Médiahelyzet: nyomokban észérveket is tartalmaz

A TV2 Naplóját nem az alapos és hasznos információt szolgáltató riportokért szeretjük, de a tegnap adás nyomokban legalábbis tartalmazott valami ilyesmit. A magánnyugdíjpénztárak kivéreztetéséről és annak az adófizetőkre gyakorolt hosszú távú következményeiről persze nem volt szó, de – lévén az ország legnézettebb hírműsora – talán néhány tévénézőnek leesett, hogy mi a tét.

A műsorban Tóth András pénzügyi tanácsadó végzett el néhány egyszerű nyugdíj-számítást: levezette, hogy ha az állami nyugdíjrendszer jelenlegi szisztémájában üzemel tovább, akkor havi nettó 120 ezer forintos fizetés után havi 40 ezer forintnyi nyugdíj ütheti majd a friss nyugdíjas markát. Elhangzott az is: sorsfordító lesz a 2013-as esztendő, mivel ekkor kezdik nyugdíjas éveiket a Ratkó-korszak gyermekei, azaz ettől az évtől kezdve drasztikusan tovább romlik az eltartók, eltartottak aránya.

Tóth úr egyenlete szerint százötvenszer akkora összeget kellene megtakarítanunk, mint amennyi havi ellátást szeretnénk a jövőben. Így például havi 25 ezer forint megtakarításával 15 esztendő alatt jön össze akkora tartalék, amelyből havi 63 ezer forinttal egészíthetjük ki havi nyugdíjunkat. Ha ugyanezt az összeget 20 esztendeig tesszük félre, akkor már havi 100 ezres nyugdíj-kiegészítés lehet a jussunk. Az persze nem hangzott el, hogy éppen ezt a havonta félretett pénzt veszi el és éli fel jövőre a kormány, de legalább voltak a értelemre ható érvek. Ez pedig nagy szó, a kialakult felelőtlen média-környezetben.

Hiszen a híradókban tegnap is maradt a szokásos képlet: Szíjjártó Péter és Szanyi Tibor is mondott valamit a nyugdíjakról, a néző politikai szimpátiájára bízva, hogy kinek van igaza. Két bornírt baromság közül lehetett választani. Szanyi szerint az elvont nyugdíjak a Fidesz urainak gazdagodására kellenek, Szíjjártó szerint az MSZP azt akarja, hogy a zemberek nyugdíja ne biztonságba kerüljön az államnál, hanem azzal spekuláns üzletemberek a nyugdíjtőzsdén próbálhassák ki a saját szerencséjüket. A hírműsorok ezzel nagyjából le is tudták a témát. Nincs objektív valóság, számok, hogy ne mondjam Tények, csak érzelmi azonosulás. Ez a helyzet a Fidesznek kedvez.

 Nem véletlen, hogy a kormánypárt népszerűségét egy ekkora botrány sem rengette meg. Az ellenzéki pártoktól tehát nem érdemes sokat várnunk, a nyugdíjkárosultak csak a civil összefogásra számíthatnak. Mint ahogy a mainstream média helyett is a blogszféra marad. Blogunk ezúton emeli meg kalapját a tegnapi Kossuth téri tüntetés szervezői előtt! Reméljük, hogy ez nem a végállomás volt, hanem egy hosszú út első lépése. 

Címkék: média nyugdíj demonstráció pártok öngondoskodás nyugdíjtőzsde

2010.11.15. 09:18 1 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdijkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr982449515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.15. 09:33:29

Viszont ti csak pár száz embert tudtatok kivinni a térre. Ami nem feltétlenül a ti hibátok. Csak hát a zemberek az ismert nevekre jobban tódulnak.

Magánnyugdíj-károsultak Nemzeti Együttműködése

Segítség, kirabolt az állam! 3 millió embertől vesznek el átlagosan fejenként egymillió forintot a Nemzeti Együttműködés nevében. Szerintük mi tőzsdézünk és kaszinózunk, a pénzünk ezért jobb helyen van náluk. Megalakítom a Magánnyugdíj-károsultak Nemzeti Együttműködése mozgalmat. A civil mozgalom célja azon magánnyugdíj pénztári tagok érdekeinek képviselete, akiknek befizetéseit a kormány által bejelentett intézkedések során elvonják. Adjátok vissza a pénzünket most!

Csatlakozz!

Friss topikok

süti beállítások módosítása