejüleg bevezetnek egy jóval magasabb ÁFA kulcsot pénzügyi ellensúlyozásra mit szóltál volna? Vajon mit tett volna a feketegazdasággal a magasabb ÁFA kulcs (vagy inkább a fehérrel)?

A "csodás 8 közgazdászember" miért nem ismerte fel vajon hogy hova vezet mindez, és hogy-hogy a csehek felismerték? Valószínűleg nem ezektől kértek tanácsot...

NightLord 2010.12.04. 00:32:52

@subtotal: Te szerencsétlen hülye, a minisztériumnak bérrea nyugdijkassszábol adom, vagy sem?
Ha nem a nyugdijkasszából adom, akkor a levont járulékokból lesz bevétele a nyugdijkasszának, vagy nem?

IQ 80 rulez.

NightLord 2010.12.04. 00:33:42

@Goompah: Jó, tanulj még egy kicsit, akkor majd megérted.

Blogger Géza 2010.12.04. 00:33:57

@subtotal: Remek, itt egy korfa. És? Hogy jött ki ebből az 1:2? No persze már a jelenlegi számokat is rosszul tudod, majd pont a 20 év múlva esedékeseket fogod tudni.

De elárulok valamit: a korfán aligha változtat bármiféle pillér. A manyup-rendszer lényegében azt csinálta hogy a központi költségvetés I+3%-ért (ahol I = infláció) felvett töménytelen mennyiségű plusz hitelt, hogy aztán odaadja a manyupoknak, akik I+0,7%-ot termeltek ki a költségek levonása aztán. Hát ez remek biznisz, ezzel sokat segítettünk a korfán. :) Valójában kivontunk egy csomó pénzt a nyugdíjrendszerből és jól megnöveltük az államadósságot.

subtotal 2010.12.04. 00:34:08

@lanyi: egyre későbbi munkábalépéssel és csökkenő aktív korú népességgel? Hát hogyne játszana, tisztán látszik.

Még egy dolog a visszalépőknek: az, hogy a munkáltató által fizetett 24% adó lesz, nem csak a maradókat sújtja. Azzal ugyanis nem csak a maradók felé nem kell majd elszámolnia az államnak. Ha a Fidesz marad hatalmon, az lesz belőle, hogy csak az alapján számolják majd a nyugdíjatokat! És még esélyetek sincs, hogy hozamotok legyen!

Táskás Tóni 2010.12.04. 00:34:09

@Blogger Géza: Ja , eddig meg lehetett minden ,akár esetleg jó törvénytervezetet fúrni az AB-nek ,mostantól viszont a tévedhetetlen és a jobbkéz már nem engedi és ez neked tetszik.Kár , hogy a tegnapelőtti orosz és lengyel találkozó sem sikerült a delejes embernek. A TASZSZ azt, hitte , hogy Gyurcsány ment Putyinhoz a lengyel lapokban pedig nagyon kemény kritikák jelentek meg a magyar virtust emlegető Orbánról.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.12.04. 00:34:27

@misztikus alfahím: Én 99ben voltam mnypbe pályakezdőként belépő.Amúgy hülyeséget írsz, hogy így emelni kell, úgy emlni kell. Mérnökként dolgozom az Egyesült Királyságban a , a bruttó béremből 25% az ÖSSZES elvonás, nem 50 , mint otthon, mégis az itteni nyugdíjasok meg tudnak élni, az orvosi ellátásban nincs szükség hálapénzre, a bevlvárost folyamatosan takarítják, és fejlődik a város....
Emelni kell? Tényleg? Akkor ők hogy tudják feleannyiból megoldani , ráadásul jóval drágább munkaerővel a dolgokat, míg odahaza duplaannyi elvonással a magyar kormány nem? És még sarcolni kéne, mi?
Nevetséges.

NightLord 2010.12.04. 00:35:21

@Táskás Tóni: Mert a meglévő adósságállományt folyamatosan meg kell ujitani, és ez is kötvénykibocsátás útján történik.
Ez azonban nem eredményezi az adósságállomány növekedését.

tcom 2010.12.04. 00:35:39

@Blogger Géza:

"Ezt meg honnan szoptad? A nyugdíjasok száma valójában csökkent az utolsó pár évben, és a terv a munkavállalók számának növelése. Teljesen irreális számokkal hiszterizáljátok magatokat.

Amúgy az, hogy a nyugdíjasok alacsony nyugdíjat kapnak, többek közt annak is köszönhető, hogy irdatlan mértékű pénz folyt ki a manyupokba, amelyekből nem lett nyugdíj."

Folyamatosan növekszik 20 éve a nyugdíjasok aránya. A következő években az ötvenes években születettek hada fog nyugdíjba vonulni úgy, hogy a születések száma tovább csökken. A rendszer akkor fog végleg összedölni, ha hetvenes években születettek nemzedéke vonul nyugdíjasnak.
Az egész fejlett világ evvel a demográfiai csőddel néz szembe. Nem kellene ilyen hülyeséget írnod.

Hogy a nyugdíjasok alacsony nyugdíjat kapnak? Sehol európában nem ekkora a nyugdíjak aránya a bérekhez, mint nálunk. A munkavállalók nagy része kevesebb bért kap, mint nyugdíjasok százezrei. Márpedig a nyugdíjakat, ha elfogy a felélni való, akkor a befolyó járulékokból kell kifizetni. Azok pedig évek óta csökkennek, nem úgy mint a nyugdíjak. Hiába akar a fidesz fából vaskarikát varázsolni, az előbb utóbb kiderül, hogy nem fenntartható.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.12.04. 00:35:42

MAradok MNYPben amúgy, úgysem szándékoztam többé Magyarországra adózni. És akinek van egy ksi esze, bíztatni fogom, hogy nézzen szét a világban.

misztikus alfahím 2010.12.04. 00:36:20

@Humperdickk:

Egészen addig míg fel nem fogod, hogy ezt a pénzt nem takarítottad meg, nem tetted félre, nem gyűjtögetted, addig nincs miről beszélni.

Egy hónappal ezelőttig fogalmad sem volt róla hova kerül a pénz amit levonnak a bruttó béredből, most meg őrjöngsz, hogy megloptak.

Nem loptak meg, mert az a pénz sohasem volt a tiéd.

Prototipusa vagy annak a csoportnak aki nem képes felfogni, hogy az állam adóssága a TE adósságod, amit NEKED kell visszafizetni.

Oktalan állat vagy, nem több. Pontosan a hozzád hasonlók miatt jó, hogy nem dönthetsz szabadon.

Téged terelni kell, most is csak az a bajod, hogy eddig répával csalogattak, most meg ostorral csattogtatnak mert már túl közel vagy a szakadékhoz.

(Mondjuk ha rajtam múlna hagynálak leesni, veled is csak sűrűbben vagyunk.)

Táskás Tóni 2010.12.04. 00:37:36

@Rwindx: Inkább adóemelést csinált volna a delejes ember és a fidesz , mint 2-3 év alatt eltapsolni az összegyűjtött mnyp-i megtakarítást.Amit most csinálnak az a lehető legszarabb, és ha nem így lesz annak is tudok majd örülni. Amit most csinálnak , egyáltalán nem tetszik.

subtotal 2010.12.04. 00:38:07

@NightLord: nem, ebből lesz a nyugdíjkassza hiánya. Mert már a minisztérium keretébe is csak papíron van betervezve.

Blogger Géza 2010.12.04. 00:38:37

@Táskás Tóni: Jujj, kritizálnak a lengyel lapok. Úristen, most mi lesz! Elárulom: Az összes lap kritizálja a politikusokat (ritka kivételtől eltekintve), ez annak a jele, hogy legalább csinálnak valamit.

Blogger Géza 2010.12.04. 00:39:51

@tcom: "Folyamatosan növekszik 20 éve a nyugdíjasok aránya."

Nem igaz. Nézz utána. KSH. Megállt a növekedés, sőt.

Táskás Tóni 2010.12.04. 00:41:22

@lanyi: Az IMF hitelkamata kb fele ill kétharmada a szabadpiaci finanszírozásnak, csak akkor nem lehetett volna folytatni ezt a tolvaj tempót. A fidesznek ,mint tudjuk semmi sem drága , inkább elba...k még pár száz milliárdot csak azért, hogy "ámokfuthassanak".

tcom 2010.12.04. 00:42:18

@tildy:):

Csak itt magyarisztánban 1 adófizetőre jut 1 nyugdíjas, meg fél közalkalmazott, meg 3 kormányzati mukaerő, 2.5 önkormányzat, 3 nővér, 5 soha sem hazudó politikus.

Oszt ezek is megérdemlik az 5%-os nyugdíjemelést, meg a 40 évesen a nyugdíjbavonulást, a rokkantnyugdíjat stb. Már kádár is megmondta!!!

blablabla_ 2010.12.04. 00:43:14

@Táskás Tóni: kétlem, hogy az IMF forint alapon hitelezne a magyar állampapírokkal ellentétben. Nincs elég bajunk a devizahitelekkel már most is?

Bobby Baccala 2010.12.04. 00:44:21

@Táskás Tóni:

kérdezd meg a dél-koreai népet, hogy mit gondolnak az imf kedvezményes hiteleiről, meg úgy egyáltalán nézz utána az imf eddigi ténykedésének.

Táskás Tóni 2010.12.04. 00:44:47

@Blogger Géza: Szó szerint lehülyézték a magyar kormányt a delejes ember lengyel barátai pl az ominózus Kósa-Szíjgyártó akció miatt.Úgy látom nekünk itt kár szót váltani, mert te az emberek emberének az egyik embere vagy, és kár beléd...

Rwindx 2010.12.04. 00:44:50

@Táskás Tóni:
Valahogy kikerülöd a kérdést. 1998. év 30%-os ÁFA kulcs, azóta is hogy finanszírozva legyen a hiány. Nem most, akkor.

Én meg azt mondom amit 97-ban kitaláltak nem kellett volna bevezetni 98-ban, hanem aki kitalálta ebben a formában, azt inkább be kellett volna zárni az OPNI-ba.

Csinálták volna ahogy most a csehek kis lépésekkel, fedezet biztosítással az senkinek nem fájt volna, de még ahelyett is sokkal inkább erőltették volna az ÖNYP-ket, mert az tényleg magánnyugdíjpénztár. Ha azokhoz nyúlnának most valóban lenne min pampogni, és én már rég a Kossuth téren lennék. De így ebben a formában ez szánalmas... és akkor még itt vannak akik ezeket magasztalják, ami meg szánalmas a négyzeten.

Blogger Géza 2010.12.04. 00:46:05

@Táskás Tóni: Semmi baj, keress egy adónövelő pártot és szavazz arra.

Elvileg mindenki egyetért azzal, hogy az adónövelés növeli a versenyképességünket, és ez igen fontos a munkahelyek megőrzése és újak teremtése szempontjából. Viszont egy ilyen adóreformot finanszírozni is kell valamiből, ez részben a manyup-pénzekből történik. Talán több hasznot hoz egy mostani gazdaságélénkítés, mit évtizedek múlva nyugdíjba menők jövőbeni életszínvonalának (esetleges, feltételezett) emelése. Úgy is mondhatnám: kenheti a hajára a munkavállaló, hogy majd egyszer (talán) több nyugdíja lesz, ha most nincs munkája, és nem tud megélni.

tcom 2010.12.04. 00:46:38

@Blogger Géza:

És mi újság a Ratkó-gyerekekkel? Mi újság a 800 ezer rokkantnyugdíjassal? Mi újság az európában egyedülálló 55 éves átlagos nyugdíjbavonulási korral?

Magyarországnak lenne a legfontosabb hosszútávra gondolkodnia nyugdíjak esetében?
Csak egy kis szikrát látnék a Fidesz hosszútávú terveiből!!!
Habár nevetséges egy politikai garnitúrának hosszútávra gondolkodnia ma magyarországon, amikor a választások 4 évente vannak.

Goompah 2010.12.04. 00:46:53

@Blogger Géza:

"Elvileg mindenki egyetért azzal, hogy az adónövelés növeli a versenyképességünket"

Ez komoly?

blablabla_ 2010.12.04. 00:48:31

@tcom: Olvasd már el légyszives:
www.mebal.hu/index.php/egyeb-fontos-erdekes-olvasni-valo/281-kun-janos-a-tyuk-nem-tojik-aranytojast-gondolatok-a-magannyugdijpenztarakrol

a mostani rendszer minden csak nem hosszútávú. Mire hasznot hozna beledöglünk a hiányba amit okoz.

Táskás Tóni 2010.12.04. 00:49:06

@blablabla_: Nem ft hitelezésről beszéltem hanem a kamat mértékéről. A devizahitelekkel pedig egyre több bajunk lesz elnézve a kormány intézkedéseit és az inflációnövelési szándékát. Tehát , ha a fideszen múlik itt soha sem lesz euro

Táskás Tóni 2010.12.04. 00:51:14

@tcom: Kis optimista optimista , honnan tudod biztosan , hogy 2014-ben választások lesznek Mo-on.?

Goompah 2010.12.04. 00:51:38

@NightLord:

"Mert a meglévő adósságállományt folyamatosan meg kell ujitani, és ez is kötvénykibocsátás útján történik.
Ez azonban nem eredményezi az adósságállomány növekedését."

Biztosan. A refinanszírozás ugye már kamatmentes hitelből történik? Ahogy a kötvénykibocsájtásnak sincsenek költségei, mi?

NightLord 2010.12.04. 00:51:52

@tildy:):
Aha, azért azt ne felejtsük el hozzátenni, hogy a 25%-os elvonásért cserébe csak a heti 100Ł -os Basic Pensiont kapod, ami az éhen haláshoz is kevés arra felé.

Goompah 2010.12.04. 00:54:02

@NightLord:

"Jó, tanulj még egy kicsit, akkor majd megérted."

OK, csak nehogy azoktól tanuljak, akiktől te, mert olyan sötét leszek, mint te.

Blogger Géza 2010.12.04. 00:54:10

@Táskás Tóni: Teljesen odavagyok! Ezek a lengyel újságírók! Nyilván csupa közgazdasági és politikai zseni, akik rendkívül jól ismerik a magyar manyupok történetét és hozamait. és teljesen objektív módon tudósítanak mindenről, ahogy azt már újságíróktól megszoktuk. A politikai vagy személyes szimpátia esetleg antipátia, avagy a tulajdonos nyilván semmiféle szerepet nem játszik ezen a téren, ezért minden szavukat készpénznek kell venni. Ők aztán csak tudják, mi nekünk a jó! Véletlenül sem más, hasomlóan elfogulatlan újságírók cikkeiből dobnak össze valamit még lapzárta előtt, á dehogy.

Vicces, hogy egyesek ennyire istenítenek újságírókat, szerintem ezek azok akik - mondjuk velem ellentétben - nem láttak még közelről néhányat. :)

tcom 2010.12.04. 00:54:31

@Blogger Géza:

"Talán több hasznot hoz egy mostani gazdaságélénkítés, mit évtizedek múlva nyugdíjba menők jövőbeni életszínvonalának (esetleges, feltételezett) emelése."

Ha így lenne, az már érthető lenne. De megy az osztozkodás, még ha a propaganda mást is szajkóz. Olyan az állam mint a végre egy kis pénzhez jutó kamasz. Most végre költhetek 10 milliárdot foci stadionra, habár az adófizetők folyamatosan szívnak adok a nyugdíjasoknak a versenyszféra bérnövekedése feletti emelést, adok 5 milliárdot fideszes havernek, hogy lefényképezze az országot, habár megtették nemrég 160 millióból, ha szarol a BKV adok neki 20 milliárdot, jut a postának is néhánymilliárd új (luxus) autókra stb. De meg fogják kapni a fidseszes önkormányzatok is az összeget a csőd elkerülésére, mint egy jutalmul. Ha csak előbb csődbe nem mennek, mint Esztergom, vagy majd Pécs.

NightLord 2010.12.04. 00:55:10

@subtotal: Frászt. A befizetett SZJA-d, ÁFA-d stb befolyik a minisztérium költségvetésébe, amiből az bért, és járulékokat fizet. Magyarul a befizetett adódból transzformálódik a közalkalmazott által fizetett nyugdijjárulékká, ami igy befolyik a nyugdijkasszába.

Ami ennek a lényege, hogy a nyugdijkassza bevétele több, mint amennyit a privátszférások nyugdijjárulékként befizetnek, hiszent az ő adójuk egy részéből lesz a közalkalmazott nyugdijjáruléka is, ami szintén befolyik a nyugdijkasszába.

Remélem most már fel tudod fogni.

Táskás Tóni 2010.12.04. 00:55:32

@Blogger Géza: Te , ellentétben a kormánnyal legalább kimondod, hogy a mnyp-i pénzekből finanszirozzák a 16%-os szja-t.Ha pedig elveszi és feléli 2-3 év alatt a kormány a 13 év 3000 milliárdos megtakarítását , akkor inkább a bérjárulékokat kellett volna csökkenteni, mert a versenyképességet az valóban növeli.

Blogger Géza 2010.12.04. 00:56:32

@Goompah: Nah, adócsökkentés akart az lenni...

NightLord 2010.12.04. 00:58:49

@Goompah: Hülyegyerek, nem muszáj a kamatkiadások fedezésére új kötvényeket kibocsátani, lehet azt fizetni a folyó bevételekből is.

Kezdem ám unni a butaságodat.

tcom 2010.12.04. 01:00:06

@Blogger Géza:

És ezek a mocskos külföldi újságírók szinte kivétel nélkül szapulják a nemzeti konzultációs, pannon tigrises országunkat, illetve annak kormányait.

Nyilván mindegyik hülye, felületes, és csak a népszabit fordítja? Vagy egyszerűbb, ha az egész világ a fideszen és rokonszenvezőiken kívül komcsi?

NightLord 2010.12.04. 01:01:02

@Táskás Tóni: Aha, csak az IMF nek nem forintban, hanem devizában kell törleszteni, és az tudod kurvára nem mindegy. Egy 8%-os forintkötvény sokkal olcsobb az államnak, mint az 5% os IMF devizhatiel.

Blogger Géza 2010.12.04. 01:01:12

@Táskás Tóni: Hát ezt a kormány is kimondja, csak más szavakkal. Matolcsy is mondta, hogy a központi költségvetés túl nagy összeggel támogatja a nyugdíjfizetéseket. Ergo, ha komolyan gondoljuk a 3% alatti hiányt, akkor ennyire nem futja.

Táskás Tóni 2010.12.04. 01:01:19

@NightLord: A meglévő adósságállományhoz csapódik hozzá a mindenkori ktgvetési hiány évente.Most pl 3.8 %-ot ígér a kormány.Tehát az adósságállományt minden évben növeli a ktgvetési hiány.

G. Wolf 2010.12.04. 01:03:24

@Blogger Géza:

2.bp.blogspot.com/_Ad_APCgymew/SnMKt_pxUkI/AAAAAAAAAaY/VSIMp2ppgYs/s320/J_korfa.jpg.png

Itt egy kép, a sima elvonú-újraelosztó rendszer az első esetben működik, amikor az inaktívak jóval kevesebben vannak mint az aktívak.

De nézd meg 2050-ben lesz 35% inaktív IDŐS, és még erre rájön 10% fiatal, és csak 53% az aktív.

Az 53% aktív pedgi nem jelenti azt hogy ez az 53% ez dolgozó is, csak annyit hogy aktív korú. Szóval ebbe az 53%-ban benne vannak, a betegek, a munkanélküliek, a feketén dolgozók.

Szóval ha feltételezed, hogy becsülettel még be is fizetnek akkor sem elég, ugyanis a nyugdíjakon kívül más kötelességei is vannak az államnak, vagy pedig annyira minimális lesz az állami nyugdíj, hogy abból lesz majd igazi felháborodás. Már most is az megy hogy "jaj szegény nyudgíjas így úgy nem tud megélni"

Szóval mindezek miatt szükség van egy valódi öngondoskodásra épülő rendszerre, amiben az egyén látja, hogy ha félretesz akkor marad, és ha ő nem éli meg hogy használhassa, akkor meg örökölhetővé kell tenni (nem csak házastársnak! hanem gyereknek, vagy esetleg bárkinek, ha úgy hagyja meg végrendeletében).

Egyébként én egyre több (főleg a jobban kereső) ismerős körében tapasztalom, hogy külföldi (osztrák vagy svájci) megtakarítási számlák után néz.

Blogger Géza 2010.12.04. 01:03:42

@tcom: Le vagy maradva, a fényképészeti projektet rég törölték, pont fideszes politikusok nyomására.

subtotal 2010.12.04. 01:03:50

@NightLord: Oké, elismerem, ebből is lehet. Legyen ebben igazad.
A számításomban látható, csökkenő fedezetet ez nem cáfolja.
És még nem is számoltam benne a nyugdíj reálértékének semmilyen növekedésével.

tcom 2010.12.04. 01:07:58

@blablabla_:

Általában sok érv szól a mai nyugdíjrendszerünk ellen. Sokféle megoldás lenne a megváltoztatására. De az semmiképpen sem, hogy megszüntetjük, majd felszántjuk az egészet néhány év alatt.

Az Észtek miért állították vissza a válság után a régi rendszert, a magánnyugdíj pillért?

Miért nem gondolkodik más ország a magyarhoz hasonló megoldásban?

Mert nem akarnak 20 év múlva csőd szélén tántorgó országot.

tcom 2010.12.04. 01:11:03

@Blogger Géza:

"Le vagy maradva, a fényképészeti projektet rég törölték, pont fideszes politikusok nyomására."

Hahaha!!!!!!!
Már mosolyogva szenderülök álomba. =;-)

Vagy azért törölték mert ez a mocskos zsindex megszellőztette?

Ennyire nem kéne!!!

NightLord 2010.12.04. 01:12:12

@Táskás Tóni: Most a jövő évről beszélünk, az idei évnek már gyakorlatilag vége.
A jövő évben a GDP 3%-a lesz a költségvetés hiánya, ennyivel nő a GDP 82%-át kitevő adósságállomány.

Ezzel párhuzamosan azonban 3%-al fog nőni a GDP is, a kettőből együttesen következik, hogy az államadósság GDP -hez mért aránya csökkenni fog.
Plusz, 4%- körüli infláció lesz, ami ennyivel csökkeni a forintban fennálló tartozások értékét, mig az MNB prognózisa az ideinél erősebb forint / euró keresztet jósol a jövő évre, aminek hatására devizában fennálló adósságállomány értéke is csökken.

Egy szó mint száz, jövőre a 3%-os hiány ellenére cöskkenni fog az eladósodottsáhg anélkül is, hogy figyelembe venném az olyan egyszeri tételek, mint az elkommunizált manyup vagyon adósságcsökkentésre forditása.

Blogger Géza 2010.12.04. 01:12:21

@G. Wolf: Remek, de továbbra sem látok semmiféle 1:2 arányt 20 év múlva. Nézzük, 40 év múlva mi várható: Ha azt veszem, hogy az aktív korú népesség mondjuk 80%-a dolgozik, az 42,9%. Ez a 35,7% nyugdíjaskorúnak 1,2-szerese és nem 50%-a amivel itt riogattak. A jelenlegi arány kb 3,7 millió/ 3 millió, ami 1,23. Tehát ha lesz is romlás az arányokban, az semmiképp nem lesz drámai. Már ha sikerül az aktív korú népességben magas aktivitási arányt elérni, ami persze kiemelt cél, és a 2010-ben átvett állapotokhoz képest komoly munkát igényel.

tcom 2010.12.04. 01:14:16

@Táskás Tóni:

"A meglévő adósságállományhoz csapódik hozzá a mindenkori ktgvetési hiány évente.Most pl 3.8 %-ot ígér a kormány.Tehát az adósságállományt minden évben növeli a ktgvetési hiány."

Ugyan most egyszeri tételként 8-10 % magnyugdíjpénz javít a helyzeten, de 2-3 év és visszaáll a jó öreg 3-4-5%-os deficit.

G. Wolf 2010.12.04. 01:14:58

@Blogger Géza: a 35%-hoz még add hozzá a 10% fiatalt, aki MÉG nem dolgozik, az már mindjárt 45%, és ne feledd, hogy ezek a korfák 15 éves kortól nézik az aktív korút, ami megint torzít egy kicsit, ugyanis a valódi munkavállalás jóval később kezdődik.

I am who I am 2010.12.04. 01:17:03

@Blogger Géza: Az SZJA csökkenése annak a 15%-nak kedvez, aki a legnagyobbat bukja a magánnyugdíjpénztári vagyon elvételével. Szerinted mit tesz a SZJA csökkenéséből eredő kedvezményével? Elkölti vajon élénkítve a gazdaságot, vagy megpróbálja befektetni, azaz megtakarítja, hogy valamennyit legalább behozzon a MANYUP veszteségből? Hogy lesz ebből gazdaságélénkítés?

(mellesleg sztem ez a réteg maradni fog a MANYUP-okban. Vajon az ott lévő össztőke hány százaléka kapcsolódik az ő befizetéseikhez?)

A gazdaságot különben úgy lehet leginkább élénkíteni, hogy a termelés költségeit csökkentjük. Ettől válnánk versenyképessé. De eddig valahogy még nem láttam olyan lépést a csomagban, ami ebbe az irányba hatott volna.

tcom 2010.12.04. 01:18:15

@Blogger Géza:

Bocsi hogy belepofázok:

"Ha azt veszem, hogy az aktív korú népesség mondjuk 80%-a dolgozik, az 42,9%"

??????

Micsoda? A gyerekek is dolgozni fognak, meg az összes aktívkorú rokkantnyugdíjas?

NightLord 2010.12.04. 01:18:27

@subtotal: Jolvan, abban nincs vitánk, hogy valószinüleg folyamatosan emlekedni fog a nyugdijjárulékok szintje a következő évtizedekben is (ahogy az elmúlt két évtizedben is), hogy emelkedni fog a nyugdijkorhatár, és mindezek dacára is csökkenni fog a nyugdijak szintje. CSak a mérték a vita, mert rossz számokbol kiindulva rossz eredményre jutottál - a helyzet súlyos, de azért nem ennyire.

A öngondoskodás útja pedig mindenki előtt nyitva áll, az önkéntes nyugdijpénztárak mindenkit szerettel várnak (kompenzálandó az elkerülhetetlenül csökkenő állami nyugdijakat).

