MEGYÜNK MARADNI: sorbanálló-piknik a Fiumei úton

Némi szünet után közszolgálati hirdetmény:

2011. január 20-án reggel 8-tól délután 5 óráig Megyünk maradni címmel zenés pikniket szervez három magánszemély a  Budapest Fővárosi Kormányhivatal, Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság ügyfélszolgálatának bejárata előtt (Budapest, VIII. ker. Fiumei út 19/a). 

Nádori Lídia műfordító, Somogyi Gábor belsőépítész és Szüts Miklós festőművész elsősorban azoknak szeretnék megédesíteni a sorbanállást, akik úgy döntöttek, nyilatkozni kívánnak arról, hogy magánnyugdíj-célú megtakarításaikat továbbra is magánnyugdíjpénztáruknál tartják, és vállalják a döntésükkel járó hivatali ügyintézés nyűgét. Mellettük szívesen látnak mindenkit, aki – függetlenül attól, tagja-e valamelyik magánnyugdíjpénztárnak, és hogyan döntött befektetései sorsáról – derűs társasági együttlét keretei között szeretné kifejezni ellenérzéseit a magánnyugdíjakkal kapcsolatos kormányzati döntéssel kapcsolatban. 

A szervezők és segítőik a békés rendezvény keretében lencselevessel, forró teával és zenével kedveskednek azoknak az ügyfeleknek, akik ezen a napon ellátogatnak a hivatalba. Fellép az Úri muri Banda, a Bardo, Ágoston Béla alias Hawaii Karibu, Dés András, Lamm Dávid és Soós Márton, Falusi Mariann, Disc Bobby és DJ Haze (Brakecsokkerz/TilosRádió). A fellépők listája folyamatosan bővül, naprakész információkért érdemes ellátogatni a piknik Facebook-oldalára: http://www.facebook.com/event.php?eid=120146731387325  

A rendezvényt sem magánnyugdíjpénztárak, sem más vállalatok, sem pedig politikai pártok nem támogatják. A szervezők és barátaik önzetlen anyagi támogatásukkal, illetve ellenszolgáltatás nélkül végzett munkájukkal járulnak hozzá a piknik sikeréhez. 
  

Címkék: kormány nyugdíj sorbanállás

2011.01.13. 12:51 · 1 trackback 1 hozzászólás

Boldog Karácsonyt kíván minden kedves sorban álló magánnyugdíjpénztári tagnak az Nemzeti Együttműködés Kormánya

 

 

Téli szünetre mentünk. Ünnepek után újult erővel támadunk.

 

A kép forrása: megishogykepzeled.blog.hu/

Címkék: orbán karácsony

2010.12.25. 15:06 4 hozzászólás

Az ellenzék sem olvasta a kormányhatározatot?

Tegnap este elfogadta az Országgyűlés a Fidesz által kezdeményezett, a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló nyilatkozatot. Orbán Viktor, Kósa Lajos, Lázár János és Selmeczi Gabriella indítványát a parlament 261 igen, 51 nem szavazattal és 43 tartózkodás mellett fogadta el. A nyilatkozat értelmében  garantálni kell az állami rendszerbe átlépők esetleges hozamának adómentességét, ha 2011. január 31-ig átléptek, és hozamukat kivették.

Senki, egyetlen ellenzéki képviselő nem kérdezte meg, hogy miért van akkor ezzel ellentétes szabályozás a múlt héten elfogadott kormányhatározatban? Miért született kormányszintű szabályozás a politikai nyilatkozat benyújtása után arról, hogy a hozamok után adót (SZJA-t) kell fizetni?

Lehet, hogy nem olvasta senki?

Címkék: nyugdíj ellenzék nyilatkozat kormányhatározat

2010.12.21. 08:06 6 hozzászólás

Vigyázat, megint hazudtak! Mégis adózni kell a reálhozam után!

Nagy Anna kormányszóvivő tegnap, december 16-án ismertette a kormány határozatát a magán-nyugdíjpénztárakból való kilépés szabályairól. Eszerint 2011 január 31-ig kell nyilatkozni a magánnyugdíjpénztárak elhagyásáról, illetve a maradás szándékáról, az átlépő, reálhozammal rendelkezők pedig adómentesen vehetik fel a hozamot. A kormányszóvivői tájékoztatóra senki nem kapta fel a fejét, hiszen Nagy Anna csak megismételte Orbán Viktor korábbi bejelentését.

Az elmúlt hetekben az adómentesség ügye, mint cseppben a tenger mutatta a kormány nyugdíjügyben tanúsított kapkodását. Először elfelejetettek számolni a reálhozamok utáni adózás kérdésével. December elején aztán Selmeczi Gabriella bejelentette, hogy sajnos adózni kell a magánnyugdíj-pénztári hozamok után, mivel nem tudták megoldani jogilag az adómentességet. Lett is nagy felzúdulás a dologból.  Akkora, hogy néhány nappal később maga Orbán Viktor, Lázár János és Kósa Lajos nyújtott be nyilatkozattervezetet  a parlamentnek, amely egyebek mellett így fogalmaz:

"garantálni kell az állami rendszerbe átlépők esetleges hozamának adómentességét, ha 2011. január 31-ig átléptek és hozamukat kivették"


A nyilatkozatot az Országgyűlés hétfőn elfogadta, Orbán Viktor pedig tzemélyesen is megígérte, hogy a hozamok után nem kell adót fizetni. Híres facebookos öninterjújában a következőt mondta a szájával:

"Először két ténybeli félreértést kell eloszlatni. Nem lesz semmifajta nyugdíjadó, illetve folyó kiadásokat a nyugdíjbefizetésből a jövőben sem fizet majd a magyar országgyűlés, illetve a magyar kormány".

Ma este elolvastam a tegnap megjelent kormányhatározatot. Ebből világosan kiderül, hogyan érti Orbán Viktor az adómentességet. Természetesen, ugyanúgy mint megannyiszor, ha világos és egyértelmű kifejezésről van szó: Orbánnál ilyenkor éppen az ellenkezőjét  kell érteni annak, amit a szó jelent. A hozam után ugyanis a határozat 2. g pontja szerint személyi jövedelemadót kell fizetni. Tehát forrásadót vagy EHÓ-t valóban nem kell, helyette viszont SZJA-t igen. Íme a jogszabály szövege:

A Kormány 1281/2010. (XII. 15.) Korm. határozata
a nyugdíjreform végrehajtásának koncepcionális irányairól és a szabad nyugdíjpénztár-választással
összefüggõ feladatokról


2. g. A Kormány egyetért azzal, hogy a magánnyugdíjpénztár tagjának a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történõ átlépése esetén, az újonnan felállításra kerülõ Nyugdíjreform és Adósságcsökkentõ Alap részére a tag nominális befizetésének éves inflációval növelt összegét fizesse be, az ezt meghaladó tagi követelést (pozitív reálhozam) a tag rendelkezése szerint bocsássa – személyi jövedelemadó alapját képezõ, de egyéb köztehertől mentes jövedelemként – az átlépõ magánnyugdíjpénztári tag rendelkezésére.

http://systemmedia.blog.hu/2010/12/17/nyugdij_2011_atlepes_illetve_maradas_a_gyakorlatban
 


Kedves nyugdíjkárosultak! Persze, hogy újra átvertek. De érez meglepetést bárki?

 

Címkék: orbán hazugság adómentesség nyugdíjadó

2010.12.17. 22:09 7 hozzászólás

Európai értelemben vett államférfi

Ma nincs időm hosszabb posztra, ezért egy brüsszeli képeskönyvel kedveskedek olvasóinknak. Az apropó, hogy Orbán Viktor, úgyis mint az Európai Unió januártól soros elnöke, ma üzent azoknak, akik az uniótól várják a megváltást nyugdíj-ügyben: "Kár Brüsszelbe szaladgálni, a mi sorsunk itthon dől el. A nyugdíjrendszer tagállami hatáskör, a magyar változtatásokba az EU nem fog beleszólni."

 "Ne erőlködj, Silvio bácsi, eddig minden nyugdíjast lenyomtam."

 

"Huncut vagy, Viktor. Igen, megvan a 40 év munkaviszonyom. De ha ebből a pici pofonból nem tanulsz, készülhettek a nagyobbra."

Címkék: orbán merkel európai unió berlusconi

2010.12.17. 15:42 Szólj hozzá!

Kölcsönkért, elmulatta a pénzt és most fenyegetőzik: ki az?

 

A Magyar Állam, ki más? Van egy olyan vonulata a nyugdíj-megtakarítások állami lenyúlásának, amivel talán külön is érdemes lenne a jogászoknak foglalkoznia: ez az államkötvények speciális esete.

Miről is van szó? Az államkötvény az állam által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. A kötvényben a kibocsátó állam (az adós) arra kötelezi magát, hogy az ott megjelölt pénzösszegnek az előre meghatározott kamatát továbbá a pénzösszeget a kötvény mindenkori tulajdonosának, illetve jogosultjának (a hitelezőnek) a megjelölt időben és módon megfizeti. Az én nyugdíj-portfóliómban körülbelül 50%-ot képviseltek a magyar államkötvények, mai áron mintegy kétmillió forintos értékben. A magán-nyugdíjpénztáramon keresztül tehát - több részletben - kétmillió forint hitelt nyújtottam az államnak.

Ezt a pénzt a jó államot képviselő mégjobb kormányok lényegében elmulatták.  A külvilág persze tudta, hogy ilyen kedves korhely fiú ez a Magyar Állam, de azt is, hogy operettországban a katonatiszt akkor is fizet a végén, ha már lukas a gatyája. Bárkit  meghív egy ingyen körre, csak szeressék. Lett is a kölcsönből rögtön az elején ingyen utazás a nyugdíjasoknak, aztán vissza nem térítendő támogatás néhány gyógyfürdő-tulajdonosnak meg kamattámogatás azoknak, akik 30 millióért vettek szükséglakást. Aztán Állam gróf még jobban megrészegült a tőlem kölcsönkapott újabb összegektől: száz napos osztogatást, fedezetlen nyugdíjelemelést finanszírozott belőle, végül úgy döntött, hogy a jól-rosszul beindított takarékossági intézkedéseket is leállítja.

