Mocskos alku? Bankadó helyett is magánnyugdíj-elvonás?

A pénzintézetek akár vissza is kaphatják a jövőm évre tervezett 200 milliárdos bankadó nagyobbik részét, ha a parlament elé benyújtott törvényjavaslatban elrejtett, túlságosan nem reklámozott új szabályt elfogadják, és ezzel életbe lép az ún. tébé-plafon kedvezmény. Miről is van szó?

 

A Matolcsy György által benyújtott T/1376-os számú törvénytervezet 140. §-a szerint a kormány elengedné a 640 ezer feletti bérek 27%-os tébéjárulékát, és ezzel lemondana mintegy 170 milliárd forintnyi bevételről. A döntés elsősorban a magas átlagkereseteket biztosító pénzügyi szektornak kedvez, szakértők szerint legalább 120 milliárd forintot ez a szektor kapna a kormány által eddig nem kommunikált, a költségvetésben gondosan elrejtett „ajándékból”.

 

A bevételcsökkenés ugyanakkor nem fogja nagyon megrázni a költségvetést, hiszen a másik oldalon azt bőven ellentételezi a magánnyugdíjakból elvett 530 milliárd forint. Nehéz nem arra gondolni, hogy a hirtelen jött kormányzati kegy ára a hallgatás. Az első két nagy pofon (bankadó, magánnyugdíj-elvonás) után a csendőr most cigarettát kínál, hogy a bankok lássák: tud ő szépen is beszélni.

 

A taktika, úgy tűnik, működik. A magánpénztárakat alapító bankok és biztosítók csak tessék-lássék módra ugrálnak a nyugdíj-lopás miatt, egyik nagy bank sem veri az asztalt ordítva Brüsszelben vagy Washingtonban, egyedül a civil szervezetként működő Stabilitás Pénztárszövetség szólal meg megfelelő hangon. A dolog egyszerű: a jövő évi költségvetésben ily módon csak 100 milliárd vagy annál is kevesebb lesz a bankoktól elvont pénz, a többi az nyugdíjpénztári ügyfeleké. Persze ez is fáj nekik, de nem annyira, mintha a nyereségük teljes összegét oda kéne adni adóba.

 

Ezért van az, hogy amikor a fenyegetés még úgy szólt, hogy "elveszünk 200 milliárdot a bankoktól és 140 milliárdot a magán-nyugdíjpénztári tagoktól", akkor a bankok még kivonulással fenyegetőztek, de e hét eleje óta amikor már arról van szó, hogy "csak 80-100 milliárdot veszünk el bankoktól, de a pénztártagoktól már 530 milliárdot", meglepően csöndben vannak.

 

A kormány ráadásul számolhat azzal az egyszerű lélektani dologgal is, ami döntéseket hozó vagy előkészítő banki menedzsert érinti. Ő az SZJA-csökkentés első számú kedvezményezettje, és ha a bankadó a felére csökken, még valami bónusz is kinéz majd jövőre. Miért ugrálna a szükségesnél jobban a nyugdíj-károsultak pénze miatt?

Címkék: kormány bank nyugdíj költségvetés matolcsy

2010.11.07. 14:27 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdijkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr152430485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Magánnyugdíj-károsultak Nemzeti Együttműködése

Segítség, kirabolt az állam! 3 millió embertől vesznek el átlagosan fejenként egymillió forintot a Nemzeti Együttműködés nevében. Szerintük mi tőzsdézünk és kaszinózunk, a pénzünk ezért jobb helyen van náluk. Megalakítom a Magánnyugdíj-károsultak Nemzeti Együttműködése mozgalmat. A civil mozgalom célja azon magánnyugdíj pénztári tagok érdekeinek képviselete, akiknek befizetéseit a kormány által bejelentett intézkedések során elvonják. Adjátok vissza a pénzünket most!

Csatlakozz!

Friss topikok

süti beállítások módosítása