Blogger Géza 2010.12.04. 01:18:45

@tcom: @Táskás Tóni: Amúgy tekintve a magas kockázati felárat, amit az elmúlt 8 év "elkúrtukja" miatt kell fizetnünk, az állam egyik legjobb befektetése jelen pillanatban az, ha csökkenti az adósságát, és így a közvetve mindannyiunk által megfizetendő kamatterheket. Eddig az állam kénytelen volt magasan tartani az adókat és extra sok kamatot fizetni azért, hogy befoldozza a manyup miatt keletkezet hiányokat. Ezzel a költséggel sajna nincs összhangban a manyupok haszna.

Táskás Tóni 2010.12.04. 01:18:50

@NightLord: Igazad van Matolcsi egy zseni , mindent jól csinálnak és elegánsan és jó a forradalmi kormányunk és mostantól minden este én is a NENYI-t fogom olvasni min. háromszor.Már csak azt a pár ezer jobboldali közgazdászt kell meggyőznöd , akik röhögnek Matolcsin és hülyére veszik Pl Bod Péter, Kopits.. és még egy páran

I am who I am 2010.12.04. 01:20:10

@Táskás Tóni: Pedig a devizahiteleken nyeni is lehet(ne). Ha lenne egy jó irányba mutató gazdaságpolitikánk, ami stabilizálhatná a gazdaságot, megerősíthetné azt, akkor a forint is erősebbé válna újra. Kész nyereség a mostani árfolyamon felvett hitel esetén.

NightLord 2010.12.04. 01:22:47

@Táskás Tóni: Baszdmeg, megpróbálom beleverni a hülye fejedbe, hogy hogyan kell értelmezni a költségvetési hiány és az államadósság viszonyát, erre te meg elkezdesz faszoskodni.
Ha nem vagy képes felfogni a borsónyi agyaddal, akkor azt mondjad, és maradj csöndben.

I am who I am 2010.12.04. 01:23:05

@NightLord: Ez attól függ, hogy mit csinál az állam az árfolyammal.

Táskás Tóni 2010.12.04. 01:23:44

@Blogger Géza: Oké a 16 %-os szja biztosan megéri , kb 3 évre fedezi is a mnyp-i vagyon. Jobban szerettem volna igazi közteherviselést és önkormányzati reformot és takarékosabb államot most a 2/3-al ezt is meg lehetett volna csinálni. Az én ízlésemnek a kormány intézkedései nem jönnek be, fene a gusztusomat.

Blogger Géza 2010.12.04. 01:24:15

@G. Wolf: Na most az nem működik, hogy te már a fiataloknak is nyugdíjat akarsz fizetni. :) Az összehasonlításban végig nyugdíjasokról volt szó.

Azért mondtam 80%-ot és nem 95%-ot mert a többit meg már figyelembe vettem.

Blogger Géza 2010.12.04. 01:26:30

@tcom: Te megértetted azokat a korfákat? Nekem nem úgy tűnik...

Blogger Géza 2010.12.04. 01:27:33

@Táskás Tóni: "A jelenlegi 38 százalékos GDP-arányos adócentralizáció 33 százalékra csökken 2014-re - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság kedden rendezett budapesti adókonferenciáján, hozzátéve, hogy a februárban bejelentendő strukturális reformok 600-800 milliárd forint megtakarítást hoznak."

NightLord 2010.12.04. 01:27:43

@I am who I am:
Az állam nem csinál semmit az árfolyammal, azt piac alakitja, amit az MNB próbál befolyásolni kamatszint változtatásával.
És a piac félni fog a forinttol, ha azt látja, hogy órási méreteket öltenek a magyar gazdaság devizában fennálló kötelezettségei (állam és magánadósságok összessége), ugyanis ez azzal jár, hogy a külső sokkokkal szembeni ellenállóképessége a gazdaságunknak nullára redukálódik.

G. Wolf 2010.12.04. 01:28:01

@Blogger Géza: mikor beszéltem fiatalkorúak nyugdíjáról? itt nem csak a nyugdíjakról van szó, hanem a TELJES közteherviselésről, ha csak 55% a befizető, az nem tud eltartani 45%-ot, és úgy jön ide a nyugdíj, hogy az eltartottak nagyobbik hányada a nyugdíjas, és a magánnyugdíjpénztár épp ezt a nagyobb részt hivatott levenni az államról. Bőven elég a MÉG nem aktívak eltartása, jah és jut eszembe még egy nagy tétel az aktívakon belül az állami szféra, ami szintén nem termel (de ettől függetlenül szükséges, csak épp nem befizető).

Mike36 2010.12.04. 01:28:27

Ugyan már miért szégyellhetné magát? Többet tettek ezért az országért, mint te valaha fogsz, kedves posztoló.

Másrészt miféle állami nyugdíj elvesztése? Szerinted 30 év múlva is még a fideszkomcsik lesznek hatalmon? Rég a föld alatt lesz ez a banda. Vagy azt gondolod, 30 év múlva lesz még állami nyugdij? Azod lesz, amit magadnak félreraksz. Valahol union belül, ahol a tolvaj állam nem teszi rá a mancsát.

Táskás Tóni 2010.12.04. 01:30:06

@I am who I am: Vigyázz ezt nehogy elolvassa NIGHTLORD, mert Rád is berág ,mint az előbb énrám. Teljes mértékben igazat adok Neked ,ha a forradalmi kormány nem a haveri pöcsölésekkel lenne elfoglalva, akkor nemcsak az államadósságon ,hanem a devizahiteleseken és az eladósodott fideszes önkormányzatok helyzetén is javíthatna.Amíg azonban a görög válsággal és a drasztikus mnyp-i megszüntetéssel és a vagyon felélésével trükköznek itt javulás nem várható.

Mike36 2010.12.04. 01:33:39

@misztikus alfahím: tévedésben élsz
mert ha innen lepattanok, akkor bizony már nem az én adósságom, aztán szépen adj be te mindent a közösbe, nyugdijadat, bankbetétedet, házadat, kocsidat, hiszen minek az neked

Táskás Tóni 2010.12.04. 01:34:36

@Blogger Géza: Kíváncsi vagyok a matolcsi-féle strukturális reformokra , lehet hogy mostantól a magánbetétek is veszélyben vannak?Az is szép volt , ahogy a konferencián lefestette Mo-ot a külföldi befektetőknek, csak a 2020-ig fizetendő válságadókról elfelejtett említést tenni. Micsoda vonzerő lehet Mo a külföldi befektetőknek!

NightLord 2010.12.04. 01:37:12

@Táskás Tóni: Nemtudom hallottál -e róla, de a termelő szektoroknak semmilyen válságadót nem kell fizetniük, igy ezek az adók semmilyen termeló szektorba irányuló beruházást nem fognak elriasztani.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.12.04. 01:38:55

@tcom: Van ismerősi körben, aki 4x évesen nyugdíjba ment. Nem önszántából , és majd belepusztul , hogy nem igazán kap munkát , nem szeret otthon tétlen ülni. A rendszer hibája, hogy áthelyezni nem tudták, így nyugdíjazták.

G. Wolf 2010.12.04. 01:39:06

@Táskás Tóni: "hogy mostantól a magánbetétek is veszélyben vannak?"

"Az önkéntes kasszáknak is végük lehet"

index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/25/atszabjak_a_nyugdijrendszert_itt_vannak_a_reszletek/

Lehet bulvárossággal vádolni az indexet, de az esetek nagyon nagyon jelentős részében nem írnak hüyleséget.... Mindegy hogy jogilag elveszed és államosítod, mint a kötelezők esetében, vagy épp "csak" ellehetetleníted, attól még az eredmény ugyanaz.

Blogger Géza 2010.12.04. 01:40:38

@G. Wolf: Itt: "a 35%-hoz még add hozzá a 10% fiatalt, aki MÉG nem dolgozik, az már mindjárt 45%,"

Ne haragudj, de itt most a nyugdíjasokról, nyugdíjról volt szó. Ne keverd ide a fiatalokat. Főleg azért indokolatlan, mert az ő népességen belüli arányuk meg aztán végképp nem nő.

Táskás Tóni 2010.12.04. 01:41:06

@NightLord: Ezek szerint tódulni fognak a befektetők Mo-ra . Ez jó hír és az is jó hír Neked, hogy megyek aludni.Csáá.

NightLord 2010.12.04. 01:43:14

@tildy:): Nem reagáltál arra, hogy hiába példálózól a 25%os brit elvonással, ha abban csak a basic pension van benne, amiből éhenhalhatsz.

Ha a magyar elvonási szintet csökkented a nyugdijjárulékokkal, akkor az se nagyobb mint a brit.

Blogger Géza 2010.12.04. 01:44:15

@Táskás Tóni: A válságadó pár szektort érint. Amúgy lehet, hogy egyes cégek még válságadóstul is kevesebb adót fizetnek itt az alacsony általános adókulcs miatt, mint máshol tennék.

Azt végképp nem értem, mi köze a magánbetéteknek a strukturális reformokhoz, hogy csökkentené egy betét a kiadásokat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.12.04. 01:44:53

Ha valakinek saját lakása van , hitel nélkül, akkor a személyenként heti 100 font nemhogy nem kevés az éhenhaláshoz, hanem el is tudnak belőle lenni .

Mi ketten élünk kb havi 1000-1100 fontból meg egy hónapban, és ebből 730 megy el albérletre kettőnknek. Ergó az albin kívűl ketten együtt költünk kb 400 fontot.(Természetesen nem 1100 font a bevételünk, de ennyit költünk havonta, kajával, albival, rezsivel, mindennel együtt)
Éhen nem halunk, félrerakni is tudunk.

NightLord 2010.12.04. 01:44:58

@G. Wolf: MAjd meglátjuk. Ha ellehetetlenitenék az önkéntes nyugdijpénztárakat, az nagy hiba lenne, viszont egyelőre ott tartunk, hogy a deklarált cél ennek pont az ellenkezője.

Táskás Tóni 2010.12.04. 01:45:04

@G. Wolf: A kormány intézkedéseit nézve itt semmi sem lehetetlen,de ha azt is tönkreteszik az már olyan ,mintha a betéteidet nyúlnák le.Elköszönök , megyek aludni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.12.04. 01:47:29

@NightLord: De, reagáltam, csak túl gyorsan pörög a topic. Mint írtam, basic pensionból nem halsz éhen, ha van saját lakásod.

Akikről idősebbekről tudok, mind kb 800-1000 font pensiont kapnak, ezen felül ott van a councilnál igényelhető lakhatási támogatás is ( kb heti 50 font)

NightLord 2010.12.04. 01:47:38

@tildy:): Végülis az időskoruak járadékából is meg lehet élni, ha a házaspárnak tehermentes ingatlana van, de ez itthon is kivül esik a nyugdijrendszeren. A nyugdijjárulékot nem erre fizetjük.

Táskás Tóni 2010.12.04. 01:47:52

@Blogger Géza: Mondjuk a lenyúlt betétekből csinálják meg a strukturális reformokat.Csúnya politikusok ezektől minden kitelik.Nekem mostantól alvás.

NightLord 2010.12.04. 01:48:59

@NightLord: Meg ugye gondolom ott sem az a jellemző, hogy pont a legszegényebbeknek lenne saját tehermentes ingatlana, aki pedig kicsit is jobb mondu, az biztos fizet vmi private pension plan-t, hogy ne csak a fizetése 20%-a legyen a nyugdija.

NightLord 2010.12.04. 01:49:38

@Táskás Tóni: Azt mondtad mész aludni. Jóéjt!
: )

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.12.04. 01:51:31

@NightLord: NEm erről beszéltem. Tehermentes ingatlan mellett, életjáradék nélkül is meg lehet élni fejenként havi 400 fontból.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.12.04. 01:53:36

Mellesleg viszonylag jó a szociális háló, ha végre kap valaki önkormányzati lakást (amiből nem szokásuk kirakni az embereket) , akkor jóval kevesebbet kell fizetnie, mint egyébként kéne.

G. Wolf 2010.12.04. 01:54:19

@Blogger Géza: Ha nem vesszük ide a fiatalokat, akkor a másik oldalból is csökkenteni kéne. El kéne venni az összes állami alkalmazottat, az összes munkanélkülit. És az arány megint hasonló lesz. mondjuk akkor nem 55-45 hanem mondjuk 40-35, ez se rózsás,

Egyébként külön nem is nagyon lehet értelmezni, mert attól még hogy ma működik (még működik) az elvonó-kiosztó rendszer, attól még holnap nem fog, mert tetszik nem tetszik egyre kevesebb lesz a befizető. Mindenkinek magáról kell gondoskodnia, mert sajnos a számok szerint nem fog tudni az állam gondoskodni.

Tetszik nem tetszik, a számok szerint az eltartottak aránya nő - és itt ez a lényeg.

Az hogy most csak nyugdíjast nézek, vagy épp beleveszem a munkanélkülit is és a gyereket már szinte mellékes kérdés. Bár azért nem az, mivel a nyugdíjasok lesznek a legnagyobb kategória. Illetve rosszul fogalmazok, 2050-ben _MI_LESZÜNK_ a nyugdíjasok, a legnagyobb inaktív réteg. És ha nem kezdesz el öngondoskodni, minimálisan valami önkéntes alapba félretenni, akkor majd hasonló fórumokon meg írhatod, hogy milyen rosszul fogsz élni, mert kicsi lesz a nyugdíjad, mivel sok ember között kell elosztani kevesebb befizetést.

Valóban csökken a gyerekek száma de attól még megvan, és inaktívok táborát gyarapítják, 45% eltartott vs 55% (akik valójában nem annyi!mert ott az állami aparátus, a munkanélküli, akkor ott van aki éppen beteg). Jah és még egy fontos ehhez, Mivel csökken a gyerekek száma, ezért még kevesebb lesz az álaluk fiatalon belépő munkavállalók száma, azaz még kevesebb lesz a lehetséges befizetők köre.

Blogger Géza 2010.12.04. 01:56:46

@Táskás Tóni: Hát a többi reform elvileg kevesebb költséget eredményez majd, nincs szükség ehhez semmiféle betétre.

NightLord 2010.12.04. 02:00:39

@tildy:): Nemérted mire gondolok.
Időskorúak járadéka az a pénz, amit az öregségi nyugdijkorhatárt betöltött olyan személyek kapnak, akik nem szereztek életük során a TB-nél nyugdijjogosultságot. A Basic Pension magyar megfelelője. Ott 400Ł, itt ~30 000Ft havonta.

Blogger Géza 2010.12.04. 02:02:33

@G. Wolf: Jó, hát neked ilyen világvége jövőképed van, ahol minden csak rosszabb lesz, egyre több lesz az eltartott gyerek, a munkanélküli, az állami alkalmazott stb. A valóságban illetve a tervek szerint ezek a mennyiségek nemhogy nem nőnek, d inkább csökkenni fognak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.12.04. 02:07:21

@NightLord: De , értem mire gondolsz. Csak leírtam, hogy szerintem itt havi 400ból nem halsz éhen ( ha van saját lakásod).
Szerinted meg igen.

NightLord 2010.12.04. 02:13:23

@tildy:): Viszont ha nincs lakásod, akkor éhen halsz, belőle, nemde?

grashrat 2010.12.04. 02:13:25

én csak azt nem értem:
1. az öszödi beszéd óta tudják, hogy hatalomra fognak kerülni 2006
2. a terv, amit szerettek volna (az EU ne számítsa bele a nyudg .kifizetéseket a ktgvetésbe), a válság miatt esélytelen 2008
3. nagyjából mindenki tudja, milyen struktúrális problémákkal küzd az ország (főleg a túl nagy újraelosztó szerepre gondolok) 1990-...

2010-ben kerültek hatalomra.
Miért érzem úgy mégis, hogy improvizálnak?

G. Wolf 2010.12.04. 02:23:53

@Blogger Géza: "A valóságban illetve a tervek szerint ezek a mennyiségek nemhogy nem nőnek, d inkább csökkenni fognak."

Ez egy álomkép, amiről én beszélek az nem világvége pusztán realitás. Egy olyna realitás amihez alkalmazkodni kell, kb olyan mint hhogy holnap minusz 10 fok lesz, ez nem világvége, csak fel kell öltözni alaposan.

Egy adat az élveszületésre, 1876 (hop!) óta csökken az élveszületések száma!
mek.niif.hu/02100/02185/html/img/2_5_05g.jpg

De maga az olvasmány is érdekes.
mek.niif.hu/02100/02185/html/179.html

Egy mondatot kiemelnék belőle: "Az elmúlt évtizedek hazai és az 1990-es évek európai termékenységi trendjeit figyelve nincs jele annak, hogy a termékenység tartósan emelkedni fog és spontán módon eléri a reprodukciós szintet." - tömören: fogyás van, és lesz.

Nem azt mondtam hogy több lesz a munkanélküli vagy az állami alkalmazott. Hanem azt hogy ezek számát le kell vonni a befizetőkből. És ezek is inaktívok.

G. Wolf 2010.12.04. 02:27:21

@G. Wolf: "És ezek is inaktívok." - akarom mondani, nem befizetők, mert attól még nem inaktívok csak már késő van :)

részemről meg joccak :)

Blogger Géza 2010.12.04. 02:31:53

@G. Wolf: "ezek számát le kell vonni a befizetőkből. " Ez most is így van. De ha teszem azt csökken a munkanélküliek vagy az állami alkalmazottak száma, akkor ismerd már be, hogy javul a helyzet. Tehát az indokolatlannál sötétebbre fested a képet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.12.04. 02:32:04

@NightLord: Nem. Mi ketten havi 900 fontból éltünk , albérletben lakva , amikor kijöttünk ( kb két három hónapig) . Oké, meg kellett nézni mire költünk, de nem haltunk éhen.
És nem kértünk lakhatási támogatást, ami plusz 200 font lett volna.

Ha két olyan nyugdíjast veszel, aki nem jogosult normál nyugdíjra, csak havi 400at kap, és megigényli a lakhatási támogatást ( meg fogja kapni) , akkor pont úgy eléldegél, ahogyan mi is megvoltunk. Nem éheztünk, volt tető a fejünk felett. Otthon ha saját lakásod van sem élsz meg 30 ezer forintból....

NightLord 2010.12.04. 02:43:29

@tildy:): Ha ketten vagytok, akkor az már havi 60 ezer, és ha akkora lakásrol van szo, mint amekkorát ti ki tudtatok bérelni 900Ł bol ugy, hogy még kajára is jutott, akkor meg lehet elni annyibol siman.

1120 2010.12.04. 03:21:45

www.nol.hu/velemeny/lap-20090430-20090430-35

A 8 senkiházi meg a saját f...ával verje a csalánt!

Sysyie 2010.12.04. 03:25:00

@tildy:): te mit hasonlitasz ossze?? Egy joleti (Wellfare) allamot egy ex-komunista (masodik orszagbeli) allammal? Normalis vagy? nem ugy tunik a diplomad ellenere.

bandigyerek 2010.12.04. 03:27:21

@tildy:): miközben nyafogsz hogy magyarországon magas az elvonás,a hozzáállásoddal szépen leképezed a hazai adózási morált. de ne aggódj, majd én fizetem az anyád nyugdíját.

1120 2010.12.04. 03:30:34

Végre a józanabb hangok is megjelennek...már az index.hu-n is! Köszönet érte a szerzőnek, akinek az alapvetésével ("itt kérem lopás történik") azért nem igazán értek egyet és így értelmezhetetlen a "nyugdíjkárosult" kifejezés is szerintem.
Ezzel kapcsolatban egy rövid idézet a fentebb belinkelt cikkből (amúgy az egészet érdemes elolvasni és külön érdekessége a cikknek, hogy másfél éve jelent meg, ráadásul a Népszabadságban...hja kérem, akkor még nem Orbán volt a miniszterelnök...)

"A megszüntetés felvethet alkotmányos aggályokat , mivel úgy értelmezhető, hogy a tagok tulajdonát államosítják. De kérdéses, hogy a magán-nyugdíjpénztári követelést tulajdonnak tekinthetjük-e, ugyanis a tulajdon fogalmához hozzá tartozik a szabad rendelkezés, míg a magán-nyugdíjpénztári követeléssel a tag nem rendelkezhet szabadon: csak életjáradékra válthatja, s azt is csak szigorú szabályok szerint..."

bandigyerek 2010.12.04. 03:34:19

@misztikus alfahím: hihetetlen naivitás. de bizony az a pénz az enyém,miénk.az államnak egy kanyija sincs,minden pénz az adófizetőké, akik úgy döntöttek hogy egy egyezményes rendszer szerint közösen finanszírozzák a közösségi kiadásokat.kulturáltabb helyeken(pl. skandinávia) a pénzt kezelők(akiket az adófizetők jelölnek ki)megfelelő alázattal állnak a dologhoz.elképesztő ez a már-már feudálisan primitív gondolkodásmód, miszerint az állam egyfajta kegyet gyakorol a pénzek elosztásával.

Sysyie 2010.12.04. 03:37:16

@ordoglany: helyesbitek: masodik vilagbeli orszaggal...

1120 2010.12.04. 03:37:32

@misztikus alfahím: Keményen fogalmazol, de igazad van...

Sysyie 2010.12.04. 03:42:05

@bandigyerek: utalom az ilyen majmokat, mint ez a tildy, kimegy melozni laknak egy szar lakasban, mert szar, amin osztoznak masokkal. UKban meg epp megszoritasok vannak (nekik is van allamadosaguk) es csokkentik a szocialis tamogatasokat... lakastamogatast pedig csak minimal ber utan adnak, ezt is elfejetette hozzatenni.

1120 2010.12.04. 03:45:51

@Táskás Tóni: "lehet hogy mostantól a magánbetétek is veszélyben vannak?"

Sőt! Én a helyedben még az otthon tartott pénzt is elásnám valahol a kertben, mert egy szép napon az Orbán einstandolni fogja azt is!
Hülye...

bandigyerek 2010.12.04. 03:57:06

@Blogger Géza: de elfelejted hogy az 1millió közalkalmazott NEM számolható a tényleges befizetők közé,így az arány mindjárt 2/3. 4-5 éven belűl a teljes ratkó-generáció elmegy nyugdíjba és az arány 2/4-re változik.bele fogunk dögleni.

bandigyerek 2010.12.04. 03:57:19

@Blogger Géza: de elfelejted hogy az 1millió közalkalmazott NEM számolható a tényleges befizetők közé,így az arány mindjárt 2/3. 4-5 éven belűl a teljes ratkó-generáció elmegy nyugdíjba és az arány 2/4-re változik.bele fogunk dögleni.

1120 2010.12.04. 03:58:34

Most látom, hogy a facebook-on elszabadult a pokol... Hihetetlen, hogy magukat amúgy értelmesnek tartó (és úgy is kinéző) emberek nem látnak tovább az orruknál! Annyi butaságot olvastam ott néhány perc alatt, hogy belefájdult a fejem!
Nyugodtan kijelenthető, hogy az a MNYP, amelyik maradásra biztatja az állampolgárt, az (a jelenlegi feltételeket ismerve) gyakorlatilag egy pilótajátékhoz keres kellően balfasz embereket.

1120 2010.12.04. 03:59:26

Most látom, hogy a facebook-on elszabadult a pokol... Hihetetlen, hogy magukat amúgy értelmesnek tartó (és úgy is kinéző) emberek nem látnak tovább az orruknál! Annyi butaságot olvastam ott néhány perc alatt, hogy belefájdult a fejem!
Nyugodtan kijelenthető, hogy az a MNYP, amelyik maradásra biztatja az állampolgárt, az (a jelenlegi feltételeket ismerve) gyakorlatilag egy pilótajátékhoz keres kellően balfasz embereket.

1120 2010.12.04. 04:00:13

Most látom, hogy a facebook-on elszabadult a pokol... Hihetetlen, hogy magukat amúgy értelmesnek tartó (és úgy is kinéző) emberek nem látnak tovább az orruknál! Annyi butaságot olvastam ott néhány perc alatt, hogy belefájdult a fejem!
Nyugodtan kijelenthető, hogy az a MNYP, amelyik maradásra biztatja az állampolgárt, az (a jelenlegi feltételeket ismerve) gyakorlatilag egy pilótajátékhoz keres kellően balfasz embereket.

1120 2010.12.04. 04:00:52

Most látom, hogy a facebook-on elszabadult a pokol... Hihetetlen, hogy magukat amúgy értelmesnek tartó (és úgy is kinéző) emberek nem látnak tovább az orruknál! Annyi butaságot olvastam ott néhány perc alatt, hogy belefájdult a fejem!
Nyugodtan kijelenthető, hogy az a MNYP, amelyik maradásra biztatja az állampolgárt, az (a jelenlegi feltételeket ismerve) gyakorlatilag egy pilótajátékhoz keres kellően balfasz embereket.

1120 2010.12.04. 04:01:45

Most látom, hogy a facebook-on elszabadult a pokol... Hihetetlen, hogy magukat amúgy értelmesnek tartó (és úgy is kinéző) emberek nem látnak tovább az orruknál! Annyi butaságot olvastam ott néhány perc alatt, hogy belefájdult a fejem!
Nyugodtan kijelenthető, hogy az a MNYP, amelyik maradásra biztatja az állampolgárt, az (a jelenlegi feltételeket ismerve) gyakorlatilag egy pilótajátékhoz keres kellően balfasz embereket.