Az viszont fel sem merült, hogy a végén nem fog fizetni. Végig hazudozta nekem nemcsak az elmúlt másfél-két évet, hanem lényegében 1997 óta mindet. Mit mondjak, baromi nagy buli lehetett, más zsebéből én is kreatívan költök, de hát egyszer minden pénz elfogy. De a mi Államunk így érzi jól magát, akkora partiarc, hogy nem bír leállni. Ezért most úgy döntött, hogy nem adja meg nekem a kölcsönt. Inkább elvette tőlem a kölcsönlevelet, a többi megtakarított pénzemmel együtt, és még egy kiadós pofont is kilátásba helyezett, ha nagyon ugrálok.

A Nemzeti Lopadékkezelési Alapba több százmilliárd forint értékű államkötvény kerül jövőre az átlépők többi értékpapírjával együtt. Ezeket az állam, mint Bóni gróf a  nagybőgőbe ugrás után, egyszerűen kettétépi. Volt-nincs tartozás, csökken az államadósság. Csak az én pénzem nem adja meg senki.

Kedves jogász olvasók! Csak én érzem úgy, hogy ez a magatartás egy kölcsönszerződés súlyos megsértése? Ezen az alapon nem lehetne elindulni?

2010.12.15. 15:31 3 hozzászólás

Reszkessetek! Elszámoltatok

Miután tegnaptól véglegessé vált, hogy vagy az eddigi nyugdíj-megtakarításaimról  vagy a munkáltatóm által a jövőben utánam továbbra is fizetendő állami nyugdíjról kell önként lemondanom, előre bejelentetem, hogy a közvetlen felelősöket családom nevében állampolgárként elszámoltatom.

Soha semmilyen módon nem támogatom szavazatommal a döntésben résztvevőket, és környezetemben is mindenkit emlékeztetni fogok rá, hogy az illető hogyan vett részt törvénytisztelő és jogkövető állampolgárok kifosztásában. Az elszámoltatási listámon szereplő személyek minden jövőbeli nyilatkozatát, ígéretét eleve hazugságnak, a választók előre megfontolt megtévesztésének tekintem. Csekély állampolgári eszközeimet arra fogom felhasználni, hogy ők a jövőben ne hozhassanak újra döntést az állam nevében. Jöhet barna, vörös, fehér, sárga vagy zöld veszedelem, akkor se szavazok rájuk, ha akkor éppen reagani republikánusok vagy jogvédő anarcho-szindikalista hippik lesznek. Arra fogok szavazni, aki valamilyen mértékben képes kárpótolni az engem és családomat ért sokmilliós közvetlen veszteséget.

Orbán Viktorról, Matolcsy Györgyről, Selmeczi Gabrielláról, Rogán Antalról, Kósa Lajosról és Lázár Jánosról már megemlékeztünk ebben a blogban. Őket előre megfontolt szándékkal, bűnszövetségben felbujtóként ill. társtettesként elkövetett sikkasztással, zsarolással és hivatali hatalommal visszaéléssel vádolom. Vélhetően felírom majd melléjük Schmitt Pált is, amint aláírja a törvényt, amit egyébként  250 igen, 58 nem, valamint 43 tartózkodás mellett fogadott el az Országgyűlés.

A törvényt megszavazó képviselőknek bűnsegédként elkövetett lopás miatt kell megjelennie minden jövőbeli választáson állampolgári elszámolószékem előtt. Csak a történelmi hűség kedvéért: a Fidesz és a KDNP mellett igennel szavazott  tegnap a  jobbikos Rozgonyi Ernő, a független Molnár Oszkár és Pősze Lajos, valamint a szocialista Nyakó István. (Ha utóbbi figyelmetlenségből nyomott mellé, azt súlyosbító körülményként veszem figyelembe.)

Külön figyelmet szentelek majd annak öt embernek is, akiknek dolga a tőlem elvett pénz elköltése lesz. Ők ülnek majd a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap Irányító Testületében. A NYALI testület elnökét és egy tagját az államháztartásért felelős miniszter, további egy-egy tagját a nyugdíjpolitikáért felelős miniszter, valamint a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter jelöli ki. A testület tagja lesz továbbá a Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási szerv vezetője. Ők is mind felkerülnek majd az én egyéni Papcsák-listámra.

Címkék: orbán kósa rogán schmitt lázár elszámoltatás selmeczi matolcsy

2010.12.14. 08:43 9 hozzászólás

Kínzó kérdés: Nem lehet, hogy csak vissza kéne adni Orbánnak a Macbookját?

Lehet, hogy egyszerűen arról van szó, hogy tavasszal, amikor Orbán Viktor  Mac-et használt, akkor még vidám volt, és meg akarta védeni a magánnyugdíj-pénztárakat, de amióta a kincstári PC-t kell használnia, depressziós lett, és ezért inkább elveszi a pénzünket?

Címkék: orbán

2010.12.12. 23:11 · 2 trackback 6 hozzászólás

Kedves Viktor! Anyámat hagyd ki a játékból!

 

Tegnap arrról írtunk, hogy Rogán Matolcsyékat leiskolázó kommunikációját csak Orbán Viktoré lesz képes túlszárnyalni. És tényleg. Ma bemutatták a miniszterelnök nyugdíjasoknak írott levelét.  Orbán elképesztő pofátlansággal kifinomult profizmussal próbálja szembefordítani a jelenlegi 2,8 millió nyugdíjast a kormány által kisemmizni készült 3 millió nyugdíjkárosulttal.

A levélben azt írja a nemzet miniszterelnöke a nyugdíjasoknak, hogy "a kormány biztonságba helyezte a nyugdíjakat". Úgy fogalmaz, hogy az előző kormány a szakadék szélére sodorta a nyugdíjrenszert, ezért ők késlekedés nélkül meghozták azokat az intézkedéseket, amelyekkel hosszú távon garantálják, hogy a nyugdíjak fedezetét jelentő befizetéseket csak nyugdíjra lehessen fordítani.

A levelet Szijjártó Péter ismertette a sajtóval, aki elmondta, hogy a bátor döntést azért is kellett haladéktalanul meghozni, mert az emberek már nagyon nyugtalanok voltak, mivel az elmúlt években mindenfajta „magánbefektetőknek, a nyugdíjtőzsdén szerencsét próbáló spekulánsoknak, üzletembereknek játszották át a nyugdíjcélú befizetéseik egy jelentős részét”. A miniszterelnök szóvivője szerint nemcsak a nyugdíjasok, de a fiatalok számára is világos, biztonságos és kiszámítható nyugdíjrendszert hozott létre azzal, hogy megteremtette az átlépés lehetőségét az állami rendszerbe. A leveleket a jövő héten kézbesítik.

Kedves Viktor!
Most, hogy a pénzemet biztonságba helyeztétek, arra kérlek, hogy anyámat hagyják ki a játékból! Neki ne mondjátok 170 millióért, hogy nem kapna nyugdíjat, ha tőlem nem rekvirálnák el a 13 év alatt összegyűlt megtakarításomat, mert ideges lesz. Tudod, ő még emlékszik rá, hogy gyerekkorában egy kopasz bácsi ugyanezt mondta a családunknak: nem tudnánk fizetést adni, ha nem vennénk el a kulákoktól és nép többi ellenségétől a vagyonukat, amit a dolgozók zsírján hízó feketézők, spekulánsok és ügyeskedők segítségével évek alatt összeszedtek. Tudod, akkor is a magántulajdonunkat vitték el a végén.

Egyébként néhány hónapja valaki megpróbálta megpróbálta megtéveszteni az embereket, azzal a nyilvánvaló hazugsággal, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartható.  Ráadásul a Fidesz soraiban megbúvó árulóról van szó:
 

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, lényegében egyetért azzal a kormányállásponttal, amely szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartható, nincs szükség drasztikus beavatkozásra. Nem szükséges más modellekre áttérni, a mostani szisztémával el lehet menni még körülbelül 30 évig - jegyezte meg. "Tehát fenn akarják tartani azt a rendszert, hogy a központi költségvetés rendre, évről évre kiegészíti a nyugdíjkasszát?" - hangzott el a kérdés, amelyre a pártelnök közölte: "nem tudunk mit csinálni".

http://gazdasagiradio.hu/cikk/41242/


Akár a mostani levélben foglalt, akár a februárban előadott orbáni álláspontot tekintjük is igaznak, a másik szükségszerűen hazug, cinikus, a választókat szándékosan megtévesztő nyilatkozat. Ha másért nem, ezért legyünk minél többen ma 14.00-kor a Hősök terén a tüntetésen!

 

 A kép forrása: http://szarvas.tumblr.com/

Címkék: orbán fidesz hazugság nyugdíj levél nyugdíjas nyugdíjtőzsde

2010.12.11. 19:45 · 2 trackback 306 hozzászólás

Kedves nyugdíjtőzsdézők! Vasárnap 14.00-kor tüntetés

Kedvenc politikusom, Szíjjártó Péter szerint a múlt szombati szakszervezeti demonstráció szervezői a nyugdíjakat eltőzsdézőket képviselték. "Sajnáljuk, hogy ezzel a hiteltelen akcióval sikerült megvezetniük néhány száz magyar munkavállalót" - fogalmazott a miniszterelnök szóvivője.

Szijjártó Péter leszögezte, a kormány elkötelezett az emberek nyugdíjának megvédése és a pofátlan végkielégítések megadóztatása mellett.

Kedves Péter, nem is azt találom sértőnek, hogy a képembe hazudtok, hanem azt, hogy ilyen bunkó, kültelki, suttyó módon teszitek. Ne nézzétek le ennyire azokat, akiket éppen át akartok verni. Ezt még a legutolsó ócskás is tudja az Ecserin. Én ott leszek jövő vasárnap a nyugdíjtőzsdézők tüntetésén, még arra is gondoltam, hogy szmokingot húzok: végülis akkorát nyertem nektek köszönhetően, hogy muszáj megünneplni.

