2030-ban is farhát lesz a nyugdíjasmenü

Az Aviva csoport és a Deloitte még a nagy nyugdíjlopás előtt, szeptemberben közzé tett egy nemzetközi felmérést a magyar és európai nyugdíjhiányról.  

www.aviva.hu/opencms/export/sites/default/magunkrol/hirek/A_nyugdijhiany_Magyarorszagon.pdf 

 A tanulmány számszerűsíti, hogy a 2011 és 2051 között nyugdíjba vonuló lakosságnak milyen mértékű további éves megtakarításra lenne szüksége ahhoz, hogy a nyugdíjas éveiket megelőző jövedelmük átlagosan 70%-ához juthassanak hozzá, és ezzel ne csökkenjen jelentősen aktív éveikben kialakított életszínvonaluk. A hiány egész Európában kezelhetetlen mértékű, évente összesen 1.9 billió (!) euró megtakarítás hiányzik ehhez, ezért a tanulmány összehangolt uniós stratégiát sürget.

Magyarországon az átlagosnál is súlyosabb a helyzet: nálunk éves szinten 9,5 milliárd euró (2 660 milliárd forint) a nyugdíjhiány. Ez azt jelenti, hogy a lakosság átlagos éves megtakarítását egyénenként 532 ezer forinttal kellene megnövelni ahhoz, hogy a jövő nyugdíjasainak ne kelljen jelentős életszínvonal zuhanással szembenézniük. Vagyis az aktívkorúaknak átlagosan havonta 45 ezer forintot, napi szinten 1400 forintot kellene félretenniük a nyugdíjas éveire. 


A KSH adatai szerint a férfiak születéskor várható átlagos élettartama 70 év, a nőké pedig valamivel több mint 78 esztendő, így a férfiaknak a nyugdíjas korukra nagyjából öt, a nőknek bő 13 esztendőre elegendő megtakarítást kellene felhalmozniuk, amiből kiegészíthetik az állami nyugdíjukat, amelynek várható összege lényegesen alacsonyabb lesz majd a korábbi fizetésnél.

A tanulmány szerint a megoldás az öngondoskodás mértékének növelése lenne, s ehhez összehangolt uniós fellépésre lenne szükség. A magyar kormány ehhez képest most tovább súlyosbította a jövő nyugdíjasainak helyzetét. Ha eddig havi 45 ezer forint hiányzott ahhoz, hogy az aktív korú életszínvonal ne csökkenjen jelentősen a nyugdíjba vonulás után, most 14 hónapig átlagosan havi 55 ezer lesz a hiány. És ebben még nincs benne az eddigi megtakarítások egyre biztosabbnak tűnő elvonása, ami az eltelt évektől függően havi 70-120 ezer forintra növelheti a méltó időskor biztosításához hiányzó összeget. Másként fogalmazva: a jövő nyugdíjasai azért fognak farhátat enni, mert most kell a pénz fedezetlen szja-csökkentésre, szárnyvonalak újranyitására, debreceni stadionra.

Címkék: kormány nyugdíj hiány

2010.11.08. 17:40 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdijkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr432434088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Magánnyugdíj-károsultak Nemzeti Együttműködése

Segítség, kirabolt az állam! 3 millió embertől vesznek el átlagosan fejenként egymillió forintot a Nemzeti Együttműködés nevében. Szerintük mi tőzsdézünk és kaszinózunk, a pénzünk ezért jobb helyen van náluk. Megalakítom a Magánnyugdíj-károsultak Nemzeti Együttműködése mozgalmat. A civil mozgalom célja azon magánnyugdíj pénztári tagok érdekeinek képviselete, akiknek befizetéseit a kormány által bejelentett intézkedések során elvonják. Adjátok vissza a pénzünket most!

Csatlakozz!

Friss topikok

süti beállítások módosítása