1120 2010.12.04. 04:02:50

Most látom, hogy a facebook-on elszabadult a pokol... Hihetetlen, hogy magukat amúgy értelmesnek tartó (és úgy is kinéző) emberek nem látnak tovább az orruknál! Annyi butaságot olvastam ott néhány perc alatt, hogy belefájdult a fejem!
Nyugodtan kijelenthető, hogy az a MNYP, amelyik maradásra biztatja az állampolgárt, az (a jelenlegi feltételeket ismerve) gyakorlatilag egy pilótajátékhoz keres kellően balfasz embereket.

bandigyerek 2010.12.04. 04:32:05

@ordoglany: hát talán utálni nem kellene, de ilyenkor mindig egy kedves rokon jut eszembe:'56-ban lelépett az usaba, életében nem dolgozott,elfogyasztott 3 férjet az ő jogukon kap nyugdíjat, mindig szüttyögött hogy amíg az oroszok/komcsik itt vannak,nem jön haza,aztán mikor megtette, egyre győzködött hogy a 70-80-as években hogy el voltam nyomva, most meg hogy szar a dollár, arról is a magyar állam tehet.a tildy-féléktől csak annyit várnék el, hogy megköszönjék a hazájuknak,és a honfitársaiknak, hogy lehetővé tették hogy ingyen tanulhattak olyasmit amivel érvényesülhetnek idegen országokban azokat gazdagítva.arról hogy ez a szegény kis ország ott tart, ahol, csak és kizárólag a mocskos szemétláda politikusok tehetnek, pártállástól függetlenül.

bandigyerek 2010.12.04. 04:32:07

@ordoglany: hát talán utálni nem kellene, de ilyenkor mindig egy kedves rokon jut eszembe:'56-ban lelépett az usaba, életében nem dolgozott,elfogyasztott 3 férjet az ő jogukon kap nyugdíjat, mindig szüttyögött hogy amíg az oroszok/komcsik itt vannak,nem jön haza,aztán mikor megtette, egyre győzködött hogy a 70-80-as években hogy el voltam nyomva, most meg hogy szar a dollár, arról is a magyar állam tehet.a tildy-féléktől csak annyit várnék el, hogy megköszönjék a hazájuknak,és a honfitársaiknak, hogy lehetővé tették hogy ingyen tanulhattak olyasmit amivel érvényesülhetnek idegen országokban azokat gazdagítva.arról hogy ez a szegény kis ország ott tart, ahol, csak és kizárólag a mocskos szemétláda politikusok tehetnek, pártállástól függetlenül.

bandigyerek 2010.12.04. 04:32:09

@ordoglany: hát talán utálni nem kellene, de ilyenkor mindig egy kedves rokon jut eszembe:'56-ban lelépett az usaba, életében nem dolgozott,elfogyasztott 3 férjet az ő jogukon kap nyugdíjat, mindig szüttyögött hogy amíg az oroszok/komcsik itt vannak,nem jön haza,aztán mikor megtette, egyre győzködött hogy a 70-80-as években hogy el voltam nyomva, most meg hogy szar a dollár, arról is a magyar állam tehet.a tildy-féléktől csak annyit várnék el, hogy megköszönjék a hazájuknak,és a honfitársaiknak, hogy lehetővé tették hogy ingyen tanulhattak olyasmit amivel érvényesülhetnek idegen országokban azokat gazdagítva.arról hogy ez a szegény kis ország ott tart, ahol, csak és kizárólag a mocskos szemétláda politikusok tehetnek, pártállástól függetlenül.

bandigyerek 2010.12.04. 04:33:20

köcsög blogmotor monnyon le!!

igényes 2010.12.04. 05:48:41

Szerintem a MNYP-ak készítsenek egy sablonszöveget, küldjék meg a tagoknak. A tagok azonnal forduljanak, mind a 3 090 000 tag a Bíróságokhoz, miszerint pénzüket eltérítették. Kérjenek ideiglenes intézkedést az APEH/kormány ellen, miszerint a pénzüket nem lehet felhasználni a döntéshozatalig, egyben kérjék a legnagyobb hozamot biztosító MNYP által realizált hozam megtérítését.

röhögő 2010.12.04. 07:15:56

@bandigyerek: Nem egy millió csak nyolcszázezer a közalkalmazott, de mindegy. Az tényleg óriási luxus, hogy a közalkalmazottak bruttójának 10 százalékával mnyp-k játszhatnak.
Az egész mnyp-t meg kell szüntetni, legyen az állami szolidaritás alapú, meg az önkéntes azt annyi.
Csakhát ezt nem így kellet volna, ilyen diktatórikusan.
Persze ha nem ilyen módon csinálják, akkor az mnyp-k eltünnek a pénzzel szépen.
No meg ha ennyire nyílvánvaló a hiba ebben a rendszerben, akkor a Fidesz 1998-2002 között miért nem szüntette meg?

balfék 2010.12.04. 07:36:59

A lényege az voltennek az egész mnyp-nek, hogy legyen egy olyan elkülönített pénz a jövő nyugdíjak kifizetésére, amihez a mindenkori kormányok nem nyúlhatnak hozzá, ennek fejében majd a nyugdíjak 75%-ért kell az államnak garanciát vállalni a többit a mnyp-ből fizetik. Addig az állami nyugdíjkifizetéseket az államnak jobb gazdálkodással és költségvetéssel a struktúrális átalakításokkal , a járulékfizetők körének kiszélesítésével (a fekete gazdaságból átterelni) kellett volna biztosítani. A Fidesz ahelyett, hogy a 2/3-a birtokában ebbe belefogott volna inkább a lopást választotta.

RÁBA GYÖRGY 2010.12.04. 07:57:07

@1120:
Rosszul látod. És van egy roppant nagy különbség: aki maradni akar, az ő baja. Aki visszatér, azt óvja az Állam véfőszárnya. Ezért nem értem a fellobbanásodat.
Éppen ez a lényeg: hadd válassza mindenki azt, amit akar.
Egy biztos: Akinek 4-5 millió forintja van az MNYP-számláján, ugyan, hadd gondolkozzon el azon, miképpen tudná megmenteni?
Egyébként ha annyira fogalkoztat a kérdés, olvasd el a lengyel megoldást. Ott kvázi kölcsönkéri az Állam a lét. Azért az elegánsabb, nem?

RÁBA GYÖRGY 2010.12.04. 08:01:15

@1120:
Érdekes. Mi lehet még, ha nem magántulajdon?
A házad is magántulajdon, mégsem rendelkezel vele szabadon, például nem bonthatod le csak úgy, és nem építhetsz hozzá. Sőt, fel sem gyújthatod, ha nem tetszik már.
Az üzleted is magántulajdon, mégis, nem nyithatod ki és zárhatod be, amikor csak akarod: be kell azt jelenteni.

RÁBA GYÖRGY 2010.12.04. 08:02:46

Egyébként, mi lenne a reakció, ha Orbán úr 15%-os nyugdíjcsökkentéssel, vagy 5%-os járulék-emeléssel oldotta volna meg a kérdést?

thur 2010.12.04. 08:10:44

Meg kellene erteni, hogy a tag manyup szamlajan levo penz nem sajat megtakaritasbol keletkezett, hanem egy adoszeruen befizetett jarulek odacsoportositasaval jott letre. Ezt a 8%-ot minden munkavallalo fizette. Az is aki nem manyup tag.

Masreszt a manyup vagyon tetemes resze allampapirokban van. Amennyiben az allam nehez helyzetbe kerul, es pl. nem tud nyugdijat fizetni, nyilvanvaloan a manyup vagyon allampapir hanyada is veszit az ertekebol, tehat meg az sem igaz, hogy a manyup nagyobb biztonsaggal fog a jovoben nyugdijat szolgaltatni.

Harmadreszt nem lopas, mivel az allamositott manyup vagyonert csereben a korabbi manyup tag is 100% allami nyugdijat fog kapni (az eddigi 75% allami + manyup helyett).

Tehat a joveben a befizetett 8%-ert mindenki ugyanazt a nyugdijszolgaltatast kapja.

Az egesz eset inkabb hasonlithato pl. az autopalya epitesek soran szokasos allami kisajatitashoz.

Tovabbi szep hetveget minden kedves kommentelonek!

Ugyandehogy (törölt) 2010.12.04. 08:10:59

te most tényleg azt gondolod, hogy neves közgazdászok úgy adnak ki nyilatkozatot, hogy csak a saját helyzetüket mérlegelik?
ugye nem?

NIL7 2010.12.04. 08:16:54

@bandigyerek: Erről azt gondolom, hogy inkább én dögöljek éhen öreg koromra,mintsem a gyerekeim tovább szívnák ezt a bránert és várnák, hogy a szarból vár épül. Kb százszor nagyobb esélye van, hogy külföldön élve majd támogatnak, mintha Mo-on maradtak volna. Ha mindegyik(3) küld havi 100Ł-ot, abból már elvagyok. Ha meg nem küldenek, akkor is az ő életük nekem a fontosabb.

sprenczl 2010.12.04. 08:18:57

Ezek a neves megmondók fizetett csicskái az MNYP tulajdonos politikusoknak. Sokadjára kérdezem: hallott már valaki sikeres MNYP-tagról??????????

sprenczl 2010.12.04. 08:29:06

Ja igen: az évi 1%-os átlagnövekedést produkáló nyugdíjpénztárak (ki is a tolvaj, kedves szarházy atis?) helyett akkor inkább a bankban tartom a pénzt.

Ugyandehogy (törölt) 2010.12.04. 08:33:34

@ghck: pont ez a lényeg. ha adónak hívják, nem jár neked érte semmi cserébe.

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2010.12.04. 08:35:50

sprenczl: nem tudom mennyire tekinthetjük sikeresnek, de Matolcsy még MNYP-tag.

Magam részéről egész jól muzsikált eddig a pénztár. Biztos hogy jobban mint 25 év múlva (hol lesz akkor már a Fidesz?) az állam. Maradok.

Leonce 2010.12.04. 08:40:26

Én azt mondom, hogy így , ilyen fenyegetéssel, meg ilyen gagyi ráhatással, hogy személyesen lehet csak nyilatkozni, így nagyon átlátszó a dolog.
Meg azt mondja Matolcsy: ha MOST NEM LÉPSZ VISSZA SOSEM LÉPHETSZ!
Ugyan, majd 25 év mulva leszek csak nyugdíjas.Matolcsy addig elporlad, azt hiszi komolyan veszem a fenyegetését.
hehe.

Leonce 2010.12.04. 08:41:38

@timarg: Szinte egyre gondoltunk:)

igényes 2010.12.04. 08:52:16

@Táskás Tóni: Szerintem a MNYP-ak készítsenek egy sablonszöveget a tulajdonosok nevében, küldjék meg a tagoknak. A tagok azonnal forduljanak, mind a 3 090 000 tag a Bíróságokhoz, miszerint pénzüket eltérítették. Kérjenek ideiglenes intézkedést az APEH/kormány ellen, miszerint a pénzüket nem lehet felhasználni a döntéshozatalig, egyben kérjék a legnagyobb hozamot biztosító MNYP által realizált hozam megtérítését a per megnyerését követően, van itt valami lehetőség?

igényes 2010.12.04. 08:56:59

A CIG Pannónia Életbiztosító jó üzleti lehetőséget lát a 40 milliárdos temetkezési piacon, ezért többségi tulajdonrészt szerzett egy temetkezési cégben.

JÁRAI tudja, hol a biznisz!

Mennyire undorítóak ezek. Tudják, hogy a Ratkó gyerekek korán fognak a temetőbe menni.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.04. 09:02:17

amúgy 250 ezer nettó fölött nem érdemes átlépni.Mert hiába vonnak tőlök kb 80ezret nyugdíjjárulékként nem fogják a nettó fizetésük 80%át megkapni ergó buknak az állami befizetésen.Oszkó kiszámolta hogy még a 10%okkal is jobban jár mint az elbukott 24 %al.
mert ha 1milliónál már a manyup sokkal jobb mint az állami,és szerintem Oszkó többet keres 1 milliónál,szerintem vahi 200 ezer simán összejön neki a manyupba fizetéskor,és ekkor a öszeget már én sem hagynék bent.

Ugyandehogy (törölt) 2010.12.04. 09:10:28

@bürger: nézd meg, hogy most mennyi.
és nézd meg, hogy a fizetésed is ugyanolyan arányban nőtt-e.

igényes 2010.12.04. 09:37:02

Mi történik azzal a katonával, aki most 42 éves Afganisztánban szolgál, tehát van 24 éves szolgálati ideje (tudni kell, hogy emelt járulékot fizet utána a sereg)jövőre menne nyugdíjba, és egy összegben szeretné kivenni a Honvéd Kötelező MNYP megtakarítását, ami 3 millió forint. Ezt a három milliót lakástörlesztéséhez kívánja felhasználni és magánszemélytől kapott kölcsönt 2011 december 31-ig 3 millió erejéig. Kötötte ezt a szerződést annak a tudásnak a birtokában, hogy állami nyugdíjat kap, és MNYP megtakarítását egy összegben felveheti, amennyiben nem fizet a kölcsönadóra száll a 17 millió értékű lakás. Így lesz hajléktalan az Orbán, Matolcsy jóvoltából az az ember aki esküt tett a haza fegyveres védelmére.

red shield rapresentative 2010.12.04. 09:44:03

@igényes: "Mi történik azzal a katonával, aki most 42 éves Afganisztánban szolgál, tehát van 24 éves szolgálati ideje (tudni kell, hogy emelt járulékot fizet utána a sereg)jövőre menne nyugdíjba, és egy összegben szeretné kivenni a Honvéd Kötelező MNYP megtakarítását, ami 3 millió forint. Ezt a három milliót lakástörlesztéséhez kívánja felhasználni és magánszemélytől kapott kölcsönt 2011 december 31-ig 3 millió erejéig. Kötötte ezt a szerződést annak a tudásnak a birtokában, hogy állami nyugdíjat kap, és MNYP megtakarítását egy összegben felveheti, amennyiben nem fizet a kölcsönadóra száll a 17 millió értékű lakás. Így lesz hajléktalan az Orbán, Matolcsy jóvoltából az az ember aki esküt tett a haza fegyveres védelmére."

Kihagytad, hogy akár élete árán is. Nos szerintem itt lenne nagy szerepe Schmitt Pál köztársasági elnök úrnak a Magyar Honvédség főparancsnokának!

A parancsnoknak alapvető kötelessége a beosztottakról való gondoskodás.

NIL7 2010.12.04. 09:45:28

Hagy vigasztaljam azokat, akik sajnálják a manyupjukat - 10-20 év múlva valószínűleg egy doboz gyufát fog érni amit beleraktak, úgyhogy egy doboz gyufát vesznek el tőlük. Az állam nem fogja tudni másként kifizetni az államkötvényeit és persze a nyugdíjakat is, mint erőteljesen elinflálni a forintot (ami természetesen kizárja az euro bevezetésének lehetőségét), máskülönben az államcsőd nullázza le az összes forint-megtakarítást. Az első "nem sikerült"-kezdetű önvallomás már 2011 első negyedévében várható a hiányról. Úgy tűnik a kormány végkép elvesztegette azt az időt és azt a lehetőséget, amikor bár jajgatások közepette, de még át lehetett volna verni egy a lehetőségekhez alkalmazkodó kiadáscsökkentést, nyugdíjcsökkentést, adócsökkentést. Ezáltal minden áldozat (pl manyup) hiábavaló lesz (szerintem)

NIL7 2010.12.04. 09:45:29

Hagy vigasztaljam azokat, akik sajnálják a manyupjukat - 10-20 év múlva valószínűleg egy doboz gyufát fog érni amit beleraktak, úgyhogy egy doboz gyufát vesznek el tőlük. Az állam nem fogja tudni másként kifizetni az államkötvényeit és persze a nyugdíjakat is, mint erőteljesen elinflálni a forintot (ami természetesen kizárja az euro bevezetésének lehetőségét), máskülönben az államcsőd nullázza le az összes forint-megtakarítást. Az első "nem sikerült"-kezdetű önvallomás már 2011 első negyedévében várható a hiányról. Úgy tűnik a kormány végkép elvesztegette azt az időt és azt a lehetőséget, amikor bár jajgatások közepette, de még át lehetett volna verni egy a lehetőségekhez alkalmazkodó kiadáscsökkentést, nyugdíjcsökkentést, adócsökkentést. Ezáltal minden áldozat (pl manyup) hiábavaló lesz (szerintem)

G. Wolf 2010.12.04. 09:54:36

@Blogger Géza: Jó reggelt :)

"De ha teszem azt csökken a munkanélküliek vagy az állami alkalmazottak száma, akkor ismerd már be, hogy javul a helyzet."

De sajnos nem fog. Persze, ha olajat találunk az alföldön akkor itt is lesz kuwaiti gazdagság. Arra, hogy javuljon a helyzet legalább másfél évszázados tendenciát is meg kéne változtatni (ez a népesség), akkor, mindemelett egy másik 20 éveset is, ez a foglalkoztatottság.

És mindez még mindig nem lenne elég, ugyanis csak akkor tud jelentősen javulni ha piacképes munkát tud végezni ez többlet foglalkoztatott (magyarán többet keres per fő-re számolva, mint most!).

De a statisztikák nem mutatják hogy javulna, akkor fel kell készülni arra, hogy másképp kell gondoskodni a jövőnkről.

Az állami alkalmazottak száma évek óta stagnál vagy nő.

www.mfor.hu/cikkek/Ket_evre_be_kellene_fagyasztani_az_allami_alkalmazottak_beret.html?page=3

itt ugyan csak 2000-2005-ös az időszak, de nagyjából hasonló az utóbbi 20 év rátája. 800ezer fő, ez nagyon sok. Most is kb ennyi lehet.

És itt nem csak a kormányzati bürokráciáról van szó, hanem ide kell érteni mindenkit akit az állam fizet.

A munkanélküliségi ráta pedig 1990-2008 között nagyjából 7%, hol több hol kevesebb (nincs 6 alatt és 8 fölött.) A válság hatására fölment ugyan 11-12%-ra, azonban azt hiszem ez pár éven belül visszamegy a 7% környékére.

A foglalkoztatottak száma meg nem túl valószínű hogy bővülni fog. Az utóbbi 20 év (1993 óta) nagyjából 3,8millió fő.
www.winkfeincsaba.hu/static/cache/post_images/1.foglalkoztatottak_szama-800x600.jpg

Találtam a porftolio egy írást ami összeveti az előző és a mostani kormány számításait, az irány mindenesetre ugyanaz. Leszámítva egy nagyon fontos külöbséget: a mostani kormány 2012 és 2020 között belekalkulál plusz 1 millió új munkavállalót!

www.portfolio.hu/vallalatok/nyugdij/hogy_lesz_igy_nyugdij_pokoli_teher_az_allam_vallan.141172.html

Azonban ha megnézed, ők is csökkenéssel számolnak. Tehát a jelen kormányunk 1 millió új foglalkoztatottjával számolva IS összeomlik a rendszer csak kb 20 évvel később.

És még felmerül a kérdés, hogy mivel töltenék fel az 1 millió munkahelyet?

"Októberben az álláskeresők zárónapi száma 545.500 fő volt" - munkavilaga.hu/?mod=2a&newsid=3885

Ezt a számot hogy dupláznád meg? Ugyanis csökkenő népesség mellett nem lesz több munkavállalód.

midnight coder 2010.12.04. 10:02:22

Azt magyarázza már meg nekem valaki, hogy mi abban a közgazdasági ráció hogy állam bácsi hitelt vesz fel azért hogy fizethesse a felosztó-kirovóból a manyugos befizetések miatt kieső összeget ? Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy állam bácsi felvesz egy kalap hitelt azért hogy a Gipsz Jakabka magánszámlájára tegye ahol jó szarul kamatozik neki - azért hogy 20 év múlva ennyivel kevesebb nyugdíjat kelljen kifizetnie neki.

Ez kb. ugyanaz, mint ha ma bemennék a bankba és felvennék egy szép nagy hitelt arra hogy azt azután betegyem a szomszéd bankba csak azért, hogy majd 20 év múlva az így betett összegből egészítsem ki a nyugdíjamat. Ha én ezt csinálom, az nyilvánvalóan ordas marhaság. Akkor vajon állambácsinak ez miért buli annyira hogy ez a nyolc neves közgizdász a nevét adja a dologhoz ?

Spiro 2010.12.04. 10:04:42

Az éve nyugdíjjárulék bevételek ~2200 MRD, a kifizetett nyugdíjak ~3000 MRD.. Nyugdíj kassza hiánya 800 MRD. A ~3M nyugdíjasból, ~700.000 rokkant vagy korkedvezményes (ez kb. 10-szerese az EU átlagnak).
Több megoldás lehetséges:

1.) a ~700.000 korhatárt el nem érő, és/vagy „ál rokkantnyugdíjas” átlagos éves nyugdíja ~680MRD (amennyiben ezek is aktívak lennének és nyugdíjjárulékot fizetnének, 15-16. havi nyugdíja is lehetne a korhatárt elérő nyugdíjasoknak, és a nyugdíj kassza is egyensúlyban lenne)

2.) további ~1.2 M gazdaságilag inaktív nem fizet nyugdíjjárulékot. Ez a jelenleg járulékot fizetők átlagát tekintve 700MRD nyugdíjjárulék kiesést okoz, azaz kvázi egyensúlyban lehetne a rendszer. (ezekkel még azért is lesz probléma, mert öregkorukban nyugdíjat sem fognak kapni, hacsak az állam nem lesz „szolidáris” a járulékfizetők rovására, ahogy most a sok álrokkanttal, korhatárt el nem érővel)

3.) a jelenlegi járulék fizetési hajlandóság nem teszi lehetővé az összesen ~3M nyugdíjas jelenlegi szinten történő finanszírozását. Azaz a 12 havi nyugdíj helyett csak 9 havira elegendő a befolyó járulék, vagy a nyugdíjakat átlagosan 25%-kal kell csökkenteni.

A teljes költségvetés tervezett hiánya (3,8%) ~1000MRD. Ez az arány volt tapasztalható 1998 óta. Azaz látható, hogy gyakorlatilag a nagyvonalú nyugdíjrendszer okozza az eladósodottságunk növekedését.
A fentieket számos kombinációban lehetne kezelni, (kötelező minimális járulék fizetés elvárása, nyugdíjjogosultság felülvizsgálata, nyugdíjak csökkentése, korhatár kitolása, fizetendő járulék növelése, stb.)

(Egyébként a közhiedelemmel ellentétben a statisztikák azt mutatják, hogy nem pusztán a járulékfizetők/nyugdíjasok aránya határozza meg a felosztó - kirovó rendszer fenntarthatóságát, hanem inkább az adott ország GDP-jének alakulása.
(Továbbá a nyugdíjrendszernek számos egyéb „pillére” van a jelenleg emlegetett 4-nél (pl: az ingatlan vagyon, ami életjáradékra váltható (pl.: a forgalom képes ingatlanra jegyzett fokozatosan –pl. a forgalmi érték 70%-ig - növő nyugdíjrendszeri jelzálog kiválthatná a nyugdíjjárulék fizetést (ez jelen esetben sok hitelesnek segítene és mindig lenne fedezet a később fizetendő nyugdíjra, hiszen az ingatlan forgalom képes.

De nem azzal foglalkozunk, hogy miért kap ~700.000 ember „érdemtelenül” előnyugdíjat, vagy miért nem finanszírozza a rendszert ~1.200.000, hanem a finanszírozókat terheljük tovább.

Jelezném az elmúlt fél év tökéletesen elegendő lett volna az Önkormányzati reform elkészítéséhez, amivel nagyságrendben a fenti hiányhoz hasonló megtakarítást lehetett volna elérni (sőt ezt minden évben rendszeresen), de most ezt inkább a magánnyugdíj rendszerből veszik el (de ez csak ~3,5 évre elég!!!).

Még a dédunokáink is fizethettek volna vizitdíjat, abból amit a magánnyugdíj pénztárakból elvesznek.

Jó az irány? Nem hiszem.

misztikus alfahím 2010.12.04. 10:21:37

@bandigyerek:

Teljesen igazad van. Az állam mi vagyunk. Ha a pénztáraknál kezelt összeg a miénk, akkor az államadósság is a miénk. Jelenleg kb 500Mrd-ot buktunk azon, hogy a pénztáraknál forgatták a közös pénzünk egy részét. Most jött el az az idő, amikor ki kell fizetni a számlát a tévedésünkért.
(persze kötelező volt belépni a mnyp-be, de ugye az állam kötelezett, ami mi vagyunk...)

Ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgot akkor azt kéne csinálni, hogy fogjuk a pénztári befizetések miatt keletkezett extra adósság kamatait és elosztjuk a pénztári tagok számával. Majd minden pénztári tag kapna egy levelet melyben az állam (ami mi vagyunk ugyebár) felszólítaná, hogy legyen kedves a megnevezett összeggel fáradjon be a Nemzeti Bankba és rendezze adósságát.
Ez jelenleg úgy néz ki kb. 150000,-Ft fejenként.

Amennyiben ennyire átérzed, hogy az a te pénzed csakis a tiéd, úgy legyél kedves rendezd az adósságod, mert akkor az is a tiéd.

Természetesen ezt nem várja el tőled az állam (mi) mert tudja, hogy képtelen vagy rendezni egy ekkora adósságot. Éppen ezért szolidaritási alapon a rád (és rám is), mint pénztári tagra jutó adósságot szépen leosztja az egész aktív lakosságra és mindenkivel fizetteti, nem csak velünk.

Mint azt esetleg te is hallottad ez a szemét, elnyomó, népnyúzó banda - összefogva más hasonló cipőben járó országokkal - megpróbálta elérni, hogy a GDP arányos államháztartási hiányt lehessen korrigálni a mnyp befizetésekkel. Sajnos ez nem sikerült. Az államháztartási hiányt viszont le kell szorítani. Jelenleg az mnyp befizetések nélküli GDP arányos hiány 2,71%, ha marad a jelenlegi rendszer akkor 4,09%. Ezt kéne leszorítani 3% alá.

Te mint öntudatos, pénzügyekhez értő állampolgár miként gondolod ezt megvalósítani, úgy, hogy annak rövid távon, már 2011-ben hatása legyen?

Szeretnél egy drasztikus adóemelést, esetleg egy drasztikus nyugdíj csökkentést, netán az összes futó állami beruházás leállítását, a kórházak jó részének megszűnését? Várom az ötleteket.

Sajnos az a helyzet, ha eddig nyereséges is lett volna a pénztáraknál forgatott összeg és úgy éreznénk, hogy levágjuk az aranytojást tojó tyúkot, feléljük a jövőnket stb stb. Akkor is az a helyzet, hogy van egy problémánk amit jövőre meg KELL oldani, ami miatt felmerül egy másik probléma ami majd 30 év múlva lesz nagy probléma.

A helyzet viszont az, hogy a pénztárak - ha korrigálunk az államadósság növekedésével - akkor csak veszteséget termeltek.

A jelenlegi megoldás sikere is kétes. Amennyiben az egész pénztári vagyont az államadósság csökkentésére fordítanák az kb. 11,13%-kal csökkentené az adósságot (GDP %-ban), 67,81%-ra. (ez a szám 2005-ben 56,22%...)