A tüntetés szervezőinek felhívását változtatás nélkül közöljük:

"Ne hagyd magad zsarolni!" – felhívással tiltakozó demonstrációt tartunk 2010. december 12-én 14.00 órától a Hősök terén a nyugdíjcélú megtakarítások védelmében, az állami nyugdíjrendszerbe való visszakényszerítés, valamint a kormány demokratikus jogainkat sértő magatartása és felelőtlen intézkedései ellen!

A november 26-án benyújtott T/1817. számú törvényjavaslat (a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad pénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról), amelynek elfogadása a Kormány szándékai szerint december 13-ig megtörténik, a magyar állampolgárokat megfosztja a szabad választás jogától!

 • Tiltakozunk az ellen, hogy a pénztártagok beleegyezése és előre meghatározott ellentételezés nélkül leállították a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak átutalását a nyugdíjpénztárakba! Követeljük az át nem utalt tagdíjak átutalását és jóváírását a magán-nyugdíjpénztári tagok egyéni számláin!

 • Tiltakozunk az ellen, hogy zsarolással kényszerítik vissza az embereket az állami nyugdíjrendszerbe azáltal, hogy a sok évtizeden át befizetett 24%-os mértékű munkáltatói nyugdíjjárulék ellenére a magán-nyugdíjpénztári tagok nem részesülhetnek állami nyugellátásban (függetlenül attól, hogy ezt a 24%-ot járuléknak, adónak, vagy éppen minek nevezi a kormány)!

 • Tiltakozunk az ellen, hogy azon állampolgároknak kell nyilatkozatot tenniük, akik magán-nyugdíjpénztári tagok kívánnak maradni, nem pedig azoknak, akik a magán-nyugdíjpénztári szerződésüket fel kívánják bontani, és visszalépnek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe!

 • Tiltakozunk az ellen, hogy a maradásról személyesen kell nyilatkozni a majdani jogszabály által kijelölt (egyelőre még teljes pontossággal meg nem nevezett) kormányzati szervnél!

 • Tiltakozunk az ellen, hogy a hatályba lépését követően a törvény mindösszesen 45 napot biztosít a nyilatkozattételre (mindezt a Karácsonyi Ünnepek alatt)!

 • Tiltakozunk az ellen, hogy a magán-nyugdíjpénztárak működési költségeit olyan alacsony szinten állapítja meg a törvényjavaslat, amely mellett a fenntartásuk nem biztosítható!

 • Tiltakozunk a magán-nyugdíjpénztárak és a pénztárakban felhalmozott vagyon nyílt államosítása ellen!

 • Tiltakozunk a kormánynak a demokratikus intézményrendszert romboló törvénymódosításai ellen!

Felszólítjuk az országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg ezt a súlyosan antidemokratikus és alkotmányellenes törvényjavaslatot!

Kérjük, aki céljainkkal egyetért, tűzzön kabátjára kék színű szalagot!
A szalagot a magán-nyugdíjpénztári megtakarításaink védelmében, egyben a demokrácia és a jogállamiság lerombolása elleni tiltakozás kifejezésére viseljük!


Találkozunk december 12-én 14.00 órakor a Hősök terén!
A demonstráció pártoktól független. Kérjük, ezt mindenki tartsa tiszteletben, és ne hozzatok pártjelvényeket.

További információ: http://azennyugdijam.blog.hu/
Elérhetőségeink: azennyugdijam@hotmail.com, +36 30 555 7325
A rendezvény felelős szervezői: Balla Szabolcs, Kecskés György, Gergely Vera

Címkék: tüntetés nyugdíj szijjártó kék szalag

2010.12.10. 11:07 · 1 trackback 1 hozzászólás

Feketeöves hazudozókkal erősít a kormány: beindult Rogán, felkészül Orbán

A konok tagadás a jogban az a vádlotti magatartás, amikor egy bűncselekmény elkövetője az ellene felsorakoztatott bizonyítékokról nem vesz tudomást, hanem továbbra is ragaszkodik a bizonyítékok által megcáfolt korábbi vallomásához. A konok tagadás akár jó stratégia is lehet egy enyhébb büntetés eléréséhez, ha egy komolyabb bűncselekmény bizonyításához legalább részleges beismerő vallomásra lenne szükség. Az intellektuális bűnözők általában megtörnek az ellenük felhozott egyértelmű bizonyítékok terhe alatt, és a bűncselekmény egy részét beismerik, ám a durvább személyiségű, rendszerint erőszakos bűnözők sok esetben sikerrel alkalmazzák a konok tagadás stratégiáját.

Mindez nemcsak arról jut eszembe, hogy tegnap Selmeczi Gabriella nem tört meg a PSZÁF által nyilvánosságra hozott bizonyítékok hatására, és a magánpénztárak nyereségének nyilvánosságra hozatala után is veszteségről beszélt, mert ezt még a királyi tévé sem tudná úgy bemutatni, hogy ne a szórakoztató főszerkesztőség legyen érte a felelős. Ez csak álkezdő próbálkozás a konok tagadás olyan feketeöves versenyzőihez képest, mint Rogán Antal, aki egyenesen egy leírt törvényről mondta ki, hogy az nem létezik. A kerületében nyugdíjasokat simogató, mérsékelt polgármester és médiaceleb tegnap hozta legjobb egykori pártszóvivői harci formáját, amit  még Szíjártó Péternek sem sikerült lemásolnia soha. Tónink közölte: "még ma is sokan azt gondolják Magyarországon, hogy ez az ő saját megtakarításuk, de ez nem így van." Az 1997. évi LXXXII. törvény a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról viszont elég világosan fogalmaz: "A pénztártag követelése – a tulajdonlás elve szerint – a pénztártag tulajdona, amelyre az e törvényben foglaltak szerint kedvezményezett jelölhető.... A pénztártag követeléséért a pénztár, illetve az e törvényben meghatározott feltételek szerint az Alap és a központi költségvetés tartozik helytállni."

A nyilvánvaló hazugság ellenére eddig ez az állítás  eddig a kormány legügyesebb kommunikációs trükkje. Matolcsy dadogása a rosszul döntő feleségéről, Selmeczi jobboldalon is kínos, egy mondaton belüli önellentmondásai vagy Martonyi könnyes szemű "belive me"-je a BBC-ben: mind tehetségtelen amatőrök próbálkozásai. Ha azonban sikerülne a pénztártagokat meggyőzni arról, hogy a szocialisták, a média és a nemzetközi finánctőke csak hazudta nekik, hogy a tőlük elszipkázott pénz az övék, valójában viszont mindig is az államé volt, a felháborodás hamar elülne.  Rogán bebizonyította, hogy nem hiába tart ott, ahol tart. Félkézzel lenyomja Selmeczit, Matolcsyt és Martonyit: igazi profi  nehézsúlyú hazudozó.

De ő is csak szorgos kis padavan a nagymesterhez képest. A ma reggeli Mokkában Selmeczi Gabriella bejelentette a csodafegyvert: maga Orbán Viktor miniszterelnök fog levelet fog írni a pénztártagoknak, hogy a "valós helyzetről részletesen és érdemben tájékozódhassanak," és egyúttal tájékoztatják majd őket az előttük álló döntésekről és a határidőkről.

Biztos, hogy profi módon megít levél lesz. Azt ajánlom, válaszoljunk rá!

Címkék: orbán kormány nyugdíj rogán selmeczi konok tagadás

2010.12.10. 09:18 10 hozzászólás

Ki hazudik? Selmeczi vagy Szász Károly?
A harmadik negyedévben 125 milliárd forint hozamot produkáltak a magánnyugdíj-pénztárak, így az idén összesen 241 milliárd forintnál is több hozamot értek el a "nyugdíjtőzsdén" a tagok - írja a mai Világgazdaság a PSZÁF friss jelentésére hivatkozva. A legszebb az egészben, hogy a több mint 3000 milliárd forintnyi vagyonnak kevesebb mint egytizedét tartották közvetlenül részvényben a magánpénztárak, ennyit tehát a tőzsdézésről. A befektetések közel fele volt magyar állampapírokban, befektetési jegyekben pedig a pénz több mint egyharmada.

"Szeretném felhívni minden magánnyugdíjpénztári tag figyelmét arra, hogy a mai sajtóhírek is azt erősítik meg, hogy a vagyonunk, a magánnyugdíjpénztárakba befizetett forintjaink nincsenek biztonságban, nincsenek jó kezekben." - kommentálta  a PSZÁF jelentését Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott. Hallottam már hasonló esetről. "Ilyen állat pedig nincs" - kommentálta  a székely bácsi, amikor az állatkertben megmutatták neki a zsiráfot.

A helyzet mégiscsak az, hogy rés támadt a Nemzeti Együttműködés Rendszerén. Vagy Selmeczi Gabriella hazudik vagy a régi-új PSZÁF-elnök, Szász Károly. Egyiküknek mennie kell.

Címkék: szász károly pszáf selmeczi nyugdíjtőzsde

2010.12.09. 10:30 · 3 trackback 253 hozzászólás

Cserben hagyja a nyugdíjkárosultakat az unió?

Brüsszel áldását adja a kötelező magánpénztárak magyarországi felszámolására - jelentette be tegnap Matolcsy György. Mindezt annak kapcsán mondta a gazdasági miniszter, hogy Brüsszelben megtudta: az EU hamarosan jogszabályt fogad el, amely tiltja a második pillér felszámolását, az állami nyugdíjrendszerhez való visszatérést, de a szabályozás csak 2011 második felében lép hatályba. Visszamenőleges hatályú jogalkotást pedig az unió és más hasonló, kevéssé fejlett demokráciák, mint Burkina Faso vagy Elefáncsontpart nem ismernek, az csak a Nemzeti Együttműködés Rendszerének haladó vívmánya. Matolcsy így büszkén elmondhatta, hogy a magyar kormány azzal érvelt az uniós pénzügyminiszterek előtt, hogy mivel több uniós tagországban működik az állami nyugdíjrendszer, az erre való visszatérés ma még nem büntethető, amikor viszont igen,  mi már túl is leszünk rajta. A magyar eljárást Matolcsy maga sem tartja szépségdíjas megoldásnak, de elfogadtatását a miniszter a magyar gazdaságdiplomácia sikereként könyvelte el.

