Cserben hagyja a nyugdíjkárosultakat az unió?

Brüsszel áldását adja a kötelező magánpénztárak magyarországi felszámolására - jelentette be tegnap Matolcsy György. Mindezt annak kapcsán mondta a gazdasági miniszter, hogy Brüsszelben megtudta: az EU hamarosan jogszabályt fogad el, amely tiltja a második pillér felszámolását, az állami nyugdíjrendszerhez való visszatérést, de a szabályozás csak 2011 második felében lép hatályba. Visszamenőleges hatályú jogalkotást pedig az unió és más hasonló, kevéssé fejlett demokráciák, mint Burkina Faso vagy Elefáncsontpart nem ismernek, az csak a Nemzeti Együttműködés Rendszerének haladó vívmánya. Matolcsy így büszkén elmondhatta, hogy a magyar kormány azzal érvelt az uniós pénzügyminiszterek előtt, hogy mivel több uniós tagországban működik az állami nyugdíjrendszer, az erre való visszatérés ma még nem büntethető, amikor viszont igen,  mi már túl is leszünk rajta. A magyar eljárást Matolcsy maga sem tartja szépségdíjas megoldásnak, de elfogadtatását a miniszter a magyar gazdaságdiplomácia sikereként könyvelte el.

Szerintem ez az érvelés is megér egy szépségdíjat önmagában. Azok után, hogy tegnap maga Orbán Viktor minősítette le Selmeczi Gabriellát, akit előbb kiküldött körbenyilatkozni a sajtót, hogy a pénztárból kivett megtakarítások reálhozama után adózni kell, majd maga vonta vissza ezt a bejelentést, nem marad más nekünk erkölcsi igazodópontnak, mint Matolcsy György. Ő nagyjából ezt üzente tegnap: "Kedves Európai Unió,  tudtuk, hogy ti be fogjátok tartani a jogalkotásban a demokratikus játékszabályokat, de azt is, hogy mi viszont nem. Kedves magyarok, ti meg így jártatok."

Persze borítékolható volt, hogy az unió néhány erős nyilatkozaton kívül magától nem fog fellépni a magyar nyugdíjeistand ellen. Hiszen éppen a brüsszeli bizottság vétózta meg nyáron kilenc uniós tagország kérését, hogy az állami nyugdíjkasszák magánnyugdíjpénztári befizetések miatt keletkező átmeneti hiánya ne jelenjen meg az állami deficit statisztikákban. Hallgatólagos, de akár tényleges politikai alku lehet a háttérben: az unió nem enged a pénzügyi szigor látszatából a portugál és ír válság idején, cserében nem akadályozza meg a kreatív megoldásokat tagállami szinten. Ez történt tegnap: az uniós pénzügyminiszterek befogott orral félrenéztek, amikor Matolcsy azt magyarázta, hogy miért jön büdös Magyarország felől.

Cserben hagyta tehát a magyar nyugdíjkárosultakat az EU?
Ezt még nem lehet kimondani, hiszen a pénzügyminiszterek tanácsa politikai testület, amelyik tarthatja magát politikai alkukhoz. Csakhogy nem az egyetelen, és nem is a legfontosabb döntéshozó szerv az unión belül, ahol ráadásul minden szereplő más szempontok alapján mérlegel.  Nem véletlen, hogy Bokros Lajos EP-képviselőként egészen más érvekkel támadt a héten, amikor levelet írt Olli Rehn pénzügyi biztosnak. Levelében arra hivatkozik, amire az azóta a Nemzeti Együttműködésből önmagát kizáró Kopits György is rámutatott, vagyis arra, hogy a a pénztári vagyont egymást kölcsönösen kizáró célokra akarja fordítani a kormány: az állami nyugdíjalap hiányának, valamint az államadósságnak a csökkentésére és különböző kiadásokra. Az egyszeri bevételek ilyen felhasználása éppen a büdzsé fenntarthatóságát sodorja veszélybe, s ennek kapcsán már lépéseket tehet az unió.

A Stabilitás Pénztárszövetség pedig egy harmadik szempont miatt fordult a strassbourgi Európai Bírósághoz. Beadványukban azt a kérdést feszegetik, hogy miként szedhet az állam 24%-os járulékot a magánpénztári tagok munkáltatóitól, ha azután nem jár nyugdíj? Tekintve, hogy a világ alkotmányos országaiban ilyen diszkrimináció elképzelhetetlen, könnyen lehet, hogy nem lesz elég, hogy a kreatív kormány jövő decembertől adónak nevezi át a járulékot.

Az Európai Unió nagy valószínűséggel nem tegnap mondta ki az utolsó szót a magyar nyugdíjlopás ügyében, de a károsultak aktív fellépése nélkül nem várható érdemei beavatkozás.

A kép forrása: poligraf.blog.hu

Címkék: kormány európai unió nyugdíj stabilitás bokros lajos matolcsy

2010.12.08. 09:11 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdijkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr582501376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Magánnyugdíj-károsultak Nemzeti Együttműködése

Segítség, kirabolt az állam! 3 millió embertől vesznek el átlagosan fejenként egymillió forintot a Nemzeti Együttműködés nevében. Szerintük mi tőzsdézünk és kaszinózunk, a pénzünk ezért jobb helyen van náluk. Megalakítom a Magánnyugdíj-károsultak Nemzeti Együttműködése mozgalmat. A civil mozgalom célja azon magánnyugdíj pénztári tagok érdekeinek képviselete, akiknek befizetéseit a kormány által bejelentett intézkedések során elvonják. Adjátok vissza a pénzünket most!

Csatlakozz!

Friss topikok

süti beállítások módosítása