Az egyetlen reményünk, hogy az adócsökkentéssel és a gazdasági növekedéssel emelkedő pályára tudjuk állítani az országot. A 30 év múlva jelentkező nyugdíj parát pedig úgy tudjuk megoldani, ha a lakosság a remélhetőleg növekvő reáljövedelmének egy részét valóban félreteszi, önkéntesen megtakarítja nyugdíjas éveire.

Ez lenne a valódi öngondoskodás!

Javaslom nézz körül a Nyugdíj Előtakarékossági Számla, illetve a Tartós Befektetési Számla témakörökben!

Tőled pedig elnézést, ha sok számmal bombáztalak, de arra gondoltam, hogy ez egy megoldáskereső blog. Aki agyatlanul csak hőbörögni akar arra van sok egyéb fórum.

Dracon 2010.12.04. 10:26:29

Egy blog amit elég kevesen látogatnak sajnos.
Támogassátok őket!

azennyugdijam.blog.hu

porthosz 2010.12.04. 10:33:18

@misztikus alfahím:

"Teljesen igazad van. Az állam mi vagyunk. Ha a pénztáraknál kezelt összeg a miénk, akkor az államadósság is a miénk."

"Ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgot akkor azt kéne csinálni, hogy fogjuk a pénztári befizetések miatt keletkezett extra adósság kamatait és elosztjuk a pénztári tagok számával. Majd minden pénztári tag kapna egy levelet melyben az állam (ami mi vagyunk ugyebár) felszólítaná, hogy legyen kedves a megnevezett összeggel fáradjon be a Nemzeti Bankba és rendezze adósságát."

Teljesen hülyeséget beszélsz. A befizetők olyanok mint egy hitelező bank. Ha te veszel egy autót hitelre, majd balesetezel és összetörsz a kocsival egy 100 milliót érő buszt, akkor szerinted a kocsidet hitelező banknak kéne kifizetnie ezt a kárt??? Szerintem a károkozónak, azaz az autót vezető embernek.

Tehát igen, osszuk szét az államadóságot is. Azok között akiknek az állam úgy fizet ki, hogy ők semmit nem raktak a kasszában. Vagy ha ez nullszaldósra jön ki (értsd: amennyit kifizettet nekik az állam be is fizettek korábban), akkor értelemszerüen jöhet a vezetőség, mert ez alapján valaki ellopta a pénzt (vagy legalábbis segédkezett benne).

kisa 2010.12.04. 10:33:32

@misztikus alfahím: "legyen kedves a megnevezett összeggel fáradjon be a Nemzeti Bankba és rendezze adósságát.
Ez jelenleg úgy néz ki kb. 150000,-Ft fejenként."

Szerintem sokan bevállalnánk, akár a manyupos pénz terhére. Ha cserébe az állam békén hagyna minket. És még korrektebb ajánlat is lenne, mint a mostani, ami valóban "ellenállhatatlannak" tűnik. Csak éppen nem ajánlat.

misztikus alfahím 2010.12.04. 10:33:38

@midnight coder:

Igen, ha az ember gondolkozni kezd akkor néha szomorú és meglepő tényekre bukkan.

Amikor beindult ez a "nagy üzlet" , 98-ban a pénztárak vagyonának 76,7%-kát magyar állampapírokban tartották.

1) Tehát az állam oda adta bevételeinek jó részét magán cégeknek.

2) A kieső bevételek pótlására körvényeket bocsátott ki.

3) A kötvényeket megvásárolták a magán cégek abból a pénzből, amit az állam adott nekik.

4) Az állam kamatot fizetett a magán cégeknek azért a pénzért amit ő adott nekik...

Nagy üzlet, tényleg.

porthosz 2010.12.04. 10:37:04

@misztikus alfahím:

Manapság az a fő probléma, hogy ~ 1.5 millió ember fizet be és próbálja eltartani a maradék 8.5 milliót.
Természetesen ez nem müködhet, ezért az állam hiteleket vesz fel, hogy el tudja tartani ezt a maradék 8.5 millió embert is.

Erre jössz te az idiótizmusoddal, miszerint a keletkező adósságot osszuk le ezen másfél millió ember között, miközben nem ők termelik az adóságot. Nem esetleg a maradékon kéne? Omfg...

misztikus alfahím 2010.12.04. 10:39:05

@kisa:

Nekem is szimpatikusabb lenen, ha valóban lehetne választani. Viszont ha valóban be kéne fizetned ezt az összeget és be is vállalnád az nem biztos, hogy jó döntés lenne, hiszen a trend nem fog megfordulni 1-2 éven belül, tehát folyamatosan minden pénztárba befizetett pénzen buksz. így 10 év múlva majd megint meg kell, hogy kérjen az állam, fáradj be a kis pénzeddel adósságodat rendezni.

Értsd meg, hogy nincs nyereséged, hanem veszteséged van. Csak akkor lehet nyereségről beszélni, ha elfelejtjük, hogy ez mibe került.

Ha lenne egy jóságos hatalom, aki holnap kifizeti helyettünk ezt a hiányt, akkor azt mondom, ha nem is a legnagyobb üzlet volt ez a mnyp kaland, de legalább nem volt veszteséges. Így azonban...

Spiro 2010.12.04. 10:41:14

@misztikus alfahím:

Már fentebb írtam arról, hogy mi okozza a nyugdíjrendszer hiányát, és nem az, amire célozgatsz.
Az MNYP tagok éves járulék befizetése a pénztárakba ~260MRD, a nyugdíjrendszer éves deficitje 800MRD!!!

Talán azokat kellene piszkálni, akik a generális szabálytól eltérően kapnak nyugdíjat, vagy nem fizetnek járulékot (de öregkorukban, majd valami fasz politikus, a társadalmi szolidaritás zászlaja alatt eltartja őket, a többi nyugdíjas kárára, ahogy most (az álnyugdíjasok nélkül 15. havi nyugdíjuk is lehet a korhatárt elérőknek és a rendszer sem lenne deficites)

misztikus alfahím 2010.12.04. 10:41:38

@porthosz:

Én nem a teljes államadósságról beszélek, hanem csak a befizetések MIATT keletkezett adósságról. Azt az adósságot ami a befizetések miatt keletkezett azoknak kéne rendezni igazság szerint akik miatt keletkezett. Aki nem volt mnyp tag az nem növelte az államadósságot aki az volt az igen.

Mit nem lehet ezen érteni?

misztikus alfahím 2010.12.04. 10:43:03

@porthosz:

Tanulj meg olvasni! Senki sem beszélt az egész államadósságról csak a mnyp MIATT keletkezett államadósságról.

Amiről te beszélsz az egy teljesen más téma. Igazad van, de semmi köze ahhoz, amiről én beszéltem.

kisa 2010.12.04. 10:43:59

@misztikus alfahím: KÖTELEZŐ volt nekik állampapírban tartani, nem ők választották ezt az opciót.

Dracon 2010.12.04. 10:44:46

@misztikus alfahím:
Tényleg nagy üzlet...
1. Az állam akkor is kibocsátotta volna az államkötvényeket ha nem lett volna manyup mivel NEM a manyup miatt van a deficit.

2. Az állam azért cserébe hogy majd egyszer kevesebb állami nyugdijat ad néhányaknak elfogadja hogy azok kevesebbet fizetnek be, viszont a pénzt nem elisszák a kocsmában hanem odaadják az államnak hiszem államkötvényt vesznek.

3. A manyup jó gazdálkodással a rábizott pénzt nem volt rest kamatoztatni mig ha az az államhoz került volna akkor semmit se hoz hiszen egyből kiadják a folyó kiadásokra.

4. Az állam kinevelt egy olyan belföldi befektetőt akire bizton számithat ha hirtelen pénzre van szüksége, mert megfogja venni a papirokat.

5. Jobb belföldön eladósodni mintha az az 1000mrd mondjuk valami Tel Aviv-ban ülő bankban lenne és oda menne a kamat.

Ezt gondold át szépen számold ki és utánna dönts hogy ez milyen üzlet.
Ez SOKKAL JOBB üzlet még a csak ezeket a "melléktermékeket" is nézve mintha a kötvények külföldön lennének.

ÉS ez a hátránya is az üzletnek a befektetőre nézve mert jön egy ilyen RABLÓBANDA és könnyen ki tudja őket rabolni!!!

misztikus alfahím 2010.12.04. 10:45:07

@Spiro:

értsd már meg, hogy amit az állam átutal a pénztárba a Te számládra annak pótlására hitelt kell felvennie. Ennek kamata pedig több volt, mint ami nyereség képződött a számládon.

kisa 2010.12.04. 10:46:25

@misztikus alfahím: 10 évenként kijön annyi a hozamokból. Nekem legalábbis. Meg szerintem sokaknak. Akinek meg nem, az lépjen bele az államiba!
Mondjuk az elfelejtődik, hogy hamarosan megkezdődtek volna a manyup-kifizetések, tehát az államnak minden egyes manyup-tag után 25 %-kal kevesebbet kellett volna fizetni.

subtotal 2010.12.04. 10:47:19

@NightLord: örülök, hogy a beszólogatások helyett végre a vita szintjére emelkedünk.
Átszámoltam a kritikai észrevételek alapján a dolgokat:
Jelenleg kb 1,1:1 (3,3m vs 3m) a dolgozó aktívak és a nyugdíjasok aránya, 205eFt bruttó az átlagfizu, ezután jövőre 24%+10% megy nyugdíj irányába, ami ~76eFt, ergo most ide kellene lecsökkenteni az átlagnyugdíjat.
20 év múlva legyen az, hogy nő a foglalkoztatottság szintje, de a demográfiai viszonyok miatt ez csak azt jelenti, hogy százalékosan többen dolgoznak, de legyünk pozitívak, dolgozzanak 3,6 milliónyian szemben a kb 4,5 millió nyugdíjassal. Ez azt jelenti, hogy 1:1,25 arányban lesznek az aktívak és a nyugdíjasok. 2%-os éves reálbér növekedéssel kalkulálva 20 év múlva mai jelenértéken 305eFt-ot fogunk keresni, annak a 24%+10%-a ~104eFt, de ezt már 1,25 nyugdíjasnak kell kifizetni, ami ugye 82eFt. Ha meg akarjuk őrizni a nyugdíjak értékét (ahogy a Fidesz ígérte), akkor a nyugdíjaknak a fizetésekkel együtt reálértékben növekedni kell, ez mostani 80eFt-os szintről 119eFt-ra emelést jelentené. Legyünk továbbra is pozitívak, mondjuk, hogy csak a felét kapjuk csak meg majd akkor, azaz 100eFt-ra emelkedik a nyugdíj. Ahhoz, hogy a rendszer fenntartható legyen a járulék és adóterhelést a jelenlegi 34-ről 41%-ra kell emelni. Ha a nyugdíj lépést tart a bérekkel, akkor 49%-ra.
Ha nem emelünk járulékot, akkor 4,5 millió nyugdíjasnak fejenként 18eFt havonta egyéb bevételekből. Ez HAVI 81mrd kiadás jelenértéken a mostani 30mrd becsatornázásáért. Ha a nyugdíj lépést tart a bérekkel, akkor 162mrd.
Tehát ugyanott vagyunk, mint voltunk a finomítás előtt.

"A öngondoskodás útja pedig mindenki előtt nyitva áll, az önkéntes nyugdijpénztárak mindenkit szerettel várnak (kompenzálandó az elkerülhetetlenül csökkenő állami nyugdijakat)."
Ebben az lesz a frankó, mikor mindenki az öngondoskodásra támaszkodva leszorítja minimálisra az állami adóit (magánban maradó magas jövedelműek főleg), mert eltűnik az egyetlen motivációs tényező, hogy adót fizessen. Ez azonnal fájni fog az államnak, SzJA-ban és Nyugdíj járulékban/adóban is.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.12.04. 10:50:44

Egyszeruen el kell innne huzni lehetoleg minnel messzebbre.

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2010.12.04. 10:52:38

@kisa: tetszene a megoldás, még akkor is, ha a csekken nem 150 ezer, hanem 2 millió szerepelne (kb. ennyi ez fejenként). Ja, és ugyanennyi a feleségemnek és a három gyereknek fejenként, az már tízmillió. Ott a gond, hogy én lehet, hogy ki tudnám izzadni (életszínvonal a felére, ez van), de a túlnyomó többségnek esélye sincs, úgyhogy ez az út felejtős. (A gyerekek szerepe itt különösen érdekes, mert ugye ebből a szempontból (is) mennyivel olcsóbb lenne a nulla gyerek, de ez mind a család mind a haza szempontjából járhatatlan.)

Az alapprobléma valóban az, hogy kb. 3 millió aktív tartja el az országot. Bármilyen többletpénz csak tőlünk vonható el, viszont minket nem képvisel senki a politikában. Szocialisztikus pártokkal tele a padlás, valóban polgárit most nem igazán látok (mint M. Gy. óta tudjuk, azok nem államosítanak).

Egy, a költségvetést fenntarthatóvá tevő társadalmi szerződés az aktívak és inaktívak közt úgy nézhetne ki, hogy mi aktívak bedobjuk most ezt a pénzt, sőt az adócsökkentésről is lemondunk, viszont a nyugdíjak összege is csökken annyira, hogy a járulékok és a kifizetések egyenlege enyhe többletet (plusz-nulla) mutasson. Ehhez képest nyugdíjemelésről olvasok.

misztikus alfahím 2010.12.04. 10:53:40

@Dracon:

"1. Az állam akkor is kibocsátotta volna az államkötvényeket ha nem lett volna manyup mivel NEM a manyup miatt van a deficit. "

De igen, a manyup MIATT van kb +500Mrd deficit. Ez tény. Amíg ezt a tényt nem tudod feldolgozni nem érdemes továbblépni, mert innentől kezdve minden érvelésed hibás.

Kérlek nézz utána a számoknak!

Részemről befejeztem, a hőbörgésben nem veszek részt.

Ja és még valami lényeges.

"Jobb belföldön eladósodni."

Ebben tökéletesen igazad van. Csakhogy ez akkor lenne igaz, ha a lakosság valódi megtakarításaiból venné az államkötvényeket. Valódi megtakarítás pedig az adózott jövedelemnek az a része, amit nem költ el utazásra, kajára, lakhatásra stb, hanem félreteszi, befekteti.
Itt nem ez történt.

Spiro 2010.12.04. 10:54:12

@misztikus alfahím:

Értsd már meg...

Nem az MNYP miatt kell hitelt felvennie az államnak, hanem azért mert 700.000 ál rokkant, és korhatárt el nem érő van, aminek a költsége -680MRD.
Illetve 1.200.000 ember nem fizet nyugdíjjárulékot, ami a mai átlagos befizetést alapul véve ~450MRD kiesést okoz(de nagy pénzben fogadok, hogy 20-40 év múlva nyugdíjat fog kapni).

Ez a két tétel összesen 1130MRD, ami azt jelenti, hogy a mai 800MRD-os deficit mellett még maradna évi 330MRD (évente ennyivel csökkenhetne az államadósság).

De már megint nem a potyautasokat baszogatják, hanme azokat szállítják le a buszról akik jegyet vettek.

ÉRTED!!!

Dracon 2010.12.04. 10:55:58

@subtotal:
"Ebben az lesz a frankó, mikor mindenki az öngondoskodásra támaszkodva leszorítja minimálisra az állami adóit (magánban maradó magas jövedelműek főleg), mert eltűnik az egyetlen motivációs tényező, hogy adót fizessen. Ez azonnal fájni fog az államnak, SzJA-ban és Nyugdíj járulékban/adóban is. "

Fájjon!

Ki vagy mi az az állam??
Egy szolgáltató KFT, aki egy szerződás keretében szolgáltat neked, nekem és még sok sok magyarnak bizonyos szolgáltatásokat. A szolgáltatás keret szövege az alkotmány a kiviteli terv pedig a PTK.

A kft erre a munkára alkalmazottakat vesz fel hogy ezt végre tudja hajtani. Az alkalmazottak bére valamint a szolgáltatások költsége az amit te adó formájában odaadsz a vállalkozónak.

Rádöbbensz hogy ez a vállalkozó egy kókler banda szar szolgáltatást nyújt progressziven növekvő dijért és ezt a dijat arra költi hogy túl sok alkalmazottak túl jól fizessen a szarul végzett munkáért!
Változtatni akarsz, ekkor a vállalkozó érezvén hogy nyakán a hurok puccsot szervez ellened és a szolgáltatás élvezőinek egyes csoportjait jobb helyzetbe hozza hogy ők mellé álljanak és igy téged kontroll alatt tud tartani.
Már régen nem arról szól a mese hogy te mit kapsz az adóért hanem arról hogy a kft hogy lop meg téged és tartja fenn belőle magát egyre szarabb szolgáltatást nyújtva egyre magasabb áron.

porthosz 2010.12.04. 10:57:17

@misztikus alfahím:

"Tanulj meg olvasni! Senki sem beszélt az egész államadósságról csak a mnyp MIATT keletkezett államadósságról."

Tudok olvasni. Magyarázd el kérlek nekem hogy az mnyp miatt hogy a túróba keletkezhez államadóság? Az mnyp egy megtakarítási forma. Csak abban az egy esetben okozhat államadóságot, ha az állam már MOST el akarja költeni a félretett pénzeket.

Tehát ha az állam nem a mostani nyugdijbefizetésekből akarná finanszirozni a mostani nyugdijkifizetéseket, akkor ebből semmiféle államadósság nem lenne, hisz normális esetben azt a pénzt kéne kifizetnie a mostani nyugdijas generációnak, amit ők aktiv korukban befizettek.

Sajnos nem igy van, ebből következőleg az egész nyugdijrendszer egy kurva nagy PIRAMISJÁTÉK, ami azon alapul hogy a népesség, de legfőképpen az aktiv népesség száma egyre nő. De nem igy van, ráadásul könnyen belátható hogy még ha igy is lenne, nem tartható fenn sokáig.

Innentől kezdve meg felesleges okoskodni meg mindenféle gazdasági elemzéseket végezni, ugyanaz lesz a vége mint minden más piramisjátéknak. Összeomlik az egész a picsába, ami most folyik az nem mint ennek az elodázása.

Piréz Vitéz 2010.12.04. 11:00:44

@midnight coder: Az érvelésed abban az esetben állja meg a helyét, ha az államot (és a többi gazdasági szereplőt) tökéletesen racionálisnak és az idők folyamán változatlannak tekintjük akik kizárólag gazdasági/matematikai modellek alapján hoznak döntéseket, továbbá nem létezőnek vesszük az adóelkerülés és fekete munkaerőpiac problémáját.

Ezzel szemben a nyugdíj folyamatosan a politikai játszmák eszköze ezen pedig csak bukni lehet. És épp ez lenne a lényeg, hogy minél kisebb ráhatása legyen a kormányoknak és választási igéreteiknek.

Továbbá mivel a magánrendszer hosszú távon sokkal szorosabban köti össze a jövőbeli kifezetést a jelenbeli befizetéssel, valamennyire az adóelkerülés ellen hat. Például az a vállalkozó, aki megteheti, hogy a jövedelmét osztalékként veszi fel (és így sokkal kevesebb járulékot fizet utána), hülye lesz ezek után nem minimálbérre bejelenteni magát.

Ja és az állam már a mostani törvények szerint sem úgy számolja a nyugdíjat, ahogy az "logikus" lenne. (nem egyenesen arányos a befizetett összeggel a nyugdíj, tehát nem olyan, mintha egyszerűen az államadósság egy darabját finanszíroznád, hanem kimondva is kedvez a potyautasoknak a legnagyobb befizetők kárára)

subtotal 2010.12.04. 11:02:13

@midnight coder:
Én azt gondolom, hogy ez nem egyenes út, mármint abból, hogy az állam lemond a bevételéről egy későbbi megtakarítása miatt, azt állampapírból, azaz hitelből kell egyből pótolnia. Ez csak a politikusoknak marha kényelmes így, hogy a hiányt ne kelljen leszorítani egy fenntartható szintre.
@Spiro: Egyetértek. Önkori, eü, nyugdíj és oktatási reformmal a mnyp einstand nélkül is lehetne akár szufficites államháztartást is csinálni, kevesebb szolidaritással (ami potyautazásra csábít a rendszerben) pedig az embereket be lehetne terelni a rendszerbe, azaz szélesíteni lehetne az adófizetők táborát.

Dracon 2010.12.04. 11:03:00

Jó példa arra amit irtam....
ÉS még jobb példa az "azonnali nagy mértékű adócsökkentésre ami mindenkinek jó lesz"!!!

index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/03/22_milliard_forint_pluszt_kapnak_a_kozszolgak/

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.04. 11:11:35

szerinttem legyen 40% az ÁFa és ne legyen semmi más adó .Aki többet keres többet költ.Nem kell Apeh (olyan nagy).
ilyen egyszerű vásárolni mindenkinek kellű ezt nem lehet elsumákolni.
egy éveben lenne kb 6000milliárd áfa bevétel,+2500 milliárd a jövedéki adóból.

Spiro 2010.12.04. 11:12:18

@subtotal:

Azt kellene az alkotmányba belefirkálni, hogy a GDP/államadósság maximuma 30%, és amíg ez nincs meg, évi minimum 3%-kos sufficitet kell tervezni-végrehajtani (és miden alrendszernek egyensúlyba kell lennie - ne lehessen ide oda tologatni).

Azzal a retorzióval, hogy amennyiben ez nem sikerül, automatikus parlament feloszlatás, újraválasztás.

Ez levenné a pártok válláról a felelőtlen ígérgetés kényszerét, és végre mindenki látná, hogy a kormányzásnak nem népszerűségi versenynek kellene lennie.

Studt 2010.12.04. 11:15:46

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma december 4-én, szombaton, délelőtt 11 órakor demonstrációt rendez Budapesten, a Roosevelt téren (a Magyar Tudomány Akadémia előtt).

galamus.hu/index.php?option=com_content&vie w=article&id=41037:demonstracio-december-4-en&cati d=79:kiemelt-hirek&Itemid=115

Studt 2010.12.04. 11:16:29

Rohadt Nemzeti Hazug Gonosz Törpe véged lesz hamarosan!!!!..örülj a élve megúszod!
A "zembereknek" helyzete nem reménytelen, csak a tiéd !!
Hiába a kétharmad és a mindenen átrohanó törvénykezés, Magyarország nem hagyja magát!
Demonstrált a Demokratikus Koalíció, az MSZP, az LMP, demonstrálni fognak holnap a szakszervezetek, és tegnap az egyetemisták tüntettek Orbán Viktor egypártrendszere ellen.
Az emberek nem hülyék, és szép lassan rádöbbennek, hogy csak kártya vár az, amit a Fidesz épít.
Nagy volt a forradalmi lendület, útközben mindet leromboltak, amit az emberek nagy része már a magáénak érez, és most már nem tűrikt szó nélkül, hogy elvegyék tőlük a "fülkeforradalmárok".
A sajtó szabadság, a demokratikus intézmény rendszerek, a jogállam, a magántulajdon, az Alkotmány mind olyan érték, amelyért készek az utcára menni.
Nem lehet mindent elvenni tőlünk!
Nem lehet mindent egy ember képére formálni!
A kompromisszumokra való képtelensége lesz a veszte a miniszterelnöknek és a pártjának.
Orbán Viktor jobb ha hozzászokik, hogy azt hallgassa: Orbán takarodj!
Építhet magának várat, körbeveheti magát hadsereggel, túl sok embert csapott be, túl sok embert vert át!
Nem lehet már pár ember játékszere ez az ország!
Hiába harsogja Orbán Viktor, hogy őt a nép felhatalmazta, egyszerűen hazudik!
Ez a nép fogja leváltani a pünkösdi királyságból!

subtotal 2010.12.04. 11:20:43

@Spiro: nem értek veled egyet. Én nem kötném a GDP/államadóssághoz, hanem minden körülmény között kötelezővé tenném.
Azaz valójában egyetértek, de én el tudom azt képzelni, hogy az állam finanszírozója a gazdaságnak és más államoknak. Ahogy Norvégia is teszi. Lehet persze mondani, hogy nekik ott az olaj meg a vízenergia, de ilyeneket nálunk is lehet találni.

midnight coder 2010.12.04. 11:23:54

@Piréz Vitéz: Az hogy állam bácsi mennyire racionális az ebből a szempontból lényegtelen, a lényeg az ami történt. Állam bácsi lemondott a bevételei egy részéről, úgy hogy közben ezt nem kompenzálta a másik oldalon. Azaz Bokros elvtárs nem vezetett be azonnali, a kiesésnek megfelelő nyugdíjcsökkentést.

@Suhtotal: Állam bácsi akármit is csinált volna (kivéve a fenti nyugdíjcsökkentést) mindenképp kompenzálni kellett volna a felosztó-kirovóból hiányzó pénzt. Márpedig, állam bácsi a manyug bevezetése óta soha egy percig nem volt nyereséges, azaz soha egy fillére nem lett volna ennek a kompenzálására.

Az persze igaz, hogy állam bácsi nem csak ettől veszteséges. De ettől az egész manyug úgy ahogy van nem kevésbé fasság állam bácsi szempontjából - és a betétesek szempontjából is.

Az a betétes ugyanis aki sír most a betétje miatt, nem gondol arra hogy ugyanez a pénz a másik oldalon ott van neki mint államadósság, az utolsó centig. Sőt, tovább mivel ez a dolog a hitelminősítésünket is rontotta - azaz állam bácsi a többi hitelt is drágábban vette fel.

Világszám 2010.12.04. 11:30:37

Ugye a kormány a felosztó-kirovó rendszer mellett érvel. Ok, érthető. Jelenleg akkor finanszírozható, ha azonnali 15-20%-os nyugdíjcsökkentést vezetnek be. Ezt kellett volna tenni, nem a magányugdíjakhoz nyúlni. Az a rendszer sem tökéletes, de kb annyi van benne, mint egy normál állmiéban. Az infláció fölött 1 százalék. 2013-tól pedig már talán kezdett volna ketyegni. Ha 2013 után több maradt volna, akkor az állami nyugdíjat is emelhetnék ismét. Ilyen egyszerű. Amúgy ha valakinek van már 30 év munkaviszonya és 3-5 milliós manyup-pénze annak felesleges visszalépnie.

Világszám 2010.12.04. 11:31:16

@Studt: Összejöttek vagy 300-an, ez nem egy elemi erejű basz!