Szerintem ez az érvelés is megér egy szépségdíjat önmagában. Azok után, hogy tegnap maga Orbán Viktor minősítette le Selmeczi Gabriellát, akit előbb kiküldött körbenyilatkozni a sajtót, hogy a pénztárból kivett megtakarítások reálhozama után adózni kell, majd maga vonta vissza ezt a bejelentést, nem marad más nekünk erkölcsi igazodópontnak, mint Matolcsy György. Ő nagyjából ezt üzente tegnap: "Kedves Európai Unió,  tudtuk, hogy ti be fogjátok tartani a jogalkotásban a demokratikus játékszabályokat, de azt is, hogy mi viszont nem. Kedves magyarok, ti meg így jártatok."

Persze borítékolható volt, hogy az unió néhány erős nyilatkozaton kívül magától nem fog fellépni a magyar nyugdíjeistand ellen. Hiszen éppen a brüsszeli bizottság vétózta meg nyáron kilenc uniós tagország kérését, hogy az állami nyugdíjkasszák magánnyugdíjpénztári befizetések miatt keletkező átmeneti hiánya ne jelenjen meg az állami deficit statisztikákban. Hallgatólagos, de akár tényleges politikai alku lehet a háttérben: az unió nem enged a pénzügyi szigor látszatából a portugál és ír válság idején, cserében nem akadályozza meg a kreatív megoldásokat tagállami szinten. Ez történt tegnap: az uniós pénzügyminiszterek befogott orral félrenéztek, amikor Matolcsy azt magyarázta, hogy miért jön büdös Magyarország felől.

Cserben hagyta tehát a magyar nyugdíjkárosultakat az EU?
Ezt még nem lehet kimondani, hiszen a pénzügyminiszterek tanácsa politikai testület, amelyik tarthatja magát politikai alkukhoz. Csakhogy nem az egyetelen, és nem is a legfontosabb döntéshozó szerv az unión belül, ahol ráadásul minden szereplő más szempontok alapján mérlegel.  Nem véletlen, hogy Bokros Lajos EP-képviselőként egészen más érvekkel támadt a héten, amikor levelet írt Olli Rehn pénzügyi biztosnak. Levelében arra hivatkozik, amire az azóta a Nemzeti Együttműködésből önmagát kizáró Kopits György is rámutatott, vagyis arra, hogy a a pénztári vagyont egymást kölcsönösen kizáró célokra akarja fordítani a kormány: az állami nyugdíjalap hiányának, valamint az államadósságnak a csökkentésére és különböző kiadásokra. Az egyszeri bevételek ilyen felhasználása éppen a büdzsé fenntarthatóságát sodorja veszélybe, s ennek kapcsán már lépéseket tehet az unió.

A Stabilitás Pénztárszövetség pedig egy harmadik szempont miatt fordult a strassbourgi Európai Bírósághoz. Beadványukban azt a kérdést feszegetik, hogy miként szedhet az állam 24%-os járulékot a magánpénztári tagok munkáltatóitól, ha azután nem jár nyugdíj? Tekintve, hogy a világ alkotmányos országaiban ilyen diszkrimináció elképzelhetetlen, könnyen lehet, hogy nem lesz elég, hogy a kreatív kormány jövő decembertől adónak nevezi át a járulékot.

Az Európai Unió nagy valószínűséggel nem tegnap mondta ki az utolsó szót a magyar nyugdíjlopás ügyében, de a károsultak aktív fellépése nélkül nem várható érdemei beavatkozás.

A kép forrása: poligraf.blog.hu

Címkék: kormány európai unió nyugdíj stabilitás bokros lajos matolcsy

2010.12.08. 09:11 Szólj hozzá!

Van zsákjában minden jó: újabb garancia a Fidesztől

Könyörgésünk meghallgatásra talált! Maga Igazságos Orbán Viktor állt ki a nyugdíjtőzsde által 12 éven át átvert, megalázott, megnyomorított magán-nyugdíjpénztári tagokért. Mostantól meg lesznek védve, de tényleg. 

Egy Mikulás napján kelt politikai nyilatkozatban Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János többek közt személyesen garantálnák az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átkényszerítetteknek önkéntesen átlépőknek. (Letölthető innen: www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat) Sőt, a nyugdíjak értékállóságát is. Ezt úgy kell érteni, hogy törvény vagy hivatalos állami garancia ugyan nem született erről, de adott szó az van. Tehát 20-30 év múlva, ha netán mégsem lenne értékálló az állami nyugdíj, el lehet menni a három kedves vezetőhöz, és ők majd kifizetik a különbözetet.

Ráadásul a nyilatkozattevők megoldották, amire Selmeczi Gabriella nem volt képes. Ő ugyanis csak szerette volna, de jogilag sajnos nem bírta megoldani, hogy ne kellejen adózni a magánnyugdíj-pénztári hozamok után. Úgy tűnik, most mégis sikerül megoldani, igaz, törvény itt sincs, csak ráolvasás. Tehát "garantálni kell az állami rendszerbe átlépők esetleges hozamának adómentességét, ha 2011. január 31-ig átléptek és hozamukat kivették". Tudtam, hogy a Télapó jóságos, és noha kicsit brutális volt idén a virgács, de azért jutott szaloncukor is.

Igaz, hogy a Fidesz idén már vállalt írásos garanciát arra is, hogy megvédi a magán-nyugdíjpénztárakat, de az az ellenség megtévesztésére szolgált. Ez most mindennél igazibb garanciának tűnik. Főleg, hogy garantáltan ki fogják vizsgálni "a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseivel való gazdálkodás körülményeit" is. Onnan kéne kezdeni, hogy Matolcsy György október végén bejelentette, hogy kölcsönvesznek 14 havi befizetést, de csak erős gyomrú vizsgáló tiszteknek javasoljuk ezt a munkát, mert utána kifejezetten gusztustalan dolgok történtek.

Címkék: orbán garancia kósa télapó pofátlanság lázár

2010.12.07. 11:18 1 hozzászólás

Ki maradjon? A magas jövedelműeknek és önfoglalkoztatóknak érdemes lehet

Nagy vitát (több mint 500 hozzászólást) váltott ki korábbi bejegyzésünk, amelyben nyolc neves közgazdász politikai nyilatkozatán voltunk kiakadva, akik differenciáltlanul arra szólítottak fel mindenkit, hogy maradjanak a magánpénztárakban. Továbbra is úgy gondoljuk, hogy dönteni mindenkinek csak a saját nyugdíjportfóliójának ismeretében, életkorától és várható keresetétől függően szabad. A döntés azért is nehéz, mert pártunk és kormányunk jóvoltából a megfontolt döntéshez a járulékfizetőknek olyan kérdésekre is választ találniuk, amelyekre maga az állam sem tud válaszolni.

Az alábbiakban mégis összeszedünk néhány  olyan tipikus élethelyzetet, akiknek mindenképpen megéri a magánpénztárakban maradniuk, akár azon az áron is, hogy a kormány ellopja tőlük az állami tb-kasszába befizetett járulékaikat.

 • Magas keresetűek: Nekik azért érheti meg maradni, mert a nyugdíj megállapításánál figyelembe vett átlagjövedelmet sávosan csökkentik, ezzel elkerülve, hogy egy jól kereső milliós nyugdíjat vehessen fel. Ennek ellentételezéseként viszont a munkavállalók nyugdíjjárulékának is van maximuma (idén napi 20 420, évi 7 453 300 forint), azonban aki ilyen magas járulékot fizet be évente a pénztárba, az jobban jár a magánpénztárral, mint ha a sávosan leszorított állami nyugdíjat választja.
 • Önfoglalkoztatók: A magánpénztári tagság fenntartása azoknak is megérheti, akik saját maguk állapítják meg a bérüket, vagyis jellemzően cégvezetők. Ők az állami trükközésre legális egyéni trükközéssel válaszolhatnak. Ha jövőre minimálbérre jelentik be magukat, és ez után fizetik meg a járulékokat, miközben a bérköltségen megspórolt összeget önkéntes pénztárban vagy más megtakarítási formában befektetik. Ezzel a megoldással megmarad a magánnyugdíjpénztárban  eddig felhalmozott vagyon, miközben az eddig magas (saját megállapítású) fizetés utáni 24 százalékos járulékból minimálbér utáni járulék lesz. Például, ha egy cégvezető eddig 400 000 forintra jelentette be magát, akkor 96 000 forint munkáltatói járulékot fizetett az államnak, a jövő évi 78 000 forintos minimálbér után azonban már csak 18 720 forintot fog. A különbözetet pedig valamely tartós megtakarítási formaként, vagyis adómentesen fektetheti be nyugdíjas éveire. (E sorok írója is ezen a megoldáson morfondírozik.)
 • Nyugdíj előtt álló jól keresők: A nyugdíj előtt álló viszonylag jól keresők számára egy másik lehetőség a "nyugellátás nyugdíjba vonulás előtti megállapíttatása", amire legkorábban a nyugdíjkorhatár elérése előtt 10 évvel nyílik lehetőség. Ebben az esetben  az állami nyugdíj alacsonyabb, mintha kivárták volna a nyugdíjkorhatárt, viszont legalább van. Mivel az új rendszer életbe lépéséig a jelenlegi (vegyes nyugdíjrendszer) szabályozás a hatályos, nekik gyorsan kell lépniük, amíg a magán-nyugdíjpénztárban maradás nem veszélyezteti az állami nyugdíj kifizetését. Ez a lépés azoknak érheti meg, akiknek nyugdíj mellett is van valamilyen bevételi lehetőségük, pl. osztalékot tudnak kivenni a korábbi cégükből vagy részmunkaidőben tudnak dolgozni valahol.  Hasonló lehetőség a  korengedményes nyugdíjazás, ez azonban a munkaadó és munkavállaló közötti megállapodástól függ.

Várjuk a javaslatokat, kikkel egészítsük ki ezt a listát, illetve készül egy bejegyzés azoknak is, akiknek semmi esetre sem ajánljuk, hogy maradjanak a magánpénztárakban.

