Alkotmánymódosítás a nyugdíjpénzért?

Egymástól függetlenül több lap is megírta ma, amit tegnap blogunkban is magától értetődőnek vettünk: a Fidesz látszólag azért támadta az alkotmánybíróságot, mert az megsemmisítette a 2 millió forint feletti prémiumok 98 százalékos adójáról szóló döntésüket. Valójában viszont az ugyancsak visszamenőleges multi- és a bankadó valamint a nyugdíjjárulékok ügye miatt akarja „hatástalanítani" az Ab-t a kormány. Az index és a Népszava információi szerint a Lázár-javaslatot már régóta előkészítették, és a botrányos végkielégítések ügyében hozott nem túl népszerű Ab-döntés, kiváló apropót teremtett a bejelentésre. Ez magyarázhatja, hogy néhány órával a bejelentés után, hogyan állhattak elő már írásos javaslattal. Véletlenül olyannal, ami azt is tartalmazza, hogy "... az AB-nak meg kell szüntetnie azon folyamatban lévő ügyekben az eljárást, amelyekben megszűnt a hatásköre."

 

Csakhogy ezúttal nem ment olyan simán minden mint a vörösiszap katasztrófa ürügyén megszavazott államosítási törvény. A pártok és a többi szereplő nem az előre kiszámított módon reagáltak. Az LMP és a gyurcsánytalan MSZP összeborult. Miközben az MSZP Társadalompolitikai Tagozata (eleve mókás nevű csapat) üdvözölte, hogy a kormány leszámol a globális pénzpiaci spekuláció termékével, azaz az én nyugdíjmegtakarításommal, a KDNP hangosan eltöprengett azon, hogy megszavazza-e az anyapárt alkotmánymódosítási terveit. A Magyar Nemzet és a Heti Válasz publicisztikában ítélte el az Ab elleni nyomulást.

 

A kormánynak szurkolók közül sokan abban reménykednek, hogy a Fidesz visszalép a Lázár-javaslattól. Erre azonban nemcsak azért nincs esély mert a Fidesz nem szereti a presztízsveszteséget. Ha az Ab most megrendszabályozatlanul marad, akkor borulhat az ugyancsak necces bankadó, Tesco-adó és főként a nyugdíjpénztári elvonás. Ez utóbbit tuti elkaszálná az Ab, hiszen még csak nem is óriáscégek, hanem átlagemberek magántulajdonának elvonásáról van szó. Márpedig ez fájna a legjobban a kormánynak, hiszen a 420 milliárdos azonnali elvonás mellett ott figyel még 2600 milliárdnyi áthozható megtakarítási is a pénztáraknál. Ez pedig több mint a bankadó és a "válságadók" egyben. Ha ezek közül bármelyikbe belekötne az  Ab, borulna a teljes 2011-es költségvetés, a kormány pedig nem tudná áthárítani a megszorításokat a bankokra, a multikra vagy a „nyugdíjtőzsdére”. Végül nekik maguknak kéne kiadást csökkenteni, azaz megszorítani, ami óriási népszerűségvesztést jelentene, sokkal nagyobbat, mint amekkorát a mostani balhé.

 

 

Címkék: fidesz kormány nyugdíj alkotmánybíróság adó

2010.10.28. 10:09 1 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdijkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr132404634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Backer 2010.10.30. 19:56:55

Kicsit szüksége lenne már a Fidesznek és OV.-nak, hogy "rezegjen a léc" túl magabiztosak!
Pedig nem usszák meg a népszerűtlen intézkedés kellemetlen mellékhatásait :)

Magánnyugdíj-károsultak Nemzeti Együttműködése

Segítség, kirabolt az állam! 3 millió embertől vesznek el átlagosan fejenként egymillió forintot a Nemzeti Együttműködés nevében. Szerintük mi tőzsdézünk és kaszinózunk, a pénzünk ezért jobb helyen van náluk. Megalakítom a Magánnyugdíj-károsultak Nemzeti Együttműködése mozgalmat. A civil mozgalom célja azon magánnyugdíj pénztári tagok érdekeinek képviselete, akiknek befizetéseit a kormány által bejelentett intézkedések során elvonják. Adjátok vissza a pénzünket most!

Csatlakozz!

Friss topikok

süti beállítások módosítása