Studt 2010.12.04. 11:32:49

HAZUDSZ VILÁGSZÁM---mint a Fityisz banda....

A sok fülkeforradalmárból ELLENFORRADALMÁR lesz!
Jaj NEKTEK "NEMZETI SZAROK", NEMZET SZÉGYENEI, NEMZET TUMORA!!

Világszám 2010.12.04. 11:33:06

@misztikus alfahím: Ha az állam megengedné, hogy a manyupot kikerülve közvetlenül államkötvényt vehessek a 10%-ért, akkor tárgyalhatnánk a dologról, de azért ezt nem meri:)))

Studt 2010.12.04. 11:34:02

Kedves Anya!

Utóbbi leveleidben arra célozgattál, aziránt puhatolóztál, hogy vajon mikor költözök végre haza, Magyarországra. Megtehetném, hogy kitérő, mellébeszélő választ adjak, sokan azt tennék a helyemben, de én mégis egyenesen válaszolok, mert ennek vagyok a híve.

Már korábban is több évet töltöttem külföldön, hogy világot lássak és hogy összeszedjek valamennyi pénzt egy lakásra. Hiszen a Nyugat és Magyarország közötti gazdasági különbségben sajnos még alig sikerült felzárkózni. Egy ilyen helyzetben pedig érdemes kihasználni a lehetőségeket, legalább addig, amíg az ember fiatal.

Aztán úgy gondoltam, hogy most már megvan a lakás, visszatérhetek Magyarországra, hogy szerényebb módon, de azért tisztességben éljek. Hiszen mégiscsak Magyarországon van a családom, a barátaim, Budapesten érzem otthon magam bulikban, szórakozóhelyeken. A magyar történelemben és irodalomban vagyok otthon, magyar újságokba tudok leginkább cikkeket írni, magyarul blogolok. Vagy gondoljunk csak arra az egyszerű dologra, hogy a magyar vicceket értem.

És ez így is történt, vettem egy lakást, amelyről azt gondoltam, hogy ez már az enyém, azt már magamnak rendezem be, itt fogok élni belátható ideig. Olyan bútorokat vettem, amelyek tetszettek, még ha drágábbak is voltak, mert azt gondoltam, most már legalább egy évtizedre megállapodtam. Berendezkedtem. Elrendeztem a jövőm.

Egészen a Válságig. A Válság, hát igen, kemény csapás volt, és megint külföldre költöztem, Párizsba, de ez csak ideiglenes megoldásnak tetszett. Csak pár évig, amíg helyreáll a gazdaság. Még mindig úgy gondoltam, hogy a hazám az Magyarország, a "fel-fel dobott kő" hamarosan visszahull.

De aztán, a Válság végével jött a katasztrófa. Én azok között voltam, akik ezt időben látták, és mindent megtettek, hogy ne következzen be. De sajnos az ország, a zemberek megállíthatatlanul rohantak a vesztükbe. Egy őrültnek adtak teljhatalmat. Igaza volt Orbánnak, ez világcsúcs: "Ilyen böszmeséget ország még nem csinált." Na jó, a németek mögött (1933) mindig csak másodikak lehetünk.:)

Mi hívna vissza Magyarországra? Család, barátok, mindaz, amit mondtam. No de milyen Magyarországra? Egy olyan országba, ahol zsarnokság van. "Ahol zsarnokság van, ott pedig zsarnokság van." A Viktatúrában a pénzemet elvehetik, a helyzetemet ellehetetleníthetik. Elveszik a nyugdíjunkat. Van, akiket visszamenőlegesen adókkal sújtanak.

Én nem kaptam közalkalmazottként végkielégítést, mert nem voltam olyan szerencsés. Én nem vagyok homoszexuális, engem nem érint a jogaik megcsorbítása. Nekem nem lesz abortuszom, és remélem, nem is leszek érintve ilyenben sem. Épp ma olvastam, hogy lehet, hogy ezt is betilthatják. Engem nem érint, de mikor fog engem is érinteni valami? Mikor "jönnek majd értem is"?

Meddig lesznek még újságok, amelyekbe lehet szabadon cikkeket írni? Milyen tévéműsorok között választhatok majd a jövőben? Vajon felvennének-e bizonyos munkahelyekre, egy liberális ateistát? Vajon miféle hátrányt jelent ez a Viktatúrában pályázatokon, kinevezéseken, a karrier építésében? Dolgozhatok-e úgy, hogy bármikor kirúghatnak ilyenféle okokból?

Még ha Magyarországon van a családom, és a legtöbb barátom, akkor is, élhetek-e a boldogan egy Horthysta falanszterben? Ahol szentkorona van az Alkotmányban, a címerben? Vajon milyen az élet egy olyan Budapesten, ahol a szabadságot, a kulturális sokszínűséget megfojtja az állam? Vajon élhetek-e olyan félelemben, hogy az ateistákat bármikor elkezdhetik üldözni?! Boldog lehetek-e egy ilyen országban akár család és barátok közt is? Kérheted-e tőlem, hogy visszatérjek a "magyar ugarra"? Arra a "magyar ugarra", amelyen húsz évig valamiféle ígéretes ültetvény cseperedett, de aztán jött az áprilisi ítéletidő (hogy a Viktatúra saját szóhasználatával éljek)?

Anyám, te nagyon jól tudod, hogy én nem loptam, nem voltam korrupt soha életemben, soha nem is foglalkoztam olyasmivel, ahol ez igazán szóba jöhet. Normális rendszerben tehát nincs mitől félnem. Normális rendszerben. De mire számíthatok a Viktatúrában? Vajon a nemzeti-keresztény-populista őrület melyik eleme sújt le rám jobban?

Mondhatod, hogy négy évig kell csak kibírni. Talán. De anyám, tartok tőle, hogy négy év múlva nem biztos, hogy egyáltalán lesznek választások. Az meg egészen biztosan látszik, hogy még ha valami csoda folytán bukik is az állampárt, az Alkotmány kétharmad hiányában visszacsinálhatatlan lesz, vagy akár még a kétharmad sem elég. Most olvastam, hogy az új alkotmányt jobban bebetonozzák majd.

Ahogy azt mi előre láttuk, a kétharmad az a jelenlegi Alkotmányban mindent lehetővé tesz. Akár a királyságot is megszavazhatják a Parlamentben. Ebbe a létbizonytalanságba menjek vissza? Hogy legyek én ott boldog?

Van-e értelme annak, hogy otthon dolgozzak, és fizessem a nyugdíjam, csak azért, hogy a nemzeti vezér azt kénye-kedve szerint ellopja? Lesz-e vajon nekem nyugdíjam, ha a magyar államra bízom magam?

Anyám, te tudod, hogy gyerekkoromban sok sci-fit olvastam, hiszen az olvasás szeretetét nem akárhonnan örököltem. Abban a naiv álomban ringattuk magunkat sci-fi írók és olvasók is, hogy most már itt az értelem, a tudomány, a modernizmus kora. A fejlődés megállíthatatlan, nemsokára meghódítjuk a világűrt, hatalmas energiaforrások lesznek a kezünkben. Ekkor mi még a szocializmusban éltünk, ahol gyerekként lehetett ezt hinni, miközben ti felnőttek tudtátok, a valóság ehhez képest erősen döcög.

De a rendszerváltás után eljött a szabadság is. És informatikusként ráadásul a számítástudomány hatalmas lehetőségeit is láttam, és részt is veszek ebben a fejlődésben. A 21. század a beláthatatlan fejlődés ígéretének tűnt.

Egy dologra nem számítottunk: arra, hogy mindezt elszúrhatja az emberi hülyeség. Az iskolázatlanság, tudatlanság, igénytelenség, a háborúk, lustaság, az emberi gyengeség. Magyarország visszalövi magát a 150 éves fáziskésés korába, a középkorba, az ugarba. Ebbe a feudalizmusba akarsz engem visszahívni?!

"Anyám, én nem ilyen lovat akartam!" Nem is szavaztam erre a lótolvajra. Egyáltalán, nem lovat akartam, hanem inkább egy napelemes autót. És akkor itt van ez az árpádsávos dakota ló. Most hogy éljek én ezzel?!

Azt gondolom, nem vagyok egyedül. Bár nincsenek erről igazán átfogó információim, de az a benyomásom, hogy sok tehetséges fiatal hasonlóan érez, mint én. Nemrég találkoztam Spanyolországban barátokkal, akik ilyesmit mondtak. Mi lesz, ha Magyarországot tömegesen hagyják el a tehetséges fiatalok? Mi lesz, ha soha nem térnek vissza? Mennyivel inkább ugar lesz az az ugar, ha az emberek legjava lesz kénytelen elmenekülni?!

Anyám, kétségbe vagyok esve Magyarországot illetően. Nem tudom, megtörténhet-e, hogy egy ország az EU szélén (vagy nem is annyira szélén) ilyen hirtelen, ilyen drámaian hulljon a szakadékba. Nem tudom, mi lesz ebből, talán 4 keserves év után egy újabb remény? Talán zavargások? Talán az utcára kell menni, és forradalomnak kell elüldöznie majdan a Viktátort? Nem tudom. Innen, Franciaországból csak aggódva figyelem az otthoni helyzetet, és sajnos minden erőmmel azon vagyok, hogy ne kelljen hazamennem a Viktatúrába. Mert egy ilyen őrületbe nem mehetek haza.

Mindent megteszek azért, hogy fenn maradjon a választásom abban, hogy ne menjek haza, ugyanakkor azért is, hogy ha egy mód van rá, akkor ezt a rémálmot szétzúzzuk. Az újságokban, az Interneten, a blogokban és az utcán. Harcolni fogunk mindenhol, mert azért mégis jó volna, ha egyszer hazamehetnék egy szabad, nyugatias Magyarországra.

Szeretettel: Fiad

Studt 2010.12.04. 11:36:01

Egy idézetet találtam ami nagyon aktuális:

Minden nemzetnek olyan kormánya van aminőt érdemel.
Ha valamilyen oknál fogva ostoba,vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és
becsületes nép nyakára,akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb
a pokol fenekére küldi.
De,ha egy hitvány kormány huzamosan megmaradva a helyén,akkor bizonyos
hogy a nemzetben van a hiba.
Akkor az a nemzet aljas vagy műveletlen.
/ gróf Széchenyi István /

Világszám 2010.12.04. 11:40:16

@misztikus alfahím: Ha befizetem ezt a 15000-et, akkor MAtolcsy abbahagyja a zsarolást? Magyarán, akkor nem írom ki magamat az állami nyugdíjból és a 24 százalékért cserébe emelkedik a szolgálati időm, természetesen 75% mellett. Mert egyet ne felejts el. Az állam javára lemondok 25 százalék nyugdíjról a manyupért cserébe. Hogy ennek a végén ki jár jól azt nem tudom, ha 76 évig élet akkor az állam. Most tessék lehülyézni a manyuposokat vagy elismerni, hogy az állam is fogad a halálomra:))))

Spiro 2010.12.04. 11:43:38

@subtotal:
Hmmm... Rosszul írtam fel a képletet, az előbb.
Én azt tiltanám, hogy az államadósság ne lehessen nagyobb a GDP 30%-nál (most ~80%).

Egyébként a túlzott eladosódás sérti az Alkotmányokban szereplő nemzeti szuverenitást is, hiszen a hitelezők magántulajdonhoz való joga konfliktusba kerülhet ezzel.
(Érdekes lesz, hogy az EU milyen szabályt képes alkotni az ország mentő hitelek szavatolására).

A másik irányt vizsgálva, amikor az állam nincs eladósodva, sőt tartalékokkal rendelkezik.
Azt sem látom célszerűnek, bizonyos tartalék megléte esetén az állam azért adóztat indokolatlanul, illetve szed be bevételeket, hogy azt kölcsönbe adja akárkinek.

Kalmár 2010.12.04. 11:44:09

@Világszám: Gratulálok.
Szégyeld magad, meséld el a szüleidnek is ezt a príma ötletet,tényleg milyen egyszerű.

misiapu71 2010.12.04. 11:44:58

studt igazad van kár hogy most nincs egy Széchenyink

Studt 2010.12.04. 11:46:48

@Világszám: Barom! Menj oda és számolj ..ha elég a 4 osztály amid van)

Több ezer ember részvételével megkezdődött a szakszervezetek demonstrációja a fővárosi Roosevelt téren. A szakszervezetek képviselői zászlókkal, transzparensekkel érkeztek, hogy így tiltakozzanak a kormány több intézkedése, például az adóváltozások, a nyugdíjrendszer átalakítása, illetve a 2011-es költségvetés-tervezet miatt.

subtotal 2010.12.04. 11:50:04

@Spiro: viszont a hozamaiból elláthatná a szolidaritási funkcióját, neadjisten ebből finanszírozhatná más rendszereit is. Mellette csökkenthetné az adóterhelést.

Ami ez ellen szól, hogy valóban azok a generációk, akik ezt leadózzák, hogy idáig eljusson az ország, túl lennének adóztatva. De nem mindenki azért (is) dolgozik, hogy a gyereke/unokája már jobban éljen?

Kerek négyszög 2010.12.04. 11:55:45

Az állam nem hogy veszített a magánnyugdíj rendszeren, hanem óriásit kaszált eddig is a tagokon.
A kieső járulék, ami a manyup-ba megy, azon nyomban visszaáramlik az állami feneketlen bendőbe. Legalábbis a 80% -a. Csak hogy van itt még egy dolog: nekem például a befizetéseimet mára megduplázta a pénztáram (= 100%-os hozam). A hozamból eredő tőke (ami ugye a felosztó-kiróvó őskövület rendszerben ismeretlen), szintén az állam zsebébe került, mert a pénztáram kötelezve van a gagyi állampapírok vásárlására. Szóval, ha a 80% -os pénz visszaáramlást nézzük, én a másfél szeresét tettem be az állami kasszába, mint amit a magán rendszer miatt kivettem onnan. Hatalmas összegről van szó, mert ha nekem dupláztak, akkor másoknak is dupláztak az azonos hozamszint miatt.

Teljesen felesleges itt hiányzó pénzekről beszélni, mert éppen az ellenkezője az igaz: az állam hihetetlenül jól keresett a magánnyugdíjpénztári rendszeren.

Az már más kérdés, hogy állam bácsi az állampapír eladásokból visszaáramló pénzt nem oda tette vissza, ahonnan hiányzik (=kiesett járulékok), de ez az ő dolga.

Hatalmas parasztvakítás úgy beállítani a dolgokat, hogy hiányzik X milliárd. Ez arra emlékeztet, hogy amikor jött az a vád, hogy mennyire nincsenek hozamok a manyup-oknál: érdekes módon véletlenül mindíg a 2008-as válságévre mutogattak, 2009 és 2010 (meg 2008 előtt) mintha nem is számítana semmi. Érthető, hiszen hatalmas hozamok keletkeztek azokban az években.

Ismét megemlíteném: A BEFIZETETT TŐKÉMET MEGDUPLÁZTÁK.

Húúúú de rossz üzlet!

remekelek64 2010.12.04. 12:03:55

Studt! Azt hiszem, minden idők legjobb indexes kommentjét sikerült elkövetned. (Kedves Anya!)
Nem kis teljesítmény, ahhoz képest, hogy informatikus vagy:)Tudod, bölcsészként kellemes meglepetés, ha valaki nem csak írni, hanem hatni is tud...

Dracon 2010.12.04. 12:14:51

Mi a redves farokért van szükség matolcsi "elveszem a pénzeteket" főpatkányra a biróságokat felügyelő tanácsban???
Csak nem indirekt befolyásolás???

index.hu/belfold/hirek/2010/12/04/matolcsy_kerul_a_birosagok_elere_is/

Studt 2010.12.04. 12:17:12

Orbánék hibája kijózanította a lengyeleket
Lengyelországban is napirenden van a nyugdíjreform, áldozatként ott is a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer van kiszemelve. Jacek Rostowski pénzügyminiszter azonban leszögezte: "Nem követem Orbán példáját. Az én hozzáállásom az övénél árnyaltabb."

kisa 2010.12.04. 12:20:09

@Studt: Jó. Bár engem a viktátorozás zavar, szerintem sokkal hatásosabb lett volna kicsit visszafogottabban. De ez az én véleményem. Amúgy grat.

Dracon 2010.12.04. 12:23:05

@Studt:
Tegyük hozzá azt is hogy a lengyel parasztot a háború után soha semmilyen körülmények között nem lehetett ráverni a kolhozositásra!

A lengyel kommunisták ezt nagyon jól tudták és a polgárháborút megelőzendő meg sem merték kockáztatni. A kötelező szövetkezeti modellt.

Mikor zorbánék bejelentették a nagy nyugdijrablást és a lengyelek elkezdtek zúgolódni (sok lengyel barátom van, a feleségem is az egyfolytában kérdezik hogy mikor kötjük már fel a kommunistákat), akkor Tusk volt a legelső aki nyilvánosan megfogadta hogy ilyen böszmeséget nem fog tenni.
Amúgy tényleg az a helyzet hogy ott is keresik a kiutat, de egyből kihúzták a lehetőségek közül a magyar megoldást.

Gábor a Jobbszélső 2010.12.04. 12:23:41

@Studt: Én is rühhellem ezt a jelenlegi vezetést, de te is maradj nyugodtan külhonban. Nem kell visszajönnöd...

Studt 2010.12.04. 12:26:10

@kisa: Bocs, de nekem a Viktátor az ország Tumor--ki kell vágni, mielőtt a " beteg" Magyarország meghal...
A Fidesz között is van sok máskép gondolkodó de " kussoló" megélhetési politikus---és amig " húzza "a Kis Szadam--addig bólogat--utána Fidesz között lesznek az elsők akik belerúgnak ( hál Istennek) ebbe a bolond, beteg kis rohadt Emberállatba!!!!

Studt 2010.12.04. 12:27:20

@Gábor a Jobbszélső: itthon vagyok--és maradok és ha kell "harcolok"-- mindennel!!!!!!- bárhogy!!!!!!!!

Studt 2010.12.04. 12:30:10

Bólogatók

Bonyolult a média világa. Nem csoda hát, ha rögtön három képviselő is kellett ahhoz, hogy benyújtsa a magyarországi írott és elektronikus sajtót (elvileg a jobboldaliakét is, csak most épp kényelmesebbnek tűnik számukra ezt föl sem fogni) alapvetően ellehetetlenítő tervezetet. E kortörténeti dokumentum okán megérdemlik, hogy név szerint említsük őket: Menczer Erzsébetről, Cser-Palkovics Andrásról és Rogán Antalról van szó.

Studt 2010.12.04. 12:31:05

Ha valaki azt gondolná, hogy nem, az nem lehet, hogy e három derék ember dolgozta ki ezt a majdani tankönyvekben a Hogyan szüntessük meg a sajtószabadságot? címszó alá besorolandó médiatörvényt, mert ahhoz kissé felkészültebbnek kellett lenni, akkor ezzel azt feltételezi, hogy kirótták számukra ezt a feladatot.

Mondjuk odaszólt valaki Menczer Erzsébetnek, hogy „te, Zsóka – Orbán Viktor így hívja a képviselő asszonyt –, ez a te ügyed lesz, pörgünk ezerrel, tudod, forradalmi idők, mi a fészkes fenének kéne egyeztetéssel bíbelődni?”, és Menczer Erzsébet bólint, bólint Cser-Palkovics András is, és bólint egyet a Fidesz-vezér-utódnak kikiáltott Rogán Antal is, mert ilyenek ők, ha szólnak nekik, bólintanak, nem mondják, hogy ne már, gyerekek, ezt ne velem vitessétek el.

Nem, tudják, hol a helyük, bólintanak, mert ezt akarta valaki, kit érdekel, mihez kell a nevüket adni, talán még meg is győzik magukat, hiszen ez új világ, amelyben új normákra van szükség. Igen, talán még el is hiszik maguknak ezt az egészet, bólintanak, nemzeti együttműködnek, mintaforradalmárokká válnak. A mit tettünk? döbbenete, ami előbb-utóbb mindig elönti a forradalmárokat, ezúttal is megkésett lesz.

Studt 2010.12.04. 12:34:41

Odáig fajulhat a dolog, hogy már lesz Magyarországon is olyan " politikus -ok" aki(k) Fenyő médiacsászár sorsára fog jutni---

Studt 2010.12.04. 12:35:41

Maradunk a vádlottak padján
Kétségesnek látják a gazdasági folyamatok avatott szakértői, hogy az Európai Bizottság 2011-ben feloldja az ellenünk indított túlzottdeficit-eljárást. Noha számszakilag teljesíti hazánk a maastrichti kritériumok egyik fontos elemét, a 3 százalékos hiánycélt, mégis előfordulhat, hogy a Bizottság utólag, vagy a következő évekre elszámoltatja az állammal az általa bekebelezett magánnyugdíj-pénztári tőkét.

NIL7 2010.12.04. 12:37:16

@Studt: Van ám ebben egy sor érzelmes illúzió. Ugyanis nagyon sok fiatal kb 2 év alatt meggyökeresedik külföldön, része lesz az ottani társadalomnak és esze ágában sincs visszatérni Mo-ra. Magyarország a szülőföld, a befogadó X ország pedig a haza. Két év után ottani barátokat szerez az ember és elegendő szociális tőkét ahhoz amit érdemes tovább építeni. Öt év múlva állampolgárságot, társkapcsolatot, esetleg 1-2 gyereket akik már született francia vagy angol (... stb) - és a mi felnőtt gyerekünket teljesen érthető módon erősebb szál kapcsolja a saját gyerekéhez saját sorsához mint a szüleihez. Illúzió azt gondolni, hogy majd külföldről küzdenek egy jobb Magyarországért. No persze mint hipotézis vagy mint Mikes Kelemen levelei - kiválóak (gratula:-)

papamaci1 2010.12.04. 12:37:29

1. Én eddig két ex-mnyp taggal beszéltem. Az egyik 800.000 Ft-ot , a másik kerek fél millát VESZÍTETT 11 év befizetéseiből.

2. Érdekes módon azok az emberek nyilatkoztak elítélőleg az állami rendszerről, akik dúsgazdagok, tehát nekik oly mindegy, óriási magánvagyonuk van, nincs is szükségük nyugdíjra.

3. Ezek az emberek okozták hogy , hogy MINDENKINEK-neked és neked és neked fejenként kettőmillió forint adóssága van ="államadósság". Azt a két millát te és te és te mikor és miből fogod kifizetni ????

4. Eleve "hazudtunk reggel, délben meg este". Akkor MOST mitől mondanának igazat ????

Studt 2010.12.04. 12:38:00

A Nemzeti Rablóbanda azért mást is csinált --sunyiban
Nem kaptak nyugdíjemelést a nyugdíjasok, még 0,6% sem.
A novemberi nyugdíj 7,2%-át kapták meg egy összegben, ami nem épült be a nyugdíjalapba. Decemberben ismét a november előtti összeget kapták meg.

Arról, hogy 1,1% járt volna, amit be kellett volna építeni a nyugdíjalapba már szó nincs. A nyugdíjasoktól lenyúlt a kormány 1,1% emelést - véglegesen.Mérges

Studt 2010.12.04. 12:40:56

Rohadt csaló Tolvaj kormány és Nemzeti Gonosz Tolvaj Törpe. ---EL LESZTEK SZÁMOLTATVA, DE NAGYON KEMÉNYEN!!!!!!!!

papamaci1 2010.12.04. 12:42:00

@Studt: az Európai Uniónak 2011-ben kisebb gondja is nagyobb lesz annál, hogy mi van velünk. Akkor fog csődbe jutni Görögország, Olaszország, Spanyolország, Portugália , Írország, Belgium....

Az EU léte legnagyobb válságát éli át. Ne mi legyünk MEGINT az utolsó seggnyaló csatlósok...

ZX 2010.12.04. 12:43:15

@papamaci1: Szarul választottak pénztára. Nekem a 9 éves nettó átlaghozam 6-7%. Igaz veszítettem én is 2008-ban, de összességében még így is nyertem. Az állami erősen mínuszos hozamokat nem nehéz überelni. Csak ne gittegylet pénztárat válassz.

Studt 2010.12.04. 12:43:24

@NIL7: azért vannak " fiatal" emberek , akik nem a Fiatal Rabló(nem) Demokrata és KDNP (kamu)csökevény Szövetségben van...sőt van akik már elpártoltak otthon is és külföldön is!!!!!-ettől a szégyen ORBÁNTÓL!

Világszám 2010.12.04. 12:43:25

@Studt: Hál Istennek, hiszen a felosztó-kirovó rendszer nem bírja már így sem.

Világszám 2010.12.04. 12:44:50

@légycsapó: Bocs, de nem a te pénzed, hanem nyugdíjjárulékod, az egyelőre nem a te pénzed.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.04. 12:45:14

@NIL7: kivéve ha válság van mondjuk Írországban,vagyválság lesz spanyolországban stb.
akkor bizony haza jönnek .

Studt 2010.12.04. 12:45:55

@papamaci1: amikor itt lesznek januártól az EU-sok...akkor lesz "SOKK"--mert annyi tüntetés és és különböző "rétegek" elégedetlensége és balhéja lesz ( még Gödöllőn is!!!-amit már szerveznek), hogy
nem lesz nagy udvariaskodás az EU-nak a Orbán Bandával szemben!

papamaci1 2010.12.04. 12:47:01

Ti mnyp tagok, kaptatok EGY FILLÉRT IS a nyugdíjpénztártól ? Majd a"futamidő" végén kaptok -talán- ha el nem vész addigra, ha egyáltalán LÉTEZNI fognak az ING, AXA stb. multik....
Ha veszteséggel zártok 10-20-30 év múlva, miből fogtok megélni ? Előre röhögök rajtatok.

Persze , ha már most is milliomosok vagytok, akkor nincs baj....

Studt 2010.12.04. 12:47:13

ez nem felosztó-kirovó rendszer
hanem ellopó-megrovó rendszer!!!!!!!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.04. 12:48:20

hát igen válság mindig volt van lesz.