Címkék: nyugdíj öngondoskodás

2010.12.07. 08:39 1 hozzászólás

Aki nyugdíjas, fizesse vissza, amit eddig kapott! Normálisak?

A következő részre bukkantam a Matolcsy-féle lopótörvényben:

"(3) Amennyiben a kérelmező már részesült magán-nyugdíjpénztári nyugdíjszolgáltatásban, az igénybe vett szolgáltatás összegét köteles a módosítási kérelem benyújtásától számított 60 napon belül a magánnyugdíjpénztár részére visszafizetni. A magánnyugdíjpénztár a visszafizetési kötelezettség teljesítését követően, legkésőbb a módosítási kérelem kézhezvételétől számított 90 napon belül köteles a magán-nyugdíjpénztári nyugdíjszolgáltatás megállapításának vagy biztosítóintézettől történt megvásárlásának időpontjában a pénztártag egyéni számláján nyilvántartott jogszerű követelésének megfelelő összeget a Nyugdíjbiztosítási Alapba átutalni és erről a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervet – a módosítási kérelem másolatának megküldésével együtt – értesíteni.”

Letöltés innen: www.parlament.hu/irom39/01817/01817.pdf

Jól értem, hogy ez azt jelenti, hogy a pofának, aki már nyugdíjas, vissza kell fizetnie a magánpénztárból addig felvett nyugdíját, ha azt akarja, hogy ne bukja el az állami nyugdíjat? És ezt így most hogy? Főleg miből? TÉNYLEG ezt jelenti?! Van valaki a kommentelők között, aki jogászként is így érti?

Ha igen, akkor lehet, hogy még egy tankot is elkötök vasárnap  a tüntetésen, vagy kordont bontok, mint Orbán Viktor.

Címkék: tüntetés nyugdíj matolcsy

2010.12.03. 22:01 11 hozzászólás

Menni vagy maradni: kire hallgassunk? Nem tudjuk, de megmondjuk, kire ne.

Néhány napja nyolc közgazdász  - Bauer Tamás, Békesi László, Bokros Lajos, Csillag István, Mihályi Péter, Petschnig Mária Zita, Simonovits András, Soós Károly Attila - közös nyilatkozatot adott ki, amelyben arra bíztatják a magánnyugdíj-pénztárak tagjait: „Tartsanak ki a magánpénztárak mellett, ragaszkodjanak a sok-sok év alatt képzett megtakarításukhoz, öregkori megélhetésük biztos alapjához.” 

Azt írják: olyan szakemberekként, akik részt vettek az elmúlt évtizedek eredményes reformjainak kidolgozásában és megvalósításában, és elkötelezettek Magyarország gazdasági felemelkedése és európai integrációja mellett, megdöbbenéssel látják a jelenlegi kormánynak az "elemi gazdasági ésszerűséget sutba dobó, a köztársaság alkotmányát és az Európai Unió normáit semmibe vevő akcióit a nyugdíjrendszer szétverésére, az adórendszer felforgatására és a szükséges reformok további elodázására". A szerzők kifejtik: "a kormány politikája a gazdasági egyensúly újabb megbomlásával, Magyarország tartós leszakadásával fenyeget, és veszélybe sodorja magyarok millióinak időskori megélhetését". Hozzáteszik, hogy támogatnak minden, hazai és európai jogorvoslati lépést a nyugdíjpénztári tagok és a különadókkal sújtott személyek és vállalkozások érdekeinek védelmében.Felhívják továbbá az európai politikai és gazdasági közvéleményt, az Európai Unió felelős tisztségviselőit, hogy vessék latba befolyásukat a jelenlegi magyar kormány "kalandor lépéseivel szemben, amelyek ellentétesek azokkal a közösségi normákkal, amelyek követésére Magyarország a csatlakozáskor kötelezettséget vállalt".

 

Ebben a kis nyilatkozatban éppúgy benne van a mélabús magyar valóság, mint a legbornírtabb Szíjjártó-közleményben. Még akkor is, ha a helyzet leírásában, a kormány lépésének éles kritikájában tökéletesen igazuk van az aláíróknak. Csakhogy emellett közgazdászként tanácsot is adnak hárommillió teljesen laikus és jórészt tanácstalan embernek. Egy olyan döntésre kívánják rábírni őket, amilyet semmilyen épeszű közgazdasági érvvel nem támasztanak alá. Ma már maguk a nyugdíjpénztárak sem tanácsolják a tagjaiknak, hogy maradjanak, legfeljebb azt, hogy ne döntsenek elhamarkodottan. El lehet képzelni olyan élethelyzetben lévő pénztártagot, akinek az állami nyugdíjának elvesztése árán is megéri a magánpénztárban maradnia, de valószínűleg a kisebbségről van szó. (Itt egy jó elemzés erről: www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20101202-maradnak-akik-kikerulhetik-az-allami-nyugdijba-valo-visszalepest.html) A többségnek nem nagyon lesz más választása mint az átlépés, hiszen ha elesnek a TB-nyugdíjtól, éhen halni is csak hitelfelvétel segítségével tudnak majd. Őket egy ilyen nyilatkozattal azzal kecsegtetni, hogy a nyugdíjuk kétharmadának elvesztésével is megmarad "öregkori megélhetésük biztos alapja", egészen egyszerűen durva felelőtlenség.

Oszkó Péter tehetős emberként megengedhette magának, hogy morális okokból bejelentse: ha kell, ő lesz az utolsó magánnyugdíj-pénztári tag. De felelős gazdasági szakemberként eszébe sem jutott differenciálatlanul minden nyugdíjkárosultat, köztük olyanokat, akiknek valóban számít mennyi lesz a nyugdíjuk, ugyanerre bíztatni. 

A közlemény kiadása után néhány nappal egyébként az egyik aláíróval sikerült beszélnie a FigyelőNet újságírójának, aki - igaz, csak informálisan, nem pedig „nyilatkozóként” - közölte, hogy a közös nyilatkozatot politikai jellegűnek kell tekinteni, nem pedig valamiféle mindenkinek szóló befektetési tanácsadásnak, bár az aláírók közgazdászok. Márpedig lesznek sokan, akik az efféle nyilatkozatokat neves közgazdászok tanácsainak tekintik. Ők kétségbeesetten várják a náluk hozzábbértőbbek javaslatait és nem tudják, vagy nem foglalkoznak azzal, hogy a nyolc aláíróból öt politikusként tevékenykedett az elmúlt években. Ők nem tudják, hogy az aláíróknak van miből bátornak lenni. Csillag István miniszteri kirúgása után az Eximbank elnöki székébe esett, és ott hat évig milliós fizetésért lógatta a lábát, hogy ma nyugdíjasként oszthassa az észt. Nem tudják, hogy Bokros Lajos EP-képviselőként majd Brüsszelből kap nyugdíjat. Nem tudják, hogy az aláírók többsége képviselőként, kormánytagként vagy tanácsadóként mégiscsak végigasszisztálta három szoclib kormány sok felelőtlen gazdasági döntését.

Ezen a blogon hangosan tiltakozunk a kormány pofátlan lépése, a nyugdíjunk ellopása ellen, üdvözlünk minden jogi vagy politikai lépést, amely arra irányul, hogy a lopást megakadályozza, de olyan felelőtlenséget soha nem követnénk el, hogy bárkit arra bíztassunk, hogy egy indulatból hozott döntéssel ártson önmagának. A nyolc aláíró, akik közül többet egyébként tisztelünk, ezt tette. Szégyellhetik magukat!

Jobb híján mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy december 12-én, vasárnap, 14 órakor  jöjjön el Hősök terére, ahol civil szervezetek tartanak tiltakozó demonstrációt a nyugdíjcélú megtakarítások védelmében, az állami nyugdíjrendszerbe való visszakényszerítés, valamint a kormány demokratikus jogainkat sértő magatartása ellen. A demonstráció pártoktól független, a szervezők ezért mindenkit kérnek, hogy ezt tartsa tiszteletben, és ne hozzon pártjelvényeket.

További információ: http://azennyugdijam.blog.hu/

Címkék: nyugdíj bauer tamás közgazdász bokros lajos békesi lászló mihályi péter simonovits andrás csillag istván petschnig mária zita soós károly attila

2010.12.03. 09:52 · 5 trackback 551 hozzászólás

Állami cégbirodalom a mi pénzünkből? Gazpromosítás az OTP-nél és a MOL-nál? Kis magyar összeesküvés-elmélet

Az egész kormányzati nyugdíj-ámokfutás egyik legnagyobb rejtélye maga az ámokfutás.  A magyar és külföldi sajtó napok óta azt elemzi, miért váltott egy hónap alatt menet közben legalább háromszor koncepciót a kormány a 14 hónapos ideiglenes kölcsönvételtől az önkéntes átlépésen át a nyílt lenyúlásig. Kívülről eszeveszett kapkodásnak tűnik a dolog. Ahogy egy kivételesen éleslátó politikus a parlamentben megfogalmazta:

"Hova ez a sietség? Kinek fontos azonnal bevezetni egy ekkora horderejű változást úgy, hogy sem a jogi, sem az adminisztratív, illetve sem az informatikai háttere nincs meg? (…) A társadalombiztosítás reformjának az a sajátossága, hogy a reformok bevezetésének és az új rendszer működésbe lépésének egyaránt rendkívül nagy az időigénye. Külföldi példák sora bizonyítja, hogy a nyugdíjreformot, a társadalombiztosítás reformját nem lehet pár hét alatt elvégezni”. (…) „A társadalom tagjainak hosszabb távon tudniuk kell számítani, tudniuk kell kalkulálni azzal, hogy milyen feltételek fogják meghatározni a körülményeket.”
 

Ja, igen: ezt Selmeczi Gabriella mondta 1997-ben, de néha még neki is lehet igaza. A pénzünket kisebb kapkodással, megfelelően adagolt agymosással tájékoztató kampánnyal, előkészített programmal balhémentesebben is le lehetett volna nyúlni. De mi van, ha a látszólagos kapkodás mögött tudatos stratégia van?

