Vigyázat, megint hazudtak! Mégis adózni kell a reálhozam után!

Nagy Anna kormányszóvivő tegnap, december 16-án ismertette a kormány határozatát a magán-nyugdíjpénztárakból való kilépés szabályairól. Eszerint 2011 január 31-ig kell nyilatkozni a magánnyugdíjpénztárak elhagyásáról, illetve a maradás szándékáról, az átlépő, reálhozammal rendelkezők pedig adómentesen vehetik fel a hozamot. A kormányszóvivői tájékoztatóra senki nem kapta fel a fejét, hiszen Nagy Anna csak megismételte Orbán Viktor korábbi bejelentését.

Az elmúlt hetekben az adómentesség ügye, mint cseppben a tenger mutatta a kormány nyugdíjügyben tanúsított kapkodását. Először elfelejetettek számolni a reálhozamok utáni adózás kérdésével. December elején aztán Selmeczi Gabriella bejelentette, hogy sajnos adózni kell a magánnyugdíj-pénztári hozamok után, mivel nem tudták megoldani jogilag az adómentességet. Lett is nagy felzúdulás a dologból.  Akkora, hogy néhány nappal később maga Orbán Viktor, Lázár János és Kósa Lajos nyújtott be nyilatkozattervezetet  a parlamentnek, amely egyebek mellett így fogalmaz:

"garantálni kell az állami rendszerbe átlépők esetleges hozamának adómentességét, ha 2011. január 31-ig átléptek és hozamukat kivették"


A nyilatkozatot az Országgyűlés hétfőn elfogadta, Orbán Viktor pedig tzemélyesen is megígérte, hogy a hozamok után nem kell adót fizetni. Híres facebookos öninterjújában a következőt mondta a szájával:

"Először két ténybeli félreértést kell eloszlatni. Nem lesz semmifajta nyugdíjadó, illetve folyó kiadásokat a nyugdíjbefizetésből a jövőben sem fizet majd a magyar országgyűlés, illetve a magyar kormány".

Ma este elolvastam a tegnap megjelent kormányhatározatot. Ebből világosan kiderül, hogyan érti Orbán Viktor az adómentességet. Természetesen, ugyanúgy mint megannyiszor, ha világos és egyértelmű kifejezésről van szó: Orbánnál ilyenkor éppen az ellenkezőjét  kell érteni annak, amit a szó jelent. A hozam után ugyanis a határozat 2. g pontja szerint személyi jövedelemadót kell fizetni. Tehát forrásadót vagy EHÓ-t valóban nem kell, helyette viszont SZJA-t igen. Íme a jogszabály szövege:

A Kormány 1281/2010. (XII. 15.) Korm. határozata
a nyugdíjreform végrehajtásának koncepcionális irányairól és a szabad nyugdíjpénztár-választással
összefüggõ feladatokról


2. g. A Kormány egyetért azzal, hogy a magánnyugdíjpénztár tagjának a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történõ átlépése esetén, az újonnan felállításra kerülõ Nyugdíjreform és Adósságcsökkentõ Alap részére a tag nominális befizetésének éves inflációval növelt összegét fizesse be, az ezt meghaladó tagi követelést (pozitív reálhozam) a tag rendelkezése szerint bocsássa – személyi jövedelemadó alapját képezõ, de egyéb köztehertől mentes jövedelemként – az átlépõ magánnyugdíjpénztári tag rendelkezésére.

http://systemmedia.blog.hu/2010/12/17/nyugdij_2011_atlepes_illetve_maradas_a_gyakorlatban
 


Kedves nyugdíjkárosultak! Persze, hogy újra átvertek. De érez meglepetést bárki?

 

Címkék: orbán hazugság adómentesség nyugdíjadó

2010.12.17. 22:09 7 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdijkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr252522906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TROLL 2010.12.18. 14:05:51

Ez nem az a blog ahova jönni akartam. A címlapon a Medwe blogjára kattintva ide jutottam. Jó jó persze ez is de most én inkább az akácmézről és a becsületes méhészről szeretnék olvasni.

Seravy 2010.12.18. 14:29:36

Én is a mézért jöttem volna...

dr kíváncsivagyok 2010.12.18. 14:35:03

Ez is a mézről szól, Orbán mézesmadzagjáról....ez van .

Kovácsovics László, mosógépszerelő 2010.12.18. 14:40:17

Megette-e Orbán az akácmézet-e?

Azt hittem megismerem életem legelső becsületes méhészét.
Erre Orbán kép jött be helyette.
Nincsenek csodák.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.12.18. 14:46:54

én is a mézért jöttem volna, engem is ideirányított. de szerencsére a gugli a barátom. itt a mézes poszt:

medwe.blog.hu/

TROLL 2010.12.18. 16:36:06

Ah, pedig hányszor elmondta a webfejl. tanárom, hogy csak ráviszem a kurzort a linkre, és máris kiderül a turpisság (a valódi cím). Egyes, leülhetek.

Magánnyugdíj-károsultak Nemzeti Együttműködése

Segítség, kirabolt az állam! 3 millió embertől vesznek el átlagosan fejenként egymillió forintot a Nemzeti Együttműködés nevében. Szerintük mi tőzsdézünk és kaszinózunk, a pénzünk ezért jobb helyen van náluk. Megalakítom a Magánnyugdíj-károsultak Nemzeti Együttműködése mozgalmat. A civil mozgalom célja azon magánnyugdíj pénztári tagok érdekeinek képviselete, akiknek befizetéseit a kormány által bejelentett intézkedések során elvonják. Adjátok vissza a pénzünket most!

Csatlakozz!

Friss topikok

süti beállítások módosítása