ZX 2010.12.04. 12:49:06

@Studt: kifosztó-megróvó. :D

@papamaci1: Nem, majd én röhögök rajtad mikor megállapítják, hogy jogosult vagy havi 25 Ft nyugdíjra. :)

Studt 2010.12.04. 12:49:18

@Gyurma73: egy nagyon bölcs és EU hírű közgazdász mondta---Magyarország 1 óra alatt bedőlhet!!!!!!!!
Hazárdjáték megy a Nemzeti Hazug kormány részéről!

papamaci1 2010.12.04. 12:49:36

@ZX: 9 év alatt nettó 7%...
Ha egy festményt, ékszert , egyéb műkincset veszel , de ha csak bankban tartod is, ezt a hozamot akkor is eléred...

Világszám 2010.12.04. 12:50:27

@Kalmár: Ez a felosztó-kirovó rendszer lényege. Mi a gond vele. Ezért kardoskodik most Matolcsy. Azért, hogy ezt elkerüljék éppen a manyupot nyúlják le, és befolyó pénzt terítik. Aztán elfogy a manyup-vagyon és majd egyéb helyről terítenek. Tudod, ha egy családban nincs pénz kalácsra, akkor zsömlét vesznek, ha arra sincs, akkor kenyeret, ha még kevesebb jut, akkor egyszerű félbarnát. Legalábbis a felelős családokban és nem rohangálnak kölcsönért a szomszédbe tudván, hogy úgy sem adják vissza.

subtotal 2010.12.04. 12:51:23

@papamaci1:
"1. Én eddig két ex-mnyp taggal beszéltem. Az egyik 800.000 Ft-ot , a másik kerek fél millát VESZÍTETT 11 év befizetéseiből."
Ezt ugye te sem gondolod komolyan? Ez lenne a döntés alapja, hogy 2 embert megkérdezel, akik nyilván hozzáértő módon, megfelelő időkeretre számolva 'buktak' a mnyp-on

"2. Érdekes módon azok az emberek nyilatkoztak elítélőleg az állami rendszerről, akik dúsgazdagok, tehát nekik oly mindegy, óriási magánvagyonuk van, nincs is szükségük nyugdíjra."
Fordítsuk meg:
2. Érdekes módon azok az emberek nyilatkoztak elítélőleg a mnyp rendszerről, akik dúsgazdagok, tehát nekik oly mindegy, óriási magánvagyonuk van, nincs is szükségük nyugdíjra.

"3. Ezek az emberek okozták hogy , hogy MINDENKINEK-neked és neked és neked fejenként kettőmillió forint adóssága van ="államadósság". Azt a két millát te és te és te mikor és miből fogod kifizetni ????"
Eleve 55-ről ment csak fel 80-ra %-osan, ergo ők csak 675ezret okoztak belőle, a te érvelési logikáddal. Ez nem menti őket, de árnyalja a képet.

"4. Eleve "hazudtunk reggel, délben meg este". Akkor MOST mitől mondanának igazat ????"
Nyílván azoknak kell most mindent elhinni, akik meg akarták védeni a mnyp-akat.
Ha csak ők elleneznék ezt az egészet, akkor talán lenne abban valami, amit írsz. De jelenleg mindenki ellenzi, kivéve az igazmondó és köre.

seekthedragon 2010.12.04. 12:51:38

Most vagy én vagyok a hülye, vagy ezt senki nem szokta nézegetni:

www.pszaf.hu/data/cms2127509/nyphozamok_2000_2009.pdf

Miért is veszteséges meg szar a manyup?

Világszám 2010.12.04. 12:52:09

@Studt: Talán lkesz az 400 is:)))
A Magyar Tudományos Akadémia épülete előtti parkolóban több százan gyűltek össze 11 órára, többen szakszervezeti zászlókat, transzparenseket emeltek a magasba. A színpad felett egy idézet szerepel: "Mindig becsaphatsz néhányat. Néhányszor becsaphatsz mindenkit. Nem csaphatsz be mindig mindenkit". A transzparenseken az "Én félek", "Pici emberek, pici bérek", "Közszolga nem rabszolga", "Indoklás nélkül kirúghatnak". "Ezt még mi sem vesszük be" feliratok szerepeltek.

papamaci1 2010.12.04. 12:52:19

@Studt: Egyenlőre az európai Unió a puszta létéért küzd.Ha Németország és Franciaország besokal, és nem hajlandó finanszírozni a rosszul teljesítő gazdaságokat ?

papamaci1 2010.12.04. 12:53:45

@ZX: 40 év szolgálat után nominálisan több a nyugdíjad, mint a fizetésed.Ez már most is így van. Nézzed meg a vonatkozó táblázatokat...

Studt 2010.12.04. 12:55:21

Most olvastam:
Viktor mondja: Te Lázár,...ellopták a Szanyi ezüst óráját...
Lázár mondja suttogva: ---Mutasd!---
( Lehet, hogy Lázár ismeri a Viktort és családját?:)

ZX 2010.12.04. 12:56:25

@papamaci1: Először is az állam kötötte meg a manyupok kezét úgy, hogy nem lehetett nagyobb hozamot elérni. Másodszor ez reálhozam, ha simán bankba teszed a felét sem éred el. Harmadszor vegyél már légyszíves néhány millióért festményt vagy aranyat. Nekem ugyanis nincs egy összegben pár millám ilyen befektetésre.

Studt 2010.12.04. 12:57:33

@papamaci1: --akkor Orbánnak és Magyarországnak annyi---ezért szarja le magasan Merkel és Sárközy is a gonosz törpét---( még az EU- Néppárt is kussol és felhúzott szemöldökkel szemléli Orbán ámokfutását)

És??? 2010.12.04. 12:58:00

@papamaci1: ismerős érvek ,hogy milyen "szar" hozamokat produklnak az mnyp-k.
1:mihez képest..
2:miköze a banki megtakaritásnak ehhez.
3:"Nem, majd én röhögök rajtad mikor megállapítják, hogy jogosult vagy havi 25 Ft nyugdíjra. :)" ahogy ZX irta

Kerek négyszög 2010.12.04. 12:58:59

@Világszám:

Alkotmánybírósági határozat van arról, hogy a nyugdíjbefizetés teljes értékű magántulajdonnak minősül. Mint a házam, autóm, bankszámlám stb...

Bocs!

Studt 2010.12.04. 12:59:27

@Világszám: anyáddal foglalkozzál--aki szarni ment és téged nyomott ki...ÁÁÁÁ ne böfögj bele az értelmes emberek beszélgetésébe, okfejtéseibe---gyenge vagy---ezen még gyúrnod kell!

Dracon 2010.12.04. 13:01:22

@papamaci1:
11 év alatt 3 millió befizetett járulékom megduplázódott az egyenlegem picit több mint 6 millió.

Az öngondoskodásban pedig az is benne van,hogy ha elbaszom a dolgokat akkor az az én dolgom. Ha én nem figyelek oda hogy a pénzemmel hogyan gazdálkodnak akkor az én káromra teszik ezt.
Aki van olyan farok hogy ezt engedi az természetesen az állam gyámságára szorul de ő neki itt nem osztottak lapot mivel nem is tud kártyázni.

A másik dolog meg az hogy igen mindenki bukott 2008-ban és aki akkor lépett ki az veszteséggel lépett ki, de mára a bukást mindegyik pénztár kiheverte kivéve azt a hármat amit pont 2008-ban alapitottak, de azokban meg nincs 11 évi megtakaritás.

G. Wolf 2010.12.04. 13:01:52

@jdavidpeter: mik vannak... bámulatos :)

Érdekes hogy egy van ami minuszos, az összes többi bőven infláció felett van! hoppá...

Studt 2010.12.04. 13:02:56

lehet hogy ez nem is vicc?:)))))

Viktor mondja: Te Lázár,...ellopták a Szanyi ezüst óráját...
Lázár mondja suttogva: ---Mutasd!---
( Lehet, hogy Lázár "ismerijól" a Viktort és családját?:)

Világszám 2010.12.04. 13:03:32

@légycsapó: A pénz ami belement az állami pénz volt. Nem te voltál, aki elballagott a bankba és befizetted vagy átutaltad. Hanem kötelezően az egyik járadékot odairányították. tehát nem igazán a tied, csak jogászilag. Ráadásul korlátozott magánvagyon. Nem veheted fel, nem költheted el, csak bizonyos feltételekkel juthatsz hozzá. Amúgy lényegtelen. Én is sajátnak tekintem, amiről minimum tárgyalni gondoltam volna. És kurucvirtusból, még ha látszólag előnytelen is nem adom oda:)

papamaci1 2010.12.04. 13:03:33

@subtotal: Csak a 4. pontra válaszolok.

Te tényleg elhiszed azok szavát akik száz éve ígérnek szocialista sőt kommunista társadalmat és egyik ígéretüket se váltották valóra ?

Te tényleg elhiszed hogy ők -a komprádor burzsoázia - nem a pénzszivattyú fenntartásában érdekeltek ?

Azoknak az embereknek hiszel akik a további IMF-hitel felvételeket, a további eladósodást, mondhatni az "adósrabszolgaságot" támogatták ?

Akik személyükben érdekeltek a mnyp-k vezetésében ?

ZX 2010.12.04. 13:06:08

@papamaci1: Te azoknal hiszel akik akkor is hazudnak ha kérdeznek? GyF dedós ovódás a hazugságok nagymestere OV mellett.

papamaci1 2010.12.04. 13:07:53

@ZX: Nincs egy összegben ? Akkor spórolj ! :-) Fél évenkét vehetsz egy egy festményt, antik bútort, stb.
A termőföld értéke pld.(az előbb elfelejtettem) 10 év alatt 90%-al nőtt...

Világszám 2010.12.04. 13:07:56

@Dracon: Téged erősítendő: mintha az állam elvette volna a 13. havi nyugdíjat, ez azért elég komoly hozamcsökkenés, és ezt nyugodtan hozzáírhatjuk a 2008-09-es esztendőhöz, amikor a manyup-ok is gyengélkedtek, ha jól értem, ehhez képest Orbánék fél százaléka már szinte semmi. tehát az államban nem érdemes bízni. Kétségkívül a magánnak is sok kockázata van, de ott legalább magát szidja az ember, az állammal szemben tehetetlen.

flippant 2010.12.04. 13:08:04

@papamaci1: A felcsúti kékszájú is ugyanezt csinálja.
MSZP=FIDESZ

Dracon 2010.12.04. 13:08:17

@G. Wolf:
3 olyan pénztár van amit 2008-ban alapitottak és a válság teljesen odatett nekik.
Érdekes módon eltűnt a pszáf oldaláról az a statisztika ami a pénztári hozamokat taglalja. Vajon miért???

Világszám 2010.12.04. 13:08:44

@Studt: Ok, vicsorogsz is, sejtettem, de aztán legyen jó fogorvosod, mert lejön a zománc és az utána nagyon fog fájni:)

Kerek négyszög 2010.12.04. 13:10:19

Az éves manyup hozamok nem mutatják meg a rendszer igazi lőnyét. Ami az állami piramisjáték soha nem fog produkálni, az a kamatos kamat hatása, ami több évtized alatt döbbenetes vagyonokat eredményez még szerény éves hozamok esetében is.

Könyörgöm valaki, aki hangoztatja a manyupok állítólagos veszteségeit számolja már ki mit lehet elérni a kamatos kamattal! Nem kel a matematikai képletet ismerni, egy számológéppel szorozgassa végig az éveket, mindig az eredményt felszorozva azzak a szerény éves haszammal, és hozzáadva az azévi befizetéseit.

Csinálja már végig valaki könyörgöm!

Én excel táblában megcsináltam a számítást 20-30-40 évre, és azt hittem valamit elszámoltam, mert nem hittem a szememnek akkora lett a végösszeg. Pedig jól számoltam.

Ezek után beszéljük meg újra, hogy megéri-e vagy sem.

Világszám 2010.12.04. 13:10:31

@papamaci1: Ez is a hazug Gyurcsány bűne volna? A frnacba, hogy emelkedett a termőföld ára és ez nem Orbán alatt történt.

Studt 2010.12.04. 13:12:38

Csak a 4. pontra válaszolok.

Te tényleg elhiszed azok szavát akik 8 éve ígérnek szociális kommunista, de mégis vállalkozó barát, és a kisemebereknek is jó módszerű és védelmű társadalmat, és egyik ígéretüket se váltották valóra ?

Te tényleg elhiszed hogy ők a "soha nem hazudok" Gonosz törpe és bandája-a Harácsoló burzsoázia kizsákmányoló érdekei mellett a kisemberek életével törődik- s nem a pénzszivattyú fenntartásában érdekeltek ?

Azoknak az embereknek hiszel akik a további IMF-hitel felvételeket elutasítják és saját egyéni módszerrel döntik be(4 havonta soha nem látott módon a forintot) valutát, a további hiánycsökkentést a gazdagoknak "megigért" adó csökkentést betartva ellopják 3 millió ember pénzét bűnszövetkezetben elkövetve (erre hatalmazta fel a Nép hazugsággal?)és az alkotmányt és választási törvényt Diktatúra érdekből megváltoztatják ?

Akik személyükben érdekeltek a mnyp-k pénzének ellopásában ?

efhábé 2010.12.04. 13:12:49

@misztikus alfahím: Azér' az szép, hogy a manyupra fogod a teljes nyugdíjkassza-hiány miatt felvett hitelt és azt osztod le. Csak pöppet demagóg...

A nyugdíjkassza éves hiánya kb. háromszorosát teszi a manyupba befizetett járuléknak, tehát napnál is világosabb, hogy a hiányt elsősorban nem a manyupba folyó 8% okozza.

De azért a próbálkozás szép volt, Szijjártó és Selmeczi megvereti majd érte a válladat...

Studt 2010.12.04. 13:14:23

@Világszám: ez " bazdmeg pusztafalui falugyűlésre elegendő amit kihánytál---ide nem!

Kerek négyszög 2010.12.04. 13:14:34

@Dracon:

Pedig válságban kezdeni a megtakarításokat a legjobb üzlet a világon.

Aki akkoriban kezdett mondjuk tőzsdézni, az "kénytelen" volt 2000 Ft-os OTP részvényeket venni.

Amúgy meg a kötelező állampapír vásárlások miatt a pénztárak csak akkor mehetnek igazán tönkre, ha az állam is bedől.

Világszám 2010.12.04. 13:15:45

@Studt: Tehát ezek most az érveid, mi van, amikor szitkozódol?

subtotal 2010.12.04. 13:16:07

@papamaci1: várjál már, a komprádor burzsoázia kommunista társadalmat ígér? Hát ezt azért még csiszold!
Az IMF hitel pedig az államkötvények kibocsátása helyett kellene, nem mellé.

De én nem nekik hiszek, nem is szavaztam rájuk SOHA! Érted, még egyszer sem! Azaz engem még nem csaptak be. Így a Fidesz sem, mert még rájuk sem szavaztam soha.
Én magamnak hiszek. Az, hogy most éppen mindenki ezt mondja, nem jelenti azt, hogy nekik hiszek. Elég szájbarágós így? Kell egy kis gumibogyószörp ennek megrágásához?

Studt 2010.12.04. 13:20:01

@légycsapó: Tegnap a Békési levezetta a Magánbeszélgetésben....utána lehet számolni!!!
---4 évre vonatkoztatva amit elloptak és a kifizetendő nyugdíjak és a 40 év után elmenők szemszögéből---a kormány a 10 százalékra való nyugdíjemeléssel nemcsak azt a (240 ezer helyett 4-6)nőt érintő pénz miatt van, hanem mert 4 év alatt 52 milliárdot nyernek ezen a fél százalékon!!!!!!!
92 milliárdot nyernek..ebből30 milliárdot fizetnek csak ki 4 év alatt---na?????:))) ez is nagy lopós ( nem emelünk adót2!!!- hazug trükk) mi??????--a hülye magyar meg még számolni sem tud, és elhiszi a gonosznak, hogy nem emel adót---és nem hazudik?---heheh !!!!!----_DDDDDD

RÁBA GYÖRGY 2010.12.04. 13:23:59

Mára kiderült: A király meztelen.
Az Állam és kormánya pedig,
hazug.

VÁDOLOM az Államot és kormányát, hogy tömegek életviszo-nyait nehezíti meg!

Az Állam közölte, hogy 2011-ben nem emelkedik a közszférában dolgozók illetménye. Tette ezt akkor, amikor pl jó szándékú államtit-kára, Hoffmann Rózsa a tanévnyitókon még jelentős bér-rendezésekről vizionált. Az Állam és kormánya azt ígérte, hogy segít a devizahitelesek gondjain. Nem tette. Az Állam és kormánya azt ígérte, megőrzi a magán-nyugdíjpénztárak tőkéjét, megvédi és tagjait. Nem tette, sőt.

VÁDOLOM az Államot és kormányát, hogy becsapja az emberek millióit!

Az Állam és kormánya hazudik. Hazudik, mert azt hirdeti, hogy ál-lásokat óhajt teremteni, munkahelyek százezreit ígérve, ugyanakkor 2011-ben 30 ezer álláshely megszüntetését tervezi. Az Állam és kor-mánya tűri, hogy 78 ezer forint legyen a minimálbér, tűri, hogy mun-kavállalók százezreit alázzák meg nap, mint nap, hogy a kis(kényszer)vállalkozók tömegeit sújtja a körbetartozás, és némán figyeli, hogy packáznak polgáraival.

VÁDOLOM a kormányt és a parlamentet, s különösen Matolcsy pénzügyi népbiztost, hogy megrövidíti milliók szolgálati idejét, és elveszi megtakarításait!

Az Állam és kormánya butának nézi a lakosságot. Azt véli, hogy 3 millió ember elhiszi, hogy azt a rengeteg pénzt, amit deklaráltan ál-lamadósságra és folyó nyugdíjak finanszírozására fordít majd az egyik kéz- Matolcsyé-, azt egy másik kéz- Selmeczié-, majd egyéni számlára teszi. Nem teszi. Az Állam elkobozni készül mintegy 3000 milliárd forintot, úgy, hogy semmit nem ad cserébe. Nem keveset ad, nem va-lamit ad. Semmi nem ad.

Közben pedig, azt kommunikáltatja mamelukjaival, hogy az einstand a népért van. A nyugdíjbiztonságért van. A jövőért van. Mindehhez tájékozatlan, buta, rosszindulatú janicsárokat sikerült találnia. Matolcsy úr, Szíjjártó úr és Selmeczi asszonyság a százalékszámítás-sal sincs mindig tisztában.
Mindenkinek ártanak ezek az emberek.
Akik visszatérnek, elvesztik pénzüket, és a további megtakarítás lehe-tőségét.
Akik maradnak, elvesztik a további szolgálati idejüket.

VÁDOLOM A kormánypárti Képviselőket, mert szavazataikkal érzéketlenül tűrik és támogatják, hogy a Kormány elkobozza 3 millió ember megtakarítását!

A képviselők megsértik az emberi méltóságot. A törvénytervezet valódi jogi kuriózum. Az ország szégyene. Utcára, majd sorbaállásra kényszerít tömegeket, hogy nyilatkozhassanak arról: maradni akarnak ott, ahol vannak. Tv. Terv. 18.§ és 25.§. Milyen közigazgatási bukfenc ez? Hogyan lehetséges a Polgári Törvénykönyvet is felülbírálni?

De a kormány is kimutatja a foga fehérjét, amikor a törvénytervezet 35.§-ában lehetővé teszi, hogy 2011. január 31. után is magánnyugdíjpénzár - tag lehessen valaki. Azaz, ezzel írásban ismeri el: Csak a pénzünk kell! Ha nem tudunk nyilatkozni a maradásról, és január 31.-vel belépünk automatikusan az állami rendszerbe, akár már február 2.-án mehetünk a MNYP- be, de a pénzünk már az Államé. Ezért a módszerért egy rendes kocsmában ütnek. Nagyot ütnek.

VÁDOLOM Selmeczi Gabriella népbiztost, mert prejudikál és fé-lelmet kelt!

A kormány és Népbiztosa riogat. Hiányzó százmilliárdokat emleget. Vizsgálatokat helyez kilátásba. Bűncselekménnyel gyanúsítaná meg a magánpénztárak vezetőit, mert a megrendelt szakmai anyagok szerint több lehetne a pénz a kasszákban. Bizonyára lehetne. Csak közben akadt egy világválság 2008-ban, amikor csak a CHF-en 50%-ot bukott minden befektető és kisember. A befektető tudott korrigálni, a kisem-ber most rokkan bele.

VÁDOLOM az Államot és a Kormányt!

Az Állam és kormánya ígér, de nem tartja be. A CHF árfolyam mi-att reménytelen helyzetbe kerülő százezreken Rogántól Kósáig min-denki segíteni akart, de semmi nem történt. A Magyar Köztársaság Kormányának semmilyen ötlete, javaslata nincs, ami akárcsak enyhí-tené ezt a veszélyes helyzetet. Amit pedig kitaláltak, és eredményként tálaltak, olyan szerény és siralmas, hogy még viccnek sem jó.

A kételkedők számoljanak. Olvassák el a törvénytervezetet, néz-zék meg a nyugdíjtörvényt, elemezzék jó szándékú közgazdászok írásait, nézzenek utána jogszabályoknak, és aztán döntsenek. Aki maradni akarnak, és nyilatkoznának, a tv elfogadása után, aján-lott levélben azonnal tegyék meg ezt az illetékes OENY felé, nyis-sanak Ügyfélkapu-t, és készüljenek a sorállásra.

Kemény, hosszú tél lesz.

Studt 2010.12.04. 13:24:40

na az értelmeseknek kellemes napot!!!!!!
---most megyek WC-re kiteszem a Fideszt!

efhábé 2010.12.04. 13:26:49

@papamaci1: Akik személyükben :)

Jaja, tényleg maga Lendvaiildike vezeti a pénztárakat :)

A legnagyobb taglétszámú manyup az OTP manyupja, Csányit meg vhogy nem Kúrcsánnyal szokták együtt látni a meccseken...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.12.04. 13:27:24

@papamaci1: Ez azért nem teljesen így van. Az is lényeg , mikor mentél egy nyugdíjba. Pl. ugye 2001 környékén kb megduplázódott a minimálbér , aki véletlen 2000 előtt lett rokkant, hiába kereste az akkori minbér mondjuk 1.5%-esét , vagy mondjuk az ország másik részén lakó rokonának bérének 1.5%-esét , ha a rokon 2001ben vonult nyugdíjba, akkor ő most majdnem kétszer annyit kap.

Egy konkrét példát tudok. 98 , minbér 25 ezer forint, egyik ismerősnek 36 ezer forintos fizetése volt, 67%-os leszázalékolás után most kap 50 ezret. Akinek akkor 25 ezerje volt, de 3 évvel később kapott rokkantnyugdíjat az meg most kap lazán 100-t.Baromira nem igazságos, szerintem.

Világszám 2010.12.04. 13:27:59

@Studt: Nem lopás ez, hanem járulékemelés. Minden kormány csinált már ilyet. Gyurcsány is a 4%-os szolidaritási adóval. Bajnaiék az amúgy helyes vagyonadóval (ok, ezt a Fidesz törölte). tehát a haverjaid is loptak, meg ezek is. Mondjuk töröljünk el minden adót, az ÁFa kivételével (ebből lehet közlekedési infrastruktúrát fejleszteni) és zárjuk be az összes állami kórházat és iskolát, oszt jó napot. Akkor nem lenne lopás.

Dracon 2010.12.04. 13:32:11

@légycsapó:
csak éppen nem akkor vettek mikor a legszarabb volt az ár hanem előtte és röviddel utána papirok értéküket elveszették és a pénztár kénytelen volt leértékelni a vagyont ami veszteség.
Ha nem érted akkor hiába magyarázom.

subtotal 2010.12.04. 13:35:27

@Világszám: az a baj, hogy az ÁFA-t ugyanolyan könnyű elcsalni, mint bármi mást.

Világszám 2010.12.04. 13:38:35

@subtotal: Nehéz ügy, de általában mégsem, ha az ember vesz egy csokit, akkor az áfa csak behúz a kasszába. De persze itt is lehet csalni. Amúgy akkor kevesebb jut az utakra, mindenki magától lop:)és persze nem is ez a lényeg, hanem, hogy sokkal kevesebb adó, sokkal kevesebb állami feladat. Mondjuk necces, hogy akkor, hogyan lehetne iskoláztatni az embereket. Talán élt. iskolára még futná az áfából.

NightLord 2010.12.04. 13:53:15

@subtotal: Most már csak azt mondd meg, hogy a dolgozó aktivak ra honnan jött neked a 3,1 m -s szám, mikor a foglalkoztatottak száma jelenleg 3,822 m fő.
Azt egyébként kár bizonygatni, hogy változatlan demográfiai folyamatok mellett a maihoz hasonló nyugdijszinvonal fenntartása nagyobb terhet jelentene az államnak 30 év múlva, mint most, viszont ezen a kötelező manyupok jelenlegi formában történő rendszerben tartása sem változtat.

NightLord 2010.12.04. 13:53:59

*Azt egyébként kár bizonygatni, hogy változatlan demográfiai folyamatok mellett a maihoz hasonló nyugdijszinvonal fenntartása nagyobb terhet jelentene az államnak 30 év múlva, mint most, mert ez egyértelmű, viszont ezen a kötelező manyupok jelenlegi formában történő rendszerben tartása sem változtat.

Világszám 2010.12.04. 14:04:54

@NightLord: Nem kár, mert a manyuop-tag lemond az állami nyugdíj 25 százalékáról!

NightLord 2010.12.04. 14:19:26

@Világszám: Bazmeg, muszáj előlről kezdeni? Kurvajo hogy a manyup tag lemond a nyugdija 25%- árol, viszont az általa be nem fizetett járulékokat az állam hitelfelvétellel pótolja, amit az adófizetőknek kell visszafizetni, kamatostul.

subtotal 2010.12.04. 14:31:12

@NightLord: 3,3milliót írtam, de valóban annyi, amennyit írtál.
De az, amit írsz: "változatlan demográfiai folyamatok mellett a maihoz hasonló nyugdijszinvonal fenntartása nagyobb terhet jelentene az államnak 30 év múlva, mint most, viszont ezen a kötelező manyupok jelenlegi formában történő rendszerben tartása sem változtat."
De igen, változtatna. A hiány 25%-a ugyanis egy idő után lekerülne a válláról. Az én példámban ez havi 20-40 mrd/hó.
További előny, hogy a mnyp-i tag több, mint 25%-ot látna viszont a hozamok miatt a mnyp-ból.