A Matolcsy által benyújtott költségvetés 530 milliárd forint bevétellel számol a nyugdíjpénztári tagok vagyonából, amit szépen el is költ mindenféle földi jóra - az extra nyugdíjemeléstől, a közszféra béremelésétől a rendőrök korkedvezményes nyugdíjáig. Ehhez képest a kormánynak jó esélye van rá, hogy pénztárakban lévő 3000 milliárdos vagyon csaknem egészét megszerezze jövőre. De ha a tagok fele ki is tart, és a pénztárak sem dőlnek be a kilépések hatására, akkor is 1500 milliárd forintnyi vagyon áramlik  jövőre az államkasszába, vagyis háromszorosa annak, amit a költségvetés tartalmaz. Mi történik a "maradék" mintegy ezermilliárd forintnyi vagyonnal? Hova kerül, ha nem osztják szét folyó kiadásokra?

Ez a pénz már éppen elég egy nemzetközi szinten is jelentős félállami cégbirodalom kiépítéséhez. A MAL esetéből tudjuk, hogy a direkt államosítás macerás: megfelelő ürügy kell hozzá és a nemzetközi közvélemény is durcás lesz miatta. Gazpromosítani azonban másként is lehet. Először is: a kormány egzotikus nevű alapjába jövő év végéig bekerül a nyugdíjpénztárak megtakarítási eszközeinek nagy része, köztük államkötvények, részvények, vállalati kötvények, devizaalapú befektetések. Az FN.hu mai cikke  (www.fn.hu/penzugy/20101130/blue_chipek_allami_kontroll_alatt/) rámutat, hogy ezekben az eszközökben ott figyel 200 milliárdnyi magyar részvény is, döntően OTP- és MOL-papírok. Ezeket az állam a hivatalos nyilatkozatok szerint fokozatosan értékesíti majd, azaz fideszmagyarul eljátsza nyugdíjtőzsdén. De láttuk már mennyit érnek a hivatalos nyilatkozatok: a vagyon szebben csillogó része akár mardhat is az államnál.

Az FN cikke emlékeztet rá, hogy a Molt és az OTP-t "szórt részvényesi struktúra jellemzi, vagyis nincsen nagytulajdonos, ezen cégeket a menedzsment irányítja. Egy szórt részvényesi struktúrájú cégben még egy kisebb pakettel is irányítani lehet, márpedig az állami alap most ilyen paketteket kap a magánportfóliókból". Persze ettől még nem kerül közvetlen állami irányítás alá a két magyar multi, de első lépésnek nem rossz. Főleg, hogy szépen körvonalazódik a második és harmadik lépés is.
 

A Mol tulajdonosi struktúrája meglehetősen szétaprózott, ami a menedzsmentet eddig kirobbanthatatlan pozícióba tette.  (Lásd: www.mol.hu/hu/a_molrol/befektetoknek/reszvenyesi_informaciok/tulajdonosi_szerkezet/) Csakhogy ott van a Szurgutnyeftyegaz ÖMV-től örökölt 21%-os pakettje is, amiről Fellegi Tamás már elkottyintotta, hogy az állam is szívesen megszerezné.  Az oroszok el is adnák, maga Putyin kezdte felsrófolni az árat a minap azzal, hogy panaszkodott egyet, amiért a menedzsment rosszul bánik az orosz tulajdonossal. A bevásárláshoz persze sok pénz kell, de hát ott van a pénztári vagyon azon része, ami nem magyar papírban van. Akár egyszerű részvénycserével is megoldható lehet az üzlet: az oroszok ezzel bekerülnek egy csomó külföldi cégbe, az államnak pedig ölébe hullik a magyar olajvállalat több mit egyötöde, ami a közvetlenül megszerzett részvényhányaddal együtt már mindenképpen irányító pozíció.

Ez pedig megnyitja az utat az OTP-hez is. Az OTP-ben ma nincs komolyan vehető állami tulajdon (www.otpbank.hu/portal/hu/IR_Tulajdonosi_struktura), legfeljebb néhány intézményi befektetőn, önkormányzaton keresztül. A nyugdíjpénztári tagoktól lenyúlt részvények mellé azonban rögtön odakerülhet a MOL-tól megszerezhető pakett is, hiszen az OTP-nek már most is közel 9%-os tulajdonosa az olajtársaság.  Így a magánmegtakarítások államosítása két úton is jó nagy OTP-tulajdonrészhez juttathatja az államot.

Természetesen, egyik céget sem fogja klasszikus értelemben államosítani a kormány. Nem azért, mert az Ember, Akinek a Felesége Dönt Nyugdíjügyekben örökbecsű szavai szerint "konzervatív kormány nem államosít", hanem azért, mert szeretik ők magántulajdont is. Ha az övék. Az állami tulajdoni hányaddal járó meghatározó szerep ugyanis segíthet abban, hogy bizonyos, ma még talán nem is látszó, de feltétlenül népben-nemzetben-vízparti telekben gondolkodó tulajdonosi kör irányító pozícióban kerüljön a két cégben. Valószínűleg a mai menedzsmenttel kiegyezve, ezt legalábbis indokolja Csányi és Hernádi urak mazochizmussal felérő hangos egyetértése a kormánnyal a bankadó és a pénztári eistand kapcsán. Egy ilyen forgatókönyv szerint egy nagyobb árfolyamesés éppen hogy nem jelent problémát, sőt akciós áron teszi tulajdonossá, aki megfelelő információk birtokában van. Ez pedig könnyen bekövetkezhet, elég ha a Standard & Poor's beváltja hetek óta lebegtetett fenyegetését és leminősíti Magyarországot, ami automatikusan magával hozza a magyar vállalati részvények leminősítését is.

Mit is mondott Orbán Viktor az oligarchákról? Na, nem most, hanem kicsit régebben:

(A rendszerváltás után) „meg kellett volna találni azt a 8-10 nagyvállalkozót, akik majd Magyarország nagytőkései lesznek. (…) Ezeket kellett volna – nem kormányzati eszközökkel, hanem banki kapcsolatokon keresztül – támogatni. Ezekkel kellett volna személyes kontaktust kiépíteni, amelyet ők aztán jól tudtak volna használni a piacon, mint versenyelőnyt. Azt a kapcsolatot, amely őket így Magyarország miniszterelnökéhez vagy annak legbelső köréhez fűzte. Igen, az ország nyolc-tíz nagytőkés gazdasági érdekszférájává vált volna meghatározott területeken. (…)  A bankárok előtt világossá tenni, hogy ez a mi 8-10 emberünk. Esetleg fejlesztési forrásoknál, pályázatoknál lehetett volna még segíteni, de ott is csak szolidan. (…) Antall ezt elmulasztotta.  Nem volt hajlandó foglalkozni ezekkel a dolgokkal.” (Debreczeni József interjúja, 1994)
 

Most, hogy újra rendszerváltás van, megvalósulhat a fenti álom. Ebben az esetben tényleg nincs szó klasszikus államosításról, hiszen a magánvagyonból végülis magánvagyon lesz. A mi nyugdíj-megtakarításunból az ő vagyonuk.

Ezért kellett a sietség is, hiszen Orbán  nemcsak módszertani kirándulásra ment tegnap Moszkvába, hanem bevásárolni. Putyintól pedig nem lehet zsarolással, börtönnel elszámoltatással fenyegetéssel megszerezni az áhított részvényeket. A gázvezeték-ügyben tett gesztusok, a franciák kibillentése a metrókocsi-bizniszből csak belépő, az üzlethez egy gigantikus zsák pénzre is szükség volt. Most megszerezték.

Címkék: orbán nyugdíj putyin otp mol selmeczi matolcsy

2010.12.01. 09:01 10 hozzászólás

Best of Bullshit: hárommillió szoci pénzember, hisztérikus médiatámadás, konzervatív megszerzés, szelíd ösztönzés

A tegnapi parlamenti vitában ismét bebizonyosodott, hogy a miniszterelnök méltán emelkedik ki a kormánypárt talpasai közül. Cinikus sunyiságok, bornírt baromságok és ordas hazugságok gazdagon váltották egymást a T. Házban, nehéz is válogatni közülük, de a legtömörebb, legkimunkáltabb munkadarabot azért mégis Orbán Viktor tette le a nép asztalára.

 1. Orbán Viktor, miniszterelnök: "A kötelező MSZP-pénztár lényege, hogy az adófizetők pénzét privatizálták MSZP-holdudvarhoz tartozó pénzemberek és pénzügyi körök számára; vagyis a magyarok nyugdíjának fedezetét magánbefektetők kezére játszották át, s ezzel a trükkel az egész nyugdíjrendszert a szakadék szélére sodorták. A jó hír, hogy ezeknek a szocialista trükköknek most véget vetettünk".  Ez végre nem a szokásos  "megőrizzük az emberek nyugdíját" szöveg, hanem vadiúj, eredeti minőség. Ezek szerint hárommillió szocialista pénzember ürítette ki az államkasszát. Ha így folytatjátok, fiúk, jövő ilyenkor tényleg hárommilió szocialista lesz, azt pedig utálnám nagyon.
 2. Selmeczi Gabriella, nyugdíjvédelmi kormánybiztos: "A nyugdíjrendszer kérdésében a Stabilitás Pénztárszövetség agresszív, hisztérikus támadása miatt alakult ki hihetetlen médiaháború az elmúlt napokban." Ezt a gyönyörű, freudi mélységű állítást nincs is szívem kommentálni. Szerencsére készül az új médiatörvény, és akkor már nem is kell. Szép az, ami érdek nélkül tetszik.
 3. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter: "Az szabad döntés, hogy valaki lemond-e a jövőbeni nyugdíjáról, vagy sem. A magánnyugdíjpénztári vagyon megszerzése pedig nem államosítás, hiszen egy konzervatív kormány nem államosít." A legszebb az volt, hogy a beszéde közben felcsattanó nevetés hatására egész keskeny lett a szája szegénynek. Lehet persze, hogy attól fél, hogy megfenyítik hamarosan, mert kiderült hogy évekig hagyta magát megtéveszteni egy szocialista pénzembertől, aki ráadásul a felesége.
 4. Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár:  "Ahhoz, hogy a pénztártagok lábbal döntsenek, ösztönzők kellenek." Mondjuk egy irgalamatlan pofon is ösztönző lehet, ha a zsarolás nem lenne elég. Esetleg a lázadás büntetőjogi tételének kiterjesztése azokra, akik mégis maradnának a magánpénztárban.
 5. Rozgonyi Ernő országgyűlési képviselő, Jobbik:  "A magánnyugdíjrendszer káros, mert külföldi befektetéseket finanszíroznak belőle".  A nap legtömörebb baromsága címet ennek alapján egy ellenzéki nyerte. Ki mondta, hogy csak a kormánypártnak teremhet babér?

