Bukott angyal a pénztárcában?

"Lesz még egy-két leminősítés, de ezek csak időleges zavarokat okoznak” - legyintett nyilvánosan Orbán Viktor, miután nyáron kirúgta az országot finanszírozó IMF-et. És mint mindig, most is igazat mondott. Júliusban a Moody’s után a Standard & Poor’s is közölte, hogy az eddigi stabilról negatívra rontotta Magyarország államadósi besorolásának kilátásait. Mindez valóban csak időleges zavart okozott, hiszen Magyarországot (pontosabban a magyar állam által kibocsátott kötvényeket) egyik hitelminősítő sem helyezte ténylegesen a befektetésre nem ajánlott, azaz bóvli kategóriába. Úgy tűnik, erre csak most, a nyugdíjlopáson alapuló költségvetés elfogadásával fog sor kerülni. Az eredményt minden magyar állampolgár a pénztárcáján fogja érezni.

Ami a jelenlegi besorolásunkat illeti, az S&P-nél egy, a Fitch-nél két, a Moody’s-nál három lépésre vagyunk a bóvlitól. Úgy is mondhatnánk, hogy a kormány eddig megállt a szakadék szélén. Ha az S&P lerontja a magyar besorolást, azzal Magyarország elvesztené befektetésre ajánlott osztályzatát, azaz a nemzetközi befektetői szleng szerint bukott angyallá változna.

 

De miért baj ez? Mert ha a S&P a hazai állampapírokat a befektetésre ajánlott sávból a bóvli kategóriába sorolja, az nem egyszerűen azért rossz, mert sötétebb képet fest az ország gazdasági helyzetéről, hanem azért is, mert számos befektetési alapot köt az a szabály, hogy nem fektethet be a bóvli kategóriába eső termékekbe, vagyis ki kell vonulnia a magyar piacról. Ennek hatására általában azok is elfordulnak a magyar értékpapíroktól, akikre ilyen szabály egyébként nem vonatkozik. Az államkötvények besorolásai az egész magyar vállalati piacot (pl. az OTP, MOL, T-Com részvényeket) is érzékenyen érintik, mivel az ország besorolásánál az ottani vállalkozások sem kaphatnak jobb osztályzatot. A leminősítést követő kivonulás hatna a tőzsdére és a forintra is, nőne az infláció, csökkenne a jövedelmek reálértéke, megnőnének a törlesztőrészletek, romlana a devizahiteles adósok helyzete. Mindez rontaná a banki mérlegeket, és kamatemelésre kényszerítené a Magyar Nemzeti Bankot, így drágábban lehetne hitelhez jutni.

 

Úgy tűnik, a költségvetés tervezete, s különösen a magánnyugdíj-pénztári befizetések államosítása a hitelminősítőknél ismét kiverte a biztosítékot. A hétvégén megjelent londoni elemzések azt valószínűsítik, hogy újabb leminősítési hullám várható. Ez pedig azt jelenti, hogy legalább egy intézetnél, a S&P-nél bóvli kategóriába kerülünk. A hitelminősítő egyelőre nem lépet, de elég erőteljesen figyelmeztetett. Egy hónap elején kiadott elemzésében annyit már jelzett, hogy a magyar kormány által a közfinanszírozási helyzet konszolidálására kidolgozott terv "kulcsfontosságú alkotóelemei károsnak bizonyulhatnak", mivel veszélyeztetik a növekedést, és rontják annak esélyét hogy az ország finanszírozása hosszabb távon fenntartható legyen. A magánnyugdíj-pénztári átutalások felfüggesztéséről a Standard & Poor's egyenesen úgy vélekedett, hogy bár alkalmas a kormányzati deficit mérséklésére, ám alááshatja a közfinanszírozás hosszú távú fenntarthatóságát, különösen akkor, ha az intézkedés állandósul.

 

A cég ezt követően hozta nyilávnosságra az összesen 54 "potenciális bukott angyalt" tartalmazó listáját. Az 54-ből 52 vállalat, mindössze kettő ország. Az egyik Izland. A másik Magyarország. A nyugdíjlopásért az is fizetni fog, akinek eddig nem a magánpénztárakba ment a befizetése. Azt már nehéz lesz időleges zavarként beállítani. Bukott angyalok leszünk, oszt jónapot.

 

Címkék: nyugdíj hitelminősítő bukott angyal

2010.11.21. 19:51 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdijkarosultak.blog.hu/api/trackback/id/tr242463843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Magánnyugdíj-károsultak Nemzeti Együttműködése

Segítség, kirabolt az állam! 3 millió embertől vesznek el átlagosan fejenként egymillió forintot a Nemzeti Együttműködés nevében. Szerintük mi tőzsdézünk és kaszinózunk, a pénzünk ezért jobb helyen van náluk. Megalakítom a Magánnyugdíj-károsultak Nemzeti Együttműködése mozgalmat. A civil mozgalom célja azon magánnyugdíj pénztári tagok érdekeinek képviselete, akiknek befizetéseit a kormány által bejelentett intézkedések során elvonják. Adjátok vissza a pénzünket most!

Csatlakozz!

Friss topikok

süti beállítások módosítása