Világszám 2010.12.04. 14:34:55

@NightLord: Ez nem újra. Amit írsz az nagyjából úgy van. Az ismeretlen benne, hogy meddig él a delikvens és a végén ki jár jól. Ez ma kétséges. Senki sem mondhatja, hogfy biztosan jó az egyik vagy másik...

subtotal 2010.12.04. 14:35:06

@Világszám: fodrász, autószervíz, bármilyen lakással kapcsolatos felújítási és karbantartási munka esetén szerinted csalnak most? Ha 40% lenne az ÁFA, szerinted mi lenne?

Világszám 2010.12.04. 14:36:37

@subtotal: Amúgy az is korrektebb lenne, ha azt mondanák, hogy ezentúl 30 százalékról kell lemondani. Lehet számolni, dönteni, és alkotmányosan is korrekt volna. Sima adóemelés, ami tök normális. Ja, hogy adóemelés....

NIL7 2010.12.04. 14:39:53

@subtotal: .. no meg egy érv arra is jó lenne, hogy 40% AFA esetén miért ne Szlovákiában vásároljon mindenki.

NIL7 2010.12.04. 14:42:24

@NightLord: Egyetlen megoldás van erre - annyit kifizetni csak, amennyi a bevétel. Ha kevés, akkor keveset.

Világszám 2010.12.04. 14:48:21

@subtotal: Hülyeség volna a 40 százalék, de erről nem is beszéltem. AZért az ÁFA-t elég jól be lehet lőni, kivéve válság...

Kalmár 2010.12.04. 14:49:40

@Világszám: Azt hiszem ha nincs pénz a családban kenyérre sem, akkor nem kellene magánnyugdíj számlákon pénzt gyűjtögetni.
Pont ez a baj, hogy az hibás nyugdíj és gazdaság politika volt, hogy egyszer csak kivettek pár ezer milliárdot a nyugdíjkasszából, hogy te gyűjtögess, utánna meg a hiányzó pénzt beszedték adóból megfojtva vele a vállalkozásokat.
Ezért vagyunk rekord adón.
A hülye Csehek, pont ezen törik a fejüket.
Elkezdenek gyűjtögetni és föl kell emelni az áfát, hogy pótolják.
Persze nekik még könnyebb is mert az emelés után lesz 20% az áfa, nálunk meg már 25, és az adósságuk is kevesebb, mint fele a miénknek.

Köszi az olyan spórolást, hogy 100 forintot félretehetek, de 150 ft-al többe kerül az élet.
Ja és a gyűjtött pénz sincs biztonságban.
Nem egy pénztár jelentett már csődöt a fizetésekkor.
Egy mocskos bankár propaganda, hogy föllázítják azokat akiknek nincs elég infójuk.
Annyi az üzenet, hogy Orbán viszi a pénzt.
Szánalmas, ha valaki ezt elhiszi azok után, hogy már kirettegte magát a 20 millió Romántól.

NightLord 2010.12.04. 14:49:44

@subtotal: A kifizetések 25%-a lekerül ugyan az állam válláról, de ezzel párhuzamosan a befizetések is folyamatosan csökkennek, hiszen ne feledjük el, hogy még most is 1 millio körül van azoknak a munkavállalóknak a száma, akik nem léptek be a kötelező magányugdijpénztári rendszerbe, az ő járulékaik most is teljes egészében az állami kasszába folynak. Amikor kiteljesedik a rendszer, akkor oda jutunk el, hogy valóban az állam 25%-al kevesebb nyugdijat fizet a nyugdijasoknak, viszont az összes járulékbevételnek is csak a 75%-ára tesz szert. Nincs semmilyen megtakaritás, hiszen csak annyi történik, hogy végre nem fizet nyugdijat abból a pénzből, amit be sem szed. Csak közben, a 40 év alatt, mire eljottunk idáig, a GDP 40-50%-ának megfelelő államadósság képződőtt pluszban, aminek a kamatterheit az utánunk jövő generáció fogja nyögni évtizedekig.

NightLord 2010.12.04. 14:51:58

@NIL7: 30%-os általános nyugdijcsökkentés..?

subtotal 2010.12.04. 14:53:43

@NightLord: az egyéni érdekem szerint pedig a következőképpen néz ki a helyzet ugyanabban a koordináta rendszerben:
ÁtlagJózsi ugye keres 205-öt most és átlagosan évente 2% reálbér emelkedése van. Havonta fizet 17425Ft-ot nyugdíjpénztárba, ez is emelkedik ugye 2%-kal évente, plusz ugye mondjuk 1 vagy 2% reálhozamot is kap a pénze után.
Nos, ÁtlagJózsi dolgozik 40 évet, majd nyugdíjba megy.
Számoljunk azzal a hihetetlen szcenárióval, hogy még !!!40 évig (105 éves koráig) kap nyugellátást de ezen idő alatt a felhalmozott pénze csak a reálértékét őrzi.
1%-os reálhozam (amit Fidesz is elismer) esetén a felhalmozási időszakban kap a mnyp-tól havi 31295Ft-ot jelenértéken, 2%-os reálhozam esetén pedig 37961Ft-ot.
Egy reálisabb 20 éves kifizetési peridusban pedig ennek a dupláját jelenértéken.
A következtetéseket mindenkire rábízom.

Világszám 2010.12.04. 14:54:40

@NIL7: Bizony, ilyen egyszerű ez. AMúgy könyörgöm senki sem vizsgálta, hogy amikor 1929-ben bevezették a majdnem általános nyugdíjat Magyarországon, akkor a korhatár 65 év volt és a várható élettartam 57 év. Mot ez 70 felett van és még csak 62 év a nyugdíjkorhatár. tehát mire zúg a nép? A mai eü. helyzetben aki megéri az kb 67-68 éves koráig aktív szellemileg és fizikailag, tehát a 65 év korrekt. A gond a 74 évvel van. Most akkor mi legyen? Nyilvánvaló, hogy a nyugdíjcsökkentés a járható út az öngondoskodás erősítése mellett. Ezzel most szembe mennek. Ennyi. Értem a kamatfelárat a finanszírozásnál, de ezért kellene csökkenteni 15 százalékkal már most a nyugdíjakat, hogy ne legyen hiányos a felosztó-kirovó rendszer. Semmi esetre sem ötletelnék 40 éves meg nők ügyében és azonnal el kellene venni a fegyveresek kedvezményét. Azt meg miért is kapják? Egy aszfaltozó munkás sem kap kedvezményt pedig elég keményen dolgozik. És a fegyvereseknél egy katonai bíró is kapja a kedvezményt, míg egy polgári bíró nem. Mennyivel nehezebb egy posztos rendőr munkája, mint egy darukezelőé?

NightLord 2010.12.04. 14:54:56

@NIL7: Egyébként ezt akkor mondhatnád jogosan, ha 1998-ban nem a folyó nyugdijkifeztések fedezetét jelentő járulékokat irányitják át a magánkasszába, hanem azon felül állapit meg az állam ujabb, a bruttó bérből kötelezően levonandó járulékot a tőkefedezeti rendszer felállitására.

NIL7 2010.12.04. 14:59:21

@NightLord: Például igen. De nem feltétlenül %-os, hanem lehetne valami logaritmikus függvény szerint, ahol egy pontnál (hasracsapok: 50 eFt) helyben marad az összeg, míg az ettől kisebbek még picit emelkednek is .... de összességében az egész integrálja lecsökken arra a mértékre, ami belefér a bevételekbe ... ez egy viszonylag egyszerű matematikai feladat. Nekem van 30 év fölötti jogosultságom, de benne lennék - inkább mint a gyerekekre terheni mindazt amit fedezet nélkül kiosztanak. Járni jár, de nem jut ... oszt jónapot. Ha nem lépik meg, akkor úgyis meglépi a matematika néhány év múlva.

Kalmár 2010.12.04. 14:59:53

@Studt: Kis Nestrot változtatgatod a neved jobbra- balra de a mocskos szádról és az üres fejedről mindig felismerlek ám:)))

Világszám 2010.12.04. 15:00:33

@Kalmár: Az államnál sincs biztonságban. Lásd 13. havi nyugdíj megadása, majd elvétele, nem fekete és fehér a dolog. Az állam pedig nem a nyugdíj miatt hiányos, tényleg nem. Az is belejátszik. De valóban nem túl szerencsés. Ha most csökkentenék a nyugdíjakat, akkor nem lenne hiányos akassza és akkor nem kellene rá hitelt-felvenni és máris nem lenne többletteher a nyugdíjtakarékosság miatt. Ilyen egyszerű. Amúgy én sem tettem volna kötelezővé.

Dracon 2010.12.04. 15:00:50

@Kalmár:
faszikám mutass nekem egyetlen pénztárat ami csődbe ment mikor fizetnie kellett!!!

Nem megy? akkor hallgass.

Ez a te mocskos rabló propagandád, jó lenne hogyha ezzel a oda mennél ahol az akolmelegben jól érzed magad.

NightLord 2010.12.04. 15:03:11

@subtotal: És azt miért nem számolod ki, hogy a havonta befizetett nyugdijjárulékokon túl mennyit kell fizetned minden hónapban (mondjuk többlet adó formájában) azért, hogy finanszirozd a kötelező magányugdijpénztárak miatt keletkező költségvetési hiányt?
Ha sematikusan gondolkodunk, akkor ugyebár pont mégegyszer annyit, amennyit befizetsz a manyupnak (hiszen ki kell pótolni a nyugdijkasszában keletkező hiányt az utolsó fillérig), tehát átlag józsi számára a kötelező manyup rendszer költsége nem havi 17425Ft, hanem 34850Ft. Igy azért mindjárt más a leányzo fekvése, nem?

subtotal 2010.12.04. 15:03:33

@NightLord: a nyugdíjkassza sokkal nagyobb hiánnyal zár, mint ami kiesik a mnyp-ak miatt.
Ha az állam most feltornássza vissza 100%-osra a részesedését a nyugdíjkifizetésekben és beszedésekben, akkor ezt a lyukat 100%-ban kell továbbra is megoldania, nem 75%-ban, mint most. Ez a jelenlegi állapotoknál kb 300mrd/év. A befizető/kedvezményezett arány pedig szerinted is romlani fog. Ergo az a hiány később jön meg, azaz a mi gyerekeink/unokáink fogják nyögni.

Világszám 2010.12.04. 15:05:09

@NightLord: A kamatteher miatt nem képződik 50% államadósság, ez nagy butaság. AMúgy meg mondja azt az állam, hogy nincs több pénz nyugdíjra, annyi van, amennyi befizetnek és ennyit is fizet ki. Máris meg vagyon oldva. De járható őt volna a 10% 6%-ra csökkentése is változatlan 25%-os elvonás mellett.

Dracon 2010.12.04. 15:05:41

@NightLord:
És azt miert nem számolod ki hogy neked mennyibe kerül adó formájában az hogy orbán az 5 purdé miatt nettó 500k-val többet visz haza, mig az átlagfizetésű gyerektelen pályakezdő meg kevesebbett??
Vagy azt miért nem számolod ki hogy a 30 éves dijbirkózó kancigány utáni rokkernyugdijból mennyi a te részed?

subtotal 2010.12.04. 15:05:53

@NightLord: ÁtlagJózsi adóterhelése alig változik (még a forradalmi adócsökkentés után sem), úgyhogy ne tereld el más irányba a témát.

NIL7 2010.12.04. 15:07:34

@Világszám: A magán nyugdíjfedezeti rendszer pont arra lenne jó, hogy ne homályos moralizáló szempontok alapján ("érdem") dőljön el ki mikor megy nyugdíjba és mennyi az összege. Elmehetne akár 30 évesen, és abból kapja a nyugdíját amit addig felhalmozott. Ha ez 500.000Ft/hó akkor annyi, ha 25Ft/hó, akkor annyi.

NightLord 2010.12.04. 15:07:51

@NIL7: megbocsássál de hogy képzeled te azt, hogy hogy a jelenlegi nyugdijasok azért kapjanak 30%-al alacsonyabb nyugdijat, hogy te minél több pénzt kuporgathass össze egy magánszámlán?
Mondjuk aki a járulékplafont fizette évtizedeken keresztül, és most van 220 000 Ft nyugdija, annak a fele nyugdiját el kéne venned akkor, ha a legalacsonyabb nyugdijaknál nem akarod érvényesiteni a csökkentést. Mégis milyen alapon? Azért hogy te tizmilliokat gyüjthess össze a saját kis számládon?

misztikus alfahím 2010.12.04. 15:09:42

@efhábé:

Az a baj, hogy egy tisztán gazdasági kérdésből politikai kérdést csinálnak egyesek.

Mivel nem írtam sehol, hogy a TELJES nyugdíjkassza hiányáért a magánnyugdíjpénztári befizetések felelősek, ezért hozzászólásod csupán az erős politikai preferenciád tudatszűkítő hatásának tudom be.

Sajnos úgy látom tényleg igaza van annak aki lebeszélt arról, hogy bármiféle számokat és tényeket próbáljak közölni, mondván aki nem akarja az úgysem érti.

Azért teszek egy utolsó kísérletet...

Tehát 1998 előtt nyugdíj járulékok egésze az államkasszába vándorolt. Már ekkor sem fedezte az akkori nyugdíjak kifizetését a hiányzó összeget máshonnét kellett pótolni.

A mnypénztári rendszer bevezetését követően semmi más nem történt, mint az, hogy ebből az államhoz befolyó nyugdíjjárulékok egy része, 8% ezután nem folyt be a nagy kalapba, hanem a magán pénztárakba, egyéni számlákra.

A magánszámlákra átirányított összeg HIÁNYKÉNT jelent meg a költségvetésben, hiszen nem fizettünk többet csupán nem az államhoz fizettük be. Ha úgy tetszik az állam LEMONDOTT erről az összegről és meghagyta a pénztár tagok zsebében.

Természetesen ezzel egy időben nem lett kevesebb a nyugdíjas, sem a nyugdíjak nem csökkentek. A már 98 előtt is hiányos állami nyugdíjkassza még "üresebb" lett. Ezt a hiányt pótolni kellett, mert nyugdíjat ugyanúgy kellett fizetni az akkori/mostani nyugdíjasoknak.

Külön ennek a hiánynak a pótlására - 12 év alatt 2500 Mrd Ft - az állam hiteleket vett fel amiért természetesen kamatot kellett fizetni.

Semmi probléma nem lenne, ha a pénztárak által megtermelt nyereség nagyobb lenne, mint ennek a hitelnek a kamata. Sajnos nem így történt. Nyereségesek a pénztárak, több lett a pénztári pénz, mint amennyi beáramlott, de a hitel kamatai még ennél is többek. Az, hogy mennyivel, majd a végelszámolásnál derül ki, előzetes becslések szerint kb. 500Mrd Ft-ról van szó.

Azt kellene felfogni, hogy a hitelt is nekünk kell visszafizetni. Ahogy miénk a pénztári nyereség, úgy mi álljuk a hitel kamatait is. Ha ez utóbbi nagyobb, akkor buktuk a bulit. Ez történt.

Ha te vállalkozóként felveszel 1M Ft hitelt és beindítasz egy vállalkozást, nem elég csak azt nézned, hogy nyereséges -e a vállalkozásod, hanem azt is nézned kell, hogy a felvett hitel kamatai nem nagyobbak -e, mint a nyereséged. Ha nagyobb, akkor csak veszteséget termel a vállalkozásod.

Ha 98-ban az állam úgy döntött volna, hogy:

A) A nyugdíj járulékok összegét megemeli 8%-kal és ezt a megemelt összeget utalja át a magánba, akkor az állami nyugdíjkassza helyzete nem lett volna rosszabb, mint előtte.

B) Nem emelkednek a járulékok, viszont a nem az államhoz befolyó összegekkel csökkenti a nyugdíj kiadásokat. értsd: drasztikus nyugdíj csökkentés

Az állam egyiket sem választotta, hanem a kieső bevételt hitelből pótolta. Ami többe került, mint a pénztárak nyeresége.

Ha nem értesz velem egyet nem baj. Ezek tények. A jövőbe én sem látok, azon azonban, hogy mi a jelen és mi volt a múlt felesleges vitatkozni.

NightLord 2010.12.04. 15:11:14

@Világszám: Nem a kamatteher miatt képződik az államadósság, hanem mert a rendszer teljes kiépüléséig minden évben kiesik a költségvetés bevételi oldaláról a GDP ~1% -a. 40 évvel felszorozva számold már ki, hogy mekkora lesz ennek a tartozásnak csak a tőkéje, és akkor kamatokról egy szót sem szoltam.

NightLord 2010.12.04. 15:12:33

@subtotal: És ha nyugdijkassza hiánya több, mint a manyup befizetések, akkor az a megoldás, hogy dobjuk a gyeplőt a lovak közé, és meg se próbáljuk felszámolni a hiányt?

NightLord 2010.12.04. 15:16:23

@subtotal: De az átlagjózsi adóterhelésében benne van az a pénz, amit a költsévetés folyó adósságszolgálatára kell befizetnie. Ami ugye sokkal nagyobb összeg akkor, amikor a GDP 80% át kitevő adósságállomány után kell minden évben kamatot fizetni, mintha csak 40%-os lenne ez a szint.

Vagy szerinted példának okáért miért 25% Magyarországon az ÁFA kulcsa (európában, sőt talán az egész világon ez az ismert legmagasabb fogyasztási adókulcs)?

Dracon 2010.12.04. 15:21:00

@NightLord:
Megoldást keresel?
Adok:
Azonnali hatállyal az összes korkedvezményes rokkernyugdijast felülvizsgálni, aki tud dolgozni akár csak üllő munkában annak a nyugdiját csökkenteni a minimálbér 1/4-re. Ha munkába megy akkor pedig a munkáltatóját felmenteni a 24%-os járulék (a mindenkori minimálbér határáig) fizetés alól.

A korkedvezményes nyugdijak (fegyveres erők, és egyéb szervek) értékét 25 éves szolgálati viszony elérésekori nyugdijba menetel esetén 50%-al csökkenteni, és lineárisan emelni 100%-ra mire eléri a rá vonatkozó öregségi nyugdijkorhatárt (ami mig igy is 5 évvel hamarabb van mint rendesen)

Bevezetni a differenciált infláció követő nyugdijemelést. 1x minimélbérig teljes nyugdijemelés 2x minimálbérig egyre kevesebb 2x után pedig semmit.
4x minimélbér feletti nyugdijak esetében pedig megadóztatni a nyugdijat.

NIL7 2010.12.04. 15:24:07

@NightLord: Úgy képzelem, hogy soha nem volt manyup számlám. Én vagyok/leszek a "mai állami nyugdíjas" ... legalábbis pár év múlva. De nem képzelés kérdése ez, hanem egyszerű számtan. A kormány által kvázi vissza-államosítással még egyet is értenék, ha volna értelme és megoldaná a nyugdíjproblémát, de csak egy kicsit elodázza az összeomlást úgy, hogy mégnagyobb terhet dob a gyerekeink nyakába. Valakinek egyszer muszáj lesz tudomásul venni, hogy 1+1=2 (és nem 3), és annyit szétosztani amennyi van. Ez így most nettó piramisjáték, amiben a később beszállók bukják a legnagyobbat.

Világszám 2010.12.04. 15:28:12

@NightLord: Na az évtizeddek óvatosan, az 1990 előtti munkaéveket igazából nem volna szabad beleszámítani. Az nem piackonform alapon működött. vagyongyarapítás akkor még véletlenül sem történt.

NightLord 2010.12.04. 15:32:00

@Dracon: Nézd, én a rokkantnyugdijasok felülvizsgálatával elvi alapon abszolut egyetértenék, csak azt látni kell, hogy azok száma, akik az öregségi nyugdijkorhatár alatt részesülnek rokkantnyugdijba, az azért nem 800 000ember, csak 380 000. Ráadásul nekik van átlagosan a legalacsonyabb nyugdijuk, átlagosan alig több, mint 50 ezer Ft.
Ha kibaszod őket a nyugdijrendszerből, akkor onnantol kezdve rendelkezésre állási támogatást kell fizetni nekik, havi 30 000Ft értékben. Vagyis megspóroltál fejenként és havonta 20 000Ft-t. Ha a rokkantnyugdijasok kétharmadát ki lehet szórni, akkor éves szinten 60 mrd forint a költségvetés megtakaritása - vesd össze a 900 mrd os hiánnyal.

Aki fegyveres testülettől 37 éves szolgálati időt megeleőzően megy nyugdijba, az jelenleg is lineárisan, a hiányzó szolgálati évekkel arányosan csökkenő nyugdijat kap.

A differenciált nyugdijemelés, meg a magas nyugdijak adóztatása pedig baromság - aki több járulékot fizetett a szolgálati évei alatt, annak joga van arányosan magasabb nyugdijjáradékot kapnia.

Világszám 2010.12.04. 15:35:57

@NightLord: Bocsesz, de ez a pénz nem szalad ki az országból. Ezért sem igazi magántulajdon. Az bizony itthon van. Ez rövidtávon valóban kényszertakarékoskodás. Amúgy érdekelne, hogy 20 év múlva mit tesz majad az állam amostani korfa melett?

Világszám 2010.12.04. 15:37:27

@NightLord: 31 év után 90 százalék jár, nem olyan gáz!

NightLord 2010.12.04. 15:37:58

@Világszám: mi köze ennek a vagyongyarapitáshoz? A szocializmusban is volt feloszto kirovo elven alapulo nyugdijrendszer, amit a fizetések után levont X%-os kulcsú TB járulékból finansziroztak. Vagyis aki többet keresett, akkor is nagyobb arányban járult hozzá a nyugdijrendszer fenntartásához, mint a ahogy jelenleg is.

Világszám 2010.12.04. 15:39:12

@NightLord: Nem a nyugdíjból jött össze a 40%.

NightLord 2010.12.04. 15:42:41

@Világszám: Járulékot fog emelni, és / vagy csökkenti az indulo nyugdijakat és / vagy emeli a nyugdijkorhatárt.

De még ez se biztos, mert ha 20 év múlva már csak 40% lesz a GDP arányos államadósság, akkor a csökkenő adósságszolgálat miatt felszabaduló források következtében valószinüleg a jelenlegi elvonási szint mellett is finanszirozhato lenne a jelenlegi nyugdijszinvonal.

NightLord 2010.12.04. 15:45:17

@Világszám: Még nem jött össze 40%, egyelőre csak olyan 12%-nál tartunk. Viszont a rendszernek is lett volna még vagy 20-30 éve, mire kiteljesedik, ami akkor következett volna be amikor csak olyan nyugdijasok vannak már életben, akiknek az állam már csökkentet nyugdijat fizet. Addig még folyamatosan növelte volna tovább az államadósságot a rendszer.

Világszám 2010.12.04. 15:45:18

@NightLord: Node a felosztó.kirovó rendszer az szar, hát az nem működik!

Világszám 2010.12.04. 15:48:52

@NightLord: Elképzelem, hogy csak emiatt van hiánya a költségvetésnek, de szép volna:))) Tehát csak a kamatkülönbözet miatt.

NightLord 2010.12.04. 15:49:56

@Világszám: Igen, fegyveres testületeknél 37 év a maximum szolgálati idő, civil szférában 40 év.

Fegyveresd testületnél 6 évvel kevesebb szolgálati idő után 88% -os nyugdijat kapsz, civil szférában 84%-ost. Azért ez nem akkora különbség, hogy emiatt feltétlenül óbégatni kéne.

NightLord 2010.12.04. 15:51:55

@Világszám: 1000 milliárd forint megy el jövőre adósságszolgálatra, mig a költségvetés teljes hiánya 860 mrd Ft lesz.

Világszám 2010.12.04. 15:56:50

@NightLord: Remek, de ez nem a nyugdíjból jött össze, ezt a pannon puma termelte, hogy 2006-ban választást nyerjenek, meg Megyó hülyesége. És egy kicsit Orbán lakásprogramja.

NightLord 2010.12.04. 16:18:31

@Világszám: Ja azt igen. Viszont a lényegen nem változtat, ugyanis sem medgyessy, sem gyurcsány nem fogja helyettünk visszafizetni az általuk felhalmozott 10 000 mrd -os adósságtengert, igy nekünk kell.

Kalmár 2010.12.04. 16:28:14

@Dracon:
Kedves gyík.(ez jobban illik, mint a Dracon)
Sok ilyen van.
Tanulj, vagy guglizz, de ne beszélj hülyeségeket.
Európa a világválság után.
Dél Amerika a közelmúltban
USA napjainkban

Csak pár iránykijelölés, nehogy véletlenül a tatárjárás korában kutakodj:)))

Jómunkát, nem gondoltad, hogy majd nekiállok fényt gyújtani a fejedben?
Dolgozz meg érte.

Dracon 2010.12.04. 16:47:20

@Kalmár:

Látom kérdésre nem tudsz válaszolni, ja és magyar pénztárakat kérek a példákban ha nem tudsz ilyet akkor hallgass, mivel a hivatkozások magyar pénztárak múltbeli csődjeivel riogatnak.
Szóval guglizz csak te ha akarsz.

Dracon 2010.12.04. 17:07:42

@NightLord:

Én is csak arrol 380000-ről beszélek.
Ha sikerülne lenyomni a számukat kb 80000-ra (ami egészséges szám lehetne)akkor még ha a maradék 300000-n spórolsz 20000 forintot egy hónapban az is 6mrd havi spórolás. Ha ezeknek a fele elmegy dolgozni minimál béren akkor az adóbevételekből és a járulékokból szintén szép summa jön össze. Csak ez az egy lépés önmagában visszahozná azt a pénzt amit a manyupok "kivesznek" az államból. Ja és ugyebár nem 900mrd-ot vesznek ki a manyupok ezt már tisztáztuk.

I am who I am 2010.12.04. 17:10:24

@NightLord: az állami szabályozók, sőt mi több, a kormányzati kommunikáció erőteljes hatással van az árfolyamra. Ha a piaci szereplők bizonytalanok, akkor az árfolyam romlik, a kamatok növekednek. Abban igazad van, hogy a megítélésünkben faktor a devizában lévő adósságunk is, pont ezért ennek csökkentését kéne megcélozni elsősorban, akár azzal is, hogy külső adósságot konvertálunk belsőre. De ezt szerencsésebb kedvező árfolyamon megtenni, tehát akárhonnan nézem is az államnak elsősorban arra kéne törekednie, hogy a stabilitásnak, kiszámíthatóságnak legalább a látszatát megteremtse. Most azonban épp ezek ellen hat.