Címkék: orbán kormány jobbik bullshit selmeczi matolcsy rozgonyi cséfalvy

2010.11.30. 08:48 4 hozzászólás

Fordulat: Schmitt Pál nekimegy a kormánynak! Garanciát vállalt a nyugdíjkárosultakért

 

Ezek szerint megvan a megoldás. Be kell váltani a garanciát, hiszen egy éven belül még egy politikai ígéret is garanciális kell legyen, - főleg, ha írásba adták. A törvényjavaslat általános vitája hétfőn kezdődött el az Országgyűlésben, szerdán már szavaznak is. Még nem késő levélben fordulni a Magyar Köztársaság elnökéhez, hogy ígéretéhez híven akadályozza meg a nyugdíjlopást.

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

A Magyar Országgyűlés ma tárgyalja a "szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával kapcsolatos egyes törvénymódosításokról" szóló törvényjavaslatot. A benyújtott törvényjavaslat a magyar magánnyugdíj-pénztári rendszer felszámolását és hárommillió magyar állampolgár mintegy háromezer-milliárd forint értékű magánvagyonának államosítását célozza. Ön az idei országgyűlési választási kampányban, január 20-án kelt levelében személyesen vállalt garanciát arra, hogy pártja választási győzelme esetén megőrzi a nyugdíjak értékét és megvédi a magánnyugdíj-pénztárakat is.

 

E garanciát beválta kérem Önt, úgyis mint a polgárok érdekeit szem előtt tartó Emberek Emberét, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel akadályozza meg, hogy a ma tárgyalt törvény életbe lépjen. Mivel a törvénytervezet számos ponton sérti a Magyar Köztársaság Alkotmányát, ne írja alá a törvényt, hanem kérjen alkotmánybírósági normakontrollt! Közjogi jogosítványai mellett pedig vesse latba tekintélyét, és vegye rá az Önt megválasztó egykori párttársait, hogy vonják vissza a Magyar Köztársaság polgárait megalázó, szégyenletes törvényjavaslatot!

tiszteletttel, 
 

aláíró

Az e-mailek az alábbi címekre küldhetők (jobb, ha mindegyikre elmegy, biztos, ami biztos):

Ha a KEH esetleg nem reagál az e-mailekre, vagy kiderül, hogy elnökünk bármi okból nem az E-mailek Embere, szépen ki kell nyomtatni az eredeti garancia-levelet, levágni a garanciát, és egy néhány tízezren felsétálni a Várba, hogy kézbesítsük Schmitt Pálnak. Biztosan segíteni fog, hiszen írásban olyan szépen megígérte.

Ő igaz ember, mindenkit szeret, ezért biztos, hogy nem így gondolja a garanciát:

a film forrása: orulunkvincent.blog.hu

Címkék: fidesz garancia nyugdíj schmitt pál

2010.11.28. 23:42 · 1 trackback 23 hozzászólás

Akikre büszkék vagyunk


A nap forradalmára:

Selmeczi Gabriella, aki bejelentette, hogy a kényszerből átlépőknek még adózniuk is kell, mielőtt "önként" átadják a megtakarításaikat az államnak. Selmeczi szerint próbálták jogilag megoldani, hogy ne kelljen, de sajnos nem sikerült.
 

 

A nap lúzere:  Az MSZP,  akik oldalukon az adó- és tébécsalásért jogerősen felfüggesztett börtönre ítélt Sas Józsival indultak harcba a nyugdíjkárosultakért, és tavasszal talán utcára is mennek majd.

A nap polgárbarát intézkedése: Aki maradni kíván a magánpénztárban, annak ezt január végéig személyesen kell kérnie TB-igazgatóságon. A helyszíni nyilatkozattétel lehetőségét a magán-nyugdíjpénztári tag  január 21-ig írásban kérheti a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervtől.  Kérhetnék azt is, hogy előtte fusson tíz kört a TB-igazgatóság körül.

A nap lojális dolgozója: Matolcsy György, aki totál hülyét csinál magából, amikor megpróbálja elmagyarázni, hogy ő mindig is tudta, hogy a magánnyugdíj-pénztárakat nem kellett volna létrehozni, de azért 12 éve önként belépett, és amikor lehetett, sem lépett ki. Állítólag nem figyelt és a felesége döntött.

A nap közgazdásza: Pálffy István szerint aki a nyugdíjpénztárán keresztül elviteti a pénzét az országból a tőzsdékre, végül az államadósságot növeli, a közös jövő finanszírozását, egyben önmaga nyugdíjas éveinek biztonságát is veszélyezteti. Igaz, az állam is tőzsdére viszi  az átlépők nyugdíjvagyonának több mint felét, de az más. Pálffy szerint egyébként az intézkedés nem jelenti, hogy az emberek ne választhatnának magán-nyugdíjpénztárt szabadon.

kép forrása: matula.hu

Címkék: mszp kormány nyugdíj lopás magánnyugdíj pénztár selmeczi matolcsy

2010.11.28. 09:59 · 5 trackback 234 hozzászólás

Hét év jár a nyugdíj-lopásért!

Tegnapi hírek:

1. Egy pécsi munkanélküli szándékosan ellátatlanul hagyta beteg nagymamáját, csak hogy az asszony halála után néhány hónapig felvehesse annak nyugdíját.

2. A budapesti kormány szándékosan ellátatlanul hagyja a következő generációkat, csak hogy néhány hónap alatt felélhesse azok nyugdíját.

Van különbség? Ja igen, az első hírben szereplő zülött, gátlástalan alak ellen segítségnyújtás elmulasztása és csalás miatt indult eljárás. Első fokon tegnap 7 évet kapott.

Van annak valami diszkrét bája persze, hogy miközben a világsajtó címoldalon foglalkozik Magyarországgal a nyugdíjbotrány miatt, a hazai kereskedelmi híradókban a halott nagymamás hír tarolt első helyen, a nyugdíjjal kapcsolatos hírek pedig a hírsor végén szerepeltek. Többnyire politikus válaszolt politikusra, a törvénytervezet tartalmi következményeit nem magyarázta el senki, szakértőket senki sem kérdezett. Ezek után nem csoda, hogy egy ma reggeli kommentelő megkérdezte, hogy akkor hogyan tudná gyorsan kivenni a pénzét a magánnyugdíj-pénztárból még január előtt.

A kormány legjobb szövetségese a tudatlanság.

Címkék: hírek nyugdíj lopás

2010.11.27. 09:21 · 1 trackback 516 hozzászólás

Szenzáció! Kitudódott a döntés háttere!

Don Vittorio Orbalone és Georgio Matolcino a nagy nyugdíjlopás előestééjén...

 

Keresztapa persze nemcsak lófejet, hanem malomkeréknyi koszorút is tud küldeni a magánnyugdíjpénztárak temetésére.

Egy tegnapi döntés értelmében január 1-jétől 3,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. A kormányszóvivő azt is bejelentette, hogy ezen felül azok a nyugdíjasok, akik nem idén mentek nyugdíjba, hanem még előtte, 0,6 százalékos plusz emelésben is részesülnek majd. A 84 ezer forintos átlagnyugdíj esetén a 4,4 százalékos növekedés évi plusz 40 ezer forintot jelent. Mindez 2,5 millió nyugdíjast érint. Azt pedig már Matolcsy György jelentette be, hogy akinek az adóváltozások miatt jövőre csökken a bére a közszférában, az extra fizetésemelést kap. Ez mintegy 700 ezer emberre vonatkozik.

Ezek a tételek természetesen egyáltalán nem szerepelnek a Matolcsy által néhány hete benyújtott költségvetési tervezetben. A fedezetet erre is a tegnapelőtt bejelentett teljes nyugdíj-eistand jelenti. Ne legyen kétségünk afelől, hogy a kormány kijátssza ezt a kártyát: "ha nem államosítanánk a nyugdíjtőzsdézők pénzét a mai nyugdíjasok kevesebb nyugdíjat kapnának jövőre, a közalkalmazottaknak pedig csökkenne a bére." Az egyik oldalon ott áll hárommillió nyugdíjkárosult, a másikon pedig 3,2 millió rövid távú nyertes. akik  előtt belengettek néhány tízezer forintot. Őket fogják megpróbálni szembeállítani egymással.

Egyébként a történészek azért tartják Hitler zseniális húzásának a második bécsi döntést, mert úgy húzta meg Magyarország és Románia között az új határt, hogy másfél millió magyar maradt a románoknál és ugyanennyi román került Észak-Erdélybe. Azaz mindkét ország ugyanannyi tússzal rendelkezett, acsarkodtak egymásra, de nem nagyon mertek ugrálni, hátha akkor a másik jobban jár. A Harmadik Birodalom pedig vidáman terjeszkedett tovább. Egy darabig.

 

Címkék: maffia keresztapa túsz nyugdíjlopás

2010.11.25. 21:48 5 hozzászólás

Tüntetés!

 

 

 

 

 

 

Támogatjuk a Facebookon szerveződő tüntetést. Nem ismerjük a szervezőket, de nem pártok nevében nyomulnak. Bár gondolom, a Fidesz egyetért velünk, ha már ezzel kampányoltak.

A felhívás szövege:

El a kezekkel a magánnyugdíjpénztáraktól!
Erőszakmentes akciófront.

December 12. tüntetés a Kossuth téren.

Csatlakozz, segíts, vegyél részt.