Dracon 2010.12.04. 17:21:58

@I am who I am:

Hát igen érdemes a www.akk.hu oldalon megnézni hogy milyen brutálisan emelkedtek az a több éves állampapir hozamok az elmúlt 2 hónapban 6.2%-ról 8.2%-ra.
Ez 2% hozamnövekedés, vagyis ennyivel drágábban tud az állam pénzt szerezni. Ezt köszönhetjük a patkánykormány dilettáns gazdasági politikájának és az ehhez tartózó még dilettánsabb kommunikációjának.

Pl. dec 02-án 13mrd forint ment el 8.12%-os hozamon, ezen csak 260milliót bukott az állam emiatt a politika miatt. Ezzel valahogy nem dicsekednek.

RÁBA GYÖRGY 2010.12.04. 19:11:24

@Studt:
Gyökér vvagy Te gyerek...

RÁBA GYÖRGY 2010.12.04. 19:13:36

@Világszám:
Kedves Barátom, Te vagy itt az egyetlen, aki tudja még, hogy kivolt Zola, és mi az összefüggés!:-))) Azért ez már valami....

Kerek négyszög 2010.12.04. 19:37:44

A magánnyugdíj rendszeren hatalmasat nyert a kormány eddig is. A hozammal növelt tőke 80%-ban állampapír vásárlás útján visszavándorolt az állami feneketlen bemdőbe. A hozamok tíz év alatt kamatos kamattal megnövelt értékkel (+100%) mentek állam bácsi zsebébe. Tehát másfélszer annyi pénz áramlott vissza, mint amennyibe a magán rendszer került.

Hatalmas nettó kereset a manyup tagok pénzén.

Hogy keletkezik akkor ebből skkora hiány mégis? Nagyon egyszerű. Az állampapírok révén visszaáramló, hatalmas nettó nyereséget tartalmazó pénzek nincsenek megpántlikázva (mint a nyugdíjjárulékok), tehát az állam arra költi, amire csak akarja.

Annak ellenére, hogy jól tudja állam bácsi, hogy ez a pénz az állami nyugdíjkasszát illetné, baszott oda visszatenni. Ment a haveroknak, korrupcióba, magyarul követhetetlen csatornákon elfolyt.

Hogy mégis miért állitják be úgy, hogy a manyup miatt van állami hiány? Mert az átlagember sajnos már ezt sem tudja agyilag végiggondolni, és becuppantja a pofátlan hazudozást.

Mégegyszer a gyengébbek kedvéért: a manyupok a hatalmas hozammal növelt tőke 80% -át juttatja vissza az államhoz, tehát az állam óriási hasznot húz a pénztártagokból.

Az meg már nehogy a pénztárak bűne legyen már, hogy a kontár horrorkormány úgy tesz, mintha nem létezne ez a hatalmas, nettó nyereséget tartalmazó pénzvisszaáramlás, illetve nem oda teszi vissza, ahová illene.

efhábé 2010.12.04. 19:54:03

@misztikus alfahím: A kiszámolt kamat, amit leosztottál fejenként, a teljes hiányra felvett hitel kamata, nem csak a manyupok miatti hiányé. Erre hívtam fel a figyelmet.
Nos, a nyereséget ugyebár ilyen hosszú távú befektetésnél nem vizsgáljuk a futamidő kb. egyharmadánál, mert fals következtetéseket fogunk levonni belőle, ugyebár. A különbözet a kamatok és a nyereség között ugyebár JELENLEG kb. 500 mrd forint, azonban azt elfelejted, hogy a pénztártagok 2/3-a a növekedési portfólióban van, azaz több, mint 15 éve van még hátra a nyugdíjig, de jellemzően inkább 20 és 30 év közötti ez az időszak. Nem kissé nevetséges MOST vizsgálni a dolgot és közölni, hogy az veszteséges, hiszen 20-30 év kamatos kamatait figyelmen kívül hagyni, bár meglehetősen szakmainak tűnik első blikkre a levezetés, olyan hiba, amiért óriási facepalm jár.
A gondolatmenet meg ugyebár ott is hibádzik, hogy amikor a manyup-tagok elkezdenek majd tömegesen nyugdíjba menni, csökkenni fog a nyugdíjkassza terhelése, nem véletlen, hogy megpróbálták elérni az EU-nál (és nem csak Mo.), hogy a manyup-befizetésekkel csökkenthető legyen a ktsvetés deficitje, hiszen ez a pénz valójában nem hiányzik, csak pár évtizedes határidővel el kell határolni.
Ezeket figyelembe véve tehát megállapítható, hogy a "tényeid" (ti. az 500 mrd-os hiány konstansként való kezelése) finoman szólva is ingatag lábakon áll és ennek örvén az államosítás helyeslése még véletlenül sem szakmai, közgazdasági álláspont, hanem pusztán politikai.

Az állami nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, nem csak hosszú- de már középtávon is. A problémát nem a manyupba befizetett 8% okozza, hanem egyrészt a rengeteg potyautas, másrészt az egyéni számlák hiánya, a teljesen kretén és gazdasági valóságtól elrugaszkodott nyugdíjszámítási mód. Nem számít, mennyi járulékot fizettél be életedben, ha az utolsó néhány évi fizetésed magas volt, magas nyugdíjat fogsz kapni.
Ezt a rendszert a lehető leghamarabb kellene leépíteni, aminek első lépése a manyup bevezetése volt 75-25%-os aránnyal. Amikor a manyup-tagok elkezdenek tömegesen nyugdíjba vonulni, akkor átállítható lenne a rendszer 50-50%-osra, aztán 25-75%-osra, majd megszüntethető lenne az állami nyugdíj a járulékfizetők számára, a rokkantnyugdíj, alanyi jogon járó minimális öregségi nyugdíj és egyéb jogcímeken valós szerzett jog nélkül eszközölendő kifzetéseket pedig finanszírozni lehetne a ma tervezett nyugdíjadóból, aminek viszont a mértéke jóval kevesebb lehetne. Tehát igen, miközben a teljes járulékot egyéni számlás, tőkefelhalmozó rendszerbe terelnénk, néhány százalékot be kellene fizetni az államnak (ennyivel emelkedne a járulék, de ugye most kb. 4 nemzedékkel későbbről beszélünk).
Ehelyett mindenkit visszaterelni az állami rendszerbe, olyan szintű politikai rövidlátásra utal, hogy az már fáj. Persze, rövidtávú politikai hozadéka kétségkívül van a dolognak, nagyon szépen fog mutatni a kampányban, hogy a '90 óta folyamatosan emelkedő államadósság a jelenlegi ciklusban kb. 10%-kal csökkent, de ennek az ára az, hogy a jelenlegi járulékfizetőket öregkorukra heti egy adag csirkefarhátra ítéljük. Talán ennyi kijön majd abból a nyugdíjból, amit az állam ki tud majd fizetni. Jó esetben a 100% állami nyugdíj megközelíti majd azt az összeget, amit az ember elvileg 25%-ként kapott volna a manyupból. Rohadt ára lesz ennek, amit ráadásul nem csak mi, de a gyerekeink, unokáink is fizetni fognak.
Szép szólam, hogy a valódi öngondoskodás az az önkéntes nyp, de ehhez először csökkenteni kellene a bérek terhelését és nem azzal a kb. 1%-kal, amennyivel most fog csökkenni (miközben a kampányban megint jól fog mutatni, hogy 16%-ra csökkent az szja).
Semmi sem kevésbé politikai döntés, mint a manyup-pénzek államosítása. Közgazdasági racionalitás az égvilágon semmi nincs mögötte. Közép- és hosszútávon egyértelműen irracionális, de még rövidtávon is csak korlátozottan hasznos, hiszen az így befolyó pénz sokszorosan elfolyik majd pl. a lépés miatt jelentősen emelkedő CDS miatt, a jelentősen csökkenő külföldi (és belföldi, a manyupok nagyon jelentős állampapír vásárlók voltak) kereslet miatt. Demagógia ezt a lépést védeni és objektív ténynek beállítani pl. a hitelkamatok és a manyup-nyereség jelen pillanatnyi különbségét.

subtotal 2010.12.04. 21:13:24

@NightLord: az a megoldás, hogy ne bízzuk az államra ezt a kérdést, mert képtelen megoldani, ergo menjünk inkább abba az irányba, hogy az államtól kevésbé függjön az én nyugdíjam. Inkább fizetek több adót, azaz lemondok a nagy adócsökkentésről.

subtotal 2010.12.04. 21:14:38

@NightLord: mellébeszélsz, mert akkor a magas jövedelműeknek sem csökkenne.

subtotal 2010.12.04. 21:28:14

@efhábé: annyiban vitatkoznék, hogy én megállnék a 75% magán és 25% állami felosztásnál és a 25% állam csak akkor szolidaritási alapon lenne igénybe vehető.
Egyébként nincs vita.

Kalmár 2010.12.04. 23:13:33

@Dracon: A te patkánykormányod idejáben ez 11% is volt. Te miért nem dicsekszel ezzel??
Ja, égő?

Az meg milyen hülyeség, hogy csak bedőlt magyar bank esetén hiszed el, hogy csődbe mehetnek.
Mivel a világon mindenhol, a háború után nálunk is ment csődbe ilyen pénzintézet, ez egy egyszerű tény.
Nem érdemes rugóznod rajta mert leesel, és megütöd magad.

NightLord 2010.12.04. 23:27:42

@subtotal: Nem válaszoltál arra a kérdésre, hogy mi legyen a nyugdijkassza hiányával.

NightLord 2010.12.04. 23:28:46

@subtotal: mi nem csökkenne a magas jövedelműeknek? hogy jön ez ide?

subtotal 2010.12.04. 23:29:05

@NightLord: akkor idézek: "Inkább fizetek több adót, azaz lemondok a nagy adócsökkentésről"

subtotal 2010.12.04. 23:31:08

@NightLord: "De az átlagjózsi adóterhelésében benne van az a pénz, amit a költsévetés folyó adósságszolgálatára kell befizetnie"
Erre én: "mellébeszélsz, mert akkor a magas jövedelműeknek sem csökkenne."

A kérdés az, ha a magas hiány miatt nem lehet átlagjózsinak, akkor miért lehet nemátlagosferencnek csökkenteni az adóterhelését?

NightLord 2010.12.04. 23:48:05

@subtotal: Ja! Hát én nem, akkor ez a különbség közöttünk : ) Majd én eldöntöm, hogy a nettó jövedelmem mekkora részét forditom nyugdijmegtakaritásra, nincs nekem ehhez szükségem az államra.

NightLord 2010.12.04. 23:49:58

@subtotal: Hát azért, mert átlagjózsi idén a bruttó jövedelmének 14%-át fizeti be SZJA-ban, mig nemátlagos ferenc, aki keresse mondjuk az átlag 2.5x -ét, az 28%-ot. Összegszerűen az előbbi 28 000-t, az utóbbi 140 000-et.

Azthiszem az előbbiekből következően evidens, hogy átlagjózsi adóját nincs hova csökkenteni.

Dracon 2010.12.05. 01:00:56

@Kalmár:
Nekem itt nincs patkány kormányom, pontosabban ez is meg az elődje is kötelet érdemel ha erre vagy kiváncsi.
A háborúval meg nem kell példálózni, mivel arról van szó hogy a mostani patkánykormány indokolja azzal a lépését hogy a mostani pénztáraink buknak, csődbe mennek, meg kell védeni szegény tagokat!
No ez a hazugság, egyik pénztár se ment csődbe és azon a hárman kivűl ami 2008-ban volt alapitva még csak nem is veszteségesek hanem reálhozamot érnek el.

Szóval maradj a tárgynál és bizonyitsd be hogy a mostani nemzeti-kommunista patkányok igazat mondanak.

Batkaa 2010.12.05. 03:34:11

Ez a nyolcfős csapat az elszegényítésünk emblematikus figurái. Ha jól emlékszem egyedül Simonovics nem töltött be kormányhivatalt, de a háttérből, mint tudományos tanácsadó, persze benne volt mindenben.

Ez a csapat és még néhányan felelnek többek között azért, hogy a reálbérek ma is harminc évvel ezelőtti szinten vannak, miközben a termelékenység '90-óta folyamatosan nőtt. Ezt az ollót ők nyitották egyre nagyobbra, a pofátlanság csimborasszója, hogy még ünnepelnünk is kellene őket!

subtotal 2010.12.05. 10:22:21

@NightLord: teljesen egyetértek, nekem sincs szükségem az államra a NETTÓmból történő megtakarítás kezeléséhez, de ugye a mnyp nem a nettóból dolgozott és mostanra felépült belőle egy olyan megtakarítás, ami nem a f-k része. És így már az a kérdés nemátlagosferenc szintjén, hogy: lemondasz-e a megtakarításodról hogy kapj egy bizonytalan ellátást a jövőben, cserében újrakezdheted a megtakarítást abból a nettó növekményből, amihez hozzájutsz. A vicces az, hogy ha lemondok az állami pillérről és a fizum nettó növekményének csak a felét kirakom a 10% mellé, biztosítani tudom azt a szintet, amit az állam max ígér. Ez így öngondoskodás.
Viszont erre nem lenne szükség, ha az állam nem akarná elvenni az állami nyugdíjjogosultságom úgy, hogy fizetnem azért továbbra is kell a feneketlen kútba. Erre mondom, hogy az állami jogosultságom megtartásáért nekem megérte volna, hogy kisebb legyen a vágás az SzJA-ban.

subtotal 2010.12.05. 10:34:09

@NightLord:
"És azt miért nem számolod ki, hogy a havonta befizetett nyugdijjárulékokon túl mennyit kell fizetned minden hónapban (mondjuk többlet adó formájában) azért, hogy finanszirozd a kötelező magányugdijpénztárak miatt keletkező költségvetési hiányt?"
Itt azt állítod, hogy átlagjózsinak adóján keresztül finanszíroznia kell a hiányt, ami a mnyp-ak miatt keletkezik a büdzsében.

"De az átlagjózsi adóterhelésében benne van az a pénz, amit a költsévetés folyó adósságszolgálatára kell befizetnie. Ami ugye sokkal nagyobb összeg akkor, amikor a GDP 80% át kitevő adósságállomány után kell minden évben kamatot fizetni, mintha csak 40%-os lenne ez a szint."
Itt megerősíted.

"Hát azért, mert átlagjózsi idén a bruttó jövedelmének 14%-át fizeti be SZJA-ban, mig nemátlagos ferenc, aki keresse mondjuk az átlag 2.5x -ét, az 28%-ot. Összegszerűen az előbbi 28 000-t, az utóbbi 140 000-et.

Azthiszem az előbbiekből következően evidens, hogy átlagjózsi adóját nincs hova csökkenteni.
"

Csak szerintem nem vagy konzisztens?
Most akkor benne van-e most átlagjózsi adójában a mnyp-i pénzek finanszírozásának költsége (ahogy az első 2 idézetben állítod), vagy nincs, ahogy az utolsóban?
Csak azért kérdem, mert ha eddig is nemátlagosferencék finanszírozták átlagjózsiék mnyp-s költségét, akkor maradó nemátlagosferencéknek joguk van átlagjózsi számláján lévő zsetonhoz is, ha maradnak mnyp tagok. :)

NightLord 2010.12.05. 11:37:18

@subtotal: De megint visszatérünk oda, hogy el kéne felejteni azt a 34%-ot (10+24), amit az államnak be kell szednie a folyó nyugdijkifzetésekre, mert annak a terhére te nem előtakarékoskodhatsz. Ha a ki vannak fizetve a nyugdijak (tehát benyomtad a közösbe a 34%-ot), akkor a fennmaradó pénzed (tehát a nettód) egy részét nyugodtan fordithatod nyugdijcélu megtakaritásra.

NightLord 2010.12.05. 11:45:26

@subtotal: Ha benne lett volna bárkinek az adójában az mnyp rendszer finanszirozási költsége, akkor valószinüleg nem adósodott volna el szarásig ez az ország az elmúlt 8 évben. Csak az a baj, hogy elértünk egy olyan abszolut adósságplafont, ami fölé nem mehet az ország, igy ha továbbra is fenn akarnánk tartani ezt a rendszert, akkor az adórendszerben meg kéne teremteni a fedezetét, vagyis adókat kéne emelni. Ha csak az idei 600 mrd. os lyukat nézem, akkor harmadával kellett volna idén mindenkinek magasabb SZJA-t fizetnie, hogy a deficitet be lehessen foltozni. De ha kizárólag a manyup befizetések 360 mrd os összegével számolok, akkor is 20%-al több SZJA-t kéne idén becsengetni.

Ami már most is benne van a mindenki által fizetet adókban, az az éves adósságszolgálat, ami, mint emlitettem, jövőre pl 1000 mrd forint. Az már más kérdés, hogy a jelenlegi adórendszer aránytalanul osztja el ezeket a terheket, hiszen átlagjózsi alig fizet belőle valamit, a jelentős részét nemátlagos ferikéről húzza le az állam. Ez fog változni jövőre.

subtotal 2010.12.05. 12:13:45

@NightLord: bocs, én nem vagyok ennyire nagyvonalú, hogy csakúgy elfelejtem a bruttó bérem harmadát, hogy beöntse az állam egy tisztán láthatóan számomra hosszútávon hátrányos ellátási rendszerbe, a bazi nagy szolidaritás örve alatt.
Értem én, hogy ez a nagyanyáim és anyám nyugdíja, de én lófaszt fogok kapni érte vagy a gyerekem és unokám nyomorítom majd magas adókkal.
Fasza.
Ellenben hajlandó vagyok lemondani jövedelemről, hogy ez a rendszer felszámolásra kerüljön, mert ez az egyetlen hosszútávon jó megoldás.
De ugye ez, mint cél nincs deklarálva.
Az állam két opciót kínál:
A - adózz nekem 34%-ot és szarul jársz, keveset fogsz kapni, vagy szétadóztatom a gyerekeid is
B - adózz nekem 24%-ot a semmire

Én meg egy ilyenben (B) benne lennék:
A - adózz nekem 34%-ot és szarul jársz, keveset fogsz kapni, vagy szétadóztatom a gyerekeid is (ha szeretsz kaszinózni a jövőddel)
B - adózz nekem 17%-ot, ami 30 év alatt 0%-ra csökken, az eddig fizetett nyugdíjéveidet arányosan beszámoljuk, de innentől kezdve nem

NightLord 2010.12.05. 12:29:08

@subtotal: Megint előröl fogjuk kezdeni, a te B B verziod esetén miből fizessen nyugdijat az állam? :)

subtotal 2010.12.05. 12:32:22

@NightLord: nemán, azt hittem komolyan beszélgetünk.

www.ngm.gov.hu/data/cms2085419/MNYP_kulfold.pdf

12. oldal, 11. ábra
11% a jelenlegi államadósságban a mnyp szerepe.
Azaz 110mrd Ft.

Szerintem, ha ki akarunk keveredni ebből a nyugdíj slamasztikából, akkor az államnak kevesebbet kell költeni. Azaz ténylegesen meg kell takarítania ezt az összeget és nem kölcsönt felvennie a finanszírozásra.
Azaz kevesebbet kellene beruházni (bár szinte az összes beruházást az EU fizeti) és kevesebb szolgáltatást nyújtani (mondjuk közösségi közlekedést sokkal kevésbé kellene dotálni, önkorik számát 1/10-ére csökkenteni, részben finanszírozni csak a felsőoktatást).

subtotal 2010.12.05. 12:40:03

@NightLord: Nézd, valamikor így is, úgy is ki kell fizetnie az államnak a kedvezőtlen demográfia árát.
Esetleg beszállhatnának a ma nyugdíjasai is a finanszírozásba, ha nem kezelnénk őket szent tehénként.
Ha pedig elég sokan úgy gondolkodnak, mint te, akkor sokan azok, akik maradnak a rendszerben továbbra is. Ők továbbra is 34%-ot adnának be.

NightLord 2010.12.05. 12:57:50

@subtotal:
"11% a jelenlegi államadósságban a mnyp szerepe.
Azaz 110mrd Ft."

Ne viccelj már, a 11,13% a GDP százalékában értendő, és ~28 000 mrd x 0,11 = 2828 mrd forint.

Az évi 1000 mrd az a 20 000mrd forintos államadósságnak az éves kamatfizetési kötelezettsége.

NightLord 2010.12.05. 13:02:06

@subtotal: Nem az államnak kell kifizetnie a kedvezőtlen demográfia árát, hanem nekünk, fiataloknak, akik nem csinálunk gyerekeket. Ha csinálnánk gyerekeket, akkor hosszútávon könnyedén fenn lehetne tartani a feloszto-kirovo rendszer egyensulyat. Azt meg talán nem a nagyanyáinkkal kéne megfizettetni, hogy nem gyártunk utódokat.

subtotal 2010.12.05. 13:18:33

@NightLord: oké, akkor a 80%-os államadósságból 11% köthető a mnyp rendszerhez.
A 80% finanszírozása évi 1000mrd, tehát ebből a mnyp része ~140mrdFt. Így ok?

A másik: ha én megcsinálom a rám eső reprodukciót, akkor én kimaradhatok, vagy magasabb nyugdíjat kapok? Vagy úgy kell érteni, hogy visszakapom adókedvezményben?
De miért nem járulékkedvezményben, akkor tiszta lenne a dolog.
Nagyanyáink pedig rosszul neveltek minket, viseljék a következményeit. Legalább valamennyire. És ez csak félig vicc.

Komolyan beszélve pedig azt gondolom, hogy a reprodukciós ráta vissza fog állni egy fenntartható szintre hosszú távon, amint kifutnak a mesterségesen magasra tornászott generációk (Ratkó gyerekek és mi, az unokák). Szarul hangzik, de ez van. A másik része pedig ennek az, hogy a reprodukció egy sokkal későbbi fázisban történik (nem 20-30 között, hanem inkább 28-40), azaz kevesebb generáció él majd együtt, ergo kevesebb ember. Nem lehet a kitolódott családalapítási életkort adókedvezményekkel összehúzni, szerintem.

subtotal 2010.12.05. 13:22:56

@subtotal: Még valami ehhez:
"A 80% finanszírozása évi 1000mrd, tehát ebből a mnyp része ~140mrdFt."
Akkor egy befizetőre ez 140mrd/3millió = 47eFt/év, azaz 4eFt/hó. Erre én azt mondom, vállalom, vegyék el pluszba adóban és hagyják nálam a mnyp megtakarításom.

NightLord 2010.12.05. 14:11:10

@subtotal: Jó és a tőkét ki fogja törleszteni?

NightLord 2010.12.05. 14:12:35

@subtotal: Értsd meg hogy az a baj, hogy a jelenlegi szint fölé már nem mehet az államadósságunk, mert nem lesz aki finanszirozza.

subtotal 2010.12.05. 15:55:36

@NightLord: "tőkét ki fogja törleszteni?"
"a jelenlegi szint fölé már nem mehet az államadósságunk"

Nem azt vizionáljuk, hogy azt kinőjük?
Komolyabban szólva: kisebb adószint csökkentéssel (32-ről mondjuk 25-re, nem 16-ra) a magasabb jövedelmi sávban ez megoldható lenne. Mondom ezt úgy, hogy én is ebben vastagon benne vagyok.

Szerintem Te is, én is reálisan látjuk a dolgokat, az általunk választandó utak viszont gyökeresen eltérnek. Én szabadulnék a hosszú távon láthatóan problémás rendszertől, Te viszont megoldanád most és gyerekekkel teremtenél rá forrást. :)

efhábé 2010.12.05. 16:53:28

@NightLord: Miért? A nagyanyáink gyártottak elég gyereket? Nekem speciel mindkét nagyanyám behúzta a féket két gyerek után.
Én is két gyereket gyártottam, mégis, a nagyanyáim korrekt nyugdíjat kaptak, én meg lófüttyöt sem fogok és te azt mondod, ez így igazságos. Hát rohadtul nem az. Fizetem a "nagyanyáim" nyugdíját (egyik sem él már, Isten nyugosztalja őket) és közben teszem félre a pénzt a magam nyugdíjára is, mert az állami rendszerből kb. annyira számíthatok majd, ami még a rezsire sem lesz elég. De ez így rendben is lenne, ha tudnám, hogy folyamatosan csökken az állami rendszer terhe és a gyerekemnek már kevesebb pénzt kell belenyomnia, de nem, épp most intézi el a kormány, hogy még az ő terhelésük is az egekben legyen. Ez aztán minden, csak nem előremutató és nem igazságos...

Mystes 2010.12.05. 20:57:57

@Studt: Kedves Studt. Pont a spanyol barátaid mire is oly büszkék? Nem szeretnék a helyükben lenni. index.hu/kulfold/2010/12/05/oriasi_kart_okozott_a_spanyol_vadsztrajk/
A "szabad" Nyugat. Vagy talán Genova G8? Vagy legyen Párizs? Malik Oussekine? Nem probléma a jogdús nyugati demokráciáknak bevezetni a katonai szükségállapotot, agyba-főbe verni, pontosabban agyonverni a tiltakozókat/tüntetőket, mindamellett játszani az igazságosztót Európa azon felében, amiről azt hiszik, hogy nekik alárendelt. Nem!

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.06. 10:20:37

@misztikus alfahím: "Oktalan állat vagy, nem több." Ezen konkrétan majdnem beszartam. Nem baj, te csak add oda a kölkeid lóvéját a vezérednek, okosan. Aztán majd kérd számon rajtuk a nyugdíjadat harminc év múlva. Okosan. Ne cseszd el: okosan.

Magánnyugdíj-károsultak Nemzeti Együttműködése

Segítség, kirabolt az állam! 3 millió embertől vesznek el átlagosan fejenként egymillió forintot a Nemzeti Együttműködés nevében. Szerintük mi tőzsdézünk és kaszinózunk, a pénzünk ezért jobb helyen van náluk. Megalakítom a Magánnyugdíj-károsultak Nemzeti Együttműködése mozgalmat. A civil mozgalom célja azon magánnyugdíj pénztári tagok érdekeinek képviselete, akiknek befizetéseit a kormány által bejelentett intézkedések során elvonják. Adjátok vissza a pénzünket most!

Csatlakozz!

Friss topikok

süti beállítások módosítása