Csak civilek, csak magánemberek. Elfogadjuk és örülünk mindenféle szervezet támogatásának, de segíteni, szervezni, résztvenni csak magánemberként lehet!!!

Később bővebben.

www.facebook.com/home.php

Címkék: fidesz tüntetés

2010.11.25. 18:23 2 hozzászólás

Vacsoraasztal, keresztapa, konfiskálás, egymillió munkahely: vélemények Matolcsytól a Jóistenig

Frissítve! A 20 legfontosabb nyilatkozat az elmúlt 24 órából:

 

Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter (MTV, az Este): Engem, bevallom őszintén, meggyőzött a kormány mai döntése. ...

Ha valaki úgy dönt, és erről kell nyilatkoznia, hogy marad a magán-nyugdíjpénztári rendszerben, azzal ő kiszerződik az állami, közösségi, társadalmi szolidaritáson alapuló nyugdíjrendszerből, annak már nem része, nem veszíti el a korábbi követelését és jogosultságát, így szó nincs államosításról.”


Amadeu Altafaj, Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője (Index): „Aggodalommal tölt el bennünket a magyar hatóságok legutóbbi bejelentése a nyugdíjrendszerre vonatkozóan. A bejelentések a kötelező magánnyugdíjpénztár teljes eltörlésére irányuló szándékot látszanak tükrözni. … Aggályosnak tartanánk, ha a nyugdíjalapok által felhalmozott értéket a folyó kiadások finanszírozására fordítanák, ahogy azt a 2011-es költségvetés terv határozottan sugallni látszik.”

 


Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője (MT): „A Matolcsy György által bejelentett intézkedésekre senki nem számított. A magánpillérben maradók és az államiba átlépők között a törvény különbséget tenne a nyugdíjjogosultság szempontjából, alkotmányba ütközhet. … Az egyedi számlákra kerülő megtakarítás csak virtuális vagyont jelent, hiszen azt a kormány másra fordítja, így az egyéni számla tulajdonképpen egy nyugdíjígérvény. Nehéz garantálni, hogy ez az ígérvény 30 év múlva is beváltható lesz.”

 


Donald Tusk, lengyel miniszterelnök (CNBC): „Esküszöm, hogy a lengyel állam nem tervezte és nem is tervezi, hogy bárkinek a nyugdíjpénztári megtakarításaihoz vagy nyugdíjához hozzányúljon.”

 


Iván László, a Fidesz országgyűlési képviselője (Echo TV): „A Fidesz nyugdíjas tagozata üdvözli, hogy a kormány megmenti a nyugdíjakat, és megteremti a lehetőséget arra, hogy a magyar emberek biztonságba helyezzék nyugdíjcélú megtakarításaikat. A magyar nyugdíjasok régóta várták, hogy olyan kormánya legyen Magyarországnak, amely nem a nyugdíjtőzsdéző spekuláns üzletemberek, hanem az idős emberek érdekeit képviseli.”

 


Mesterházy Atttila, MSZP elnök (MTI): "A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által bejelentettek egyértelmű maffiamódszernek minősülnek, amivel a kormány kiírta Magyarországot a civilizált országok sorából. Az állampolgárok úgy választhatnak két lehetőség közül, hogy az egyikről előre tudják, elvesztik a nyugdíjukat, ha amellett döntenek. Ez nem a szabad választás lehetősége, ez cinizmus, zsarolás, ami nem megengedhető egy demokráciában."


Schiffer András, az LMP frakcióvezetője (lNépszava): „Minősíthetetlen és útszéli zsarolás amit a kormány tervez a nyugdíjakkal. ... Amennyiben 2014-ben az LMP kormányzati helyzetben lesz, jóváírják a befizetését mindenkinek, aki nem enged a zsarolásnak és marad a magánrendszerben.”


Gere Ádám nyugdíjszakértő (Blikk): „Sosem jutott eszembe, hogy az én életemben előfordulhat, hogy az állam elveszi az emberek saját megtakarított pénzét. A magánpénztári rendszer lényege éppen az volt, hogy az idős emberek ne legyenek kiszolgáltatva a politikának, hanem maguk dönthessenek megtakarításaikról.”

 


Bloomberg hírügynökség (portfolio.hu): „Azzal hogy Magyarország visszacsinálja a rendszerváltó országokban jellemzően követett nyugdíjreformot Argentína példáját követi. A dél-amerikai országban 2001-ben az állam bekebelezte a nyugdíjpénztári befizetéseket (mintegy 3,2 milliárd dollár), de már ezzel sem tudott megmenekülni az államcsődtől.”

 


Török Zoltán, a Raiffesien Bank elemzője (portfolio.hu): „Példa nélküli Európában, hogy a kormány saját polgárait azzal fenyegeti, hogy kiüti őket az állami nyugdíj rendszeréből. Ez valószínűleg elég már ahhoz, hogy azt mondhassuk, senki nem fog a magánnyugdíjpénztáránál maradni, ha józanul gondolkodik."

 


Németh Dávid, az ING elemzője (portfolio.hu): „Ez egy rémálom.”

 

 


Kolláth György, alkotmányjogász (Világgazdaság): "A tulajdonhoz fűződő jogot nem iktatták ki az alaptörvényből, itt pedig egyfajta államosítási kísérlet folyik. Államosítani éppen lehetne, de csak teljes és azonnali kártalanítás mellett, amelynek a várható hozamokra is ki kellene terjednie. … Magyarországon alanyi jog a nyugdíjellátás, ami bíróság előtt kikényszeríthető."


Schering Gábor, az LMP gazdasági kabinetjének vezetője (lehetmas.hu): "A magánnyugdíjpénztári vagyont úgy akarja elsikkasztani a kormány, hogy még el sem különíti a folyó kiadásra felhasználható bevételektől. Most a kormány ezt a sikkasztást egy zsarolással fejeli meg: a nyugdíjjogosultság kétharmadának önkényes elvétele alighanem a teljes magánnyugdíjpénztári tagságot az átlépésre fogja kényszeríteni"

 


Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője (miniszterelnok.hu): "Egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, nem a blogolók véleményével kell számolnia. … A tíz éves távlatban ígért egymillió új munkahely biztosítja, hogy legyen elég járulékfizető a magánnyugdíjpénztárakban maradók nyugdíjának a kifizetésére."

 


Török Gábor, politikai elemző (torokgaborelemez.blog.hu): „Most először érzem úgy, hogy a Fidesz döntéshozói elvesztették realitásérzéküket, és a párt kétharmados többsége és magabiztos fölénye tudatában elhitték, hogy szinte mindent és – ez majdnem fontosabb! - mindenhogy megtehetnek. … Ezúttal már nem csak elkötelezett alkotmányjogászokkal, kényes ízlésű konzervatív úriemberekkel kell számolnia, hanem közel három millió pénztártaggal, akik esetében vacsoraasztali témává válhat az, ami és ahogy történik. Ezek az emberek számolni, gondolkozni, beszélgetni fognak.”

 


Simonovits András, az MTA nyugdíjszakértője (ATV, Egyenes beszéd): „Ez egy olyan ajánlat, mint a Keresztapában: visszautasíthatatlan. Ha dönthetne róla az alkotmánybíróság, biztos, hogy elmeszelné”

 


Bába Julianna, a A Stabilitás Pénztárszövetség elnöke (Népszabadság): „Példa nélküli Magyarország újkori történetében, hogy az ország egyharmadát, több mint 3 millió embert nyíltan megfenyegessen a kormányzó többség. A kormány tervezett intézkedései nemcsak a jelenleg hatályban lévő Alkotmány szinte összes passzusát sértik, de alapvetően ellentétesek az Európai Unió alapelveivel is..”


Tóta W. Árpád publicista (Index): „Alkotmánybíróság kiherélve, köztársasági elnöknek elég szemmel inteni, és pucsít, és különben is az emberek felhatalmazást adtak bazmeg, pontosan erre adták, oda volt írva a szavazólapra, hogy Fidesz-KDNP, most akciósan 950 000 Ft. Törvényes volt valaha a zsidó vagyon konfiskálása is, mármint csináltak egy törvényt, amely szerint ez oké. De végül, amikor kiderült, hogy az ezeréves birodalmak seperc alatt dőlnek össze, felelniük kellett azoknak, akik ezt a törvényt meghozták.”


Oszkó Péter, volt pénzügyminiszter (Klubrádió): „Féktelen a kormány pénzéhsége, egyértelmű cél, hogy a lakossági megtakarítás mindenféleképpen beáramoljon a költségvetésbe, amit már jó előre el is költött a kormány. A kormány bejelentése alkotmányos alapjogokat sért, sőt az emberi méltóságot is. Ha kell én leszek az utolsó magánnyugdíj-pénztári tag.”


Békesi László, volt pénzügyminiszter (ATV): "Egyszerű rablás, amit a kormány tesz a magánnyugdíj-pénztári befizetésekkel. Az egyetlen megoldás az lehet, hogy több százezer ember pert indít a kormány ellen. A nyugdíjrendszerben a jövőt zálogosítja el a kormány, a terheket a következő nemzedékek fogják megfizetni, és ma már csak az az alternatíva, hogy stagnálás vagy leszakadás lesz az ország része, nem pedig a felzárkózás"


Jóisten (Biblia): „Ne lopj!”

Címkék: vélemény kormány nyugdíj lopás alkotmánybíróság pártok magánnyugdíj pénztár stabilitás matolcsy

2010.11.25. 08:20 · 3 trackback 11 hozzászólás

Magánnyugdíj-károsultak Nemzeti Együttműködése

Segítség, kirabolt az állam! 3 millió embertől vesznek el átlagosan fejenként egymillió forintot a Nemzeti Együttműködés nevében. Szerintük mi tőzsdézünk és kaszinózunk, a pénzünk ezért jobb helyen van náluk. Megalakítom a Magánnyugdíj-károsultak Nemzeti Együttműködése mozgalmat. A civil mozgalom célja azon magánnyugdíj pénztári tagok érdekeinek képviselete, akiknek befizetéseit a kormány által bejelentett intézkedések során elvonják. Adjátok vissza a pénzünket most!

Csatlakozz!

Friss topikok

süti beállítások módosítása